Wednesday, July 23, 2014

You are here: Home > 10 Malaikat > 10 Malaikat Dan Tugasannya

10 Malaikat Dan Tugasannya

by Cahaya Purnama

10malaikat-600-x-400

RUKUN IMAN yang kedua ialah percaya kepada malaikat. Setiap Muslim yang mengucap dua kalimah syahadah wajib mempercayai adanya malaikat yang juga makhluk Allah SWT yang diciptakan daripada cahaya.

Zat malaikat adalah halus, tidak nampak oleh mata kasar manusia biasa tetapi mampu dilihat oleh manusia yang luar biasa seperti Nabi dan Rasul.
Rupa malaikat yang sebenar hanya Allah SWT yang tahu. Namun, berdasarkan hadis, malaikat mampu menjelma dalam pelbagai rupa manusia dan makhluk lain.
Ia berakal, boleh berkata-kata dan mampu bergerak ke satu jarak yang jauh dalam masa singkat. Kewujudan malaikat semata-mata untuk taat dan menjalankan titah perintah Allah SWT.
Malaikat tidak makan dan tidak minum, tidak mengantuk dan tidak tidur, tidak juga ia berasa penat dan letih.
Malaikat sangat banyak bilangannya dan Allah SWT saja yang tahu bilangan sebenarnya. Dalam ilmu Tauhid, umat Islam diwajibkan mengenal 10 malaikat dan tugasan mereka.

JIBRAIL: Tugasnya membawa wahyu daripada Allah SWT kepada Rasul dan Nabi, juga menguruskan bala seperti gempa bumi, banjir, ribut dan lain-lain lagi.

MIKAIL : Tugasnya membawa rezeki dengan menumbuhkan tumbuh-tumbuhan, membiakkan haiwan dan mengeluarkan hasil galian bumi.

ISRAFIL : Tugasnya untuk meniup sangkakala ketika sampai masa kiamat iaitu bumi akan hancur. Sekali lagi ia meniup sangkakala itu ketika sampai masa manusia hidup semula dan keluar dari kubur untuk perhitungan di akhirat.
IZRAIL : Tugasnya mengambil nyawa iaitu mematikan apabila sampai ajal dan tugasnya mengambil nyawa tidak akan cepat sesaat atau lewat walau sesaat.
MUNKAR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

NAKIR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

RAQIB: Tugasnya menulis pahala bagi orang yang membuat kebaikan.

ATID : Tugasnya menulis dosa orang yang membuat mungkar dan kejahatan.

RIDHWAN : Penjaga syurga.

MALIK : Penjaga neraka. Firman Allah SWT dalam Surah at-Tahrim ayat 66: “Malaikat itu tidak menderhaka kepada Allah mengenai apa yang Dia perintah kepada mereka dan mereka membuat apa jua perintah oleh-Nya.”

Incoming search :

tugas malaikat,nama nama malaikat,nama malaikat,Macam macam malaikat,tugas tugas malaikat,tugas malaikat mikail,Kisah 10 malaikat,Nama malaikat dan tugasnya,nama malaikat dan tugasan,macam malaikat,tugas malaikat raqib dan atid,kisah 10 malaikat dan tugasnya,nama malaikat dan tugas,malaikat dan tugasnya,nama malaikat beserta tugasnya,cerita 10 malaikat,ceramah tentang 10 malaikat dan tugasnya,jenis malaikat,nama dan tugas malaikat,10 malaikat dan kisahnya,malailat dan tugasnya,nama-nama malaikat dan tugasnya,nama 10 malaikat dan tugasnya,nama malaikat dan tugasnya dalam islam,nama malaikat dan tugasnnya,nama alaikat dan tugasnya,nama malaikat dalam rukun iman,nama-nama malaikat dan tugasnya masing-masing,nama2 malaikat,tugas2 para malaikat,tugas2 malaikat,tugas-tugas malaikat,tugas para malaikat,tugas mikael malaikat,Tugas malaikat jibril,tugas malaikat atid dan raqib,senarai nama malaikatv,senarai nama malaikat kristen,para malaikat dan tugasnya,Nama2 malaikat dn tgas nya,nama2 malaikat dan tugasnya,tugasan tugasan malaikat,nama 10 malaikat dan tugas dalam ejaaan jawi,macam-macam malaikat dan tugasnya,macam-macam malaikat,macam malaikat dan tugasnya,macam malaekat,10 malaikan allah dan sifat2,kisah para malaikat dan tugasnya,kisah malaikat serta tugasya,kisah kisah malaikat cahaya purnama,kisah 10 malaikat allah,kelebihan 10 malaikat,cerita 10 nama malaikat dan tugas tugasnya,Bagaimana cara manusia mengaplikasikan tugas malaikat malik,10 nama-nama malaikat dan tugasnya,10 nama dan tugas malaikat dalam jawi,macam2 malaikat Allah,macam2 malaikat dan tugasnya,nama 10 malaikat dalam bahasa inggris,mscam malaikat dan tugasnya,mata malaikat mikail,dosa dalam bahasa english,malaikat yang menyoal dikubur,Malaikat penjaga Kuburan,malaikat penjaga kubur,malaikat nungkar nangkir,malaikat mikhail,malaikat mikail,malaikat dengan tugasnya,malaikat dan tugasnya dalam islam,malaikat allah,malaikan penjaga kuburan,10 malaikat

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: