≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

testimoni jus hidayah,khasiat jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,cara mencegah kanser,####################,cara mengelak kanser,cara merawat kanser payudara,cara merawat kanser payudara secara tradisional,elak kanser payudara,cara mengelakkan kanser,cara merawat kanser rahim,rawatan tradisional untuk kanser mulut,petua ubat kanser,ubat mencegah kanser payudara,jus hidayah dan khasiatnya,makanan utk org kanser payu dara,makanan yang boleh menghilangkan kanser rahim,makanan untuk elak kanser,pemakanan pesakit kanser payudara,makanan yg boleh menyembuhkan kanser,makanan yang baik untuk pesakit kanser payudara,megelakkan kanser rahim,panduan rawatan usus,obat perut kanser,obat meredakan kenser,obat kenser,ngalaman pesakit kanser,minum susu tepung pesakit kabser,mencegah penyakit kanser,mencegah kanser rahim,mengelak kanser,makanan untuk rawat kanser,makanan untuk pesakit kanser,lemon elak kanser,langkah cegah kanser,kurma sesuai untuk kanser hidung,khasiat soda bikarbonat untuk pendidap kanser,khasiat madu untuk kanser,khasiat kurma rawat kanser,KETUMBUHAN pangkal rahim,ketumbuhan pada otak cara pencegahan,Ketumbuhan di rahim rawat dengan baca an ayat quran,madu pengubat kanser,madu untuk pesakit kanser,madu yang sesuai untuk penyembuhan penyakit ketumbuhan,makanan untuk pesakit cancer,khasiat kurma buah hujung ubat kanser,makanan untuk atasi kanser,makanan surutkan ketumbuhan,makanan sunnah atasi cyst,makanan sembuh kan barah hati,makanan mengecutkan tumor,makanan beralkali untuk kanser payudara,makana n terbaik utk pesakit kanser hati thp 4,ketulan di bahagian ketiak#,zikir mengelak penyakit kanser,ubat bacaan alquran untuk usus yg mengandungi batu atau canser,tip mengatasi kanser,tearama pencegah kanser,resipi untuk buat air buah untuk pesakit kanser,resepi masakan untuk pesakit kanser pangkal rahim,resepi bubur untuk pesakit prostat,rawatan radioterapi dan kemoterapi kanser payudara tahap 2,rawatan perubatan islam merawat kanser tahap 4 limfoma kawasan kl,ubat cancer,ubat cancer tra,ubat cegah kanser,ubatan tradisional cegah kanker,ubat tradisional penyakit pangkal rahim,ubat tradisional penyakit kanser tahap 4,ubat tradisional mengelakkan kanser tekak,ubat tradisional kanser payudara,ubat tradisional kancer susu,ubat mencegah kan,ubat kanser hati tahap 4,rawatan kenser tradisional,rawatan kanser usus tahap 4,rawatan kanser payudara secara tradisional,petua hilangkan sakit payudara,PENGUBAT CYST,pengertian penyakit kenser,pengertian penyakit kanser,Pengertian kenser,pengalaman pesait anser payudara,pencegahan kanser payudara,penawar untuk pesakit kanser tahap 4,petua kecutkan cyst di payudara,petua menyembuhkan penyakit kanser,petua merawat kenser,rawatan kanser pangkal rahim,rawatan islam untuk kenser,radioterapi kanser pangkal rahim,pusat rawatan kanser tradisional,petua2 mencegah kanser,petua untuk barah perut,petua tradisional ubati kanser payudara,petua tradisional cegah kanser payudara,pemakanan yang melambatkan sel kanser,kebaikan dimax cegah kanser usus,cara menjauhi kanser payudara,cara mencegah penyakit kanser,cara mencegah kanser serviks,cara mencegah kanser hati,cara mencegah KANSER DI RAHIM,cara mencegah dan merawat kanser payudara,cara menangani kanser prostat,cara menangani kanser payudara,cara melawan kanser,cara mehindari kangser,cara mengatasi kanser payudara,cara mengelak barah otak,cara menjaga ketumbuhan otak,cara mengurangkan cancer ovari sebelum melarat,cara mengubati ketulan pada,cara mengobati barah hati,cara menghindari kanser,cara mengelakkan kanser serviks,cara mengelakkan daripada cancer,cara mengelak kena kanser,cara mengelak dari kanser,cara megelak dari kena kanser payu dara,cara jangkitan canser,bagi mengatasi cyst payudara,bagaimana untuk mengelak kanser hati,atasi kenser dengn urut,asid dan kanser,Amalan sembuhkan kanser payudara,amal kismis untuk kanser,adakah radiotrapi bole pulihkan kanser?,adakah ketam baik untuk kanser payudara,adakah kanser payudara boleh sembuh melalui perubatan tradisional,berkongsi pengalaman pesakit kanser,boleh penyakit ketumbuhan pada rahim di rawat melalui rawatan kampung,cara cara elak breast cancer,cara baca ayat kanser,cara atasi penyakit kanser,cara atasi breast cancer cara islam,cara atasi breast cancer,buah-buahan yang boleh kecutkan ketulan dipayudara,buah untuk menghilangkan ketumbuhan pada hati,buah sesuai untuk kanser payudara,bolehkah jus kurma bantu mengatasi masalah payudara,adakah cendawan sesuai utk sakit kanser,kanser tahap 1,doa kanser,doa hindari penyakit kanser,doa elak penyakit kanser,doa elak ketumbuhan,cuka kurma untuk pesakit kanser,cuka epal mengecutkan barah,cegah kanser pangkal rahim,cegah kanser,cata atasi kanser usus,doa menyemboh febroid,doa penawar sakit barah rahim,kanser serviks tahap 4,kanser rahim tahap 4,jus yang menghancur kan ketumbuhan di dalam perut,cara ubat kanser rahim,jus hidayah,jmu pencegah kanser rahim,herbal untuk rawat tumor kanser,habatussaudah bolh mrawt ksnser rshim,doa sakit kanser usus,cara2 mencegah kenser,cara-cara mengelak daripada cancer,cara permakanan enot ubat kanser usus,cara pengobatan penyakit kenser payudara,cara pencegahan kanser hati,cara nak tau ada barah otak,cara nak mengelakkan kanser ser,cara merawat ketumbuhan di hati,cara merawat kenser rahim,cara merawat kanser servik,cara merawat canser mulut,cara rawat kanser rahim,cara rawat kanser servik,CARA UNTUK MERAWAT KANSER,cara untuk menyembuhkan orang yang menghidapi penyakit ketumbuhan tahap 4,cara untuk mengurangkan sel kanser dari merebak,cara trdisional kecutkan barah,cara tradisional untuk merawat barah payudara,cara tradisional mengelakkan kanser pangkal rahim,cara tradisi merawat pesakit kanser hati tahap 2,cara terbaik merawat kanser usus,cara rawatan kanser servik,Cara menyembuh kan kenser

Comments

14 comments… add one
 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

 • upa

  siapa ada simptom-simptom kanser, atau sudah di sahkan mendapat kanser, boleh iktiar dengan VIvix, vivix mengandungi 10x ganda revesrol yang bantu baiki sel daripda DNA,dan 20 koromossom, insyallah kanser tersebut akan mengecut hari ke hari… hubungi segera 0136240955

 • terima kasih di atas perkongsian petua-petua mencegah kanser. memang seharunya kita makan makanan yang menyihatkan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. sekarang ni makanan dah banyak yang mengandungi bahan sintetik..bahaya untuk kesihatan..

 • nice

 • Sharing dari saya sebagai alternatif dan usaha dalam merawat penyakit kanser dan masalah kesihatan yang lain.. Jom tonton dan Like video ini..

  https://www.youtube.com/watch?v=QClZFUDD3nE

Leave a CommentNext post:

Previous post: