≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

 

Incoming search :

khasiat jus hidayah,testimoni jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,cara mencegah kanser,kelebihan jus hidayah,kebaikan jus hidayah,tanda kanser rahim tahap 1,kanser payudara tahap 1,doa elak penyakit kanser,cara mengelakkan kanser,jus hidayah,kanser payudara tahap 4,jus hidayah testimoni,kanser pangkal rahim tahap 1,petua menghilangkan penyakit kanser dalam badan,kanser lidah tahap 1,makanan pencegah kanser,cara menghilangkan kanser,jus hidayah dan khasiatnya,petua hilangkan kanser,makanan mengelak kanser,cara merawat kanser payudara secara tradisional,testimoni pengguna jus hidayah,cara untuk mengelakkan kanser usus besar,makanan untuk pesakit kanser payudara,kanser usus tahap 4 sembuh,apakah khasiat jus hidayah,minuman untuk pesakit kanser payudara,nenas untuk kanser,mengecutkan cyst buah pinggang rawatan islam,mskanan yang baik utk sembuh kanser ovari,Nama pil terbaru dr makanan sunnah nama belakang Purnama,makanan untuk pesakit kanser tahap 4,makanan yang sesuai untuk pesakit kanser usus,mencegah barah hati,minuman bagi pesakit kanser hati,merawat kanser payudara,menghilangkan kanser prostat,mencegah kanser,merawat cancel payudara,menghindari kanser payudara,makanan untuk pesakit kimoterapi,makanan untuk penyakit kanser payu dara,makanan elak kanser rahim,makanan cegah cancel payudara,makanan buah utk hindarkan cist,makanan beralkali elak cysr,madu tualang untuk kanser ketumbuhan,lebihan daging di lidah,langkah-langkah untuk mengelak daripada jangkitan kanser,langkah untuk elak kanser paru-paru,langkah mencegah kanser otak,Makanan kesihatan untuk mencegah kanser,makanan mencegah kanser,MAKANAN MENCEGAH KANSER BUAH DADA,makanan pesakit kanser payudara,makanan untuk kanser payudara,makanan untuk hilangkan cyst,makanan untuk elak kanser,makanan untuk cegah kanser mulut,makanan sunah untuk pesakit tiriod,makanan seimbang untuk pesakit kanser,makanan alkali tinggi,makanan pencegah kanser usus,langkah mencegah kanser,pemakanam yang boleh menyembuhkan barah hati,zikir menyembuh ketumbuhan cyst,tips mencegah penyakit kanser,tip menghindari ketumbuhan ovari,testimoni propolis untuk sakit buah pinggang,testimoni jus hudayah,teh hijau untuk pesakit kanser,tanda2 kenser hati penawar,tanda kanser payudara,tahap penyakit kanser,sunnah nabi untuk kecutkan cyst,sumber makanan cegah cyst,senaman hindarkan kanser payudara,tips pemakanan suspek kanser rahim,ubat atau petua merawat penyakit kenser,ubat atau produk yg baik di makan utk mencegah pnyakit penyakit kanser,zikir cegah kanser,untuk kebaikan kanser tahap 4,ulser mulut pesakit menjalani kemoterapi,ubat sakit canser,Ubat penyembuh cyst,ubat pencegahan gejala kanser payudara,ubat pencegah kanser,ubat penawar limpa,ubat kurangkan kanser tulang,ubat kenser rahim,ubat cancer rahim,sembuh penyakit kanser memakan buah nanas,sayur dan buah menghindarkan penyakit kronik,perubatan kanser payudara cara islam,perubatan islam untuk penyakit hati,permakanan untuk mengelak dari prostat,penyakit kuku dan cara tradisi utk ubatinya,penjagaan kancer ovari dan hati,pengalaman rawat kanser di pusat rawatan alhidayah,pengalaman kanser tahap 4 sembuh,pengalaman kanser,pencegahan kanser,penawar kanser serviks,penawar kanser dan makanan sunnah,perubatan kenser payudara cara islam,pesakit kanser lidah,Pesakit kanser sembuh dengan makan nenas dan apple,sakit sembuh dengan makanan sunnah,rawatan untuk kanser serviks,rawatan kanser usus secara islam,rawatan kanser payudara secara tradisional,rawatan kanser pangkal rahim,pusat rawatan untuk kanser prostat,produk serai mas,pokok utk melawa kan baran,petua mengubati kenser payudara,petua hilangkan kanser usus tahap 4,petua barah otak,pemakanan pesakit kanser payudara,kopi untuk pesakit barah payu dara,cara merawat barah rahim,cara membuang kanser,cara islam utk sembuh dari sakit,cara elakkan kanser payudara,cara elak stres sakit dada,cara elak penyakit cyst,cara cegah kanser usus,cara cegah kanser serviks,cara cegah kanser payudara,cara cegah kanser payu,cara cegah kanser ovari,cara menangani kanser payudara,cara mencegah kanser pangkal rahim,cara mencegah kanser servik,cara mengurangkan cancer,CARA MENGUBATI FIBROID DALAM RAHIM,cara menghidarkan diri dari kanser payu dara,cara menggelak dari kenser servik,cara mengelakkan penyakit kanser,cara mengelakankan ser payudara boleh sembuh,cara mengelak kanser hati,cara mengatasi canser,cara mencegah penyakit kanser payudara,cara mencegah penyakit barah payudara secara alami,cara cegah kanser,cara cegah barah pangkal rahim,amalan minum air zamzam,amalan islam untuk mengelakkan kaser,amalan elak dari sakit cancer,air zam zam untuk kecutkan ketulan payudara,air minuman berakali dan makanan untk bdan berasid tingi,air kangen utk merawat kanser,air kangen untuk kanser otak,air kangen merawat segala penyakit,air kangen boleh pecah kan bengkak,air kangen bagi pesakit kanser payudara,apa risiko apabila seseorang suka makan berasaskan tepung,artikel mengenai makanan kanser,Ayat al-quran mencegah kanser darar,cara cara sembuhkan kanser lidah,cara cara memcegah kanser perut,cara atasi kanser payudara,Cara alternatif utk sakit lidah,buah-buahan untuk pesakit kanser,buah yang sesuai untuk rawatan radioterapi kanser,buah delima baikkan cyst,breast cancer tahap 3,bolehkah delima kecutkan cyst,ayat hindari kanser,ada tak cara elak kena kanser,cara merawat kanser,khasiat susu kambing merawat ktumbuhan,kanser cara mengubati cara islam,kaedah merawat cancer payudara,jus hidayah serai mas testimoni,jus delima untuk ovari,jenis pokok herba yang menyembuhkan kanser,garam di buah dada,elak ketumbuhan d rahim,elak kanser payudara,elak kanser,Doa utk rawat sakit lidah,kanser darah makan buah,kanser payudara tahap,kanser payudara tahap 4 cara ubati,khasiat jus pencerah hidayah,khasiat dan manfaat jus hidayah,khasiat air zam zam untuk pesakit kanser,kenser febroid payu dara,kensel faraj,kebaikan makan lobak untuk mengelak penyakit stroke,karangan simpton kanser payu dara,kanser serviks tahap 3,kanser serviks tahap 1,kanser rahim tahap 1,doa untuk pesakit kanser,doa untuk penyakit rahim,cara traditional merawah cencer,cara tradisional barah payu dara,cara rawatan barah payudara,cara pencegahan kanser payudara,cara nak sumbuh dari penyakit,cara nak hindari kanser usus,cara nak hilangkan biji buah dada,cara nak atasi penyakit kanser rahim,cara meredakan perut kenser,cara merawat kanser usus tradisional,cara untuk mencengah kanser mata,cara untuk mengelak kanser payudara,cara-cara sembuh dari barah otak,doa untuk elak kanser,doa sakit buah dada,doa mencegah kanser,doa kanser perut,delima dan kenser rahim,cuka kurma utk cancer bagus tak,cuka kurma kecutkan rahim,cuka kulit delima servick,cegah kanser usus,cara2 mencegah kenser,cara merawat kanser payu dara

10 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

Leave a CommentNext post:

Previous post: