≡ Menu

Ciri-Ciri Dan Sifat Lelaki Idaman Wanita

 lelaki-idaman-wanita-

1. Yang bercita-cita besar untuk menolong orang lain yang memerlukan, bukannya hidup dilamun angan-angan dan perlu ditolong.

 

2. Yang tidak malu berkata; “Saya minta maaf, sayalah yang bersalah.”

 

3. Yang dapat melihat pelbagai pengaruh buruk cuba merosakkan hidupnya tapi tanpa ragu-ragu berkata ” TIDAK”

 

4. Yang meletakkan urusan Tuhan melebihi segala-galanya.

 

 

5. Yang membuat sesuatu,misalnya melaksanakan impiannya, dengan bersungguh-sungguh dan apabila berjaya, dia menghadiahkan setinggi-tinggi perhargaan kepada orang-orang yang membantunya.

 

6. Yang sentiasa tersenyum, merendah diri dan mesra dengan sesiapa sahaja tanpa mengira darjat dan kedudukan.

 

7. Yang melihat kesilapan diri sendiri sebelum melihat kesilapan orang lain.

 

8. Yang sedia mencurahkan wang, masa dan kebolehannya kepada orang lain tanpa memikirkan balasan.

 

9. Yang sentiasa berusaha untuk menjadi contoh terbaik kepada anak-anaknya daripada hanya beromong kosong mengenai hal tersebut.

 

10. Yang membawa anak-anak ke rumah ibadat, bukannya menghantar mereka ke sana.

ciri-lelaki-idaman

 

1. Seorang yang bakhil

Bakhil dalam memberi senyuman pada wanita yang bukan mahramnya. Bakhil dalam meluangkan masa untuk membuat temujanji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya. Bakhil untuk menghabiskan wang ringgitnya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya. Tetapi dia begitu pemurah

meluangkan masanya untuk beribadah dengan Khaliqnya.Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya. Pemurah dalam memberikan nasihat dan teguran. Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya bahkan nyawanya demi melihat kalimah syahadah kembali megah di muka dunia.

 

2. Seorang yang papa

Papa dalam melakukan perkara maksiat. Papa dalam ilmu-ilmu yang tidak berfaedah dan tidak bermanfaat. Papa memiliki akhlaq mazmumah tetapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan.

Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlaq dan budi pekerti yang mulia. Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya dan dia seorang yang kaya dalam menanam impian untuk menjadi seorang syuhada yang syahid di jalan Allah.

 

3. Seorang yang Bisu

Bisu dari pujuk rayu yang bisa mengoncang keimanan. Bisu dari mengungkapkan ungkapan yang bisa meracun fikiran. Bisu dari perkataan yang bisa mengundang kekufuran.

Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingati Tuhan. Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran. Asalkan dia petah membangkang kemungkaran dan dia lantang menyuarakan kebenaran.

 

4. Seorang yang Buta

Kerana matanya sunyi dari melihat perkara-perkara maksiat dan laghah. Kerana kedua matanya terpelihara dari memandang aurat wanita ajnabi. Asalkan kedua matanya terang dalam memerhati keagungan ciptaan Allah, Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Bosnia, Ambon dan seumpamanya.

 

RENUNGAN BUATMU LELAKI IDAMAN

 

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita…Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segala…Apa yang tiada dalam syurga?…Namun Adam tetap rindukan Hawa.
Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok…Untuk diluruskan lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus…Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah…kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah…
Didiklah mereka dengan panduan dari Nya…Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita…Kenalkan mereka kepada Allah, Zat yang Kekal. Disitulah punca kekuatan dunia.
Akal senipis rambutnya, tebalkan ia dengan ilmu…Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan Iman…Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya…Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab…
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan…Ia bukan diskriminasi Allah….sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah… Wanita yang lupa hakikat kejadiannya…Pasti tidak akan terhibur dan tidak akan menghiburkan…
Tanpa iman, ilmu dan akhlak, mereka tidak akan lurus…Bahkan akan semakin membengkok…Itulah hakikat andai wanita tidak kenal Rabbnya…

Bila wanita menjadi derhaka…pasti dunia lelaki huru-hara…Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata…
Tapi binalah kepimpinan…Pastikan sebelum wanita menuju Illahi, pimpinlah diri kepadaNya…Jinakkan diri kepada Allah…Nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinanmu…

Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra’…Seandainya dirimu tidak sehebat Saidina Ali Karamallahuwajhah.

Incoming search :

lelaki idaman wanita,lelaki idaman menurut islam,ciri-ciri lelaki idaman wanita,pria idaman wanita menurut Islam,ciri ciri lelaki idaman,wanita idaman menurut islam,wanita idaman,pria idaman menurut islam,lelaki idaman wanita dalam islam,ciri ciri suami idaman,ciri-ciri lelaki idaman wanita menurut islam,ciri-ciri suami idaman,wanita idaman pria dalam islam,wanita idaman lelaki menurut islam,ciri lelaki idaman menurut islam,pria idaman wanita,lelaki idman,lelaki idaman wanita muslimah,suami idaman menurut islam,ciri-ciri lelaki idaman,perempuan idaman laki muslim,kriteria suami idaman wanita,nasihat buat wanita muslimah,perasaan wanita tentang lelaki idaman,menjadi lelaki idaman muslimah,laki idaman muslimah,lelaki idaman bagi wanita islam,lelaki idaman menurut Islami,lelaki idaman muslimah,Laki laki impian wanita islami,dp tentang wanita muslimah,lelaki impian muslimah,lelaki impian para wanita menurut agama islam,lihat lelaki idamsn wanita,lelaki idaman dalam islam,perepuan idaman lelaki,suami idaman wanita dalam islam,tentang lelaki dalam islam,wanita muslimah idaman lelaki,tipe cewek idaman secara islam,tips lelaki idaman wanita,wanita dalam islam,wanita dan lelaki dalam islam,wanita idaman dalam islam,suami idaman dalam islam,Sipat pria idaman,pria idaman,pria idaman wanita islam,pria impian muslimah,Pria impian wanita dalam islam,sifat seorang perempuan muslim,sifat sifat lelaki,sifat suami idaman wanita,sifat wanita dalam islam,wanita idaman pria,10 ciri2 wanita idaman leleki,ciri ciri wanita idaman,ciri ciri wanita islam,ciri cowok idaman wanita,ciri karakter seorang wanita,ciri lelaki idaman dalam islam,ciri lelaki idaman perempuan,ciri pria idaman wanita,ciri suami idaman dalam islam,ciri suami idaman wanita,ciri ciri suami idaman_Islam,ciri ciri suami idamab,Ciri ciri sifat lelaki idaman,cewek idaman lelaki,ciri - ciri laki - laki idaman wanita muslim,ciri ciri cowok idaman wanita,ciri ciri dan sifat lelaki,ciri ciri idaman lelaki,ciri ciri laki laki idaman perempuan menurut agama,ciri ciri lelaki idaman menurut islam,ciri ciri lelaki merendah diri,ciri ciri pria idaman menurut islam,ciri suami idaman wanita muslimah,ciri wanita idaman menurut islam,ciri wanita muslimah idaman lelaki,Ciri_ciri pria idaman,ciri_ciri wanita yang terangsang,cowok idaman cewek islam,dp dp suami idaman wanita,dp sayang suami,DP tentang laki idaman,ciri ciri sifat lelaki idaman para wanita,impian dalam hidup menurut islam,Karakter idaman wanita,ciri2 wanita idaman,ciri2 suami idaman seorang Wanita,ciri2 lelaki idaman perempuan,ciri-ciri cowok idaman dalam islam,ciri-ciri lelaki idaman para wanita,ciri-ciri lelaki idaman wanita dalam islam,ciri-ciri perempuan idaman,Ciri-ciri perempuan main kayu tiga,ciri-ciri sifat lelaki,ciri-ciri sifat lelaki idaman wanita,ciri-ciri suami idaman wanita,ciri-ciri wanita muslimah idaman lelaki menurut islam,karakter wanita idaman pria

{ 1 comment… add one }

  • Lelaki memang mudah terangsang melihat wanita apatah lagi wanita yang mendedahkan aurat. Itulah sifat azali lelaki namun disudut hati lelaki wanita yang menjadi idamanya ialah wanita yang berpegang pada ajaran agamanya, setelah ditapis sifat inilah yang sering dikejar oleh lelaki sebenar-benarnya.

Leave a Comment