≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

 

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,doa fatimah az zahra,fatimah azzahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,watch Puteri Bukan Nama Sebenar,maksud az zahra,doa siti fatimah untuk suami,doa fatimah,watch Puteri,maksud nama azzahra,riwayat hidup fatimah az zahra,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,siti fatimah azzahra,maksud fatimah az zahra,maksud fatimah al zahra,biodata sayidina fatimah az-zahra,watch zehra,maksud nama az zahra,kisah fatimah az zahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar_S1_E1_Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,fatimah ra,maksud nama fatimah az zahra,maksud nama fatimah,arti nama zahra dalam alquran,doa rasulullah untuk fatimah,gelaran fatimah az zahra,Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar youtube com,arti nama Fatimah Az zahra,Kisah kesabaran fatimah,biodata fatimah az zahra,kisah fatimah r a,fatimah az zahra putri muhammad rasul allah,kisah sabar fatimah azzahra,Macam macam nama dari kata fatimah,lahirnya siti fatimah,lirik lagu haddad alwi yang saling saling memaafkan nabi nya penuh kasih sayang siti aisyah istri nabi siti fatimah putri nabi,lagu digunakan untuk puteri bukan nama sebenar,kumpulan mantra nur cahaya,lihat bacaan kesayangannya rasul,makna azzahra,makna nur azzahra,maksud nama zahrah,maksud nama fatimah az zaharah,maksud nama anak perempuan rasulallah,maksud fatimah nur zahra dlm islam,maksud azahra,maksud nama az-zahra,maksud al-zahra,maksud al zahra,maksud nama fatimah azzahra,Kumpulan hadist fatimah az zahra,Kisah perjalanan siti fatimah,kisah melayan suami,kisah kisah siti fatimah,kisah kesabaran siti fatimah,kisah kematian baginda ali,kisah kelebihan ilmu ali r,kisah isteri melayan suami pada zaman rasulullah,kisah islami kematian yang indah,kisah hidup fatimah az zahra,kisah fatimah rasulullah,kisah fatimah putri rasulullah,kisah fatimah mohon Rasulullah pembantu rumah,kisah fatimah mengurus rumah,kisah fatimah kesayangan rosululah,kisah fatimah kenapa menjadi anak kesayangan,kisah puteri nabi saw,kisah putri rasulullah fatimah az zahra,kumpulan doa indah fatimah azzahra,Kmpulan kisah siti aisyah,kisah zahrah,kisah wafatnya fatimah putri nabi muhammad,kisah wafat saiditina fatimah,kisah wafat Rasulullah Fatimah atau Aisyah?,kisah wafat nya siti fatimah,kisah wafat fatimah putri rasul,kisah syadine ali dan siti fatimah,Kisah siti fatimah yang mengelilingi sayidina ali,kisah siti fatimah ra,kisah siti fatimah putri nabi muhammad saw,kisah siti fatimah binti muhammad saw,kisah siti fatimah,kisah siti fatima memberi minum kepada nabi saw dan jatuh sehelai rambut fatimah,Kisah fatimah dalam ibadah,`kisah siti fatimah az-zahra,siti fatimah anak rasulullah,sirah kisah hidup fatimah az zahra memasak dan menguruskan rumah tangga,siapakah yg paling di cintai nabi kemarahan dia adalah kemarahan nabi,siapakah siti fatimah azzahro,siapa suami sayidatina fatimah az zahra?,Siapa nama ibunda fatimah azzahra ra,siapa nama ibu fatimah,siapa fatimah az zahrah,siapa apa itu fatima,seperti apa fatimah azzahra mengurus suami,sejarah meninggalnya fatimah dan aisyah,sejarah hidup fatimah ra,Sejarah fatimah putri rasululloh,sejarah dewi fatimah,siti fatimah az zahra,Siti Fatimah Az-Zahra mawaddah,youtub kisah tentang fatimah binti muhammad,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar_S1_E4_Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,warna kesukaan sayyidah fatimah,warna kesukaan fatimah azzahra,wanita kesayangan nabi dan rosul,waktu kelahiran sayidah fatimah,wafatnya anak kesayangan nabi muhammad,wafat nya fatimah az zahra,tempt lahir fatimah,tarikh wafatnya siti fatimah,tarikh perkahwinan fatimah anak rasulullah,suami sayidah fatimah,siti khadijah mendidik anaknya,siti fatimah ra,sejarah al zahra,sebutan untuk fatimah putru nabi,nama nama keturunan sayyidina ali dengan aisyah,nama nama anak nabi muhammad saw,nama ibu baginda ali ra,nama ibu baginda ali,nama gelaran srikandi islam,nama anak perempuan kesayangan nabi,misteri makam sayidinah fatimah tu zahro,meninggalnya siti fatimah,meninggalnya fatimah azzahra,mengapa jumaat mubarakah,maksud SITI AISHAH,maksud siti,maksud puteri rafizah ape,maksud nma zara dalam islam,nama penuh fatim mawaddah,Nama siti fatimah al fadilah,sebutan fatimah anak rosululloh,sayyadatina fatimah az zahra ra,saydatina fatimah,sahihkah kisah fatimah buat ali kecil hati,saat terakhir sayyidah fatimah az-zahra r a,riwayat wafatny fathimah ptri rasullullah,riwasat dewi fatimah tidak bisa hamil,profil siti fatimah r a,profil siti fatimah azzahra,profil kumpulan mawaddah,perkahwinan fatimah al zahra,perjalanan hidup sayyidah fathimah azzahra,perempuan paling sederhana pada zaman rasulullah,nama siti fatimah yang artinya,maksud nama zara dalam islam,fatima azahra,doa nur amalan rosulullah,doa nabi ketika pernikahan sahidina ra dewi,doa kepada rasulullah,doa insomnia fatimah az zahra,Doa Fatimah puteri rasul,doa fatimah azzahra,Doa dewi fatima nabi,cerita tentang aisah ra,cerita siti fatimah,cerita kisah hidup nabi muhammad saw berperang,cerita fatimah anak rasulullah,cerita asmara Sayyidina Ali RA dengan Fatimah Az Zahra,cerita amalan ketika di zaman rasulullah,cara siti khadijah melayan rasulullah,Doa nur cahaya,doa nur fatimah az zahra,doa pernikahan siti putri nabi,erti fatimah az zahrah,dp pemimpin dlm Rmh tgga,dp gambar putra putri nabi saw,Do\e memikat perempuan yang saidadina fatimah,doa yg d smpaikn nabi muhammad kpd anakny siti fatimah ketika melakun prisesi hijrah supaya tidak galau,doa sitti fatimah,doa siti Fatimas,doa siti fatimah waktu memasak,doa siti fatimah azzahra,Doa siti fatima,Doa siti Aisah,doa siti,doa rosulullah pada saat pernikahan sayyidina ali dan siti fatimah,doa Rasulullah SAW untuk fatimah,Cara rosululloh mendidik fatimah putri kesayangannya,cara rasul Muhammad SAW mendidik anak perempuan,Apa yang dilakukan ali saat fatimah hamil,apa artinya azzahra dan zahra,apa arti nama ini Diya putri zahra,apa arti nama fatimah azzahro,apa arti fatimah az zahra,Apa arti dari nama siti khodijah azzahrah,anak fatimah azzahra,amalan sitifatimah,amalan siti fatimah saat hamil,amalan saat putri nabi meminta pebantu,amalan rasulullah kepada aisyah r a tentang pembantu,Amalan doa baginda ali,amalan cahya fatimah,amalan anak rosulallah saw,arti nama azzahra,arti nama azzahra atau azzahro,arti nama fatimah az zahrah,cara fatimah azzahra putri nabi memilih pasangan hidup,bulan apa fatimah lahir,biografi sayyidah fatimah,biografi fatimah az zahra,biografi baginda ali,biografi ahlak siti adzahro istri nabi muhammad,biodata sayidatina fatimah,biodata saiditina fatimah,awal cinta siti fatimah pada sayyidina ali,arti siti fatimah,Arti nama umi fatima az - zahrah,arti nama siti di hadis allah,arti nama fatimah dlm islam dan Alquran,arti nama fatimah azzahra,akhlak siti fatimah azzahra,Fatimah al batuul,kisah fatimah az zahra ra,keistimewaan fatimah azzahra ra,keistimewaan fatimah az zahra,keistimewaan fatimah,kebaikan siti fatimah,kebaikan dzikir fatimah,kayak mana gambar fatimah anak sopi di surga,katakata ganjaran dalam hari ulang tahun,kata2 wanita bunga sorga,kata2 siti fatimah,kata untuk kekasih saeperti ali dan az zahra,kata mutiara islami siti fatimah al zahra,kata mutiara islam tentang cinta dari fatimah azzahra,kata kata ulang tahun tentang sayyidah fatimah,kata kata mutiara siti fatimah azzara,Keistimewaan fatimah binti rasulullah,keistimewaan siti fatimah,kelebihan fatimah,kisah fatimah az zahra putri rasulullah,kisah fatimah anak rasulullaj,Kisah Fatimah anak Rasulullah saw,kisah fatimah anak kesayangan nabi muhammad,kisah diakhirat bagi hamba puaaa,kisah cinta umi kalsum binti muhammad saw,kesusahan kehidupan fatimah az zahra,kesukaan siti fatimah az-Zahra,kesabaran fatimah az-zahra menjadi seorang istri,kesabaran fatimah az zahra,kelebihan siti fatimah az-zahra,kelebihan sayidina al sebagai suami,kelebihan putri rasulullah,kelebihan nama fatimah,kata kata fatimah azzahra,kata kata bijak sayyidina ali terhadap istrinya,gambar fatimah azzahra,gambar doa siti fatimah r a,gambar anak nabi siti fatimah,foto siti fatimah RA,foto foto fatimah azzahra putri nabi muhammad,Fatimah serikandi islam,fatimah ra dua,fatimah r a bln puasa,fatimah putri muhammad,fatimah azzahra maksud,fatimah azzahra artinya,fatimah az zahra ra,fatimah az zahra pernah ikut berperang,fatimah az zahra kata2 nikah,gambar fatimah putri muhammad,gambar kata siti aisyah,gambar kisah putri rasulullah,kata indah islami cinta ali dan fatimah,kata cinta buat fatimah ra,Kata bijak Keistiqomahan seorang siti fatimah azzahra,kata bijak fatimah azzahra ra,kata bijak dari putri nabi siti fatimah,kata atau gambar untuk anak ra yg islami,islam siapakah fatimah,ibu fatimah ra,hadis tentang saidina ali bantu fatimah dirumah,hadis tentang kemiskinan siti fatimah,hadis riwayat siti fatimah,gambaran wajah fatimah as putri nabi muhammad,gambar siti fatimah,gambar nama fatimatuzzahro,fatimah az zahra artinya

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: