≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Incoming search :

khasiat jus hidayah,testimoni jus hidayah,cara mencegah kanser,cara mencegah kanser payudara,kelebihan jus hidayah,kebaikan jus hidayah,kanser payudara tahap 1,pencegahan kanser payudara,tanda kanser rahim tahap 1,cara cegah kanser payudara,mencegah kanser payudara,jus hidayah,kanser pangkal rahim tahap 4,kanser rahim tahap 1,cara mengelakkan kanser,cegah kanser,cegah kanser payudara,kanser pangkal rahim tahap 1,cara mengubati kanser payudara,doa menghindari penyakit kanser,makanan elak kanser payudara,cara mengatasi kanser,kanser rahim tahap 4,doa elak penyakit kanser,khasiat jus al hidayah,kanser payudara tahap 4,cara-cara mencegah kanser,jus hidayah testimoni,kanser serviks tahap 4,kanser serviks tahap 1,rawatan kanser rahim,makanan untuk mencegah kanser,makanan sunah untuk pesakit tiriod,makanan sesuai untuk ketumbuhan payudara,makanan sihat bagi kanser payudara,mencegah cancel,makanan sihat untuk pesakit kanser,makanan untuk elak kanser usus,makanan untuk pesakit kanser payudara,makanan utk cegah cancer,makanan sunnah cegah cyst,makanan untuk kanser payudara,makanan untuk elak cyst,makanppenyakit kanser cycs,makanan mengelakkan kanser,kanser tahap 1,kanser usus tahap 4,macamana boleh kena kanser hati,kanser usus tahap 4 sembuh,kebaikan alkali dan cara mengamalkan minuman beralkali,kelebihan jus hidatah,kenser usus,khasiat jus hida,khasiat soya untuk orang kanser,langkah pencegahan kanser payu dara,Kanser servik tahap 4,langkah untuk elak kanser paru-paru,madu ubat kanser,khasiat buah manggis untuk kanser payudara,Makanan mencegah asid dlm bdn,MAKANAN MENCEGAH KANSER BUAH DADA,makanan mengelak kanser,kanser rahim vs makanan sunnah,mencegah kanser usus,xikir kecutkan ketumbuhan,testimoni bio sunnah untuk kenser payu dara,teh untuk kanser payudara,tanda-tanda kanser serviks,tanda barah kerongkong,tahap2 pengambilan madu,surah quran utk kurangkan rasa sakit pembedahan,surah penawar ketumbuhan di rahim,sunnah nabi untuk kecutkan cyst,sumber makanan cegah cyst,simptom kanser payudara,sayur untuk hapuskan kanser,testimoni kanser servik al hidayah,testimoni pengguna jus hidayah,ubati barah payudara,ubat untuk kanser,ubat penyakit kanser,ubat kenser rahim,ubat kanser payudara tahap 4,ubat cegah cancer rahim,ubat ape menyembuh kanser rahim,tips mengurangkan kanser payudara,tips mengurangkan kanser,tips mencegah kanser payudara,testimonia jus hidayah,sayur n buah pengobat kancer,Rumusan tentang tanda2 penyakit buah pinggang pesakit dan langkah2 untuk mencegahnya,resiko makan ayam yang dijangkiti penyakit,perubatan islam barah usus,perkara yang boleh mengelakkan dari kanser payudara,peria katak untuk cyst,penyakit kenser,penyakit hati tahap dua,pencegahan tanda awal barah payudara,pencegahan kanser servik,testimoni jus hidayah untuk ibu hamil,penawar kanser lidah,penawar kanser,pemakanan mencegah kanser usus,perubatan islam tentang barah,petua untuk kanser payudara,rawatan tradisonional cancer servik,rawatan kenser Rahim,rawatan kanser tahap 4,rawatan kanser payudara,rawatan kanser dalam islam,rawatan cyst payudara,rawatan cancer secara islam/al shifaq/doa perubatan untuk pesakit canser,pwnawar canser payudara,punca kanser payudara,pokok semalu untuk kecutkan kansrr payudara,pokok semalu penawar kanser,merawat barah payudara,cara merawat sakit ketumbuhan rahim,cara mengatasi kanser rahim,cara mengatasi kanser pangkal rahim,cara mengatasi canser,cara mencegah kenser payudara,cara mencegah kanser serviks,cara mencegah kanser servik dan payudara,cara mencegah kanser perut,cara memperkuatkan rahim mengikut perubatan islam,cara memastikan tidak ada penyakit,cara mehilang sakit dada bagi penyakit barah payudara,cara mengatasi kanser usus,cara mengelak dari sakit dada,cara mengelak kanser payudara,cara merawat kanser payudara secara tradisional,cara merawat kanser payu dara,cara merawat cancer payudara,Cara mengobati sakit barah,cara mengobati kenser payudara,cara menghindar daripada kanser payu dara,cara menghilangkan kanser,cara mengelakkan kanser rahim,cara mengelakkan kanser payudara,cara mengelakkan barah rahim,cara hilangkan penyakit kanser,cara hilangkan kancer dada,bagaimana nak memastikan bawah perut ada ketumbuhan,bagaimana mengelakkan payu dara,bagaimana hendak mengelak simptom barah payudara,bagaimana cegah kaser payudara,bagaimana cara menyembuhkan kenser/rahim miring,ayat elak barah,asid terdapat pada cendawan mud mud adskah merbahaya pada manusia,air kangen merawat stress,air kagen bolih semboh tyroid,air buah yang mampu melawan kanser,barah rahim,barah syct,buah buahan cegah kanser,cara elakan kanser payudara,cara elak tumor payudara,cara elak penyakit cyst,cara elak kanser rahim,cara cegah kanser,cara cara mencegah kanser serviks,buah yang baik utk breast cancer,buah nenas untuk rawat cancer,buah markisa mampu pulihkan kanser serviks?,buah cegah kancer,ada rawatan tradisional kenser lidah,cara nak hilangkan kanser,kanser limfoma,doa utk mencegah penyakit,doa untuk sakit ketumbuhan,doa untuk pesakit kanser,doa untuk penyakit ternakan,doa untuk hilangkan ketumbuhan,doa tuk ternak,doa sakit payudara,doa paling mujerab bagi ketumbuhan,doa menghilangkan penyakit barah payu dara,doa mengelakkan penyakit kanser,elak cancer rahim,elak cyst cara tradisi,essay tentang cara nak hindarkan kanser,kandungan jus hidayah,kandungan gula dalam jus hidayah,kancer rahim tahap 1,jus hudayah,jus hidayah utk fibroid,jus hidayah ubat ovari cyis,jus hidayah serai mas testimoni,jus hidayah kebaikan,jenis makanan beralkali rawat fibroid,hendak cegah kanser servik,doa hindar dari kanser,doa hilangkan kanser,cara-cara mencegah kanser testis,cara utk mempercepatkan sembuh dari penyakit kanser payudara,Cara untuk mencegah breast cancer,cara untuk mencegah barah payudara,cara rawat kanser payudara,cara pencegahan kanser hati,cara pencegah penyakit kanser,cara obati wanita kenser perut,cara nak pulih kan ketumbuhan rahim,cara nak merawat kanser payudara tahap 3,cara-cara mengobati penyakit kanser tahap dua,cegah barah rahim,cegah breast cancer,doa elak penyakit bahaya,doa elak penyakit,delima penawar ketumbuhan payu dara,cyst dan kurang selera makan,cuka epal cegah sakit buah pinggang,cuka epal boleh kecutkan cyst?,Cra minum air kangen pesakit tiroid,cegah kanser serviks,cegah kanser rahim,cegah cyst,cara nak merawat kanser payu dara

10 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

Leave a CommentNext post:

Previous post: