≡ Menu

Cara Memulihkan Komunikasi Suami Isteri Yang Hambar

kk

Jika anda merasakan komunikasi anda dengan suami/isteri semakin hambar dimana anda jarang berkomunikasi dengan pasangan masing-masing. Anda hanya memulakan komunikasi jika mempunyai urusan penting sahaja. Namun keserian rumahtangga tersebut terasa semakin pudar kerana wujudnya masalah komunikasi tersebut. Seharusnya, pasangan akan sudi menceritakan apa sahaja yang berlaku dalam kehidupannya sama ada suka atau pun duka. Berikut merupakan panduan untuk memperbaiki komunikasi dan interaksi di antara suami dan isteri:

 • Elakkan daripada menggunakan perkataan yang meleret – sesetengah isteri suka menceritakan perkara secara meleret iaitu terus kepada isi penting sahaja. Suami akan merasa bosan jika isteri terus meleret tapi pastikan yang perbualan tersebut menjadi rancak dan tidak membosankan. Dalam erti kata lain, pastikan komunikasi anda dapat hidupkan suasana bahagia dalam rumah tangga.
 • Pilih masa yang sesuai untuk berbincang – pastikan anda masa cari masa yang sesuai di mana kedua belah pihak berada dalam keadaan stabil dan tidak beremosi. Jika keadaan pasangan anda atau anda sendiri masih beremosi, ia hanya akan menyebabkan keadaan menjadi lebih tegang. Oleh itu, anda harus bijak mencari waktu yang sesuai dan boleh berbincangan dalam keadaan yang tenang.
 • Elakkan daripada suka berleter – jangan suka berleter memanjang kerana ia akan membuatkan pasangan semakin rimas dan bosan. Kadang-kadang ia juga boleh mewujudkna perasaan marah di hati pasangan masing. Gunakan nada lembut dan berhemah adalah lebih dalam komunikasi.
 • Tarik perhatian pasangan – anda boleh mencuba tarik perhatian pasangan melalui cara tersendiri seperti membuatkan dia rasa “Surprise” atau anda juga boleh meluahkan kata-kata romantis padanya.
 • Wujudkan suasana riang – cuba untuk bergurau senda kembali dengan pasangan masing – masing. Kemudian, barulah memperkatakan sesuatu yang serius tetapi dalam suasana yang tidak tegang. Gurau senda antara pasangan merupakan cara yang terbaik dalam mengeratkan hubungan masing-masing.

Comments

4 comments… add one
 • Saya ada tengok dokumentari mengenai hal nie …
  saya sokong pendapat awak dan harap isu nie mendapat perhatian
  lebih ramai pembaca .. terima kasih

 • pu3

  saya sangat bosan dg khidupan ini kadang saya menyesal kenapa saya terlalu cepat mengambil kputusan untuk menikah..tips d atas tidak akan merubah suasana karna suami saya punya sikap yang sangat egois. seandainya kita punya mesin waktu saya ingin mengembalikan semuanya…pada saat terindah dulu

  • shasha

   samalh saye pun..bosan sngt dngn khidupan niw..rase mcm nk pergi jauh sejauh nye jew..kalau lh ade tmpt yg lg tenang untuk mngubah segalanye..hidup seorg dri..tnpa ade sesiapa d sekeliling kite..tp ape kn daya..kuasa bukan ditangn kite..bahgia..? hah..x payah ckp lh..aq langsung x phm ape tu erti bahgia..x pernah langsung merasai bahgia..yg pling bnyk dirasai..terseksa emosi..mental..kadang2 aq
   rasa mcm aq ni dh gile..fikiran aq kusut..berserabut..tp x pernah ade yg nk membantu aq kluar dr masaalah aq..aq sunyi..sepi..bosan..terseksa sngt dngn khidupan aq..

 • Saya gk pernh menyesal atas prnikahan saya ni yg gk pernh romantis dri kmi nikah .
  Saya telah mncba mngjak suami saya bicara d saat dia lg duduk santai tpi pa tnggapan dia . dia hanya diam saja .
  Saya hnya bsa sabar mengahadapin ini smua.
  Mungkin stelah ank ini lahir suami saya akn brubah ..
  Amiiiiinnn

Leave a Comment


Next post:

Previous post: