≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

khasiat jus hidayah,testimoni jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,pencegahan kanser payudara,kebaikan jus hidayah,kanser payudara tahap 1,mencegah kanser payudara,kanser rahim tahap 1,cara cegah kanser payudara,jus hidayah,rawatan islam untuk kanser,cara mencegah kanser,rawatan kanser rahim,doa untuk penyakit kanser payudara,cara mengatasi kanser,penawar kanser payudara tahap 4,makanan elak kanser payudara,doa menghindari penyakit kanser,cara mengelakkan kanser,cara mengubati kanser payudara,cara merawat kanser lidah,makanan untuk mencegah kanser,cegah kanser payudara,cara-cara mencegah kanser,kanser pangkal rahim tahap 1,kanser serviks tahap 1,tanda kanser rahim tahap 1,kanser pangkal rahim tahap 4,kanser rahim tahap 4,khasiat jus al hidayah,kelebihan jus hidayah,makanan untuk barah payudara,makanan untuk elak kanser usus,kesimpulan bagi kanser payudara,langkah pencegahan kanser,kenser servik tahap 2,makanan untuk pesakit cyst,makanan untuk pesakit kanser payudara,makanan untuk pesakit kanser perut,makanppenyakit kanser cycs,kensel payudara,mencegah cancel,kelebiyan jus hidaya,makanan sunnah cegah cyst,makanan sihat untuk pesakit kanser,khasiat buah strawberi untuk pesakit kanser,langkah pencegahan kanser payu dara,madu ubat kanser,kurma makanan asid atau beralkali,makanan beralkali untuk kanser,makanan cegah kanser,kurma dan kenser,khasiat soya untuk orang kanser,makanan elak kanser,khasiat jus hidayah untuk ibu hamil,tanda-tanda kanser serviks,khasiat buah manggis untuk kanser payudara,Makanan mencegah asid dlm bdn,makanan mengelakkan kanser,makanan pencegah kanser,makanan pesakit cyst payudara,mencegah kanser rahim,ubati barah payudara,tahap2 pengambilan madu,surah quran utk kurangkan rasa sakit pembedahan,surah penawar ketumbuhan di rahim,sayur untuk hapuskan kanser,Rumusan tentang tanda2 penyakit buah pinggang pesakit dan langkah2 untuk mencegahnya,resiko makan ayam yang dijangkiti penyakit,rawatan untuk kanser payudara,rawatan tradisional ketumbuhan pangkal rahim,rawatan penyakit dengan jus buah,tanda barah kerongkong,teh untuk kanser payudara,testimoni jus hidayah untuk ibu hamil,ubat untuk kanser,ubat penyakit kanser,ubat kanser payudara tahap 4,ubat cegah cancer rahim,ubat ape menyembuh kanser rahim,tips mengurangkan kanser payudara,tips mengurangkan kanser,tips mencegah kanser payudara,testimoni kanser servik al hidayah,rawatan kanser tahap 4,rawatan kanser payudara tahap 2,rawatan kanser payudara,pencegahan kanser servik,pencegahan kanser payudara simptom,penawar kanser,pemakanan untuk pesakit kanser payudara,pemakanan mengelakkan kanser,pemakanan mencegah kanser usus,merawat barah payudara,mengurangkan sakit barah payudara,mencegah penyakit,pencegahan tanda awal barah payudara,penyakit kenser,peria katak untuk cyst,rawatan kanser payu dara,rawatan islam kanser,punca kanser payudara,product mencegah kanser,pokok semalu untuk kecutkan kansrr payudara,petua untuk kanser payudara,petua ubat barah,perubatan islam tentang barah,perkara yang boleh mengelakkan dari kanser payudara,mencegah kanser usus,Cara merawat penyakit kanser rahim,cara mengatasi kanser pangkal rahim,cara mencegah kanser servik dan payudara,cara mencegah kanser servik,cara mencegah kanser perut,cara mencegah barah,cara memperkuatkan rahim mengikut perubatan islam,cara memastikan tidak ada penyakit,cara hilangkan penyakit kanser,cara hilangkan kancer dada,cara mengatasi kanser usus,cara mengcegah kanser rahim dan ubat,cara merawat kanser payudara,cara menjaga pesakit kanser payudara,Cara mengobati sakit barah,cara mengobati kenser payudara,cara menghindar daripada kanser payu dara,cara mengelakkan barah rahim,cara mengelak kanser payudara,cara mengelak kanser,cara mengelak dari sakit dada,cara elakan kanser payudara,cara elak tumor payudara,cara elak kanser usus,bagaimana cegah kaser payudara,bagaimana cara menyembuhkan kenser/rahim miring,ayat quran penawar kecutkan cyst,ayat quran mengelak dari ditimppa penyakit,ayat elak kanser,ayat elak barah,ayat al quran yang menhilang sakit payudara,asid terdapat pada cendawan mud mud adskah merbahaya pada manusia,air kagen bolih semboh tyroid,bagaimana hendak mengelak simptom barah payudara,bagaimana mengelakkan payu dara,cara elak kanser rahim,cara cara mengilankn cancer servik,cara cara mencegah kanser serviks,buah- buahan y elak kanser,buah yang baik utk breast cancer,buah yang baik untuk penyakit kanser payudara,buah nenas untuk rawat cancer,buah markisa mampu pulihkan kanser serviks?,barah rahim,ada rawatan tradisional kenser lidah,kelebihan jus hidatah,jus hidayah utk fibroid,jus hidayah testimoni,hendak cegah kanser servik,essay tentang cara nak hindarkan kanser,elak cyst cara tradisi,elak cancer rahim,doa untuk sakit ketumbuhan,doa untuk barah,doa tuk ternak,kancer rahim tahap 1,kancer rahim tahap 2,kanser usus tahap 4 sembuh,kanser usus tahap 4,kanser tahap 1,kanser serviks tahap 4,Kanser servik tahap 4,doa hindar dari kanser,kanser rahim,kanser payudara tahap 4,kandungan jus hidayah,doa sakit payudara,doa menghilangkan penyakit barah payu dara,doa mengelakkan penyakit kanser,cara-cara mengobati penyakit kanser tahap dua,cara-cara mengelakkan kanser payudara,cara untuk mengelak kanser,cara untuk mencegah kanser payudara,Cara untuk mencegah breast cancer,cara untuk mencegah barah payudara,cara rawat kanser payudara,cara pulihkan kanser pangkal rahim,cara obati wanita kenser perut,cegah barah rahim,cegah kanser,doa elak penyakit bahaya,doa elak penyakit,doa elak cancer,cyst dan kurang selera makan,cuka epal cegah sakit buah pinggang,cuka epal boleh kecutkan cyst?,Cra minum air kangen pesakit tiroid,cendawa tidak elok untuk sakit kanser,cegah kanser serviks,cara nak merawat kanser payudara tahap 3

8 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

Leave a CommentNext post:

Previous post: