≡ Menu

Cara Mencegah Kanser

makanan mencegah kanserSEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan.

Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip “mencegah lebih baik daripada mengubati”.

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan

1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah ‘hayat kanser’. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda “Berubatlah kamu dengan dua perkara – madu dan al-Quran” (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam “Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan”.

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya “Dan penyembuh penyakit”. (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda “perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit” (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda “Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah….” (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

 

Incoming search :

khasiat jus hidayah,testimoni jus hidayah,cara mencegah kanser payudara,cara mencegah kanser,tanda kanser rahim tahap 1,cara merawat kanser payudara secara tradisional,kanser payudara tahap 4,makanan pencegah kanser,mencegah kanser,jus al hidayah,cara mengelakkan penyakit kanser,cara elakkan kanser payudara,makanan yang mencegah kanser,jus hidayah dan khasiatnya,rawatan kanser payudara tahap 4,kanser pangkal rahim tahap 1,kanser rahim tahap 1,cara mengatasi kanser payudara,cara merawat barah rahim,cara mengatasi kanser,petua hilangkan kanser,elak kanser payudara,makanan utk orang kensar usus,makanan utk pesakit cancer payudara,mencegah barah payudara,nenas pengubat kanser,muhammad anuar cara mengatasi kencer,minuman bagi pesakit kanser hati,merawat kanser,merawat cancer secara tradional,menghindari kanser payudara,mengatasi perut kAnser,mencegah kanser hati tahap 1,makanan yang baik untuk orang sakit kenser payudara,makan cuka membuang kanser,makanan untuk pesakit kimoterapi,khasiat susu kambing untuk kenser,khasiat jus hidayah serai mas,khasiat buah manggis untuk kanser,kesan minum jus hidayah,kayu asah belakang pasu untuk hilangkan kanser payu dara,kanser tulang tahap 4,kanser tahap 4 ada penawar,kanser susu,langkah bagi mengatasi kanser payudara,lebihan daging di lidah,madu tualang untuk kanser ketumbuhan,makanan untuk penyakit kanser payu dara,makanan penyembuh kanser payudara,makanan pencegahan kanser tekak,makanan pencegah kanser usus,kenser febroid payu dara,makanan elak kanser rahim,makanan cegah cancer,makanan cegah cancel payudara,kanser serviks tahap 4,pemakanan barah otak,zikir cegah kanser,tip menghindari ketumbuhan ovari,testimoni habatussauda sembuhkan kanser,teh hijau untuk pesakit kanser,tahap asid dalam badan,susu kambing untuk pesakit kanser,surah untuk mencegah kanser,surah pengubat penyakit pankreas,rmakanan yang mengandungi antibiotik yang tinggai dalam perubatan islam,rawatan untuk kanser serviks,tips hindarkan kanser payudara,tips pemakanan suspek kanser rahim,ubat untuk penyakit kanser payudara,ubat untuk kanser servik,ubat pencegah kanser susu,ubat penawar limpa,ubat kanser tradisional kanser perut,ubat cancer rahim,ubat breast cancer,ubat atau produk yg baik di makan utk mencegah pnyakit penyakit kanser,tradisional barah hati,rawatan kanser serviks,rawatan kanser secara islam,rawatan kanser payudara secara tradisional,pengalaman kena barah rahim,pencegahan penyakit kanser,pencegahan kanser,penawar untuk kanser payudara,penawar kanser serviks,penawar kanser dan makanan sunnah,pemakanan untuk pesakit usus,pemakanan untuk pesakit kanser,pemakanan sihat untuk pesakit kanser usus,penyakit kencer,perubatan islam madu dan kurma,rawatan kanser dalam islam,rawatan kanser cara tradisional,rawatan bekam kancer payudara,punca punca dan langkah langkah mengatasi kanser,petua rawat barah tulang,petua merawat kanser rahim,petua merawat kanser payudara,petua menghilangkan kanser,petua barah otak,pemakanan pencegah kanser servik,kanser rahim tahap 4,cara mengurangkan air kanser,cara mengatasi bara otak,cara mencegah sakit dada,cara mencegah penyakit kanser payudara,cara mencegah kanser servik,cara mencegah kanser rahim,cara mencegah kanser perut,cara mencegah kanser pangkal rahim,cara menangani kanser payudara,cara makan serai untuk sihat,cara mengatasi kanser ovari,cara mengatasi penyakit barah,cara mengubati kanser serviks,cara mengubati kanser rahim,cara mengubati kanser payudara,cara menghadapi kanser,cara mengelakkan apa apa kanser,cara mengelakankan ser payudara boleh sembuh,cara mengelak kanser,Cara mengatasi perut kenser,cara mengatasi penyakit kanser,cara makan lemon utk cancer,cara kesan kanser mulut,bagaimana mengelakkan penyakit kanser,bagaimana marawat cencer lidah,apakah pengganti gula untuk pesakit kanser,air kangen untuk kanser otak,air kangen untuk kanser,air kangen merawat segala penyakit,air kangen merawat kanser,air kangen bagi pesakit kanser payudara,adakaj enertri dapat mencegah kanser payudara?,bagaimana mengubati kanser payu Dara,barah otak perubatan islam,cara islam utk sembuh dari sakit,cara elak stres sakit dada,cara cegah kanser payudara,cara cegah kanser dengan perubatan tradisional,cara cegah kanser,cara cara menghindari kanser payudara,buah-buahan untuk penykit cancer hati,bolehkah kemoterapi pulihkan kanser,barah payudara tahap 1,####################,kanser rahim tahap 3,jus hidayah untuk pesakit kanser darah,Jenama serai mas jus hidayah,herba untuk mengelakan kanser,elakkan kanser payudara,elak kanser,doa untuk penyakit barah tahap 4,doa rawatan kanser payudara,doa merawat kanser testis,doa kanser perut,jus karot dan kanser,jus lobak merah hilang kan kanser,kanser rahim tahap 2,kanser pankreas dan hati tahap 4 bolehkahbsembuh,kanser pangkal rahim tahap 3,contoh karangan punca dam cara mengatasi sebab dan cara menangani penyakit kanser,kanser ovari tahap 4,kanser ovari tahap 1,kanser cara mengubati cara islam,kaedah mengelak penyakit kanser,jus untuk barah,doa kanser payudara,doa elak kanser payudara,cara sembuh kanser usus,cara nk atasi canser,cara nak hilangkan gastrik,cara merawat kanser usus tradisional,cara merawat kanser payudara,cara merawat kanser payu dara,cara merawat kanser lidah,cara merawat kanser,cara menyembuhkan penyakit perut kanser,cara terbaik merawat kanser,cara tradisional mengubati kanser payudara,cuka kurma utk cancer bagus tak,cegah kanser,cars tradisi mengubati kancer payu dsrs,cara-cara sembuh dari barah otak,cara-cara mengelakkan kanser,cara untuk mengelakkan ketumbuhan,cara untuk mengelakkan kanser,cara untuk mencengah kanser mata,cara tradisional merawat kanser payudara,cara menjaga kenser payu darah com

Comments

10 comments… add one

 • terasa mengidam pulak buah strawberi ni… tunggu buah stawberi muncul masa musim sejuk ni…

 • beckhrooy

  pemakanan kita mesti sentiasa dikawal kan

 • Tips pemakanan baik di amalkan

 • Mungkin ramai yang tak tahu, setiap penyakit ada penawarnya. Begitu juga Pengasas RxInternational dahulunya seorang doktor dan juga salah seorang bekas pesakit kanser darah tahap 4. Kini beliau sembuh sepenuhnya dari penderitaan penyakitnya…Kini dengan kajian & formulanya beliau ingin berkongsi dan membantu orang ramai yang sedang berikhtiar dalam menyembuhkan penderitaan penyakit yang sedang dihadapi..
  Jika anda rasa kesakitan itu mahal cubalah kesakitan…

 • zuhairi

  Slam…sy ada menjual herba warisan yg mampu menyembuhkan kanser dan pelbagai jenis kanser…buah pinggang rosak dan kebocoran protin yang punca peyebab kerosakan awal buah pinggang..herba ni terlalu berkesan…akar kayu herba…merawat dan membaik pulih…jangan sehinga terlewat..jangan biarkan hidup derita..selagi boleh rawat lebih baik merawat..hutan belantara kita tersembunyi sejuta 1 rahsia…herba ini amat amat mujarab..jangan biar derita membunuh kehidupan anda.ramai yang dah berjaya sembuh dengan produk sy call saya xpun msg xpun wasap sy 0174687570 mohd zuhairi

 • zuhairi

  Orang yang tiada penyakit kanser andai nak amal kan herba saya ini pun boleh…jadikan amalan harian untuk menjaga badan dan membuang toksid…orang ada kanser…saya akan membantu merawat hingga sembuh

 • zuhairi

  ANTARA KANSER YANG MAMPU DIRAWAT DAN BERJAYA DIUBATI :

  KANSER PARU-PARU
  KANSER USUS BESAR
  KANSER SERVIKS/PANGKAL RAHIM
  KANSER PUNDI KENCING
  LEUKIMIA
  KANSER REKTUM/DUBUR
  KANSER TULANG
  KANSER OTAK
  KANSER OVARI
  KANSER HATI
  KANSER NODUS LIMPA/LYMPHOMA
  KANSER PAYUDARA
  KANSER RAHIM
  KANSER PROSTAT
  KANSER PERUT
  KANSER PANKREAS
  KANSER PITUITARI
  KANSER KELENJAR LIUR
  KANSER VAGINA/FARAJ
  KANSER KULIT
  KANSER MULUT
  KANSER HIDUNG
  KANSER TIROID
  KANSER TEKAK
  KANSER TESTIS
  KANSER ESOFAGUS/SALUR MAKAN
  KANSER HEMPEDU/SALUR HEMPEDU
  DAN LAIN-LAIN KANSER

 • percaya tak kanser payudara dapat dirawat tanpa ubat DR? saya ada jawapan dia, insyaallah saya akan bantu anda.. call atau wtapp saya 0136240955 atau fb saya Khairulfa lamappanganro

Leave a CommentNext post:

Previous post: