Tuesday, July 29, 2014

You are here: Home > 10 Malaikat > 10 Malaikat Dan Tugasannya

10 Malaikat Dan Tugasannya

by Cahaya Purnama

10malaikat-600-x-400

RUKUN IMAN yang kedua ialah percaya kepada malaikat. Setiap Muslim yang mengucap dua kalimah syahadah wajib mempercayai adanya malaikat yang juga makhluk Allah SWT yang diciptakan daripada cahaya.

Zat malaikat adalah halus, tidak nampak oleh mata kasar manusia biasa tetapi mampu dilihat oleh manusia yang luar biasa seperti Nabi dan Rasul.
Rupa malaikat yang sebenar hanya Allah SWT yang tahu. Namun, berdasarkan hadis, malaikat mampu menjelma dalam pelbagai rupa manusia dan makhluk lain.
Ia berakal, boleh berkata-kata dan mampu bergerak ke satu jarak yang jauh dalam masa singkat. Kewujudan malaikat semata-mata untuk taat dan menjalankan titah perintah Allah SWT.
Malaikat tidak makan dan tidak minum, tidak mengantuk dan tidak tidur, tidak juga ia berasa penat dan letih.
Malaikat sangat banyak bilangannya dan Allah SWT saja yang tahu bilangan sebenarnya. Dalam ilmu Tauhid, umat Islam diwajibkan mengenal 10 malaikat dan tugasan mereka.

JIBRAIL: Tugasnya membawa wahyu daripada Allah SWT kepada Rasul dan Nabi, juga menguruskan bala seperti gempa bumi, banjir, ribut dan lain-lain lagi.

MIKAIL : Tugasnya membawa rezeki dengan menumbuhkan tumbuh-tumbuhan, membiakkan haiwan dan mengeluarkan hasil galian bumi.

ISRAFIL : Tugasnya untuk meniup sangkakala ketika sampai masa kiamat iaitu bumi akan hancur. Sekali lagi ia meniup sangkakala itu ketika sampai masa manusia hidup semula dan keluar dari kubur untuk perhitungan di akhirat.
IZRAIL : Tugasnya mengambil nyawa iaitu mematikan apabila sampai ajal dan tugasnya mengambil nyawa tidak akan cepat sesaat atau lewat walau sesaat.
MUNKAR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

NAKIR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

RAQIB: Tugasnya menulis pahala bagi orang yang membuat kebaikan.

ATID : Tugasnya menulis dosa orang yang membuat mungkar dan kejahatan.

RIDHWAN : Penjaga syurga.

MALIK : Penjaga neraka. Firman Allah SWT dalam Surah at-Tahrim ayat 66: “Malaikat itu tidak menderhaka kepada Allah mengenai apa yang Dia perintah kepada mereka dan mereka membuat apa jua perintah oleh-Nya.”

Incoming search :

tugas malaikat,nama nama malaikat,nama malaikat,Kisah 10 malaikat,Macam macam malaikat,tugas tugas malaikat,Nama malaikat dan tugasnya,tugas malaikat mikail,macam malaikat,macam malaikat dan tugasnya,malaikat penjaga kubur,tugas malaikat raqib dan atid,kisah 10 malaikat dan tugasnya,nama dan tugas malaikat,kisah 10 malaikat allah,malaikat dan tugasnya,nama malaikat dan tugasan,ceramah tentang 10 malaikat dan tugasnya,cerita 10 malaikat,nama malaikat beserta tugasnya,nama malaikat dan tugas,10 malaikat dan kisahnya,jenis malaikat,nama2 malaikat,nama-nama malaikat dan tugasnya masing-masing,nama-nama malaikat dan tugasnya,malailat dan tugasnya,nama malaikat dalam rukun iman,nama malaikat dan tugasnya dalam islam,nama malaikat dan tugasnnya,tugas-tugas malaikat,nama2 malaikat dan tugas2 nya,Nama2 malaikat dn tgas nya,tugas2 para malaikat,tugas2 malaikat dalam islam,tugas2 malaikat,tugas para malaikat,tugas mikael malaikat,nama2 malaikat dan tugasnya,tugas malaikat atid dan raqib,Tugas malaikat jibril,senarai nama malaikatv,senarai nama malaikat kristen,rupa malaikat jibril,para malaikat dan tugasnya,tugasan tugasan malaikat,nama alaikat dan tugasnya,macam2 malaikat,macam-macam malaikat dan tugasnya,macam-macam malaikat,macam malaekat,kisah para malaikat dan tugasnya,kisah malaikat serta tugasya,kisah kisah malaikat cahaya purnama,kelebihan 10 malaikat,dosa dalam bahasa english,cerita 10 nama malaikat dan tugas tugasnya,Bagaimana cara manusia mengaplikasikan tugas malaikat malik,10 nama-nama malaikat dan tugasnya,10 nama dan tugas malaikat dalam jawi,10 malaikat,macam2 malaikat Allah,macam2 malaikat dan tugasnya,malaikan penjaga kuburan,nama 10 malaikat dan tugasnya,nama 10 malaikat dan tugas dalam ejaaan jawi,nama 10 malaikat dalam bahasa inggris,mscam malaikat dan tugasnya,mata malaikat mikail,cerita malaikat dan tugasnya,malaikat yang menyoal dikubur,Malaikat penjaga Kuburan,malaikat nungkar nangkir,malaikat mikhail,malaikat mikail,malaikat dengan tugasnya,malaikat dan tugasnya dalam islam,malaikat allah,10 malaikan allah dan sifat2

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: