≡ Menu

Ciri-Ciri Dan Sifat Lelaki Idaman Wanita

 lelaki-idaman-wanita-

1. Yang bercita-cita besar untuk menolong orang lain yang memerlukan, bukannya hidup dilamun angan-angan dan perlu ditolong.

 

2. Yang tidak malu berkata; “Saya minta maaf, sayalah yang bersalah.”

 

3. Yang dapat melihat pelbagai pengaruh buruk cuba merosakkan hidupnya tapi tanpa ragu-ragu berkata ” TIDAK”

 

4. Yang meletakkan urusan Tuhan melebihi segala-galanya.

 

 

5. Yang membuat sesuatu,misalnya melaksanakan impiannya, dengan bersungguh-sungguh dan apabila berjaya, dia menghadiahkan setinggi-tinggi perhargaan kepada orang-orang yang membantunya.

 

6. Yang sentiasa tersenyum, merendah diri dan mesra dengan sesiapa sahaja tanpa mengira darjat dan kedudukan.

 

7. Yang melihat kesilapan diri sendiri sebelum melihat kesilapan orang lain.

 

8. Yang sedia mencurahkan wang, masa dan kebolehannya kepada orang lain tanpa memikirkan balasan.

 

9. Yang sentiasa berusaha untuk menjadi contoh terbaik kepada anak-anaknya daripada hanya beromong kosong mengenai hal tersebut.

 

10. Yang membawa anak-anak ke rumah ibadat, bukannya menghantar mereka ke sana.

ciri-lelaki-idaman

 

1. Seorang yang bakhil

Bakhil dalam memberi senyuman pada wanita yang bukan mahramnya. Bakhil dalam meluangkan masa untuk membuat temujanji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya. Bakhil untuk menghabiskan wang ringgitnya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya. Tetapi dia begitu pemurah

meluangkan masanya untuk beribadah dengan Khaliqnya.Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya. Pemurah dalam memberikan nasihat dan teguran. Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya bahkan nyawanya demi melihat kalimah syahadah kembali megah di muka dunia.

 

2. Seorang yang papa

Papa dalam melakukan perkara maksiat. Papa dalam ilmu-ilmu yang tidak berfaedah dan tidak bermanfaat. Papa memiliki akhlaq mazmumah tetapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan.

Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlaq dan budi pekerti yang mulia. Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya dan dia seorang yang kaya dalam menanam impian untuk menjadi seorang syuhada yang syahid di jalan Allah.

 

3. Seorang yang Bisu

Bisu dari pujuk rayu yang bisa mengoncang keimanan. Bisu dari mengungkapkan ungkapan yang bisa meracun fikiran. Bisu dari perkataan yang bisa mengundang kekufuran.

Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingati Tuhan. Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran. Asalkan dia petah membangkang kemungkaran dan dia lantang menyuarakan kebenaran.

 

4. Seorang yang Buta

Kerana matanya sunyi dari melihat perkara-perkara maksiat dan laghah. Kerana kedua matanya terpelihara dari memandang aurat wanita ajnabi. Asalkan kedua matanya terang dalam memerhati keagungan ciptaan Allah, Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Bosnia, Ambon dan seumpamanya.

 

RENUNGAN BUATMU LELAKI IDAMAN

 

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita…Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segala…Apa yang tiada dalam syurga?…Namun Adam tetap rindukan Hawa.
Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok…Untuk diluruskan lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus…Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah…kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah…
Didiklah mereka dengan panduan dari Nya…Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita…Kenalkan mereka kepada Allah, Zat yang Kekal. Disitulah punca kekuatan dunia.
Akal senipis rambutnya, tebalkan ia dengan ilmu…Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan Iman…Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya…Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab…
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan…Ia bukan diskriminasi Allah….sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah… Wanita yang lupa hakikat kejadiannya…Pasti tidak akan terhibur dan tidak akan menghiburkan…
Tanpa iman, ilmu dan akhlak, mereka tidak akan lurus…Bahkan akan semakin membengkok…Itulah hakikat andai wanita tidak kenal Rabbnya…

Bila wanita menjadi derhaka…pasti dunia lelaki huru-hara…Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata…
Tapi binalah kepimpinan…Pastikan sebelum wanita menuju Illahi, pimpinlah diri kepadaNya…Jinakkan diri kepada Allah…Nescaya akan jinaklah segala-galanya dibawah pimpinanmu…

Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra’…Seandainya dirimu tidak sehebat Saidina Ali Karamallahuwajhah.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

pria idaman wanita menurut islam,ciri ciri lelaki idaman perempuan,lelaki idaman wanita dalam islam,ciri-ciri lelaki idaman wanita,ciri2 lelaki idaman wanita,suami idaman menurut islam,pria idaman wanita,ciri-ciri lelaki idaman perempuan,lelaki idaman menurut islam,Lelaki idaman perempuan,ciri lelaki idaman,kriteria lelaki idaman,wanita idaman lelaki menurut islam,lelaki muslim,lelaki islam,ciri-ciri wanita idaman lelaki menurut islam,lelaki idaman wanita muslimah,ciri ciri lelaki idaman menurut islam,ciri-ciri lelaki idaman wanita dalam islam,ciri ciri lelaki romantik,wanita muslimah idaman lelaki,tipe lelaki idaman wanita,ciri lelaki romantik,tentang lelaki dalam islam,laki laki idaman wanita,tanda wanita senyuman pada lelaki,pengertian pria idaman wanita menurut islam,penampilan idaman lelaki,lelaki dalam islam,lelaki muslimin idaman wanita,lelaki dengan wanita dalam islam,lelaki idaman dalam islam,Lelaki idaman wanita muslim,lelaki idaman islami,lelaki idaman muslimah,cwok idaman wanita,pria idaman,suami idaman menurut isla)m,wanita idaman dalam islam,wanita dan sifat,tipe wanita muslimah yang idaman laki-laki muslim,tipe lelaki idaman bagi islam,tipe cOwo idaman cewe muslimah,tentang lelaki idaman,Taubat priA,sifat sifat lelaki yang tinggi,sifat sifat lelaki idaman wanita,sifat lelaki idaman wanita,pria idaman wanita dalam islam,Sifat lelaki idaman,pria muslim idaman wanita,pria idaman wanita islam,wanita idaman suami menurut islam,laki-laki idaman wanita dalam islam,ciri perempuan yang merendah diri,ciri pria idaman menurut islam,ciri seorang isteri dalam islam,ciri sifat kaya hati,ciri wanita idaman lelaki dalam islam,ciri-ciri ahlak kepada allah,ciri-ciri lelaki idaman,ciri-ciri lelaki idaman wanita menurut islam,ciri lelaki idaman menurut islam,ciri lakiu perempuan,ciri cewe muslim,ciri ciri dan sifat lelaki idaman wanita,ciri ciri laki idaman wanita,Ciri ciri lalaki idaman wanita,ciri ciri pria idaman wanita menurut islam,ciri ciri sifat lelaki,ciri ciri suami idaman menurut islam,ciri laki laki idaman,ciri-ciri lelaki muslim idaman,ciri-ciri suami idaman wanita,kata kata rayu wanita,kriteri suami idaman menurut islam,kriteria laki laki idaman dalam islam,ciri ciri wanita idaman lelaki islam,kriteria lelaki idaman menurut islam,laki laki idaman wanita islam,laki laki idaman wanita muslim,laki-laki idaman menurut islam,kata impian terbesar seorang wanita,Kata impian lelaki wanita islami,ciri-ciri wanita muslimah,cirilelaki idaman,cwo idaman dlm islam,gambar cewe muslimah,Gambar Kata Kata Untuk Suami idaman,idaman wanita muslimah,idamanwanita,impian seorang wanita terhsdap lelaki,10 ciri2 pria idaman wanita menurut Islam

2 comments… add one

  • Lelaki memang mudah terangsang melihat wanita apatah lagi wanita yang mendedahkan aurat. Itulah sifat azali lelaki namun disudut hati lelaki wanita yang menjadi idamanya ialah wanita yang berpegang pada ajaran agamanya, setelah ditapis sifat inilah yang sering dikejar oleh lelaki sebenar-benarnya.

  • Sgguh mngsankn……
    Syukroooon kashirrr….

Leave a CommentNext post:

Previous post: