Thursday, April 24, 2014

You are here: Home > Maklumat Kesihatan > Cara Mencegah Kanser

Cara Mencegah Kanser

by Cahaya Purnama

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Incoming search :

cara mencegah kanser,doa elak kanser,doa elak penyakit kanser,jus hidayah,khasiat jus hidayah boleh tak untuk mengecutkan ketumbuhan dalam perut,jus hidayah testimoni,kanser rahim tahap 4,cara amalan alga mekah,penyakit kenser,kanser usus tahap 4,kanser pangkal rahim tahap 4,kanser pangkal rahim tahap 2,mencegah kanser,doa hindari penyakit kanser,ubat ketumbuhan payudara,langkah mengatasi penyakit kanser,petua hilangkan ketumbuhan,testimoni jus hidayah,tanda-tanda kanser payudara tahap 1,tanda kanser rahim tahap 1,doa2 untulk sel2 kanser,makanan mencegah kanser,kanser lidah tahap 4,rawatan tradisional ketumbuhan tulang,doa kanser payudara,cara mencegah kanser rahim,cara mencegah kanser payudara,pencegahan kanser payudara,makanan pencegah kanser payudara,pemakanan bg yg menghidap ketumbuhan d payudara,makanan elak kanser,makanan yang bagus untuk mengelak kenser,Cara mengatasi kanser,doa elak cancer,khasiat jus hidayah,ayat syifa untuk kecutkan ketumbuhan,tanda kanser payudara tahap 4,rawatan sihat dalam islam,rawatan kanser cara islam,doa penawar kanser,cendawan mekah,testimoni penderita kanker payudara yg sembuh dengan habbatussauda,ayat al quran untok kecutkan ketumbohan,alga mekah,langkah pencegahan kanser,hindari sakit payu dara,kanser pangkal rahim tahap 1,kanser rahim tahap 1,kelebihan jus hidayah,doa mengelakkan kanser,doa mengelak penyakit berbahaya,doa hindar kanser,doa hindar penyakit kanser,cara mengelakkan kanser payudara,cegah kanser,makanan selepas pembedahan postat,obat untuk kecutkan ketumbuhan,mengelakkan kanser,adakah daging lembu kambing tidak bagus untuk pesakit kanser,cara elak kanser payudara,bolehkah pesakit kanser tiroid makan madu,ubatan secara sifa untok mengecutkan ketumbohan,ubat kanser cara islam,ZIKIR BARAH,tip elak kanser payudara,ubat paling berkesan untuk cyst,ubat kanser hati tahap 4,ubat barah payudara,cara mengelakkan kanser,doa kecilkan ketumbuhan,cara untuk mencegah kanser,cuka epal anti ketumbuhan,doa kecutkan ketumbuhan,doa mengecutkan ketumbuhan,cencar servik kemerahan di pangkal rahim,doa mencegah kanser,cuka apel sembuhkan tumor payudara,cara pengawalan dan pencagahan kanser rahin,cara untuk merawat kanser,cara mengatasi kanser rahim,cara pencegahan kanser,cara mencegah penyakit kanser,susu untuk pesakit kanser,testimoni amal doa nabi ayub,tanda awal terkena kencer payudara bahasa melayu,senarai makanan untuk pesakit barah payu dara,surah al-quran hindari segala penyakit,rawatan kanser usus tahap 4,rawatan tradisional kanser payudara,pengalaman pesakit kanser usus,kesan awal minum cuka kurma,kanser ovari tahap 2,habbatus sauda kecutkan rahim,kelebihan kulat mekah,elak pnykit kanser,kebaikan minum susu glucerna,khasiat susu glucerna,ketumbuhan cyst dalam badan,kanser rahim tahap 2,kulat mekah,apa makanan yang baik untuk hilangkan bengkak,cara elak barah payudara,ayat syifa untuk ulser,apakah makanan terbaik untuk kanser otak,ayat penghapus cancer,ayat quran mengubat barah susu,ayat alquran untuk penyakit cyst,ayat quran untuk pulihkan penyakit ketumbuhan dijari,makanan sihat bagi penderita kanser,nak tau pasal kenser usus,membuang ketumbuhan,makanan beralkali tinggi,makanan yg perlu elak jika ada cysts,pencegahan kanser servik,obat kenser,madu penawar kanser,penawar kanser payudara,makanan memulihkan dara,makanan makanan teradisional dn sayuran yang dapat menghilangkan benjolan di leher,makanan baik untuk hati malaysia,obat untuk kanser pangkal rahim,makanan cegah barah payudara,Overian cyst larangan jenis mknan apa,makanan di elak jika ada cyst,makanan cegah cancer,pemakanan untuk elak kanser dan ketumbuhan,makanan paling tinggi alkali,makanan pencegah cyst,makanan pencegah kanser,malaysia hilangkan benjolan payudara malaysia,makanan yang mencegah kanser,makanan yang digalakan dalam herbalife,merawat kanser payudara,mencegah kancer usus,makanan untuk mengelakkan kanser,makanan untuk mengelakkan cyst,minum susu kambing untuk pesakit kanser,mengubati kenser darah,minuman untuk pesakit cyst,Oat dan madu baik untuk kurangkan asid dalam badan,oat pesakit kanser,makanan surutkan bengkak,makanan perluelak pesakit kanser,makanan kanser payudara,mencegah kanser prostat,macam mana nak besarkn breast secara sihat,madu penawar cyst,penawar ketumbuhan payudara,pemakanan utk pesakit kanser pangkal rahim,madu ubat kanser,pengalaman orang barah otak,penawar kanser dan merawat kanser,madu untuk ketumbuhan,makanan mencegah barah payudara,madu dapat kecutkan ketumbuhan,punca kanser di sudut islam,rawatan di al hidayah,sakit payu fa,petua cegah ketumbuhan,petua cegah kanser,surah untuk menghilangkan segala jenis penyakit,petua atau ubat untuk sembuh kan ketulan dalam buah dada,simptom tumor rahim,sayur baik untuk pesakit cancer,petua rawatan payudara bengkak bukan bara,pusat islam alhidayah kecilkan ketumbuhan,sis di leher,rawat barah dengan air zam zam,susu kambing ubat barah usus,susu kambing untuk pesakit cyst,rawat cyst dengan herba,rawat kenser gusi,sayur yang elok untuk surutkan bengkak,sayur y bagus elak kanser,tahap bahaya ulser perut,pesakit kanser otak tahap 4,pesakit kanser otak tahap 1,perubatan islam merawat kanser,rawatan kanser dengan air zam zam,skit barah hati,rawatan islam untuk penyakit barah,surah mencegah penyakit di badan,rawatan kanser ikut quran,produk di syorkan untuk sista di payudara,rawat cyst cara islam,teh hijau untuk gastrik,rawatan ketumbuhan otak,pengalaman pesakit kanser pangkal rahim,rawatan tibi cara islam,perkara yang mengaktifkan sel kanser,rawatan islam kanser rahim,rawatan islam kanser payudara,sis buah dada,peyakit sis,tanda kanser tahap 4,rawatan islam untuk kanser,pesakit kanser lidah,ulser dan cuka kurma,zikir hindar penyakit,ubat kampung yg bagus untuk sakit barah?,zikir kimoterapi,ubat untuk tumor otak tahap 1,www ubat untuk mencegah kencer com my,usus tidak selr,ubat ketumbuhan tekak,Zikir penyembuh kanser,ubat kanser serviks,zikir utk penyakit cancer,testimoni pengguna jus hidayah,ubat mencegah cancer,testimonicendawan mekah,ubat tiroid dan rahim bengkak,ubat kanser paling mujarab,tips mencegah kanser,tips mengelakkan kanser,zikir penyembuh penyakit khusus kanser,untuk menghilang kn cyst,cendawan mekah dan madu,doa mencegah cell kanser membiak,cuka kurma terbaik,cyst di hati,doa mengecilkan ketumbuhan,cara ternak cendawan mekah,cara pemakanan yang betul bg pesakit cyst,cuka kurma bagus untuk barah,cara tradisional perubatan payudara,doa elak penyakit bengkak hati,cara perobatan penyakit gestrik,cara rawatan kampung ubati barah rahim,ciri ciri kenser dan cara mengatasi nya,cendawan utk cancer,cara sembuh kan panas dalam perut,cara merawat ketumbuhan payudara,contoh ketulan di payudara,doa hilangkan cyst,cara nak tahu otak otak dah masak,doa cegah kanser,doa bengkak leher,cara mengubati ketumbuhan rahim,cara mengubati kanser otak,doa menghindar penyakit,cara mengatasi kanser atau tumor peringkat awal,cara mengatasi breast cancer,cara mencegah ketumbuhan dalam rahim,cara mencegah medu,cara-cara mengelak cancer rahim,doa quran barah payudada,cegah canser payudara,cara mengecutkan cyst ovari,cara untuk penyakit ulser susu,cara untuk periksa anda ada kanser darah lymphoma,doa nabi ayub untuk sembuh barah,cara mengatasi penyakit kanser,cara ubat cancer,cara mencegah kenser payudara,cara menggelakkan kancer payudara,doa menghilangkan cyst,cara mencegah kanser serviks,doa menghilangkan ketumbuhan,doa hindari penyakit,cara mengatasi kenser rahim tahap 1,cara merawat cendawan mekah yang sudah rosak,cara mengelak penyakit barah,cara mengatasi kanser payudara,cara untuk mengubati ketumbuhan otak,boleh makan gula gula ka jika gastrik?,apa itu obat kenser,ayat quran penyembuh masalh usus,cara cara hindar penyakit kanker,ayat quran untuk sakit gastrik,apa ka kesannya untuk pesakit cancer usus,amalan hindarkan kanser,boleh kah madu lebah merawat penyakit ketumbohan,ayat sembuh kenser hati,cara cegah ulser bengkak lidah,boleh kah pesakit kenser minum limau nipis,cara alami kecutkan rahim,bolehkan pesakit kanser minum susu kambing,ayat alquran untuk penyakit ketumbuhan,ayat al quran utk menguat sistem imunisasi badan,ayat ayat al quran nk menghilangkan kanser dan ketumbuhan,buah buahan untuk penyakit tiroid,bagaimana nak elak dari kanser prostat,ayat mencegah kanser,ape kesan rahim tinggi,ayat menyembuhkan penyakit payudara,apakah langkah langkah utk mencegah kancer rahim,ayat penyembuh sakit lidah,apabila makan cuka dan minum susu,apa yg bk utk pesakit kanser,ayat quran mengecilkan bengkak,apa khasiat susu glucerna,ayat untuk mengobati gastrik,ayat alquran untuk kecutkan ketumbuhan,benjolan di ovari,cara hilangkan kanser payudara,cara kecutkan tiroid,barah bengkak rahim,bagaimana mengubat penyakit kancer,bagaimana nak cegah kancer rahim,adakah pesakit kimoterapi boleh meminum kulat makkah,cara membaiki kanser buah dada,cara kecutkan ketumbuhan di payudara,ayat untuk kecutkan ketumbuhan,cara hidup sihat dan elak dari kanser,aiskrim vanilla kanser payudara,ayat ubati usus,adakah penyakit cancer otak boleh sembuh,bgmn cara mencegah kencer servix,ayat syifa untul menyembuhkan cancer,cara mencegah kanser prostat,kesan herbalife pada hati,kesan madu terhadap perut,kesan susu kambing,khasiat kurma kepada tumor otak,ketumbuhan serviks,kesan sis ovari,jenis buah berunsur serat,kesan selepas pembedahan kanser lidah leher,kesan makan jus hidayah,kanser bole makan ape,larangan kanser otak tahap 4,jamu untuk kanser payudara,jus jamu melawan kanser,ketumbuhan di mata kanser atau tidak,hisap payudara cegah kanser,herba untuk kecutkan cyst,khasiat cuka kurma utk cyst,habbatussauda untuk meyembuh sakit tekak,kaedah ubat tradisi mencegah ketumbuhan merebak,ketumbuhan dalam perut,habatussauda rawatan kanser lymphoma,ketumbuhan dalam lidah,khasiat kurma utk pesakit faibroid,esp boleh makan dengan habbatusauda,kebaikan jus hidayah,jus kurma hidayah,langkah mengatasi kanser payudara,langkah langkah menangani masalah penyakit kanser,doa untuk mencegah penyakit kancer,kebaikan makanan beralkali,kanser payudara tahap 4,doa untuk buang cyst,doa untuk penyakit ketumbuhan,doa untuk hilangkan kanser tekak,kanser otak tahap 2,kanser perut tahap 4,kanser tahap 4,doa untuk menghilangkan benjolan,kisah pesakit kanker rahim tahab tiga yg dah sembuh,doa sakit rahim,doa sakit ulser mulut,DOA UNTUK HINDARKAN PENYAKIT BAHAYA,kanser tulang tahap 4,elakkan dari terkena cancer payu dara,kesan cuka epal terhadap ketumbuhan,kesan dzikir pada darah,kesan jus hidayah,kesan buang servik,kebaikan cuka epal untuk rawat gastrik,kesan kanser usus tahap 4,kebaikan air zamzam pesakit kanser,kesan minum cuka kurma,kenser makanan perlu diambil,kesan makan cendawan mekah,karangan mengatasi penyakit kanser,karangan spm cara mengatasi penyakit kanser,kesan madu untuk perut,karangan tentang pemakanan seimbang untuk mengatasi penyakit ncd,kesan madu pada perut,kesan minum madu habbatussauda dan jus delima,kesan amal makan jamu,kensar pangkal rahim,kenapa mesti mengamalkan pengambilan cuka epal,kenal pasti tahap kanser payudara,kelebihan minum air kunyit,kecutkan benjolan payudara,kecutkan biji payudara,kelebehan madu untok rawatan tekak,kecutkan cys payudara,kecutkan peranakan cara tradisional,kecutkan ketumbuhan payudara,kecutkan ketumbuhan,kecutkan cyst perubatan islam,kensar payudara boleh sembuh selapas berbadahan,kebaikkan prune jus,kesan ais pada kanser payudara,kerang rebus untuk penderita kanker,kenser perut,kebaikan kunyit dalam mengubati kanser,kenser payudara tahap 4,kebaikan ais dlm merawat penyakit dlm islam,kebaikan madu jus hidayah,kebaikan madu untuk gastrik,kenser lidah,kenser,kebaikan madu untuk kanser,kurma rawat rahim,kecutkan cyst payudara,langkah-langkah yg perlu diambil oleh pengidap kanser,kopi untuk sembuhkan cyst,kopi untuk penderita cancer payudara bolehkah?,kopi penawar kanker usus,kisah pesakit yang mengidap kanser lidah,kisah pesakit kanser usus tahap 4,kisah pesakit kanser tahap 4,kisah pesakit kanser rahin,kisah pesakit kanser,ketulan di hati,kisah pesakit barah otak,kisah penghidap kanser lidah,kisah penghidap kanser,Kisah benar madu menyembuhkan kanser usus dan rahim,khasiat susu terhadap tumor otak,khasiat susu kambing dalam islam,ksan amal kn mnum madu,kueh yang boleh dimakan oleh pengidap kenser,Kunyit boleh hilangkan ketulan daging di pangkal atas lidah,langkah untuk mengatasi barah payudara,langkah pencegahan penyakit kanser,langkah pencegahan kanser prostat,langkah pencegahan kanser perut,langkah mencegah penyakit barah,langkah awal mengelak kanser,langkah awal mengatasi barah buah dada,langkah awal barah otak,kurma untuk pesakit kanser,kurma ubat kanser,kurma termasuk makanan beralkali,kurma madu ubat kanser,kurma madu dan habatus sauda bolih d makan sekali pg penghidap gastrik,kurang kan sel barah hidung,kunyit hidup menghilangkan ketumbuhan,khasiat susu kambeng melawan kanser payudara,khasiat susu dari buah dada,khasiat prune organik slpas pembedahan,ketumbuhan pada hati,ketumbuhan ovarian-cyst,ketumbuhan hati,ketumbuhan folip,khasiat jus hidaya,ketumbuhan di hati,ketulan macam batu dalam payudara,Ketulan di lidah cara hilang kan,ketulan di lidah,kesan terhadap rahim bila minum habatussauda,kesan teh hijau terhadap rahim,kesan sis dalam rahim,kesan sampingan penyakit kenser rahim,kesan sampingan makan kerang,kesan sampingan bagi minum cuka apel,ketumbuhan payudara yang tidak bahaya,ketumbuhan tulang dalam badan,khasiat air zam zam untuk mengcegah kanser,khasiat prune dalam quran,khasiat peria kepada ketumbuhan dalam ovari,khasiat madu untuk merawat cyst,khasiat madu rawat kanser usus,khasiat kurma kanser,khasiat jus prune untuk mencegah penyakit kanser,khasiat jus mengikut penyakit,khasiat ikan tongkol utk pesakit kanser,khasiat habbatussauda untuk hilangkan cyst,khasiat habbatussauda rawat usus,khasiat garam mekah,khasiat doa untuk cancer,khasiat buah untuk kebaikan rahim,khasiat ais batu untuk otak,khasiat air zam zam untuk sakit badan,kesan oat pada gastrik,kanser usus tahap 3,hilangkan ketulan pada payudara,habatus sauda utk pesakit cancer,habattussauda untuk mencegah cyst,gastrik dan ketumbuhan ovari,gastrik boleh minum teh ais ke?,garam yang sesuai untuk pesakit kanser,gambsr rahim tidsk sihat,gambar sakit bara,gambar penyakit lidah,gambar payudara dan rahim,gambar kenser pangal rahim,Gambar kena cocok kesan tibi,gambar kanser pangkal rahim,gambar benjolan pada payudara dan cara mengatasinya,gambar alga mekah yang rosak,faktor- faktor kebaikan madu nabi,faktor pemakanan utk cycst,habatusauda dan madu rawat breast kanser,habatussauda kecutkansemua ketumbuhan,hilangkan jangkitan kuman pada breast,hilangkan bengkak dipayudara,herbalife untuk pengidap kanser usus,herbalife untuk orang sakit prostat,herbalife ubat kanser,herbalife pada pesakit kanser,herbalife cegah bengkak hati,herba untuk mengecutkan cyst,herba untuk kenser rahim,hati bengkak cara nk memulihkan,hadis mencegah lebih baik dari mengubati,habbatussauda rawat ovari,habbatussauda mujarab kanser payudara,habbatussauda merawak kanser hati,habatussauda sembuhkan ketumbuhan,habatussauda rawat ketumbuhan,faktor makanan sunnah,esp bahaya untuk pesakit kanser,esei langkah untuk mencegah penyakit NCD,doa untuk kecilkan cyst kanser,doa untuk hilangkan sakit didalam mulut,Doa untuk hilang tumor,doa untk ulser,Doa ulser mulut,doa ubat rahim,doa tuk sembuhkan benjolan,doa tuk penawar tubuh badan,doa tuk kecilkan benjolan,doa syifa penyembuh ulser,doa surutkan bengkak susu,doa surutkan bengkak cyst,doa sembuhkan penyakit tiroid,Doa sembuh kn ketumbuhan,doa sakit ulser,doa sakit kanse,doa untuk mengecilkan ketumbuhan pada leher,doa untuk mengelakkan diri dari penyakit bahaya,elakkan makan kanser payudara,elakkan kanser payudara,elak makanan jika ada ketumbuhan,elak kanser,doa utk sakit pangkal rahim,doa untuk ulser lidah,Doa untuk tumor,doa untuk sembuh ulser lidah,doa untuk penyembuhan penyakit kangker payudara,doa untuk penyakit tumor,Doa untuk pengubat cancer,doa untuk merawat kanser payudara,doa untuk menyembuhkan ubat ulser lidah,doa untuk menghindari dr kesakitan,doa untuk menghilangkan ketumbuhan dalam badan,doa untuk menghilangkan cyst,doa rawatan sakit rahim,kanser tulang dan otak,KANSER HATI DALAM PERUBATAN ISLAM,kanser hati,kanser dan makanan laut,kanser dalam quran,kanser dalam islam,kanser ada berapa tahap,kansel prostat,kanker payudara minum susu kambing,kandungan garam pengubat ulser mulut,kandugan yat alkaline berbahayakah untuk tubuh,kancer payudara tahap4,kambing untuk penghidap kanser,kalau ade cyst ovari jamu apa yg boleh makan untuk kecut kan,kahsiat madu untuk ketumbuhan,kaedah utk merawat sis,kaedah rawatan kanser lymphoma,kanser hidung tahap 4 cara ubat,kanser lidah,kanser tiroid tahap 4,kanser telinga tahap 4,kanser tahap 2,kanser sis,kanser serviks tahap 4,kanser rahim punca2 sakit,kanser rahim makanan yang elok,kanser payudara tahap bahaya,kanser payudara dan madu,kanser payudara boleh makam coklat,elak kanser payudara,kanser ovari tahap 4,kanser ovari tahap 3,kanser ovari peringkat 1,kanser lidah selepas pembedahan dan selepas pembedahan,kanser lidah punca2 nya,kaedah rawatan islam buang ketumbuhan,kaedah pencengah barah payu dara,kaedah awal merawat cancer prostat,jenis makanan sunnah di makkah,jenis makanan sunah untuk hilangkan cyst,jamu utk semua penyakit,jamu untuk mengecutkan cyst,jamu untuk kanser,jamu rawat ketumbuhan dalam rahim,jamu mengelakkan kenser servik,jamu hilangkan kanser,INFO MENGATASI KANSER,implikasi selepas pembedahan limfomia,Imej ubat tradisinol kenser,imej lidah berpenyakit,imej ketulan susu payudara,imej breast kancer,hisap payudara,hindari dari penyakit kanser,Jus al-hidayah,jus buah y baik u elak kanser,jus utk rahim peranakan,jus untuk rawatan pangkal rahim,jus untuk mengecutkan ketumbuhan,jus untuk mencegah sakit perut,jus untuk hilangkan ketumbuhan,jus rawat ketumbuhan,jus peria hilangkan cyst,jus kurma dengan bacaan quran,jus hidayah untuk cyst,jus hidayah penawar darah tinggi,jus hidayah merawat kanser usus,jus hidayah boleh merawat ketumbuhan,jus hidayah boleh menyembuhkan ketulan di payudara,jus delima rawat penyakit rahim,jus delima kecutkan ketumbuhan,jus buah y terbaik u kesihatan,Hindar dari penyakit gastrik,cuka apel penawar gastrik,cara-cara mengecah kanser payudara,cuka apel sembuhkan tumor,cuka apple,cuka apel dan tumor,cuka apel untuk rawat darah tinggi,cara-cara mencegah penyakit kanser,cuka kurma kecut cyst,ciri ketumbuhan usus,cuka kurma dan madu,cuka epal dan ulser usus,cuka epal dan tumor,cara-cara mencegah kanser otak,cuka cendawan,cuka kecilkan cyst,cuka kurma sembuhkan sakit,cara2 nk doa nk bg hilang gastrik,ciri-ciri ketumbuhan CYST,cegah cyst,cegah kanser payudara,cegah kanser payudara tahap 2,cegah kanser rahim,cegah kanser serviks,cendawan mekah kanser payu dara,cegah kanser serviks tradisional,cegah kenser payudara peringkat awal,cara pemakanan yang sihat untuk ovari,cegah sakit hati,cendawan mekah khasiat,cegah kanser usus besar,ciri sAkit kenser,ciri kanser kolon,ciri ciri penyakit tumor ovari,cendawan mekah bolehkah dimakan,cara-cara merawat kanser prostat,ciri ciri kanser lehir,cara-cara merawat ketumbuhan batu karang,cara/mencegah ketulan,cendawan utk kanser,caracaramengesankanserdalamtubuhkita,cencer perut,doa rawatan kanser,doa menjauhi diri dari segala penyakit kanser,doa mengubati ulser lidah,doa menghindari segala penyakit,doa menghindari penyakit,doa menghindari dari penyakit,doa menghilangkan kuman,doa menghilangkan ketulan di payudara,doa menghilangkan bengkak dalam mulut,doa menghilangkan bengkak,doa menghilang ketumbuhan di rahim,doa menghalang kanser,doa mengelak penyakit,doa mengecutkan bengkak,doa mencegah kanser payudara,doa menyembuhkan cys,doa menyembuhkan ketumbuhan,doa menyembuhkan sakit cyst,doa penyembuh segala penyakit dalam rahim,doa penyembuh penyakit didalam leher,doa penyembuh kanser,doa penyembuh alser mulut,doa penyakit ketumbuhan,doa penyakit hati berminyak,doa penyakit barah,doa penawar sakit kanser dalam perut,doa ovari,doa nabi ayub untuk sakit barah,doa mohon sembuh dari kanser ovari,doa mkn buah epal,doa minta sembuhkan penyakit ketumbuhan,doa merawat penyakit tiroid,doa ketumbuhan,doa kencer,doa hindari penyakit hati,cyst pangkal rahim,cyst pada hati,cyst ovari dan pencegahan,cyst ovari dan makanan jeruk,cyst dlm mulut di malaysia,cyst di payudara,Cyst dan kanser,cyst dalam rahim penawar,cyst dalam mulut,cyst dalam bahasa melayu,cyst cegah ubat,cuka madu ubati usus,cuka kurma untuk masalah rahim,cuka kurma ulser usus,dari segi perubatan bagaimana nak hilangkan ulser di lidah,delima obat untuk banyak garam dalam darah,doa amalan mengelak barah,doa hindar Dari kanser,doa hilangkan sakit tibi,Doa hilangkan sakit payudara,doa elak penyakit cancer,doa elak penyakit bahaya,DOA DARI ALQURAN UNTUK MASALAH URAT SUSU BENGKAK,doa dan zikir untuk kecut ketumbuhan,doa dan zikir asmaul husna untuk menguatkan tubuh dan yulang,doa dan rawatan untuk penyakit dalam rahim,doa dan rawatan islam menghilangkan ketumbuhan di mata,doa dalam alquran untuk menyembuhkan penyakit pada rahim,doa kanser,doa bengkak badan dan perut,doa barah otak,cuka kurma ubat ovari cyst,cara-cara hendak memulihkn pyakit balar,cara merawati ovari sis,cara menyembuh kanser payu dara,Cara menyediakan ubat penawar sakit,cara menurunkan berat badan dengan alga mekah,cara menternak cendawan alga,cara menjegah kanser,cara menjaga kesihatan daripada kanser,cara mengubati kanser usus dengan doa,cara mengubati kanser prostat,CARA MENGUBATI KANSER PAYU DARA,cara mengubati barah pangkal rahim tahap 3,Cara mengubat ketumbuhan di badan,cara mengubat gastrik dengan madu,cara mengobati tumor atau kaker payu darah dalam islam,cara mengobati rahim dngn alquran,cara menghindari risiko kanser,cara menghindari kanser payudara,cara menyembuhkan canser perut,cara menyembuhkan kenser perut,cara merawat pesakit tumor otak ?,cara merawat ketumbuhan dalam perut tanpa pembedahan dan ubat,Cara merawat ketulan tumbuh di ketiak secara tradisional,cara merawat ketembuhan dalam perut,cara merawat kenser rahim,cara merawat kanser usus tahap 4,cara merawat kanser usus,cara merawat folip dan sis dlm rahim,cara merawat cycst kaedah tradisional,cara mengelakkan diri drpd menghidapi penykit merbahaya,cara merawat barah usus,cara merawat barah payudara,cara merawat barah otak,Cara menyembuhkan sakit ketumbuhan,cara menyembuhkan penyakit ketumbuhan tulang,Cara menyembuhkan ketumbuhan sis secara alami,Cara menghilangkan penyakit barah di dalam perut,cara menghilangkan ketumbuhan di dalam badan,cara menghilangkan kanser payu dara,cara mengecutkan ketulan dipayudara,cara mengecutkan cyst,Cara mengecilkan hidung dengan alquran,cara mengecah dari kanser ovari,Cara mengatasi penyakit kenser,cara mengatasi penyakit barah otak,cara mengatasi penyakit akibat pemakanan,cara mengatasi ketumbuhan pada rahim,cara mengatasi kanser secara tradisional,cara mengatasi kanser pangkal rahim,cara mengatasi jangkitan lidah,cara mengatasi canser,Cara meng hilankan peyakit dgn doa,cara mencegah ubat sampingan kepada pesakit,cara mencegah penyakit kanser payudara,cara mencegah penyakit kanser otak,cara mengecutkan ketumbuhan didalam payudara,cara mengecutkan ketumbuhan rahim,cara menghilangkan bengkak teroid lewat doa,cara menghidari kuman selepas pembedahan,cara menghalang kanser payu dara,cara mengetahui pusat tumor hati,cara mengetahui kanser otak tahap 1,cara mengesan kanser ovari,cara mengelakkan kanser serviks,cara mengelakkan kanser prostat,Cara mengelakkan breast cancer,cara mengelakan kanser payu dara,cara mengelak kanser rahim,cara mengelak kanser jantung tahap 2,cara mengelak kanser,cara mengelak daripada kanser,cara mengelak cancer payudara datang kembali dari hukm,cara mengecutkan rahim,Cara mencegah pemakanan yg tidak seimbang,cara minuman unuk pesakit cacer,cara untuk ubat lump,cara traditional mengubati kanser,cara tradisional ubati jangkitan kuman pada servik,cara tradisional ubati cyst,cara tradisional merawat kanser prostat,cara terbaik untuk surutkan tiroid,cara terbaik cegah kanser otak,cara senaman selepas pembedahan tumor yang terbaik,cara sembuhkan sakit kulat air dikaki,cara sel kanser merebak,cara rawatan kpg utk pesakit kanser pangkal rahim,cara rawatan cakar cahaya merah,cara rawat cyst,cara rawat barah,cara rasul menghilangkan nyeri pada benjolan,cara rasa sakit susu hilang,cara pulih kan penyakit tiroid kanser,cara traditional nak hilangkan ketulan di ketiak,cara ubat barah otak tahap2,cara untuk sembuhkan sakit kanser,cara untuk merawat sakit ketumbuhan dalam perut,cara untuk menghindari barah otak,cara untuk menghilangkan ketumbuhan dalam perut,cara untuk mengecutkan cyst,cara untuk mengatasi sis di payudara,cara untuk mengatasi kanser rahim,cara untuk memulihkan penyakit tibi,cara untuk hilang sakit dalam kerongkong selepas operation tyroid,cara untuk hapus kanser dalam badan,cara ubati ketumbuhan keras,cara ubati kanser secara tradisional,cara ubati cyst pangkal rahim,cara ubati cencer,cara ubat rahim,cara ubat benjolan,cara perubatan tradisional melayu penyakit kanser,cara perubatan dengan madu,cara perubatan canser,cara nak sembuhkan gastrik,cara nak rawat panas dalam badan,cara nak rawat benjolan di payudara,cara nak mengetahui benjolan kanser payudara,cara nak mengelak breast cancer,cara nak mengatasi kanser otak,cara nak mengatasi daripada kanser payudara,cara nak kurangkan darah putih dalam badan,cara nak kurangkan bengkak dalam hidung,cara nak hilangkan daging tumbuh,cara nak halang daripada kena breast cancer,cara nak guna jus alkaline,cara nak elak penyakit batu karang,cara nak elak kanser hati,cara nak cek biji di payudara,cara nak cegah daripada paydara gatal & sakit,cara nak tahu breast cancer,cara nak tahu cendawan mekah itu rosak,cara periksa rahim,cara penyembuhan kanser rahim,cara penjagaan selepas pembedahan buang rahim,cara pengobatan tumor dan kanser demgan ayat alquran,Cara pengobatan rosulullah dengan mengobati kanker atau benkak dan doanya,cara pembuatan taufu faa,cara pembiakan buah zaitun,cara pemakanan sesuai gastrik,cara pemakanan pesakit cyst,cara pemakanan kanser,cara pemakanan apa yg untuk orang pembedahan usus,cara pelihara alga mekah,cara nk atasi kanser,cara nenangani kanser perut,cara nak ubati kanser pancreas,cara nak tahu telur ayam ada penyakit,cara nak buang ketumbuhan,simpton kanser,surah amalan cegah kanser,senarai makanan mengelak kanser,sunnah pemakanan nabi elak penyakit,senarai untuk zikir,senarai penawar kanser,siapa yg patut minum jus hidayah,simptom kanser payudara tahap 4 merebak,sis payudara,siapa ada pengalaman makan habbatussauda baik daripada darah tinggi,susu kambing membiak kuman tb,servik yg tidak sihat,sis dan rawatan,serum untuk kecutkan ketulan di payudara,sunah nabi memcegah lebih baik daripada mengubati,senarai makanan berasid,senarai buah y bagus untuk kesihatan,sembuhkan penyakit cyst payudara,sakit canser,resepi untuk pesakit kanser tulang,resep jamu untuk perut kenser,sayuran ubat tumor otak,rawatn secara islam untuk mengubati cyst,rawatlah penyakit dengan alquran,rawatan yang terbaik sembuhkan kanser otak,rawatan untuk rahim bengkak,rawatan untuk pesakit kanser hati,rawatan untuk pesakit cancer,Rawatan tradisional penyakit sis,rawatan tomor perut,sakit kanser hilang selera,sakit kenser,sakit mulut ada ketulan,sembuh penyakit kanser serviks,sembuh kanser usus dengan ubah cara pemakan,sel tisu payudara ke dalam,sel ketumbuhan pangkal rahim,sayuran yg boleh bagi penyakit tumor mulut,sayur dn buah utk sakit kanser,sayuran pesakit kenser,sayur yg bagus u sakit tulang,sayur sayuran untuk mencegah kanser,Rawatan tradisional penyakit syst didada,sayur baik untuk tumor otak,sakit tulang perlu mkn yg mana herbalife,rawatan sis buah dada,surah bagi pesakit selera makan,surah menghilangkan sakit perut,tanda tanda cuka kurma berkesan,tanda penyakit hilang selepas makan habbatussauda,tanda makan madu terkena ulser,tanda kenser payudara tahap1,tanda kanser sis,tanda kanser rahim tahap 4,tanda kanser payudara iphone,tanda kanser mata,tanda kanser hati tahap 4,tanda cyst payudara,tanda breast cancer mengikut tahap,tanda barah tekak,tanda awal barah rahim,tanda 2 kenser rahim tahap tiga,tahap berapa kanser usus tak berupaya,tahap awal mengesan kanker servik,tanda tanda kandungan asid banyak dalam perut dan cara merawat,tanda tanda penyakit barah payu darah,tanda terlebih habatussauda,testimoni cuka epal merawat kanser,testimoni cendawan mekah,telur untuk pesakit gastrik,telur baik untuk pesakit kanser?,teh untuk elak kanser,teh hijau untuk kanser,teh hijau dalam sunnah nabi,teh herbalife mengawql penyakit barah seperti,tanda2 pesakit kenser rahim tahab tiga,tanda2 kanser payudara,tanda2 cuka kurma,tanda2 barah payudara peringkat 4,tanda-tanda penyakit sis dlm perut,tanda-tanda kanser payudara tahap bahaya,tanda- tanda dan cara atasi sist,tanda tiroid semakin sembuh,tahap 4 penyakit canCer,syst peringkat bahaya,susu untuk sakit kenser,surat al quran tentang penyakit rahim,surahuntuk menghilangkan kesan parut jerawat,surahuntuk mengecutkan sis,surah yg boleh boleh sembuh sakit ketumbuhan,surah untuk tak nak bagi penyakit seperti ketumbuhan semakin besar,surah untuk penyakit barah,surah untuk mengelak penyakit barah,surah untuk mengecilkan cyst,surah untuk ketumbuhan dan barah,surah ubati sakit peranakan,surah nun untuk surutkan kanser,surah menghilangkan parut,surah mengelakkan penyakit,surah intuk sihat rahim,surah dalam alquran untuk kanser,surah buang cancer,surutkan csyts,susu anak boleh elak kanser payudara,susu bleh minum ke tidak utk cyst,susu untuk kanser payudara,susu kenser,susu kanser gastrik,susu kambing selamat untuk pesakit kanser?,susu kambing merbahaya untuk pesakit kancer,susu kambing merawat ketumbuhan,susu kambing kecutkan cyst,susu kambing kanser gastrik,susu kambing kanser,susu kambing dan ketumbuhan,susu kambing dan barah payudara,susu kambing buang asid dalam perut,susu kambing boleh rawat barah hati,susu kambing boleh merawat kanser,susu kambing boleh kecut cyst,susu higoat untuk pesakit kanser,surah bagus untuk menghilangkan kesakitan,rawatan sembuh kan sakit dalam perut,petua untuk mengecutkan rahim,petua menghilangkan sakit pada pangkal lidah,petua menghilangkan mouse breast,petua mengelak kanser

{ 3 comments… read them below or add one }

Wan Fauzi February 4, 2013 at 10:43 pm

terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

Reply

beckhrooy February 20, 2013 at 3:57 am

pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

Reply

MindaKini May 19, 2013 at 3:36 pm

Tips pemakanan baik di amalkan

Reply

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: