≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

Lazada malaysia promotion

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

testimoni jus hidayah,khasiat jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,cara mencegah kanser,####################,cara mengatasi kanser,makanan untuk pesakit kanser payudara,cara mengelak kanser,tips mencegah kanser,jus untuk pesakit kanser,cara cegah kanser,makanan cegah kanser,jus hidayah dan khasiatnya,makanan sesuai untuk pesakit kanser yang menjalani rawatan radioterapi,makanan rawat barah,makanan tradisional yang boleh merawat kanser payudara,menu pesakit kanser payudara,makanan untuk kecilkan cyst,makanan pesakit kanser,makanan seoeang pesakil kenser,makanan untuk pesakit kanser,makanan untuk pesakit kanser usus,mencegah kanser rahim,mencegah kanser payu dara,memfaat jus hidaya,Manfaat jus hidaya,mampu kah alfalfa mencega kanser,makanan yang perlu di elakkan untuk pesakit kanser usus,makanan yang mengurangkan kanser,mengelak kanser,mencegah kanser usus,makanan pencegah kanser buah pinggang,MAKANAN PENAWAR PENYAKIT KANSER,ketumbuhan di pangkal rahim tahap 3,kebaikan jus hidayah,kebaikan dimax cegah kanser usus,kanser testis dan buag pingang rosak,kanser tahap 4 boleh sembuh,kanser servik,kanser pangkal rahim tahap 2,kanser otak tahap 4,kanser mata tahap 4,khasiat jering kanser,khasiat madu untuk kanser,langkah cegah kanser,makanan penawar cancer,makanan mencegah kanser,makanan kanser,makanan esembuh kanser,makanan elak kanser,madu sembuhkan cyst,macam mana nak tambah selera makan untuk pesakit kanser,lemon elak kanser,langkah untuk mengelakkan daripada kanser usus besar,kanser lidah tahap 3,www herba untk mencegah kanser,susu kambing penawar kanser,susu kambing boleh cegah kanser,susu glucerna untuk pesakit kanker,solat tahjjud boleh sembuhkan kanser,sayuran untuk pesakit kanser darah tahap 4,rawatan tradisional untuk kanser pangkal rahim,rawatan tradisional untuk kanser mulut,rawatan tradisional ubtuk kecutkan ketumbuhan dalam perut,rawatan tahap pertama,testimoni wasap pesakit kanser,tip mengatasi kanser,tips mengelakkan kanser payu dara,ubat untuk kanser rahim,ubat tradisional untuk kanser lidah,ubat mencegah kanser payudara,ubat kanser secara islam,ubat kampung kanser payudara,ubat barah payudara,tips untuk mencegah kanser,Tips pesakit kanser payu dara,tips menghilangkan stres pesakit kanser otak,rawatan cara islam untuk kanser payudara,Rawatan alternatif ubat penyakit kanser usus,rawat kanser usus secara semula jadi,pengertian penyakit kenser,pengalaman pesait anser payudara,pencegah kanser payudara,pemakanan untuk pesakit kanser usus,payudara 1 tahap,obat penyakit barah,minum susu tepung pesakit kabser,merawat limfoma secara tradisional,merawat barah buah dada cara tradisional,penyembuh ketumbuhan surah,perubatan tradisional barah rahim,petua kecutkan cyst di payudara,pusat rawatan kanser tradisional,pulihkan cancer paru,produck k_link mencegah kanser payudara,petua ubat kanser,petua tradisional barah payudara,petua sembuhkan kanser,petua sembuh cancer,petua menghilangkan kanser payudara,petua mencegah kenser payu dara,menu untuk kanser,kanser dan perubatan islam,cara menghindari kanser,cara mencegah kanser serviks,cara mencegah kanser payu dara,cara mencegah kanser hati,cara mencegah KANSER DI RAHIM,cara mencegah kansee,cara mencegah jangkitan kuman pada payudara,cara mencegah cyst atan cancer,cara menangani kanser payudara,cara menangani kanser dalam pemakanan,cara mencegah kenser darah\,cara mencegah kenser payudara,CARA MENCEGAH PENYAKIT KANSER,cara mengelakkan kanser serviks,cara mengelakkan kanser servik,cara mengelakkan kanser,cara mengelakkan diri daripada terkena barah payudara,cara mengelak barah otak,cara mengawal kanser tahap 4,cara mengatasi perut canser,cara mengatasi kanser payudara tahap 1,CARA MENGATASI barah,cara islam menghadapi sakit barah,cara elak dari kancer perut,cara cegah kanser payudara,atasi kanser cara tradisional,asid dan kanser,apakah obat atau petua tradisional untuk kanser tulang,apa benar lemon mampu melawan sel kenser biarpun suda memasuki tahap ke 3,amalan untuk elak kanser,Amalan sembuhkan kanser payudara,amal kismis untuk kanser,air kangen dan rawatan kanser,Air alkali merawat kebocoran buah pinggang,ayat al quran penawar kanser payu dara,ayat kecutkan ketumbuhan,Ayat quran Tips pesakit kanser payu dara,cara cara elak breast cancer,cara atasi breast cancer,cara - cara elak kanser payudara,buah yang boleh menghapus kanser,buah sesuai untuk kanser payudara,buah korma penawar kansar,boleh ker pesakit kanser makan ayam,barah tahap payudara 4 boleh kah sembuh,barah baik makanan,air alkali boleh mengecutkan fibroid,kanser dan kaitan transfer factor,doa mencegah penyakit kanser,doa elak kanser,dapat mengubati pelbagai penyakit kanser,cra mencegah perut kenser,cara2 nak merawat barah usus,cara2 hilngkn troid,cara-cara merawat kanser payudara,cara-cara mengatasi skit payu dara,cara untul mengelakkan penyakit kanser usur besar,doa menyemboh febroid,doa merawat kanser hati,doa penyedap makanan,JUS MENCEGAH CANCER,jus hidayah untuk anxiety,jus hidayah testimoni,jus hidayah cyst dan fibroid,jmu pencegah kanser rahim,jangan bagi pesakit barah otak tertekan,herba mencegah ketumbuhan cancer,doa sakit kenser,doa penyembuh kanser payudara,cara untuk menyembuhkan orang yang menghidapi penyakit ketumbuhan tahap 4,cara untuk mengelakan kenser usus besar,cara untuk mengatasi kanser pundikencing,cara merawat ketumbuhan di mulut cara tradisional,cara merawat kanser rahim,cara merawat kanser payudara secara tradisional,cara merawat kanser payudara,cara merawat kanser pangkal rahim,Cara menyembuh kan kenser,CARA MENGUBATI KETUMBUHAN,cara mengubat penyakit kanser,cara mengobati kenser perut,cara merawat penyakit barah hati,cara mungubati cancer pankreas,cara nak cegah limforma,cara ubat kanser rahim,cara ubat kanser payudara,cara tradisional merawat kanser otak,Cara tips untuk meredakan kenser,cara terbaik untuk penyakit kenser perut,cara permakanan enot ubat kanser usus,cara penyembuhan kanser perut,cara nak membedah penyakit kanser,cara nak hilang kanser payudara,cara mengobati barah hati

Comments

11 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

 • upa

  siapa ada simptom-simptom kanser, atau sudah di sahkan mendapat kanser, boleh iktiar dengan VIvix, vivix mengandungi 10x ganda revesrol yang bantu baiki sel daripda DNA,dan 20 koromossom, insyallah kanser tersebut akan mengecut hari ke hari… hubungi segera 0136240955

Leave a CommentNext post:

Previous post: