≡ Menu

Cara Dan Teknik Membentuk Akhlak

Lazada malaysia promotion

membentul-akhlak

 

BAGAIMANA MEMBENTUK AKHLAK

 

> Berguru dengan guru yang mampu mendidik anda. Guru itu mestilah seorang yang  bersih hatinya dan mantap agamanya. Beliau mampu melihat kelemahan yang ada pada diri anda dan mampu memberikan petunjuk tentang cara untuk memperbaiki   dan mengubati kelemahan itu.

> Berkawan dengan seorang yang baik lagi mantap agamanya. Sahabat anda itu bolehmembantu anda untuk memperbaiki akhlak dan anda perlu menerima teguran ikhlas darinya. Inilah jalan yang pernah dilalui oleh tokoh-tokoh Islam sebelum ini.

 

 

Sahabat Omar Al-Khattab pernah bertanya kepada Salman Al-Farisi, “Apakah kelemahan yang kamu ketahui tentang diriku?” Sahabat Salman terus menyebutkan dua kelemahan yang ada pada Omar dan Omar menerimanya dengan baik sekali.

 

Mengikut riwayat yang lain, Omar pernah bertanya kepada Huzaifah, “Adakah kamu nampak dalam diriku tanda-tanda kemunafikan?” Sahabat Huzaifah berkata, “Tidak  ada.” Begitulah caranya sahabat-sahabat nabi bersahabat.

> Memanfaatkan komen-komen negatif dari musuh. Sepatutnya manusia lebih banyak  memanfaatkan komen musuh yang menceritakan tentang kekurangan dirinya daripada mendengar puji-pujian kawan yang ingin mengampunya. Orang-orang biasa menganggap komen-komen musuh sebagai pandangan yang tidak bernilai.

 

Sebaliknya orang-orang yang tajam mata hatinya suka mengambil manfaat dari komen-komen itu.

> Mengambil iktibar dari kelemahan orang lain. Dalam pergaulan kadangkala anda akan melihat perangai dan sikap negatif orang lain. Ketika itu hendaklah anda menjadikan kelemahan orang itu sebagai kelemahan anda yang perlu anda perbaiki.

 

Jadikan orang lain sebagai cermin tentang diri anda kerana sesungguhnya orang  mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain. Nabi Isa pernah ditanya, “Siapakah yang mendidik engkau?” Nabi Isa menjawab, “Aku melihat orang bodoh dengan kebodohannya dan (aku mendidik diri) dengan menjauhi kebodohan itu.”

 

http://www.youtube.com/watch?v=2H2SMw5GsyU

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

Cara memperbaiki akhlak,akhlak,memperbaiki akhlak,cara membentuk akhlak yang baik,cara memperbaiki akhlak menurut islam,cara membentuk akhlak,cara memperbaiki akhlak yang buruk,mendidik akhlak anak,Cara membina akhlak,Cara pembentukan akhlak dalam islam,membentuk akhlak,cara membentuk ahlak yang baik,cara membentuk akhlak manusia,cara mengatasi akhlak yang kurang baik,membaiki akhlak,Bagaimana cara Pembentukan akhlak,cara membina akhlak yang baik,bagaimana membangun akhlak yang baik,cara pembentukan akhlak,contoh sifat negatif pada seseorang dan cara untuk mempeebaikinya,membaiki akhlak diri,macam macam cara memperbaiki akhlak,langkah2 apa agar membentuk akhlak yg baik,hilangkan ahlaq buruk,langkah memperbaiki akhlak,cr mnddk ahlak yg baik,gambar tentang akhlak,langkah membentuk ahlak yang baik,langkah langkah pertama untuk menyempurnakan aklak,kiat membentuk ahlag anak,kelemahan diri oleh wanita cara mengatasi menurut islam,langkah membentuk akhlak yg baik,membangun ahklak anak yang baik,metode pembentukan akhlak islami,sebutkan akhlak yg tdk sesuai dg islam dan cara memperbaikinya,strategi pembentukan akhlak,tahap memperbaiki akhlak,tentang akhlak dan cara membentuk akhlak,tip2 untuk memperbaiki ahklak,tips akhlak baik,Tips memperbaiki akhlak perempuan,metode memperbaiki akhlak,metode islam untuk memperbaiki akhlak,membangun ahklak yang baik,membangun aklak,memeprbaiki aklak yang buruk,membentuk akhlak pada,membetulkan akhlak,membina akhlak wanita,memperbaiki ahlak anak menurut islam,memperbaiki akhlak seorang wanita,Menbentuk akhlak,upya penanggulangan akhlak yang buruk,cara-cara pembentukan akhlak dalam islam,cara-cara pembentukan akhlak,ahklak yang baik,cara membentuk ahlak manusia,cara membangun ahlak yang baik,cara mambentuk akhlakwanita,cara didik diri berakhlak,cara betulkan akhlak,cara benirin ahlak,cara akhlak,bagaimana pembentukan akhlak yang baik,Bagaimana membina akhlak,bagaimana membentuk akhlak anak,Bagaimana caranya memperbaiki akhlak dan memperbaiki akhlak yg di miliki,bagaimana cara menjadikan akhlak baik menurut Islam,Bagaimana cara membentuk akhlak,bagaiman cara membentuk akhlaq,apa yang membentuk akhlak seseorang,Aklak,cara membentuk akhlak anak,cara membentuk akhlak baik,cara nemperbaiki akhlak,cara mendidik akhlak buruk,cara mendidik akhak anak,cara memperbaiki ilmu dan ahlak,Cara memperbaiki akhlaq menurut islam,Cara memperbaiki akhlak yg tidak baik,cara memperbaiki akhlak seseorang,cara memperbaiki akhlak seorang wanita menurut islam,cara memperbaiki akhlak dalam islam,cara memperbaiki ahlak,cara memperbaiki ahklak,cara memperbaiki ahk,cara membina akhlak pada aanak,Cara membina ahlak yang baik,cara membentuk aklaq baik,Cara membentuk akhlak yg baik,cara membentuk akhlak manusia dengan baik,akhlak mukmin

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: