≡ Menu

Cara-cara Solat Tarawih

KELEBIHAN SEMBAHYANG TARAWIH

Maksudnya: “Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

“Barangsiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) pada malam bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu.” (Riwayat Muslim)

Setiap tahun, kita umat Islam berpuasa di bulan Ramadan yang mulia dan selama itulah juga kita dapati di mana-mana saja dalam kelompok masyarakat Islam di Malaysia memeriahkan malam-malam di bulan yang mulia ini dengan ibadat sembahyang sunat tarawih, sunat witir, tadarus al-Quran dan lain-lain amal kebajikan.

Oleh itu supaya kita sama-sama dapat menghidup dan memeriahkan malam-malam yang mulia bagi tahun ini, dengan tujuan mencapai keredhaan Allah dan kelebihan beribadat di malam “Lailatul Qadr” seperti yang jelas dari firman Allah S.W.T. pada ayat 3, surah al-Qadr yang bermaksud:

“Malam Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan yang lain”

dan sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. di dalam hadithnya yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud:

“Barangsiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) pada malam bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu”,

maka eloklah kita mengetahui atau mengulangi kembali cara-cara sembahyang sunat tarawih dan witir
supaya kedatangan Ramadan tahun ini lebih berguna dan bermanfaat untuk kita.

Hukum Sembahyang Sunat Tarawih

a) Hukumnya sunat Muakkad (yang sangat dituntut) dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah.

b) Sunat dikerjakan di Masjid, Surau dan lain-lain tempat sembahyang orang- orang Islam.

Waktu Sembahyang Sunat Tarawih

Ialah selepas menunaikan sembahyang fardu Isyak dan sunat ba’diah dua rakaat.

Rakaat Sembahyang Sunat Tarawih

i. Pada umumnya masyarakat Islam di Malaysia mendirikan sembahyang Sunat Tarawih sebanyak 20 rakaat, tetapi ada juga yang hanya menunai-kan sekadar 8 rakaat sahaja.

ii. Pada zaman Rasulullah s.a.w. sembah-yang tarawih dikerjakan sebanyak 8 rakaat sahaja supaya tidak menimbulkan sesuatu keberatan. Walau bagai-manapun terdapat juga hadith yang meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah mengerjakan sebanyak 20 rakaat.

iii. Pada zaman Khalifah Omar bin al-Khattab r.a. pula beliau melaksanakannya sebanyak 20 rakaat kerana
beliau berpendapat bahawa orang-orang Islam pada zamannya itu tidak keberatan lagi menunaikan sembahyang sebanyak itu.

iv. Sembahyang sunat Tarawih hendaklah ditunaikan dua rakaat pada tiap-tiap satu kali takbiratul ihram, kemudiannya dilakukan lagi sehingga genap rakaat yang dikehendaki.

v. Lafaz Niat Sembahyang Sunat Tarawih:

(Sahaja aku sembahyang sunat tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.)

Rukun Sembahyang Sunat Tarawih

Rukun sembahyang sunat tarawih ini samalah dengan rukun sembahyang yang lain juga.

Kaifat/Cara Sembahyang Sunat Tarawih 20 Rakaat:

i) Bacaan Surah Selepas membaca surah al-Fatihah pada
tiap-tiap rakaat sembahyang sunat tarawih ini, dibaca pula surah-surah yang tertentu:

1) Dari malam 1 hingga 15 Ramadan:

a) Pada tiap-tiap rakaat yang pertama dibaca satu surah yang bermula dari surah at-Takasur

Dari malam 16 hingga akhir Ramadan:

a) Pada tiap-tiap rakaat yang pertama dibaca surah al-Qadr.

b) Pada tiap-tiap rakaat yang kedua dibaca satu surah seperti yang dibaca pada rakaat yang pertama bagi malam-malam 1 hingga 15 Ramadan iaitu bermula dari surah al-Takatsur hingga kepada surah al-Lahab.

Peringatan

Lafaz niat yang digunakan dalam risalah ini untuk makmum sahaja. Oleh itu perkataan “Makmuman” itu tukarlah kepada “Imaman” jika menjadi imam atau buang langsung jika sembahyang seorang diri.

Sumber

Incoming search :

cara shalat tarawih berjamaah,belajar sholat tarawih,TERJEMAHAN RUMI BACAAN SURAH DALAM SOLAT,niat solat duha bahasa rumi,niat solat sunat rumi,niat solat tarawih bahasa jawi,niat solat tarawih berjemaah,niat solat tarawih dalam rumi,niat solat terawih dalam rumi,niat sholat witir dalam rumi,niat sholat tarwih makmum,niat seoarng imam rumi,niat sembahyang terawih dalam rumi,niat berlajar sembayang,maulidur rasul ejaan dalam bahasa jawi,lapas niat sholat,kelebihan surah al qadar rumi,kelebihan sembahyang malam maulidur rasul,niat solat terawih rumi,niat solt tarawih bhase rumi,panduan penuh solat berjemaah,surat sembayang,surah dalam solat tarawih,surah dalam bahasa rumi yg dibaca dalam solat,surah at takatsur terjemahannya,surah al-takatsur rumi,surah al qadr rumi,sunat witir rumi,sunat tarawih dalam rumi,solat sunat niat dan bacaan,sembahyang sunat tarawih in rumi,selawat terawih rumi,selawat tarawih rumi,rakaat bahasa jawi,panduan solat taraweh dalam rumi,PANDUAN RUMI SURAH DALAM SOLAT FADRHU,hukum bacaan dalam surat at takatsur,hadith solat witir,download doa selepas solat witir pdf,cara sholat tahajud rumi,cara sembahyang terawih bacaan rumi,cara sembahyang tarawih berjamaah,cara sembahyang tarawih,cara sembahyang di rumah,cara membaca tulisan dalam bahasa jawi,cara cara sembahyang terawih rumi,belajar solat tahjut rumi,belajar sholat trawe,belajar sembahyang with dua,bacan dalam solat tarawikh,bacaan surah shalat sendiri,bacaan surah dalam sembayang bahasa rumi,bacaan bilal shalat tarawih rumi,bacaan bilal dalam solat sunat tarawih,cara solat sunat tarawih berjemaah,cara solat tarawih berjamaah,cara solat tarawih berjemaah,doa terawih rumi,doa selepas solat tarawih rumi,doa selepas solat di bulan ramadhan,doa selepas belajar rumi,doa selepas belajar berjemaah,doa rumi dalam sholat,Doa belajar Dalam rumi,cara2 solat,cara-cara belajar solat,cara tertib solat sunat tarawih,cara tarawih sendiri di rumah,cara solat witir dalam rumi,cara solat terawih rumi,cara solat terawih di rumah,cara solat terawih,ayat bacaan surah dalam sholat

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: