≡ Menu

Batu Karang

batu-karang-kidney-stone

Kenali, Atasi Dan Jauhi Penyakit Batu Karang

 

Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing  seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.


Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah  disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

 

 

Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

 

Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.

 

Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

 

Akhir kata, berjumpalah  doktor debgan segera apabila mendapati terdapat gejala2 yang disebutkn di atas berlaku. Seperti kebiasaannya, ‘Mencegah lebih baik dari merawat’.

 

p/s: Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin dan muslimat. Haa…Jangan lupa minum air kosong yang banyak ketika berbuka  untuk mengambalikan kandungan air dalam badan kita…Wallahua’lam….

 

Sumber : Doktor Cahaya Purnama

Incoming search :

tanda batu karang,simptom batu karang,penyakit batu karang,tanda tanda batu karang,tanda sakit batu karang,tanda-tanda batu karang,sakit batu karang,tanda penyakit batu karang,tanda batu karang perempuan,Tanda tanda penyakit batu karang,tanda tanda sakit batu karang,batu karang,tanda-tanda sakit batu karang,penyebab penyakit batu karang,tanda sakit batu karang perempuan,tanda awal batu karang,gejala batu karang,simptom sakit batu karang,simptom penyakit batu karang,simpton batu karang,gejala sakit batu karang,penyakit batu karang tanda tanda,cara merawat batu karang,tanda tanda batu karang pada lelaki,gejala penyakit batu karang,rawatan batu karang,batu karang penyakit,tanda ada batu karang,petua batu karang,tanda2 penyakit batu karang,simtom batu karang,tanda tanda awal batu karang,tanda tanda batu karang pada wanita,tanda-tanda penyakit batu karang,symtom awal batu karang,symptom batu karang perempuan,tanda2 batu karang,tanda2 sakit batu karang,symptom batu karang,tanda2 skit batu karang,tandabatukarang,ubat penyakit batu karang buah pinggang,tanda tanda kencing masin,tanda batu karang pada wanita,tanda-tanda sakit batu karang?,tanda tanda Ada batu karang,tanda tanda mempunyai batu karang,tanda tanda penyakit batu karam,tanda sakit batu karang lelaki,tanda tandacseseorang mempunyai baruckatang,tanda tandavsakit batu karang,tanda penyakit batu karang pada wanita,tanda tanda ada batu,tanda masalah batu karang,tanda kencing berdarah pada wanita,tanda gejala batu karang,symptom batu karang buah pinggang,simthom- simthom penyakit batu karang,apa itu penyakit karang,cara untuk ubat air kencing terkeluar,cegah batu karang,Ciri2 penyakit batu karang,gejala gejala batu karang,gejala kencing keluar batu karang,Gejala terkena penyakit batu karang,kena batu karang,kencing batu wanita,cara untuk mengelakkan terjadi batu karang dalam hempedu,cara merawat batu karang buah pinggang,apa itu renal calculi,awal nya terjdi batu ginjal,bagaimana nak mengatasi masalah kencing,bagaimanakah batu karang terjadi,batu karang simptom,cara buang batu karang,cara mehilangkan batu karang dalam badan,cara mengatasi batu karang daalam buah pinggang,kerap kencing tanda batu karang,kesan batu karang pada wanita,makanan mengelakkan batu karang,pnyebab pnykit btu krang,poly citra krncing batu,punca batu karang,punca sakit batu karang,punca terjadi penyakit batu karang,rawat batu karang di saluran hempedu,penyebab penyakit batu karang dan tanda nya,sakit batu karang tanda,peyebab mendapt kencing batu karang,petus tangani batu karang,maksud kidney stone,obat batu karang yg bagus,penyakit batu karang dalam buah pinggang,penyakit batu karang pada pria,penyebab batu karang,penyebab batu karang kencing berdarah,penyebab sakit batu karang,pertanda kencing batu,simptom-simptom batu karang hempedu

4 comments… add one

 • Wan Buhasri

  Assalamualaikum, Saya salah seorang individu yang mengalami masalah batu karang, dan memerlukan ubat-ubatan yang diperbuat berupa air minuman atau sebagainya. . .Cuma saya tidak tahu bagaimana dan dimana untuk mendapatkan ubat-ubatan masalah batu karang di dalam Tubuh Badan. Sekian, Terima Kasih. Wasalam. . .

 • Nazmi Azam

  Maklumat yang diberikan sangat lengkap. Nasib baik sy jumpa entry ni sbb maklumat yg diberikan telah banyak membantu saya untuk siapkan tugas yg cikugu sy beri.

 • nooraini che kob

  Kepada sesiapa yg ada masalah penyakit batu karang boleh hubungi saya di talian 017 9541305 (sms/whatsapp/telegram). Alhamdulillah…sudah ramai yang telah pulih dari penyakit batu karang dan tak perlu melakukan pembedahan lagi. Untuk mengetahui bagaimana caranya boleh hubungi saya yer…tq…

 • som

  Assalamualaikum…anda hadapi penyakit batu karang…mai whatsapp saya ada penyelesaiannya…

Leave a CommentNext post:

Previous post: