≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,fatimah azzahra,doa fatimah az zahra,maksud az zahra,kisah fatimah az zahra,doa fatimah,kisah fatimah az zahra putri rasulullah,Fatimah Az-Zahra,Kisah fatimah,Siti fatimah az zahra,riwayat hidup fatimah az zahra,maksud nama azzahra,kisa-kisah fatimah az zahrah,biodata sayidina fatimah az-zahra,sejarah siti fatimah,kisah siti fatimah,doa siti fatima,doa doa siti fatimah,maksud fatimah al zahra,sejarah fatimah az zahra,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,doa saidina ali ketika jatuh cinta,maksud azzAhra,doa saidina ali,ibunya siti fatimah,fatimah ra,Maksud az zahrah,kisah anak nabi muhammad fatimah,kisah siti fatimah anak nabi muhammad saw,siti fatimah anak rasulullah,kematian siti fatimah azzahra,suami fatimah az zahra,doa siti fatimah untuk suami,maksud fatimah az zahra,siti fatimah,maksud nama azzahra dalam islam,keistimewaan fatimah az zahra,maksud nama fatimah azzahra,kisah fatimah RA,sejarah fatimah alzahra,maksud az-zahra,siti fatimah azzahra,Biografi fatimah r a,doa siti patimah,lahir nya anak rosullah fatimah,makna fatimah azzahra,makna nama siti khadijah,makna nama fatimah,kisah wafat siti fatimah,maksud azzahrah,maksud fatimah,kissah fatimah anak rasulullah,kisah zikir pada zaman rasullullah,kisah zaman islam tentang kelahiran anak perempuan,kisah ketokohan fatimah az zahra puteri rasulullah saw,Kisah kehidupan Siti Fatimah Azzahrah Putri Nabi Saw,kisah kehidupan fatimah ra,kisah kehebatan dan karamah putri kesayangan Rasulullah sayidah Siti Fatimah Az Zahra,kisah fatimah r a,kisah fatimah meminta maaf kepada ali,kisah fatimah dan rasulullah,kisah fatimah az zahra putri baginda rasulullah,kisah fatimah anak nabi,kisah cinta sayyidina ali ra kepada fatimah azzahra,kisah cinta sayyidina ali dan siti fatimah,kisah lengkap fatimah az zahra,kisah saidina ali dan fatimah,kisah kehidupan syayidina ali,kisah wanita wafat dalam islam,kisah wafat siti fatimah anak nabi,kisah tentang saiditina fatimah az-zahra,kisah siti fatimah putri rosulullah SAW,kisah siti fathimah azzahra,Kisah sayyidinah fatimah azzahrah putri nabi muhammad saw,kisah sayyidina ali dengan siti fatimah,Kisah Saiditina fatimah ra,kisah saiditina fatimah,kisah saidina ali dan sayyidah,kisah cinta sayyidina ali dan fatimah az zahra,maksud fatimah azzahra,www doa tuan fatimah,sejarah meninggalnya sayyidina ali kw,sejarah anak cicit rasululloh,sejara siti fatimah r a,sayyidah fatimah azzahra,sayyidah fatimah az zahra putri rasulullah,sayidina fatimah,sayidina ali dan siti fatimah,sayidina ali dan kisah nya,sayidatina Fatimah az zahra,saidina fatimah,sabda siti fatimah ra tentang wanita,sabar dari siti asiah,setelah wafatnya siti fatimah maka sayyidina ali,siapa aisya r a pada rasulullah,www cerita siti fatimah putri rasul,wafatnya siti fatimah,wafat siti fatimah,ulang tahun sayyidah fathimah,teks hadis tentang fatimah meminta pembantu kepada rasulullah,tarikh lahir fatimah az zahra,srikandi islam fatimah az zahrah,siti fatimah ra,siti fatimah alzahrah,siapakah yg bernikah dengan puteri rasulullah,siapakah nama ibu saydina ali ?,siapa suaminya sayyidah fatimah az zahra,riwayat para srikandi,riwayat hidup fatimah dan saidina ali,nama anak perempuan yang lahir pada hari jumat dalam islam,nama anak perempuan dalam islam dan makna,nama anak fatimah az-zahra,nama ali,mantra ilmu selayang pandang siti fatimah,maksud zahra,maksud nana Az Zahra,Siapa suaminya siti fatimah,maksud nama siti zahra,maksud nama siti fatimah azzahra,maksud nama fatimah dalam islam,maksud nama az zahra,nama anam fatimah az-zahr,Nama asli siti fatimah,riwayat hidup fatimah az zahra r a,riwayat fatimah azzara -jakim,perjalanan anak fatimah ra,pengajaran ayat saiditina fatimah az zahra,patimah az zahra,nama-nama sebutan fatimah az-zahra,nama-nama nabi suami isteri,nama zahra dalam islam,Nama teman siti patimah,nama suami fatimah az zahra,nama suami fatimah anak nabi muhammad,nama Fatimah di Malaysia,maksud nama Aishah Azz-Zahra,Kisah baginda ali,doa rasulullah untuk fatimah,definisi fatimah ra anak rassululah,D0a siti fatimah,contoh doa siti fatimah,Cerita sayyidah fatimah azzahra,cerita islami fatimah az zahra putri rasulullah,cerita cinta ali yang sabar,Cerita anak rasulullah Fatimah Az zahra ketika dipanggil ibunya,cara siti fatimah dan saidina ali mendidik anaknya,cara rasul mengajar siti fatimah,cara hidup fatimah,cara belajar siti fatimah az zahra,cahaya sayidina ali,do a siti fatimah,doa anak nabi yang bernama siti fatimah azzahra,doa anak r,doa rasul untuk fatimah,doa nabi muhammad untuk siti fatimah,doa nabi muhammad saat jatuh cinta,doa kesulitan hidup dari rasulullah untuk fatimah,doa kecantikan siti fatimah,doa ibu sayidina ali,doa fatimah untuk rasulullah,doa fatimah saat berhubungan suami istri,Doa Fatimah ra,doa fatimah az zahra untuk suaminya,doa dan amalan siti fatimah,doa cahaya siti fatimah,ca mendidik anak seperti Rasulullah kepada fatimah,biografi siti fatimah r a,apakah maksud al zahra,apa sebutan Fatimah Az-Zahra ra atau as atau brw,apa arti fathimah azzahra,anak anak fatimah az zahra dan ali,anak anak fatimah,Amalan untuk wanita dari syaidina ali,amalan puasa siti fatimah ra saat hamil,amalan cahaya fatimah,alzahrah maksudnya,ALAM MISTIK PUTRI CAHAYA PURNAMA,aktivitas seharian apa yang sering dilakukan fatimah anak rasulullah saw,aktipitas siti aisyah ra,arti fatimah az zahra,arti nama az zahrah,arti nama dari siti fatimah,biografi siti fatimah binti rasulullah,Biodata/riwayat hidup saiditina fatimah az-zahra,biodata tentang fatima azzarah,biodata sayidi,beribadah seperti fatimah,Bagaimana sejarah anak nabi fatimah az-zahra,bagaimana khatijah melayan rasulullah sebagai suami,bacaan kisa kehidupan saydina ali,az zahra maksud,ayat kecantikan fatimah al zahra,arti nama fatimah az-zahraa,arti nama fatimah Az azahra allatas,adab sayyidina ali terhadap rasulullah,keunggulan siti fatimah,kata kata siti fatimah,kata kata islami tentang cekal,kata kata fatimah ra,kata kata doa dan zikir hari jumat,Kata kata cinta sayyidina ali buat fatimah,hari lahir fatimah,hadist rasul cerita fatimah az zahra,Hadist nabi tentang putri,hadis riwayat sayyidina ali,hadis nabi tentang fatimah,gelaran kepada fatimah,gelaran gelaran dalam islam,kata kata ulang tahun untuk seorang putri nabi,kata katafatimah az zahra,kata mutiara dari siti fatimah putri rasulullah,ketika nabi dalam kandungan fatimah amalan apa saja yg di lakukan fatimah,kesabaran siti asyiah ra,kenapa nama fatimah az zahra,kematian fatimah az zahra,kematian anak perempuan rasulullah,kelebihan siti fatimah az zahra,kelebihan fatimah az zahra,kelebihan fatimah,kehebatan ali,ke istimewaan fatimah az zahra,kata-kata rasulullah kepada fatimah,kata siapa setip kata adalah doa,gelaran fatimah zahra,gelaran fatimah az zahra,fatima azahra,fatima az Zahra isteri saidina ali,erti nama az-zahra,doo siti fatimah,doa untuk fatimah az zahra as,doa siti fatimah untuk anak,doa siti fatimah saat berhubungan suami istri,doa siti fatimah r a,doa siti fatimah ketika melakukan pekerjaa ibu tumah tangga,doa siti fatimah az-zahra,doa siti fatimah az zahra,doa siti aisah,fatimah anak nabi,fatimah az zahra putri muhammad rasul allah,fatimah az zahra wanita termulia sepanjang masa,gambaran kecantikan fatima az zahra,gambar zahre seorang anak pembaca al quran,gambar tentang fatimah az zahra dan ali,gambar sosok fatimah azzahra,gambar fatimah zahro anak baginda rosul,gambar fatimah azzahra,gambar fatimah az zahra anak nabi,fatimah azzahra mengelilingi sayidina ali,fatimah azahra ra,fatimah azahra,fatimah az zahro dlam mendidik anak2ny ftmah,fatimah az zahrah,doa rasulullah untuk kelahiran anak fatimah

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: