≡ Menu

Batu Karang

batu-karang-kidney-stone

Kenali, Atasi Dan Jauhi Penyakit Batu Karang

 

Apa itu penyakit batu karang?

Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing  seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.


Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah  disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.

 

 

Tanda-tanda seseorang mempunyai batu karang

Kebiasaannya batu-batu yang bersaiz kecil akan keluar dari tubuh seseorang melalui air kencing. Namun, sekiranya batu ini mempunyai saiz yang agak besar, ia akan mula tersekat dalam salur kencing dan menyebabkan individu itu berasa tidak lawas apabila kencing, kencing yang sedikit, kerap kencing dan juga sakit yang tidak tertahan yang dapat dirasai di bahagian belakang pinggang. Selain itu, individu itu mungkin juga akan demam, muntah-muntah, loya, kencing berdarah dan berasa sakit apabila kencing.

 

Cara merawat dan mengatasi

Batu karang yang tidak terkeluar melalui air kencing memerlukan rawatan yang membolehkan batu itu keluar dari buah pinggang atau salur kencing yang tersumbat. Doktor akan memberi ubat tahan sakit untuk mengurangkan sakit yang dialami pesakit. Kemudian, pembedahan kecil diperlukan untuk membuang batu karang itu.

 

Nasihat pencegahan

Untuk mengelakkan dari perkara ini terjadi, dinasihatkan supaya seseorang itu meminum banyak air setiap hari terutamanya mereka yang melakukan pekerjaan yang menyebabkan mereka cepat berpeluh dan terdedah kepada panas matahari seperti penoreh getah dan nelayan. Kita juga disarankan unutk meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan mekanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

 

Akhir kata, berjumpalah  doktor debgan segera apabila mendapati terdapat gejala2 yang disebutkn di atas berlaku. Seperti kebiasaannya, ‘Mencegah lebih baik dari merawat’.

 

p/s: Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua muslimin dan muslimat. Haa…Jangan lupa minum air kosong yang banyak ketika berbuka  untuk mengambalikan kandungan air dalam badan kita…Wallahua’lam….

 

Sumber : Doktor Cahaya Purnama

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

simptom batu karang,tanda batu karang,tanda sakit batu karang,penyakit batu karang,tanda tanda batu karang,tanda batu karang perempuan,tanda-tanda batu karang,tanda penyakit batu karang,Tanda tanda penyakit batu karang,tanda tanda sakit batu karang,tanda-tanda sakit batu karang,simptom sakit batu karang,sakit batu karang,tanda2 batu karang,batu karang,simptom penyakit batu karang,tanda awal penyakit batu karang,penyebab penyakit batu karang,sakit batu karang tanda,tanda awal batu karang,merawat batu karang,cara merawat batu karang,tanda penyakit batu karang pada wanita,tanda sakit batu karang perempuan,simtom batu karang,simpton penyakit batu karang,simptom-simptom batu karang,simptom simptom penyakit batu kerang,tanda tanda penyakit kencing batu karang,tanda tanda sakit batu karang wanita,tanda tanda batu karang bg lelaku,symptom batu karang pada wanita,symptom sakit batu karang,tanda-tanda awal penyakit batu karang,tanda tanda batu karang pada lelaki,batu dalam perut,tanda tanda awal batu karang,tanda seseorang ada batu karang,tanda serangan batu karang,TANDA BATU KARANG DAH KELUAR,tanda sakit batu karang pada wanita,tand tanda sakit batu karam,simptom batu karang dalam buah pinggang,simptom awal penyakit batu karang,cara ubat batu karang,cara rawatan batu karang,cara rawat batu karang dipinggang,cara rawat batu karang,cara pengobatan batu karang,cara merawat sakit batu karang,cara merawat penyakit batu karang,cara merawat kencing berdarah,cara mengelakkan batu karang,cara mencegah sakit batu karang,cara membersihkan batu karang,cara buang batu karang,batukarang,batu karang tanda,kelebihan batu karang,kencing keluar batu,Maksud batu karang,perempuan dan batu karang,rawatan batu karang,rawat batu karang,petua rawatan batu karang dalam buah pinggang,petua kencing batu karang,petua hindari penyakit batu karang,Petua batu karang dalam perut,petua batu karang buah pinggang,petua batu karang,penyakit yang banyak pada wanita,penyakit batu karang tanda tanda,penyakit batu karang pada wanita,meredakan batu karang,mengelakkan batu karang makan,batu karang disebabkan oleh

1 comment… add one

  • Wan Buhasri

    Assalamualaikum, Saya salah seorang individu yang mengalami masalah batu karang, dan memerlukan ubat-ubatan yang diperbuat berupa air minuman atau sebagainya. . .Cuma saya tidak tahu bagaimana dan dimana untuk mendapatkan ubat-ubatan masalah batu karang di dalam Tubuh Badan. Sekian, Terima Kasih. Wasalam. . .

Leave a CommentNext post:

Previous post: