≡ Menu

10 Malaikat Dan Tugasannya

10malaikat-600-x-400

RUKUN IMAN yang kedua ialah percaya kepada malaikat. Setiap Muslim yang mengucap dua kalimah syahadah wajib mempercayai adanya malaikat yang juga makhluk Allah SWT yang diciptakan daripada cahaya.

Zat malaikat adalah halus, tidak nampak oleh mata kasar manusia biasa tetapi mampu dilihat oleh manusia yang luar biasa seperti Nabi dan Rasul.
Rupa malaikat yang sebenar hanya Allah SWT yang tahu. Namun, berdasarkan hadis, malaikat mampu menjelma dalam pelbagai rupa manusia dan makhluk lain.
Ia berakal, boleh berkata-kata dan mampu bergerak ke satu jarak yang jauh dalam masa singkat. Kewujudan malaikat semata-mata untuk taat dan menjalankan titah perintah Allah SWT.
Malaikat tidak makan dan tidak minum, tidak mengantuk dan tidak tidur, tidak juga ia berasa penat dan letih.
Malaikat sangat banyak bilangannya dan Allah SWT saja yang tahu bilangan sebenarnya. Dalam ilmu Tauhid, umat Islam diwajibkan mengenal 10 malaikat dan tugasan mereka.

JIBRAIL: Tugasnya membawa wahyu daripada Allah SWT kepada Rasul dan Nabi, juga menguruskan bala seperti gempa bumi, banjir, ribut dan lain-lain lagi.

MIKAIL : Tugasnya membawa rezeki dengan menumbuhkan tumbuh-tumbuhan, membiakkan haiwan dan mengeluarkan hasil galian bumi.

ISRAFIL : Tugasnya untuk meniup sangkakala ketika sampai masa kiamat iaitu bumi akan hancur. Sekali lagi ia meniup sangkakala itu ketika sampai masa manusia hidup semula dan keluar dari kubur untuk perhitungan di akhirat.
IZRAIL : Tugasnya mengambil nyawa iaitu mematikan apabila sampai ajal dan tugasnya mengambil nyawa tidak akan cepat sesaat atau lewat walau sesaat.
MUNKAR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

NAKIR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

RAQIB: Tugasnya menulis pahala bagi orang yang membuat kebaikan.

ATID : Tugasnya menulis dosa orang yang membuat mungkar dan kejahatan.

RIDHWAN : Penjaga syurga.

MALIK : Penjaga neraka. Firman Allah SWT dalam Surah at-Tahrim ayat 66: “Malaikat itu tidak menderhaka kepada Allah mengenai apa yang Dia perintah kepada mereka dan mereka membuat apa jua perintah oleh-Nya.”

Cari Duit Tambahan

Incoming search :

nama malaikat dan tugasnya,nama2 malaikat,nama nama malaikat dan tugasnya,nama malaikat,tugas malaikat,tugas malaikat jibril,tugas malaikat mikail,nama-nama malaikat,nama-nama malaikat beserta tugasnya,nama-nama malaikat dalam islam,nama-nama malaikat dan tugasnya,nama-nama nabi dan tugasnya,10 malaikat allah beserta tugasnya,nama2 malaikat dan tugasnya,tugas maklaikat mikail,tugas malaikan Jiblir,tugas malaikat malik,tugas malaikat raqib dan atid,tugas-tugas malaikat,nama nama malaikat islam dan tugas,nama nama malaikat islam,nama nama malaikat dh tugas tugas mereka,10 nama malaikat dan tugasnya,jenis jenis malaikat dalam islam,macam macam malaikat,macam macam nama malaikat beserta tugasnya,macam-macam malaikat,macam2 tugas malaikat,Malaikat Allah dan tugasnya,malaikat atid dalam jawi,malaikat dan tugasnya,malaikat dan tugasnya dalam islam,Malaikat penjaga alam kubur,Malaikat penjaga kubur,nabi mikail,nama nama malaikat,nama nama malaikat dan tugas masing2,tugas2 malaikat

1 comment… add one

  • Along

    Surah At-Tahrim ada 12 ayat je bro. Agak-agak la 66 ayat

Leave a CommentNext post:

Previous post: