Saturday, August 2, 2014

You are here: Home > Info, Maklumat Kesihatan > Cara Rasulullah Tidur

Cara Rasulullah Tidur

by Cahaya Purnama

Tidur

Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat.

Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur adalah ibadat yang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur. Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar.

Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah.

Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.

Peringatan : Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/ Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain.

Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin.

Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai “bapa-bapa angkat” mereka ketika kita bersetubuh dulu.

Incoming search :

doa tidur,doa cepat tidur,masalah tidak boleh tidur,kebaikan tidur berbogel,tidur cara rasulullah,bayi tidur meniarap dalam islam,doa untuk tidurkan bayi,punca air liur basi,pesanan nabi pasal tido lewat,kenapa syaitan ludah kita,kesan tidur dibawah lampu,petua supaya dapat tidur,masa ideal tidur,petua sukar tidur malam,mengelak bersetubuh dengan jin,petua hilangkan air liur basi ketika tidur,petua hilangkan air liur basi,pesanan nabi ketika malam hari,kenapa susah nak tidur,doa tidur yang lena,doa untuk anak sebelum tidur,doa untuk anak tidur lena,doa untuk bayi tidur,doa untuk bayi tidur lena,doa untuk boleh tidur,foto cewe buka baju di mana mana,hilangkan air liur basi ketika tidur,kebaikan tidur bogel,kelebihan tidur cara nabi,kenapa ada air liur basi,kenapa sewaktu tidur mngeluarkan air liur,petua tidur,petua tidur cepat,tidur lena,tidur sunah rasullah,tidur sunnah rasul,tidur yang dilarang dalam islam,tidur yg dilarang rasulullah,tip mudah tido,tip mudah tidur,tip tidur lena,tips anak tidur lena,tips menghilangkan air liur meleleh ketika tidur,tips mudah tidur,x boleh tido,tidur ikut sunnah nabi,tidur dalam islam,tidur bogel,petua tidur lena,petua untuk tidur,posisi tidur rasulullah,punca keluar air liur basi ketika tidur,punca tidak boleh tidur,Sunah nabi tidur menghadap ke arah,sunnah nabi tidur,sunnah rasulullah sebelum tidur,sunnah sebelum tidor,tak boleh tidur,tertidur pulas dilarang nabi,tidak boleh tidur,zikir untuk senang tidur,air liur basi untuk mata,cara menghilangkan air liur waktu tidur,cara mudah nak tidur,cara mudah tidur,cara nabi muhammad bersetubuh,cara nabi tidur,cara nak hilangkan air liur basi,cara nak tidur cepat,cara senang tidur malam,cara tak nak air liur keluar semasa tidur,cara tdr rasul,cara tidur cepat,cara tidur dalam islam,cara mengelakkan tidur keluar air liur basi,cara mengatasi suka tidur,cara memudahkan tidur malam,anak 2 tahun keluar air liur,anak satu tahun empat bulan tidur,anak tidur meniarap,ayat cepat lelap,ayat untuk tidur,bacaan agar cepat tidur,bacaan supaya cepat tidur,cara air liur tak keluar,cara cara tidur,cara cepat buat budak cepat tido,cara elak air liur basi,cara mahu mengelak dari tidur pada bulan puasa,cara tidur dengan cepat,cara tidur ikut sunnah,Doa dan ayat untuk wanita tidur nyenyak,doa mengatasi sukar tidur,doa mudah tidur,doa senang tidur,doa sukar tidur,doa supaya bayi tidur nyenyak,doa supaya cepat tidur,doa supaya jin tidak bersetubuh dengan kita,doa susah tidur,doa tidak dapat tidur,doa tidok,doa bayi mudah tidur,doa bayi susah tidur,doa anak tidur lena,doa agar tidur pulas,cara tidur islam,cara tidur nabi,cara tidur nabi muhammad,cara tidur rasulullah,cara tidur sunah rasul,cara tidur yamg lena,cara tidur yang betul,cara tidurkan anak ikut sunnah,cara tidurkan bayi cara islam,cara untuk senang tidur,doa agar cepat tidur,doa agar cpt tidur,doa tidur lena

{ 4 comments… read them below or add one }

msred December 24, 2013 at 9:06 am

Mohon share…

Reply

Cahaya Purnama December 24, 2013 at 4:14 pm

Sila Moga bermanfaat

Reply

nor alisa April 12, 2014 at 2:55 pm

I like. Nk cubalh

Reply

aku July 15, 2014 at 9:42 pm

saya tak boleh tidur terlentang atau mengiring.sbb ada masalah kesihatan.

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: