≡ Menu

Cara Rasulullah Tidur

Tidur

Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat.

Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar.

Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah.

Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.

Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/ Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain.

Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin.

Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai “bapa-bapa angkat” mereka ketika kita bersetubuh dulu.

Incoming search :

doa sebelum tidur,tidur cara nabi,doa tidur,tidur ikut sunnah nabi,cara untuk mudah tidur,doa supaya bayi tidur lena,doa mudah tidurkan bayi,cara untuk tidur,petua tidur lena,Doa agar bayi tidur nyenyak,tips mudah tidur,petua susah tidur malam,petua senang tidur malam,petua mudah tidur,petua untuk mudah tidur malam,petua untuk tidur lena,petua supaya cepat tidur,petua bayi tidur lena,petua air liur basi,petua elak keluar air liur basi,peringatan sebelum tidur,penyebab tidak boleh tidur,kelebihan 4 kul,doa untuk bayi susah tidur,posisi tidur yang baik untuk suami istri,punca bayi tak lena tidur,tips tidur lena,tips tak dpat tidur malam,tip tidur nyenyak,tidur rasulullah,tidur lena,tips anak tidur lena,tidur bogel lafi baik,tidur banyak liur keluar,tdur tdak lena,Tdur cara sunah,sunnah tidur,sunah tidur,soa agar cepat tidur pulas,sebab susah tidur malam,sebab sukar tidur malam,punca tak boleh tidur malam,punca susah tidur malam,www cara aturan tidur gan anak isteri com,doa untuk bayi agar tidur nyenyak,doa tidur rasulullah,doa agar bayi mudah tidur,do a agar bayi cepat tidur,cara-cara untuk tidur lena,cara untuk memudahkan tidur apabila terjaga,cara untuk dapat tidur nyenyak,cara tidur rasulullah,cara tidur nyenyak,cara tidur dengan cepat,cara tidur,cara senang tidr,cara nak tidur cepat,cara nabi,Cara mudah tidur mlm,cara mudah tidur,cara mengatasi air liur keluar ketika tidur,cara mengatasi air liur basi,baringan rasulullah,doa agar cepat tidur,doa agar senang tidur,doa tido,doa supsya bayi tidur lena,doa supaya tidur cepat dan tidur nyenyak,doa sebelum tidur rumi,doa permudahkan bayi tidur,doa mudah tidur,doa mudah tidokn anak,doa membuat anak nyenyak tidur,doa ketika baring,doa biar bayi tidur nyenyak,doa bayi tidur,doa bangun tidur,doa bagi bayi mudah tidur,doa anak terjaga malam,doa anak susah tidur malam,doa anak sukar tidur malam,cara membuat bayi cepat tidur

6 comments… add one

 • Mohon share…

  • Cahaya Purnama

   Sila Moga bermanfaat

 • nor alisa

  I like. Nk cubalh

 • aku

  saya tak boleh tidur terlentang atau mengiring.sbb ada masalah kesihatan.

 • Nadhirah binti Said

  blog ni banyak membantu saya .. syukran .. :)

 • emm..

  tq.. sharing is caring..

Leave a CommentNext post:

Previous post: