Monday, July 28, 2014

You are here: Home > Info Islam > Cara-cara Solat Tarawih

Cara-cara Solat Tarawih

by Cahaya Purnama

KELEBIHAN SEMBAHYANG TARAWIH

Maksudnya: “Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

“Barangsiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) pada malam bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu.” (Riwayat Muslim)

Setiap tahun, kita umat Islam berpuasa di bulan Ramadan yang mulia dan selama itulah juga kita dapati di mana-mana saja dalam kelompok masyarakat Islam di Malaysia memeriahkan malam-malam di bulan yang mulia ini dengan ibadat sembahyang sunat tarawih, sunat witir, tadarus al-Quran dan lain-lain amal kebajikan.

Oleh itu supaya kita sama-sama dapat menghidup dan memeriahkan malam-malam yang mulia bagi tahun ini, dengan tujuan mencapai keredhaan Allah dan kelebihan beribadat di malam “Lailatul Qadr” seperti yang jelas dari firman Allah S.W.T. pada ayat 3, surah al-Qadr yang bermaksud:

“Malam Lailatul Qadar itu lebih baik dari seribu bulan yang lain”

dan sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w. di dalam hadithnya yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud:

“Barangsiapa yang mendirikan sembahyang (Tarawih) pada malam bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan maka Allah ampunkan segala dosanya yang telah lalu”,

maka eloklah kita mengetahui atau mengulangi kembali cara-cara sembahyang sunat tarawih dan witir
supaya kedatangan Ramadan tahun ini lebih berguna dan bermanfaat untuk kita.

Hukum Sembahyang Sunat Tarawih

a) Hukumnya sunat Muakkad (yang sangat dituntut) dikerjakan oleh orang-orang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah.

b) Sunat dikerjakan di Masjid, Surau dan lain-lain tempat sembahyang orang- orang Islam.

Waktu Sembahyang Sunat Tarawih

Ialah selepas menunaikan sembahyang fardu Isyak dan sunat ba’diah dua rakaat.

Rakaat Sembahyang Sunat Tarawih

i. Pada umumnya masyarakat Islam di Malaysia mendirikan sembahyang Sunat Tarawih sebanyak 20 rakaat, tetapi ada juga yang hanya menunai-kan sekadar 8 rakaat sahaja.

ii. Pada zaman Rasulullah s.a.w. sembah-yang tarawih dikerjakan sebanyak 8 rakaat sahaja supaya tidak menimbulkan sesuatu keberatan. Walau bagai-manapun terdapat juga hadith yang meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah mengerjakan sebanyak 20 rakaat.

iii. Pada zaman Khalifah Omar bin al-Khattab r.a. pula beliau melaksanakannya sebanyak 20 rakaat kerana
beliau berpendapat bahawa orang-orang Islam pada zamannya itu tidak keberatan lagi menunaikan sembahyang sebanyak itu.

iv. Sembahyang sunat Tarawih hendaklah ditunaikan dua rakaat pada tiap-tiap satu kali takbiratul ihram, kemudiannya dilakukan lagi sehingga genap rakaat yang dikehendaki.

v. Lafaz Niat Sembahyang Sunat Tarawih:

(Sahaja aku sembahyang sunat tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.)

Rukun Sembahyang Sunat Tarawih

Rukun sembahyang sunat tarawih ini samalah dengan rukun sembahyang yang lain juga.

Kaifat/Cara Sembahyang Sunat Tarawih 20 Rakaat:

i) Bacaan Surah Selepas membaca surah al-Fatihah pada
tiap-tiap rakaat sembahyang sunat tarawih ini, dibaca pula surah-surah yang tertentu:

1) Dari malam 1 hingga 15 Ramadan:

a) Pada tiap-tiap rakaat yang pertama dibaca satu surah yang bermula dari surah at-Takasur

Dari malam 16 hingga akhir Ramadan:

a) Pada tiap-tiap rakaat yang pertama dibaca surah al-Qadr.

b) Pada tiap-tiap rakaat yang kedua dibaca satu surah seperti yang dibaca pada rakaat yang pertama bagi malam-malam 1 hingga 15 Ramadan iaitu bermula dari surah al-Takatsur hingga kepada surah al-Lahab.

Peringatan

Lafaz niat yang digunakan dalam risalah ini untuk makmum sahaja. Oleh itu perkataan “Makmuman” itu tukarlah kepada “Imaman” jika menjadi imam atau buang langsung jika sembahyang seorang diri.

Sumber

Incoming search :

solat sunat tarawih seorang diri,cara shalat tarawih berjamaah,niat solat tarawih rumi,niat sembahyang tarawih rumi,niat sholat tarawih berjamaah rumi,niat sholat tarawih,bacaan solat tarawih dalam rumi,niat solat tarawih berjamaah rumi,cara solat tarawih sendiri di rumah,niat tarawih rumi,bacaan dalam solat terawih rumi,niat sembahyang tarawih bahasa rumi,niat solat tarawih dan witir,niat solat tarawih dan witir rumi,niat solat tarawih dalam rumi,download bacaan terawih dalam rumi,lafaz niat solat taraweh 8 rakaat,niat solat sunat tarawih dalam rumi,jawi dan rumi terawih,niat sholat tarawih rumi,lafaz niat solat sunat tarawih rumi,cara solat sunat tarawih berseorangan,niat sembahyang tarawih bahasa melayu,doa solat terawih dalam rumi,niat solat terawih berjemaah,niat solat terawih berjemaah rumi,shalat tarawih di rumah bagi wanita rumi,solat sunat tarawih seorang,surah al qadr rumi,surah dalam solat tarawih,surah solat witir rumi,Surah-surah yang dibaca dalam sholat sunat tarawih,tarawih berseorangan,wirid selepas solat witir rumi,sembayang terawih rumi,sembahyang terawih di rumah dalam bahasa melayu,niat solat witir dalam rumi,niat terawih,panduan solat sunat tarawih seorang diri,panduan solat tarawikh bilal dan makmum-rumi,panduan solat terawih rumi,rumi bacaan selawat terawih,sembahyang tarawih rumi,sembahyang terawih di rumah,zikir solat tarawih rumi,doa solat tasbih dalam rumi,bacaan shalat tarawih dalam rumi,bacaan surah dalam sembahyang tarawih,bacaan tarawih dalam rumi,belajar sembahyang tarawih,cara bacaan dalam solat tarawih,cara cara mengerjakan solat tarawikh rumi,cara cara menunaikan tarawih seorang diri,cara cara solat sunat tarawikh dan doa dalam rumi,bacaan selawat tarawih rumi,bacaan selawat sembahyang tarawikh dalam rumi,ayat sholat tarawih,bacaan antara sholat tarawih dalam rumi,bacaan bilal dalam solat tarawih/rumi,bacaan dalam solat terawikh rumi,bacaan makmum dalam shalat tarawih,bacaan penuh niat sembahyang tarawih,bacaan rumi ayat takatsur,bacaan rumi solat tarawih,cara melakukan solat tarawih,cara mengerjakan solat tarawih berjemaah,cara solat tarawih dalam rumi,cara solat tarawih seorang,cara solat tarawih seorang diri,cara solat terawih di rumah,cara solat terawih seorang,cara tarawih sendirian,doa sembahyang tarawih rumi,doa solat sunat tarawih dalam rumi,cara solat tarawih berseorangan,cara solat taraweh berjamaah,cara mengerjakan solat tarawih di rumah,cara sembahyang tarawih 8 rakaat sendiri,cara sembahyang tarawih berseorangan,cara sembahyang tarawih dalam rumi,cara sembahyang tarawih rumi,cara sembahyang tarawih sendiri,cara shalat tarawih sendiri,cara shalat tarawih sendiri di rumah,ayat bacaan untuk sembahyang tawarih dalam rumi dan jawi

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: