Tuesday, July 22, 2014

You are here: Home > Maklumat Kesihatan > Batu Karang

Batu Karang

by Cahaya Purnama

batu-karang-kidney-stone

Kenali, Atasi Dan Jauhi Penyakit Batu Karang

 

Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing  seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.


Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah  disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

 

 

Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

 

Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.

 

Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

 

Akhir kata, berjumpalah  doktor debgan segera apabila mendapati terdapat gejala2 yang disebutkn di atas berlaku. Seperti kebiasaannya, ‘Mencegah lebih baik dari merawat’.

 

p/s: Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin dan muslimat. Haa…Jangan lupa minum air kosong yang banyak ketika berbuka  untuk mengambalikan kandungan air dalam badan kita…Wallahua’lam….

 

Sumber : Doktor Cahaya Purnama

Incoming search :

penyakit batu karang,tanda penyakit batu karang,cara merawat batu karang,cara hilangkan batu karang,tanda awal sakit batu karang,petua hilangkan batu karang,tanda awal batu karang,petua untuk hilangkan batu karang,tanda penyakit batu karang pada wanita,tanda batu karang,petua batu karang,tanda sakit batu karang,kencing keluar batu,petua merawat batu karang,cara mengatasi penyakit batu karang,tanda sakit batu karang perempuan,tanda batu karang perempuan,tanda batu karang pada wanita,simptom seseorang terkena batu karang,simptom penyakit buang air besar tak lawas dan sakit pinggang,untuk hilang kan batu karang,ubat buang batu karang,tips hilangkan nyeri penyakit batu karang,tanda2 sakit batu karang,tanda2 awal penyakit batu karang,tanda-tanda batu karang pada wanita,tanda-tanda awal penyakit batu karang,tanda terkena batu karang,tanda tanda terkena batu karang,tanda tanda sakit batu karang,tanda tanda penyakit batu karang,tanda tanda awal penyakit batu karang,tanda tanda awal batu karang,sakit batu karang punca dan pencegahan,sakit batu karang,Kencing sakit terjadi,gejala awal batu karang,cara-cara merawat batu karang,cara nak mengurangkan kencing tersekat,cara nak hilangkan batu karang,cara mengobati penyakit batu karang,cara mengatasi batu karang,batu karang wanita,Batu karang penyakit,batu karang keluar,khasiat pokok batu karang,macam mana nak hilangkan batu karang,mengurangkan sakit batu karang,rawatan batu karang buah pinggang,Rawat batu karang,petua untuk batu karang,petua sakit batu karang,petua merwat baru karang,petua membuang batu karang,petua hilangkan penyakit batu karang,petua hilangkan kencing berdarah,penyakit batu karang tanda tanda,minum air dpt mengurangkan batu karang,batu karang dlm badan

{ 1 comment… read it below or add one }

Wan Buhasri April 8, 2013 at 9:49 am

Assalamualaikum, Saya salah seorang individu yang mengalami masalah batu karang, dan memerlukan ubat-ubatan yang diperbuat berupa air minuman atau sebagainya. . .Cuma saya tidak tahu bagaimana dan dimana untuk mendapatkan ubat-ubatan masalah batu karang di dalam Tubuh Badan. Sekian, Terima Kasih. Wasalam. . .

Reply

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: