≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

 

Incoming search :

khasiat jus hidayah,testimoni jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,cara mencegah kanser,tanda kanser rahim tahap 1,cara merawat kanser payudara secara tradisional,kanser payudara tahap 4,cara mengatasi kanser,makanan untuk pesakit kanser payudara,makanan pencegah kanser,makanan cegah kanser,jus al hidayah,rawatan kanser payudara tahap 4,makanan yang mencegah kanser,cara mengelakkan penyakit kanser,petua merawat kanser payudara,cara mengelak kanser,cara merawat barah rahim,cara elakkan kanser payudara,####################,ketumbuhan di pangkal rahim tahap 3,kanser ovari tahap 3,makanan untuk pesakit kanser usus,kanser lidah tahap 3,makanan yang baik untuk orang sakit kenser payudara,kanser dan kaitan transfer factor,kanser cara,makanan yang mengurangkan kanser,makanan yang perlu di elakkan untuk pesakit kanser usus,jus untuk barah,mengelak kanser,mengelakkan kanser,jus lobak merah hilang kan kanser,menu untuk kanser,makanan untuk kecilkan cyst,kanser ovari tahap 4,langkah untuk mengelakkan daripada kanser usus besar,langkah-langkah rawatan kanser,madu sembuhkan cyst,kelebihan jus hidayah,makanan elak kanser,kebaikan jus hidayah dan penawar,kebaikan jus hidayah,makanan esembuh kanser,makanan penawar cancer,kanser rahim tahap 4,makanan pencegah kanser buah pinggang,makanan pengubat kanser perut,makanan seoeang pesakil kenser,kanser rahim tahap 2,mencegah kanser usus,merawat barah buah dada cara tradisional,muhammad anuar cara mengatasi kencer,rawatan tradisional ubtuk kecutkan ketumbuhan dalam perut,rawatan tradisional untuk kanser pangkal rahim,sayuran untuk pesakit kanser darah tahap 4,solat tahjjud boleh sembuhkan kanser,surah pencegah cancer,susu kambing penawar kanser,testimoni wasap pesakit kanser,tips hindarkan kanser payudara,tips menghilangkan stres pesakit kanser otak,tips pesakit cancer kuat,tips untuk mencegah kanser,tradisional barah hati,ubat kampung kanser payudara,ubat kanser secara islam,ubat kanser tradisional kanser perut,ubt kenser payudara,ubt utk kenset panyudara,rawatan kanser serviks,merawat cancer secara tradional,rawatan bekam kancer payudara,payudara 1 tahap,pemakanan barah otak,pemakanan pesakit usus,pemakanan untuk pesakit kanser usus,penawar kanser payudara secara tradisional,pencegahan kanser,pengertian penyakit kenser,perubatan islam madu dan kurma,petua mencegah kenser payu dara,petua menghilangkan kanser,petua menghilangkan kanser payudara,petua merawat kanser rahim,petua rawat barah tulang,petua sembuhkan kanser,produck k_link mencegah kanser payudara,PRODUCK UNTUK MENCEGAH KANSER HATI,pulihkan cancer paru,untuk menjaga kanser rahim,jus karot dan kanser,air alkali boleh mengecutkan fibroid,cara mengatasi bara otak,CARA MENCEGAH PENYAKIT KANSER,cara mencegah kenser payudara,cara mencegah kenser darah\,cara mencegah kanser serviks,cara mencegah kanser perut,cara mencegah kancer,cara mencegah jangkitan kuman pada payudara,CARA MENGATASI barah,cara mengatasi kanser payudara tahap 1,CARA MENGUBATI KETUMBUHAN,cara mengubati kanser serviks,cara mengobati perut kanser,cara mengobati kenser perut,cara menggelakkan kanser,cara mengelakkan daripada barah rahim,cara mengatasi penyakit kanser,cara mengatasi kenser mulut,cara mencegah cyst atan cancer,cara menangani kanser dalam pemakanan,bagaimana mengelakkan penyakit kanser,ayat kecutkan ketumbuhan,atasi penyakit kanser hati,amalkan makan buah manggis,amalan untuk elak kanser,air kangen untuk kanser,air kangen merawat kanser,Air alkali merawat kebocoran buah pinggang,barah baik makanan,barah otak perubatan islam,cara makan serai untuk sihat,cara islam menghadapi sakit barah,cara elakkan dari kanser pangkal rahim,cara cegah kanser payudara,cara cara menghindari kanser payudara,buah yang boleh menghapus kanser,buah untuk hilangksn kanser,belum jadi kanser apa yg perlu sy makan,cara mengurangkan air kanser,cara menjauhi kanser payudara,cara menyembuhkan penyakit perut kanser,doa sakit kenser,doa rawatan kanser payudara,doa penyembuh kanser payudara,doa penyedap makanan,doa pengubati kenser ususbesar,doa merawat kanser hati,doa mencegah penyakit kanser,doa mencegah penyakit,doa untk kanser payudara,doa untuk penyakit barah tahap 4,jus hidayah untuk anxiety,jus hidayah testimoni,jus hidayah cyst dan fibroid,jus hidayah,jangan bagi pesakit barah otak tertekan,herba mencegah ketumbuhan cancer,harga untuk rawatan kanser testis,elakkan kanser payudara,cntoh syuran mcegah kanser,cara2 nak merawat barah usus,cara nak rawat kanser otak,cara nak membedah penyakit kanser,cara nak cegah limforma,cara mungubati cancer pankreas,cara merawat penyakit kanser,cara merawat kanser pangkal rahim,cara merawat kanser lidah,cara merawat kanser,cara penyembuhan kanser perut,cara rawatan islam untuk cencer,cara2 hilngkn troid,cara-cara merawat kanser payudara,cara-cara mengatasi skit payu dara,cara untul mengelakkan penyakit kanser usur besar,cara untuk mengelakan kenser usus besar,cara ubati kanserr pangkal rahim,cara tradisional merawat kanser payudara,Cara tips untuk meredakan kenser,jus hidayah untuk pesakit kanser darah

Comments

11 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

 • upa

  siapa ada simptom-simptom kanser, atau sudah di sahkan mendapat kanser, boleh iktiar dengan VIvix, vivix mengandungi 10x ganda revesrol yang bantu baiki sel daripda DNA,dan 20 koromossom, insyallah kanser tersebut akan mengecut hari ke hari… hubungi segera 0136240955

Leave a CommentNext post:

Previous post: