≡ Menu

Batu Karang

batu-karang-kidney-stone

Kenali, Atasi Dan Jauhi Penyakit Batu Karang

 

Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing  seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.


Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah  disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

 

 

Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

 

Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.

 

Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

 

Akhir kata, berjumpalah  doktor debgan segera apabila mendapati terdapat gejala2 yang disebutkn di atas berlaku. Seperti kebiasaannya, ‘Mencegah lebih baik dari merawat’.

 

p/s: Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin dan muslimat. Haa…Jangan lupa minum air kosong yang banyak ketika berbuka  untuk mengambalikan kandungan air dalam badan kita…Wallahua’lam….

 

Sumber : Doktor Cahaya Purnama

Incoming search :

tanda batu karang,simptom batu karang,penyakit batu karang,tanda tanda batu karang,tanda sakit batu karang,tanda-tanda batu karang,tanda batu karang perempuan,sakit batu karang,tanda penyakit batu karang,tanda tanda sakit batu karang,Tanda tanda penyakit batu karang,tanda awal batu karang,tanda-tanda sakit batu karang,simptom sakit batu karang,batu karang,cara merawat batu karang,penyebab penyakit batu karang,tanda sakit batu karang perempuan,simptom penyakit batu karang,tanda awal penyakit batu karang,tanda2 batu karang,tanda penyakit batu karang pada wanita,rawatan batu karang,merawat batu karang,sakit batu karang tanda,petua batu karang,petua rawatan batu karang dalam buah pinggang,simpton batu karang,simtom batu karang,penyakit batu karang tanda tanda,tanda batu karang lelaki,penyakit batu karang dan rawatan,tanda-tanda penyakit batu karang,gejala sakit batu karang,gejala batu karang,tanda-tanda awal penyakit batu karang,tanda tanda batu karang pada lelaki,cara mengelakkan batu karang,tanda batu karang keluar,symptom batu karang buah pinggang,TANDA BATU KARANG DAH KELUAR,tanda ada batu karang,tanda-tanda sakit batu karang?,tanda batu karang pada wanita,ubat lawas kencing,tandabatukarang,tanda2 penyakit batu karang,tanda-tanda batu karang dalam buah pinggang,tanda tandavsakit batu karang,tanda tandacseseorang mempunyai baruckatang,tanda tanda penyakit kencing batu karang,tanda tanda mempunyai batu karang,Tanda tanda batu karang di dalam perut,tanda tanda awal batu karang,tanda serangan batu karang,tanda tanda lelaki kena penyakit batu karang,tanda masalah batu karang,ubat untuk penyakit batu karang,simtom penyakit batu karang,simpton sakit batu karang,makanan boleh cegah batu karang,gejala penyakit batu karang,gejala awal batu karang,cara ubat batu karang,cara rawat batu karang dipinggang,cara pengobatan batu karang,cara merawat penyakit kencing tidak lawas,cara merawat batu karang buah pinggang,akibat penyakit batu karang,cara mengubat batu karang,cara mengatasi batu karang daalam buah pinggang,batukarang,batu karang wanita,batu karang penyakit,batu dalam perut,bagaimana nak mengatasi masalah kencing,awal batu,minuman bagi buang batu karang,obat batu karang yg bagus,simpton penyakit batu karang,simptom-simptom batu karang,simptom bt karang,simptom batu karang dalam buah pinggang,penyebab terjadinya batu karang,rawat batu karang di saluran hempedu,punca penyakit batu karang,punca awal sakit batu karang,petua ubat batu karang,Petua batu karang dalam perut,petanda sakit batu karang,penyebab penyakit batu karang dan tanda nya,penyebab batu karangan,penyakit yang banyak pada wanita,penyakit batu karang pada wanita,penyakit batu karang pada pria,penyakit batu karang dalam ginjal,apa simptom batu karang

3 comments… add one

  • Wan Buhasri

    Assalamualaikum, Saya salah seorang individu yang mengalami masalah batu karang, dan memerlukan ubat-ubatan yang diperbuat berupa air minuman atau sebagainya. . .Cuma saya tidak tahu bagaimana dan dimana untuk mendapatkan ubat-ubatan masalah batu karang di dalam Tubuh Badan. Sekian, Terima Kasih. Wasalam. . .

  • Nazmi Azam

    Maklumat yang diberikan sangat lengkap. Nasib baik sy jumpa entry ni sbb maklumat yg diberikan telah banyak membantu saya untuk siapkan tugas yg cikugu sy beri.

  • nooraini che kob

    Kepada sesiapa yg ada masalah penyakit batu karang boleh hubungi saya di talian 017 9541305 (sms/whatsapp/telegram). Alhamdulillah…sudah ramai yang telah pulih dari penyakit batu karang dan tak perlu melakukan pembedahan lagi. Untuk mengetahui bagaimana caranya boleh hubungi saya yer…tq…

Leave a CommentNext post:

Previous post: