Sunday, April 20, 2014

You are here: Home > Maklumat Kesihatan > Cara Mencegah Kanser

Cara Mencegah Kanser

by Cahaya Purnama

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Incoming search :

cara mencegah kanser,doa elak kanser,doa elak penyakit kanser,khasiat jus hidayah boleh tak untuk mengecutkan ketumbuhan dalam perut,jus hidayah,jus hidayah testimoni,kanser rahim tahap 4,cara amalan alga mekah,kanser usus tahap 4,kanser pangkal rahim tahap 4,kanser pangkal rahim tahap 2,penyakit kenser,ubat ketumbuhan payudara,doa hindari penyakit kanser,petua hilangkan ketumbuhan,mencegah kanser,langkah mengatasi penyakit kanser,tanda-tanda kanser payudara tahap 1,testimoni jus hidayah,tanda kanser rahim tahap 1,makanan mencegah kanser,doa2 untulk sel2 kanser,kanser lidah tahap 4,rawatan tradisional ketumbuhan tulang,doa kanser payudara,cara mencegah kanser rahim,cara mencegah kanser payudara,pencegahan kanser payudara,pemakanan bg yg menghidap ketumbuhan d payudara,makanan elak kanser,makanan yang bagus untuk mengelak kenser,makanan pencegah kanser payudara,doa elak cancer,tanda kanser payudara tahap 4,khasiat jus hidayah,ayat syifa untuk kecutkan ketumbuhan,Cara mengatasi kanser,ayat al quran untok kecutkan ketumbohan,rawatan sihat dalam islam,testimoni penderita kanker payudara yg sembuh dengan habbatussauda,rawatan kanser cara islam,doa penawar kanser,cendawan mekah,langkah pencegahan kanser,kanser pangkal rahim tahap 1,hindari sakit payu dara,makanan selepas pembedahan postat,obat untuk kecutkan ketumbuhan,mengelakkan kanser,bolehkah pesakit kanser tiroid makan madu,cara elak kanser payudara,adakah daging lembu kambing tidak bagus untuk pesakit kanser,alga mekah,doa hindar penyakit kanser,doa mengelak penyakit berbahaya,doa mengelakkan kanser,cara mengelakkan kanser payudara,doa hindar kanser,ubatan secara sifa untok mengecutkan ketumbohan,ubat paling berkesan untuk cyst,ZIKIR BARAH,makanan beralkali tinggi,penawar kanser payudara,makanan sihat bagi penderita kanser,pencegahan kanser servik,makanan yg perlu elak jika ada cysts,membuang ketumbuhan,tanda awal terkena kencer payudara bahasa melayu,susu untuk pesakit kanser,tip elak kanser payudara,rawatan tradisional kanser payudara,rawatan kanser usus tahap 4,testimoni amal doa nabi ayub,senarai makanan untuk pesakit barah payu dara,ubat kanser cara islam,surah al-quran hindari segala penyakit,habbatus sauda kecutkan rahim,kulat mekah,kesan awal minum cuka kurma,kanser rahim tahap 2,kebaikan minum susu glucerna,khasiat susu glucerna,ketumbuhan cyst dalam badan,kelebihan kulat mekah,madu penawar kanser,kelebihan jus hidayah,elak pnykit kanser,doa kecutkan ketumbuhan,cara mengelakkan kanser,doa mengecutkan ketumbuhan,doa mencegah kanser,cuka apel sembuhkan tumor payudara,cuka epal anti ketumbuhan,cara untuk merawat kanser,cara untuk mencegah kanser,doa kecilkan ketumbuhan,cegah kanser,cara pengawalan dan pencagahan kanser rahin,cara pencegahan kanser,cencar servik kemerahan di pangkal rahim,cara elak barah payudara,ayat syifa untuk ulser,ayat quran mengubat barah susu,apakah makanan terbaik untuk kanser otak,ayat alquran untuk penyakit cyst,ayat penghapus cancer,cara mencegah penyakit kanser,cara mengatasi kanser rahim,ayat menyembuhkan penyakit payudara,amalan hindarkan kanser,cara cegah ulser bengkak lidah,cara hidup sihat dan elak dari kanser,ayat untuk mengobati gastrik,apa ka kesannya untuk pesakit cancer usus,ayat syifa untul menyembuhkan cancer,cara hilangkan kanser payudara,ayat ubati usus,ayat untuk kecutkan ketumbuhan,apa yg bk utk pesakit kanser,apabila makan cuka dan minum susu,ayat ayat al quran nk menghilangkan kanser dan ketumbuhan,ayat alquran untuk kecutkan ketumbuhan,ayat mencegah kanser,ayat quran mengecilkan bengkak,ayat alquran untuk penyakit ketumbuhan,ayat al quran utk menguat sistem imunisasi badan,buah buahan untuk penyakit tiroid,ayat quran penyembuh masalh usus,cara alami kecutkan rahim,ape kesan rahim tinggi,bolehkan pesakit kanser minum susu kambing,ayat quran untuk sakit gastrik,cara cara hindar penyakit kanker,apakah langkah langkah utk mencegah kancer rahim,ayat sembuh kenser hati,ayat penyembuh sakit lidah,cara kecutkan ketumbuhan di payudara,bagaimana nak cegah kancer rahim,cara membaiki kanser buah dada,cara mengatasi breast cancer,bagaimana nak elak dari kanser prostat,barah bengkak rahim,boleh makan gula gula ka jika gastrik?,cara mencegah kenser payudara,cara mengatasi kanser atau tumor peringkat awal,bgmn cara mencegah kencer servix,boleh kah madu lebah merawat penyakit ketumbohan,cara mencegah medu,cara mencegah ketumbuhan dalam rahim,adakah penyakit cancer otak boleh sembuh,bagaimana mengubat penyakit kancer,cara mencegah kanser serviks,adakah pesakit kimoterapi boleh meminum kulat makkah,cara kecutkan tiroid,aiskrim vanilla kanser payudara,cara mengatasi kanser payudara,rawatan tibi cara islam,testimoni pengguna jus hidayah,simptom tumor rahim,produk di syorkan untuk sista di payudara,rawatan islam untuk kanser,ubat ketumbuhan tekak,rawatan islam kanser rahim,testimonicendawan mekah,peyakit sis,rawatan ketumbuhan otak,susu kambing untuk pesakit cyst,ubat mencegah cancer,rawatan kanser dengan air zam zam,teh hijau untuk gastrik,pusat islam alhidayah kecilkan ketumbuhan,punca kanser di sudut islam,skit barah hati,rawat kenser gusi,sis buah dada,sis di leher,susu kambing ubat barah usus,tips mengelakkan kanser,rawat barah dengan air zam zam,rawat cyst cara islam,rawatan di al hidayah,sakit payu fa,rawatan kanser ikut quran,tahap bahaya ulser perut,surah untuk menghilangkan segala jenis penyakit,tanda kanser tahap 4,tips mencegah kanser,senarai2 doa rawatan cara islam,petua rawatan payudara bengkak bukan bara,sayur baik untuk pesakit cancer,rawat cyst dengan herba,ubat kanser paling mujarab,rawatan islam untuk penyakit barah,sayur y bagus elak kanser,sayur yang elok untuk surutkan bengkak,ubat kampung yg bagus untuk sakit barah?,Zikir penyembuh kanser,ubat untuk tumor otak tahap 1,zikir kimoterapi,untuk menghilang kn cyst,zikir hindar penyakit,usus tidak selr,zikir penyembuh penyakit khusus kanser,www ubat untuk mencegah kencer com my,ubat tiroid dan rahim bengkak,ulser dan cuka kurma,zikir utk penyakit cancer,ubat penyakit lidah di malaysia,minuman untuk pesakit cyst,merawat kanser payudara,makanan surutkan bengkak,pengalaman orang barah otak,pengalaman pesakit kanser pangkal rahim,Oat dan madu baik untuk kurangkan asid dalam badan,makanan perluelak pesakit kanser,minum susu kambing untuk pesakit kanser,makanan pencegah kanser,makanan pencegah cyst,penawar ketumbuhan payudara,makanan untuk mengelakkan cyst,malaysia hilangkan benjolan payudara malaysia,Overian cyst larangan jenis mknan apa,pemakanan utk pesakit kanser pangkal rahim,makanan yang mencegah kanser,makanan yang digalakan dalam herbalife,makanan yang boleh menghilangkan ketulan di payudara,mencegah kancer usus,mencegah kanser prostat,mengubati kenser darah,penawar kanser dan merawat kanser,obat untuk kanser pangkal rahim,makanan untuk mengelakkan kanser,pemakanan untuk elak kanser dan ketumbuhan,makanan makanan teradisional dn sayuran yang dapat menghilangkan benjolan di leher,pesakit kanser otak tahap 4,makanan cegah cancer,makanan cegah barah payudara,perkara yang mengaktifkan sel kanser,pesakit kanser otak tahap 1,petua cegah ketumbuhan,petua cegah kanser,makanan di elak jika ada cyst,makanan memulihkan dara,pesakit kanser lidah,makanan baik untuk hati malaysia,makanan mencegah barah payudara,petua atau ubat untuk sembuh kan ketulan dalam buah dada,doa elak penyakit bengkak hati,doa menghilangkan cyst,doa cegah kanser,doa bengkak leher,cara perobatan penyakit gestrik,doa menghilangkan ketumbuhan,cuka kurma terbaik,doa menghindar penyakit,cara merawat cendawan mekah yang sudah rosak,cara rawatan kampung ubati barah rahim,cara merawat ketumbuhan payudara,cara nak tahu otak otak dah masak,doa hindari penyakit,cara sembuh kan panas dalam perut,doa hilangkan cyst,cara tradisional perubatan payudara,doa mencegah cell kanser membiak,cara pemakanan yang betul bg pesakit cyst,doa mengecilkan ketumbuhan,cyst di hati,cara ternak cendawan mekah,cara ubat cancer,cuka kurma bagus untuk barah,cara untuk mengubati ketumbuhan otak,cara untuk penyakit ulser susu,doa untuk hilangkan kanser tekak,cara mengecutkan cyst ovari,doa quran barah payudada,cara mengatasi kenser rahim tahap 1,cara-cara mengelak cancer rahim,doa untuk buang cyst,doa sakit rahim,cara menggelakkan kancer payudara,contoh ketulan di payudara,doa sakit ulser mulut,cendawan utk cancer,cegah canser payudara,cara mengelak penyakit barah,cendawan mekah dan madu,DOA UNTUK HINDARKAN PENYAKIT BAHAYA,doa nabi ayub untuk sembuh barah,cara mengubati ketumbuhan rahim,ciri ciri kenser dan cara mengatasi nya,doa untuk mencegah penyakit kancer,cara mengubati kanser otak,cara untuk periksa anda ada kanser darah lymphoma,cara mengatasi penyakit kanser,ketumbuhan dalam lidah,ketumbuhan dalam perut,langkah langkah menangani masalah penyakit kanser,kanser tahap 4,ketumbuhan di mata kanser atau tidak,larangan kanser otak tahap 4,hisap payudara cegah kanser,macam mana nak besarkn breast secara sihat,kaedah ubat tradisi mencegah ketumbuhan merebak,khasiat kurma kepada tumor otak,khasiat cuka kurma utk cyst,kisah pesakit kanker rahim tahab tiga yg dah sembuh,jus kurma hidayah,kanser otak tahap 2,jus jamu melawan kanser,ketumbuhan serviks,kanser perut tahap 4,jenis buah berunsur serat,kanser rahim tahap 1,kanser bole makan ape,jamu untuk kanser payudara,khasiat kurma utk pesakit faibroid,herba untuk kecutkan cyst,doa untuk penyakit ketumbuhan,esp boleh makan dengan habbatusauda,kebaikan makanan beralkali,kerang boleh makan ketika gestrik,madu untuk ketumbuhan,madu ubat kanser,elakkan dari terkena cancer payu dara,madu dapat kecutkan ketumbuhan,kesan herbalife pada hati,madu penawar cyst,habatussauda rawatan kanser lymphoma,kesan sis ovari,kesan makan jus hidayah,kesan selepas pembedahan kanser lidah leher,habbatussauda untuk meyembuh sakit tekak,khasiat garam mekah,kenser makanan perlu diambil,ketumbuhan ovarian-cyst,khasiat air zam zam untuk mengcegah kanser,kesan ais pada kanser payudara,khasiat air zam zam untuk sakit badan,khasiat kurma kanser,kerang rebus untuk penderita kanker,khasiat ais batu untuk otak,khasiat buah untuk kebaikan rahim,kurma rawat rahim,kenser perut,kepentingan pencegahan kanser payudara,kenser payudara tahap 4,khasiat jus hidaya,khasiat ikan tongkol utk pesakit kanser,khasiat doa untuk cancer,khasiat jus mengikut penyakit,khasiat jus prune untuk mencegah penyakit kanser,khasiat habbatussauda untuk hilangkan cyst,kesan amal makan jamu,ketumbuhan folip,madu hilangkan cyst,kesan minum cuka kurma,kesan minum madu habbatussauda dan jus delima,ketumbuhan di hati,kesan sampingan makan kerang,kesan sampingan penyakit kenser rahim,kesan sis dalam rahim,ketulan macam batu dalam payudara,Ketulan di lidah cara hilang kan,kesan teh hijau terhadap rahim,ketumbuhan hati,kesan makan cendawan mekah,kesan buang servik,ketumbuhan tulang dalam badan,ketulan di hati,kesan cuka epal terhadap ketumbuhan,ketumbuhan payudara yang tidak bahaya,ketumbuhan pada hati,kesan cuka terhadap otak,kenser lidah,kesan jus hidayah,kesan kanser usus tahap 4,kesan madu pada perut,ketulan di lidah,makan kurma cyst,Macam mana untuk kita mengetahui cyst boleh kecut?,macam mana nak ubati penyakit kanser hati,macam mana nak tahu kanser ovari,macam mana nak kurangkan bengkak ovari,macam mana nak elak dari skit dada,macam mana nak cek cancer rahim,macam mana nak buang kuman,macam mana nak berbaik dengan mmaadu kita,macam mana nak berbaik dengan madu kita,macam mana naj kenalpasti kanser rahim,macam mana hendak mengubati otak kanser?,limau mandirin bagus pembedahan kanser,larangan pemakanan bagi penderita kanser payudara,langkah-langkah yg perlu diambil oleh pengidap kanser,langkah untuk mengatasi barah payudara,langkah pencegahan penyakit kanser,macam-macam obat untuk penderita kimoterapi,macamana nak elak kanser servik,macamana nak kurangkan kanser payu dara,makan jus delima dapat mengecutkan ketumbuhan,makan daging kambing dengan cuka kurma,madu utk cancer,madu untuk sembuh kanser,Madu untuk sakit mulut,madu untuk merawat cyst,madu terbaik untuk cyst,madu sembuh kan tiroid,madu merawat kanser,madu menyembuhkan usus,madu memulihkan kanser,madu melawan kanser,madu dimakan dgn susu kambing,madu boleh elak kanser,madu bole mencegah kanker lidah,madu ada kesan sampingan,langkah pencegahan kanser prostat,langkah pencegahan kanser perut,kisah pesakit yang mengidap kanser lidah,kisah pesakit kanser usus tahap 4,kisah pesakit kanser tahap 4,kisah pesakit kanser rahin,kisah pesakit kanser,kisah pesakit barah otak,kisah penghidap kanser lidah,kisah penghidap kanser,Kisah benar madu menyembuhkan kanser usus dan rahim,khasiat susu terhadap tumor otak,khasiat susu kambing dalam islam,khasiat susu kambeng melawan kanser payudara,khasiat susu dari buah dada,khasiat prune organik slpas pembedahan,khasiat prune dalam quran,khasiat peria kepada ketumbuhan dalam ovari,kopi penawar kanker usus,kopi untuk penderita cancer payudara bolehkah?,kopi untuk sembuhkan cyst,langkah mengatasi kanser payudara,langkah mencegah penyakit barah,langkah awal mengelak kanser,langkah awal mengatasi barah buah dada,langkah awal barah otak,kurma untuk pesakit kanser,kurma ubat kanser,kurma termasuk makanan beralkali,kurma madu ubat kanser,kurma madu dan habatus sauda bolih d makan sekali pg penghidap gastrik,kurang kan sel barah hidung,Kunyit boleh hilangkan ketulan daging di pangkal atas lidah,kueh yang boleh dimakan oleh pengidap kenser,ksan amal kn mnum madu,kos rawatan ketumbuhan perut,kopi yang menyembuhkan ulser perut,khasiat madu rawat kanser usus,jus ubat,jamu hilangkan kanser,INFO MENGATASI KANSER,implikasi selepas pembedahan limfomia,Imej ubat tradisinol kenser,imej lidah berpenyakit,imej ketulan susu payudara,imej breast kancer,hisap payudara,Hindar dari penyakit gastrik,hilangkan ketulan pada payudara,hilangkan jangkitan kuman pada breast,hilangkan bengkak dipayudara,hilang kan sakit batu dalam usus,herbalife untuk pengidap kanser usus,herbalife untuk orang sakit prostat,herbalife ubat kanser,jamu mengelakkan kenser servik,jamu rawat ketumbuhan dalam rahim,jamu untuk kanser,jus rawat ketumbuhan,jus peria hilangkan cyst,jus kurma dengan bacaan quran,jus hidayah untuk cyst,jus hidayah penawar darah tinggi,jus hidayah merawat kanser usus,jus hidayah boleh merawat ketumbuhan,jus hidayah boleh menyembuhkan ketulan di payudara,jus delima rawat penyakit rahim,jus delima kecutkan ketumbuhan,Jus al-hidayah,jenis makanan sunnah di makkah,jenis makanan sunah untuk hilangkan cyst,jangkitan kuman pada hati akibat kanser usus,jamu utk semua penyakit,jamu untuk mengecutkan cyst,herbalife pada pesakit kanser,herbalife cegah bengkak hati,faktor- faktor kebaikan madu nabi,faktor pemakanan utk cycst,faktor makanan sunnah,esp bahaya untuk pesakit kanser,elak kanser payudara,elak kanser,doa utk sakit pangkal rahim,doa untuk ulser lidah,Doa untuk tumor,doa untuk sembuh ulser lidah,doa untuk penyembuhan penyakit kangker payudara,doa untuk penyakit tumor,Doa untuk pengubat cancer,doa untuk merawat kanser payudara,doa untuk menyembuhkan ubat ulser lidah,doa untuk menghindari dr kesakitan,gambar alga mekah yang rosak,gambar benjolan pada payudara dan cara mengatasinya,gambar kenser pangal rahim,herba untuk kenser rahim,hati bengkak cara nk memulihkan,hadis mencegah lebih baik dari mengubati,habbatussauda mujarab kanser payudara,habatussauda sembuhkan ketumbuhan,habatussauda rawat ketumbuhan,habatussauda kecutkansemua ketumbuhan,habatusauda dan madu rawat breast kanser,habatus sauda utk pesakit cancer,habattussauda untuk mencegah cyst,gastrik dan ketumbuhan ovari,gastrik boleh minum teh ais ke?,garam yang sesuai untuk pesakit kanser,gambsr rahim tidsk sihat,gambar penyakit lidah,gambar payudara dan rahim,doa untuk menghilangkan ketumbuhan dalam badan,jus untuk hilangkan ketumbuhan,kenser,kebaikan madu untuk cyst,kebaikan madu jus hidayah,kebaikan jus hidayah,kebaikan cuka mekah pada rambut,kebaikan cuka epal untuk rawat gastrik,kebaikan ais dlm merawat penyakit dlm islam,kebaikan air zamzam pesakit kanser,karangan tentang pemakanan seimbang untuk mengatasi penyakit ncd,karangan spm cara mengatasi penyakit kanser,karangan mengatasi penyakit kanser,kanser usus tahap 3,kanser tulang tahap 4,kanser tulang dan otak,kanser telinga tahap 4,Kanser tahap pertama kesan dan cara mencegah,kanser tahap 2,kebaikan madu untuk gastrik,kebaikan madu untuk kanser,kebaikan susu kambing mengatasi kanser,kensar payudara boleh sembuh selapas berbadahan,kensar pangkal rahim,kenapa mesti mengamalkan pengambilan cuka epal,kenal pasti tahap kanser payudara,kelebihan minum air kunyit,kelebihan kanser pangkal rahim,kelebehan madu untok rawatan tekak,kecutkan peranakan cara tradisional,kecutkan ketumbuhan payudara,kecutkan ketumbuhan,kecutkan cyst perubatan islam,kecutkan cyst payudara,kecutkan cys payudara,kecutkan biji payudara,kecutkan benjolan payudara,kebaikkan prune jus,kanser sis,kanser serviks tahap 4,kandungan garam pengubat ulser mulut,kandugan yat alkaline berbahayakah untuk tubuh,kancer serviks,kancer payudara tahap4,kambing untuk penghidap kanser,kambing sakit mata ubat secara tradisional,kalau ade cyst ovari jamu apa yg boleh makan untuk kecut kan,kahsiat madu untuk ketumbuhan,kaedah utk merawat sis,kaedah rawatan kanser lymphoma,kaedah rawatan islam buang ketumbuhan,kaedah pencengah barah payu dara,kaedah awal merawat cancer prostat,jus utk rahim peranakan,jus untuk rawatan pangkal rahim,jus untuk mengecutkan ketumbuhan,kanker payudara minum susu kambing,kansel prostat,kanser ada berapa tahap,kanser rahim makanan yang elok,kanser payudara tahap bahaya,kanser payudara tahap 4,kanser payudara dan madu,kanser payudara boleh makam coklat,kanser ovari peringkat 1,kanser mlut tahap tiga,kanser lidah selepas pembedahan dan selepas pembedahan,kanser lidah punca2 nya,kanser lidah,kanser hidung tahap 4 cara ubat,KANSER HATI DALAM PERUBATAN ISLAM,kanser hati,kanser dan makanan laut,kanser dalam quran,kanser dalam islam,jus untuk mencegah sakit perut,Obat penyakit kenser,obat2 untuk sembuhkan luka dari ketumbuhan,Obat untuk usus dan rahim bengkak,obat prostatic cyst,petua dan penawar untuk selera makan,obat sayur elak untuk apa,obat terbbaik barah rahim,obat untuk jangkitan kuman,Petua Dan Cara Atasi Payudara benkak,petua berkesan hilangkan tulang di leher,obatkenser,pemakanan kesihatan untuk cyst,pemakanan kanser tulang,Pemakanan elak cyst,pemakanan cegah kanser,peluang untuk hidup kanser barah otak tahap ke 2,payudara dah keras macam batu boleh ke sembuh,pangkal rahim bengkak sihat,petua ayt jika de ketumbuhan atau sakit dlm perut,ovari tidak sihat,orang gastrik boleh makan oats tak ?,pemakanan mencegah kanser,orang gastrik boleh makan kerang,obat penyakit kanser,obat mengurangi sakit penawar kanker otak,obat ketumbuhan mata,mujarap untuk merawat kanser payu,msg tak baik untuk pesakit kanser,mnghindar kanser pangkal rahim,minuman yang mampu membuang batu karang,petua hilang benjol islam,minuman untuk merawat ketumbuhan batholin,minuman untuk hindari kanser payudara,minuman jus untuk penyakit tumor tau kanker,minuman elak kanser,minuman atau makana apa yg d elak sekiranya ada benjolan d leher,petua hilang rasa sakit buah dada,minum ubat untuk cegah cancer payu dara,penawar dan ubat ketumbuhan ovari,minum susu kambing mengaktifkan sel kanser?,minum susu kambing dengan cuka kurma,petua elak gatal di payudara,mulut panas dalam rawatan islam,Obat kenser perut,obat kanser rahim,obat kanser hati,Obat herbal kista di buah dada,obat benjolan di perut dgn cendawan mekah,obat alami penyakit kenser,petua dan ubat kecutkan ketumbuhan diperut,oat dan kanser,oat 22 untuk pesakit kenser payu dara,nak tahu rahim sihat bagaimana,penawar kanser usus,nak kanser otak,nak hilangkan lump,nak hilangkan kanser usus,nabi muhammad kanser payudara,minum cuka kurma jamu,pemakanan pesakit cyst di leher,penyakit ketumbuhan dlm rahim,pengalaman pesakit gastrik,pengalaman orang merawat kanser dengan minum susu kambing,pernah minum jus hidayah,pengalaman ketumbuhan di lidah,perubatan islam dalam penyakit cancer darah,perubatan islam kanser lidah,pengalaman jurutera sembuh kanser dengan amal makanan sunnah,pengalaman habbatussauda asli kanser,pengalaman barah otak,pengalaman ada tumor dihati,penderita kanker usus boleh minum susu herballife?,pencegahan sis,pencegahan kanser tulang,perubatan islam untuk penyembuh kanser,pengalaman pesakit kanser,pengalaman pesakit kanser payudara,penyakit kencer,pengubat kanser gastrik,pengertian penyakit kenser,peria ubat kecutkan rahim,perkara selepas kemoterapi usus,pengertian kenser,Pengamalan makanan sunnah,pengalaman zikir,pengalaman sembuh dengan teh jijai,perkara yang dilarang bagi pesakit kanser,pengalaman sakit barah buah d,pengalaman pesakit kanser yang minum air zam zam,pengalaman pesakit kanser tulang,pengalaman pesakit kanser sembuh dengan susu kambing,perubatan tradisional melayu tentang kencer payudara,pencegahan kanser kolon,pencegahan awal kanser rahim,penawar hilangkan bengkak dalam leher,penawar hati dalam islam,pesakit kanser limfoma perlu elakkan,penawar dan makanan untuk penyakit sista ovari,penawar canser,pembedahan untuk kanser otak tahap pertama,pesakit kenser,pembedahan sis payudara boleh tak makan kerang,pembedahan secara rawatan islam,pembedahan cyst usus besar di hukm,pesakit tak lidah bolih makan tak,penawar kanser otak,pengalaman kanser ovari,pemakanan sunnah mengecutkan ketulan,penawar hilangkan sis di payudara,penawar kanser lidah,pencegah makanan untuk payudara nyeri,penawar tumor payudara,penawar sist perubatan syifa,penawar sakit barah susu,penawar rahim sejuk,perubatan untuk cancer servik,penawar kenser servik yang benar benar berkesan,penawar kenser perut,perut tinggi kerana kanser payudara,pesakit cyst baik dengan jus hidayah,pesakit cyst sembuh dengan ayat quran,penawar kanser servik,penawar kanser payudara tahap 3,Pesakit kanser hidung,pemakanan seimbang untuk mengatasi penyakit ncd,makanan untuk pesakit kanser,makanan terbaik untuk membuang cyst,makanan tambahan jus hidayah,makanan tak boleh makan untuk ketumbuhan,makanan sunnah utk cycst,makanan sunnah untuk sembuh luka,makanan sunnah untuk kecutkan cysts,makanan sunnah untuk kecutkan cyst,makanan sunah utk buang cyst,makanan sihat untuk sakit pangkal rahim,makanan sihat untuk orang menghidap kanser serviks,makanan sihat untuk cegah kanser rahim,makanan sihat untuk cegah kanser,makanan sesuai untuk gastrik,makanan sembuhkan cyst,makanan perlu elak kenser teriod,makanan perlu di hindari untuk elak penyakit hati,makanan terbaik untuk ulser dalam tekak,makanan theu fu faa,makanan tidak boleh dimakan oleh pesakit ketumbuham,makanan untuk pesakit cyst,makanan untuk mengelakkan sakit mulut,makanan untuk mengelak kn kanser,makanan untuk mengawal kanser,makanan untuk mencegah barah rahim,makanan untuk melawan batu karang,makanan untuk kebaikan dada,makanan untuk kanser tahap3,makanan untuk kanser prostat,makanan untuk kanser ovari,makanan untuk elakkan cyst,makanan untuk elakkan benjolan payudara,makanan untuk cegah kanser payudara,makanan tinggi alkali cegah kanser servik,makanan tidal boleh dimakan untuk org yg ada cyst,makanan tidak boleh dimakan pesakit cancer payu dara,makanan penyebab sis,makanan pencegah tumor prostat,makanan minuman untuk kurangkan sel kanser,makanan elak ketumbuhan cysts,makanan elak kancer servik,makanan elak barah,makanan dilarang mengelak kanser,makanan dilarang ketika sakik tekak,makanan dan minuman elak kanser,makanan cegah kanser usus,makanan berkhasiat untuk anak menjalani kemoterapi,makanan berasid tak bagus untuk badan,makanan beralkali dgn kanser servik,makanan berakali dan kanker payudara,makanan bahaya untuk hati malaysia,makanan bagus u elak asid dlm badan,makanan atau buah yang mengubati kanser,makanan apa yang boleh makan semasa kanser usus,makanan alkali tinggi,makanan elakkan kanser buah dada,makanan faibroid,makanan hindari kanser,makanan menghapus kulat,makanan mengelakkan cyst,makanan mengecutkan cyst,makanan mencegah kanser payudara,makana berasid dan kanser payudara,makanan mencegah cancer,makanan membuang kuman dalam darah,makanan membuang cyst,makanan larngn untuk penyakit ketumbuhan,makanan larangan untuk penykit ketumbuhan,makanan larangan untuk penyakit ketumbuhan,makanan kurangkan cyst dalam bahasa melayu,makanan khasiat untuk hindar kanser,makanan kesihatan untuk lidah,makanan kesihatan untuk cegah semua jenis kencer,makanan kecutkan cyst,makana untk sakit kenser,mimuman cegah kenser,mengelakan breast cancer,mengelak penyakit barah,MENGELAK KANSER PANGKAL RAHIM,mengelak kanser,mengelak kan kenser gusi,mengelak dari kena kansel payu dara,mengecutkan sis di buah dada,mengecutkan cyst secara tradisional,mengecutkan benjolan pd payudara,mengawal kanser serviks,mengatasi kanser tahap 4,mengatasi kanser payudara,mengatasi barah otak,mencegah ketumbuhan ovari,Mencegah kenser,mencegah kanser payudara,mengesan kanser dalam darah,menghindari barah,mengubat sakit cancer,merawat ulser dalam mulut secara semulajadi,merawat sakit dengan doa nabi ayyub ketika sakit,merawat ketumbuhan buah dada,merawat kanser prostat tahap 4,merawat kanser ovari,merawat kanser cara islam,merawat kancer menurut Islam,merawat ikut quran,merawat darah tinggi dengan rawatan islam,merawat dalam perut cara islam,menyusu boleh mencegah kancer,menyusu badan mencegah barah payudara,menyembuhkn penyakit cara rawatan islam,menyembuhkan kenser,mengubati kanser payudara,mengubati barah payudara secara tradisional,mencegah kanser otak,mencegah kanser dengan ayat alquran,mencegah kancer,makanan yang menjauhi kanser,makanan yang menghindari penyakit,makanan yang mengektif kan kenser,makanan yang dpt hilangkan asid dlm badan,makanan yang dilarang penyakit kanser,makanan yang dilarang kepada pesakit kanser leher,makanan yang di syorkan utk kanser,makanan yang berbahaya bagi pesakit cyst,makanan yang baik utk kesihatan bagi mengelakan cancer,makanan yang bagus untuk elak kanser,makanan utk kecilkan tumor,makanan utk kanser tahap 4,makanan untuk sihat kan rahim malaysia,makanan untuk sembuhkan kanser payudara,makanan untuk pesakit usus,Makanan untuk pesakit tumor,makanan yang perlu d elak semasa kimoterapi,makanan yang perlu di elak daripada penyakit ketumbuhan,makanan yang sesuai untuk ketumbuhan dalam kepala,mencegah kancel rahim,mencegah barah otak tahap 1,membuang ketumbuhan hati tanpa pembedahan,melawan kanser usus,melawan kanser hati tahap 4,masaalah jerawat dipangkal buah dada,manfaat madu untuk mengobati kanker payudara,makanan yg dilarang semasa kanser,makanan yg baik untuk canser usus,makanan yang x bole di makan jika ada ulser di mulut,makanan yang tidak sesuai untuk pesakit cyst ovari,makanan yang tidak boleh di makan oleh pengidap ketumbuhan,makanan yang sihat untuk hati bengkak,makanan yang sesuai untuk pesakit kanser,makanan yang sesuai untuk pesakit cyst ovari,makanan yang sesuai untuk pesakit cyst,makanan untuk pesakit sis,teh hijau mencegah dari kanser,tahap berapa kanser usus tak berupaya,tanda 2 kenser rahim tahap tiga,susu kambing kecutkan cyst,susu untuk sakit kenser,susu untuk kanser payudara,tahap awal mengesan kanker servik,syst peringkat bahaya,tahap 4 penyakit canCer,susu terbaik pesakit cancer,susu kenser,susu kanser gastrik,susu kambing selamat untuk pesakit kanser?,susu kambing merbahaya untuk pesakit kancer,surah untuk penyakit barah,ubat hilang kuman darah,surah untuk mengelak penyakit barah,surah untuk mengecilkan cyst,surah untuk ketumbuhan dan barah,surah ubati sakit peranakan,surah nun untuk surutkan kanser,surah menghilangkan parut,surah mengelakkan penyakit,surah intuk sihat rahim,surah dalam alquran untuk kanser,surah buang cancer,surah bagus untuk menghilangkan kesakitan,surah bagi pesakit selera makan,surah amalan cegah kanser,sunnah pemakanan nabi elak penyakit,surah yg boleh boleh sembuh sakit ketumbuhan,surahuntuk mengecutkan sis,susu kambing merawat ketumbuhan,susu kambing membiak kuman tb,susu kambing kanser gastrik,susu kambing kanser,susu kambing dan ketumbuhan,susu kambing dan barah payudara,susu kambing buang asid dalam perut,susu kambing boleh rawat barah hati,susu kambing boleh merawat kanser,susu kambing boleh kecut cyst,susu higoat untuk pesakit kanser,susu bleh minum ke tidak utk cyst,susu anak boleh elak kanser payudara,surutkan csyts,surat al quran tentang penyakit rahim,surahuntuk menghilangkan kesan parut jerawat,sunah nabi memcegah lebih baik daripada mengubati,ubat mujarab kecut kan bengkak tiroid,ubat cegah kanser limfomia,ubat cancer,ubat bengkak didada malaysia,ubat barah payudara,ubat barah mulut,ubat alternatif kanser,tumor otak menurut islam,tumor lidah susu,tumbuhan ubat ketumbuhan dalam usus,transfer factor boleh ubat tiroid dak,tips untuk kesihatan rahim,tips untuk hindar penyakit bahaya,tips minnum kecil kan perut,tanda kenser payudara tahap1,Tips cara menyembuhkan sakit kenser dengan cara alami,tip mencegah kanser,ubat cegah kanser payu dara,ubat cegah kanser peranakan,ubat dapat mengecilkan ketulan dipayudara,ubat mengawal kanser rahim,ubat mencegah kanser,ubat menangani ketulan pada payudara,ubat memulih kAn sel,ubat kecutkan tumor otak,ubat kecutkan rahim akibat kena ketumbuhan,ubat kanser rahim,ubat kanser payudara tahap 4,ubat kanser payudara,ubat kanser lidah,ubat kanser hati tahap 4,ubat kanser,ubat kampung ulser dlm rahim,ubat kampung breast cancer,ubat islam cyst,Ubat hilang kan ketulan di lidah,Thesis sayuran pencegah kangker,testimonijus hidayah,tanda-tanda kanser payudara tahap bahaya,tanda- tanda dan cara atasi sist,tanda terlebih habatussauda,tanda tanda penyakit barah payu darah,tanda tanda kandungan asid banyak dalam perut dan cara merawat,tanda tanda cuka kurma berkesan,tanda penyakit hilang selepas makan habbatussauda,tanda makan madu terkena ulser,tanda kanser sis,tanda kanser rahim tahap 4,tanda kanser payudara iphone,tanda kanser mata,tanda kanser hati tahap 4,tanda cyst payudara,tanda breast cancer mengikut tahap,tanda barah tekak,tanda-tanda penyakit sis dlm perut,tanda2 barah payudara peringkat 4,tanda2 cuka kurma,testimoni susu glucerna,testimoni pengguna algae mekah,Testimoni kanser usus dan rahim berjaya sembuh jus al-hidayah,Testimoni kanser usus dan rahim berjaya sembuh dgn makan madu habbatussauda,testimoni kanser dengan jus buah,testimoni cuka epal merawat kanser,testimoni cendawan mekah,telur untuk pesakit gastrik,telur baik untuk pesakit kanser?,teh untuk elak kanser,teh hijau untuk kanser,teh hijau dalam sunnah nabi,teh hijau bahaya untuk gastrik,teh herbalife mengawql penyakit barah seperti,tanda2 pesakit kenser rahim tahab tiga,tanda2 kanser payudara,tanda awal barah rahim,sis payudara

{ 3 comments… read them below or add one }

Wan Fauzi February 4, 2013 at 10:43 pm

terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

Reply

beckhrooy February 20, 2013 at 3:57 am

pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

Reply

MindaKini May 19, 2013 at 3:36 pm

Tips pemakanan baik di amalkan

Reply

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: