≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

fatimah az zahra,doa siti fatimah,fatimah azzahra,doa fatimah az zahra,doa fatimah,kisah fatimah az zahra,maksud az zahra,Fatimah Az-Zahra,kisah fatimah az zahra putri rasulullah,fatimah az zahra putri rasulullah,Kisah fatimah,kisah fatimah anak nabi muhammad saw,Siti fatimah,Siti fatimah az zahra,kisah fatimah putri rasulullah,maksud fatimah al zahra,kisah kesabaran fatimah,kesabaran fatimah az zahra,kisah fatimah anak nabi,sejarah fatimah az zahra,doa siti patimah,maksud nama azzahra,doa siti fatima,maksud nama fatimah az zahra,kematian siti fatimah azzahra,maksud az-zahra,kisah siti fatimah,doa saidina ali untuk fatimah,doa doa siti fatimah,fatimah anak rasulullah,Tentang fatimah az zahra,sejarah siti fatimah,kisah kesabaran siti fatimah,kisah siti patimah,kisah siti fatimah anak nabi muhammad saw,kisah siti fatimah anak Rasulullah,kisah siti fatimah azzahra ra,kisah siti fatimah putri rasululloh muhammad,kisah siti fatimah az zahra(putri Rasulullah SAW),Kisah siti patimah ahzahra,kisah cinta sayyidina ali dan siti fatimah,kisah anak nabi muhammad fatimah,kisah anak saidina ali,kisah siti fatimah dan sayyidina ali,kisah siti fatimah yang penyabar,kisah siti fatimah anak nabi muhammad,kisah hidup fatimah az zahra,kisah fatimah anak rasulullah,kisah fatimah RA,kisah fatimah putri rasulullah saw,kisah fatimah puteri rasulullah s a w,kisah fatimah dan rasulullah,kisah fatimah dan kelebihan nya?,kisah fatimah azzahra RA,kisah fatimah az-zahra,kisah kehidupan saidina ali dan fatimah,kisah keistimewaan siti fatimah anak rasulullah,Kisah kesabaran fatimah ra,Kisah siti fatimah al zahar,kisah kehidupan anak nabi fatima,kisah sayyidina ali dan siti fatimah,Kisah putri rasulullah fatimah az-zahrah,kisah puteri rasulullah,kisah puteri nabi,kisah perjalanan sepanjang hidup fatimah az-zahra,kisah nabi muhammad dan fatimah berkenaan doa tanpa hijab,kisah kesabaran islam,kisah fatimah az zahra putri baginda rasulullah,Kisah tentang siti patimah bekerja,zikir siti fatimah al zahra,Siapa suaminya siti fatimah,siapa nama suami dari anak fatimah,serikandi islam fatimah az zahra,sejarah siti fatimah azahra,sejarah hidup fatimah az zahra,sejarah fatimah azahra,sejarah fatimah,sejarah fatima dn ali,sayidina fatimah r a,riwayat hidup siti fatimah,siapakah yg bernikah dengan puteri rasulullah,siti fatima azzahra,tarikh lahir kisah siti fatimah,suami fatimah az zahra,Srikandi Az Zahra,Siti fatimah zahrah,siti fatimah srikandi islam,siti fatimah dan ali ra,siti fatimah azZahra ra,siti fatimah azahra,siti fatimah anak rasulullah,Siti fatimah al zahar,riwayat fatimah azzara -jakim,rasulullah hadist mengenai siti fatimah,maksud nama fatimah azzahra,maksud nama fatimah az zahrah,maksud nama azzahra dalam islam,maksud fatma az zahra,maksud fatimah azzahra,maksud azzahra dalam islam,Maksud az zahrah,maksud az,lahir nya anak rosullah fatimah,kissah fatimah anak rasulullah,maksud nama fatma azzahra,maksud nama zahra dalam islam,putri al-zahra,perjalanan anak fatimah ra,pemakaian fatimah az-zahra putri rasulullah,nasyid srikandi islam mawaddah,nasyid siti fatmah,Nama suami fatimah?,nama isteri nabi dan gelaran,nama asli siti fatimah al jahro,nama anak fatimah az-zahra,Mutiara cinta sayidina ali dan siti fatimah,kisah zainab putri nabi penyabar,kisah anak nabi fatimah,doa siti fatimah untuk rumah tangga,doa rasulullah kepada siti fatimaH zahra,doa nabi muhammad untuk fatimah az zahra,doa haji bu fatimah putri nabi,doa fatimah zahra,doa fatimah r a,doa fatimah pada hari jumaat,Doa fatimah Azahra as,doa fatimah az-zahrah,doa Fatimah Az zahra untuk ibu,doa fatima az zahra dunia,doa rasulullah untuk fatimah,doa saidina ali,doa saidina ali kepada fatimah,doa siti fatimah ra,Doa siti fatimah putri nabi muhammad saw,doa siti fatimah ketika melakukan pekerjaa ibu tumah tangga,doa siti fatimah azzahra,doa siti aisyah isteri nabi bagi memudahkan menguruskan rumah,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,doa sayyidina ali kepada fatimah,doa saidina fatimah,doa saidina ali saat jatuh cinta dengan fatimah,doa saidina ali ketika jatuh cinta dgn fatimah az zahra,adab sayyidina ali terhadap rasulullah,doa doa fatimah ahzahrah,doa dan zikir fatimah az zahra,CERITA FATIMAH ANAK RASULULLAH,cara kemangkatan saidina fatimah ahzahra,biodata siti fatimah anak rasulullah,biodata fatimah az zahra,az-zahra,artikel tentang kisah hidup rasulullah dan fatimah az zahra,arti fatimah azzahra,apa makna fatimah az zahra,anak fatimah az zahra,anak anak fatimah az zahra,cerita kehidupan saidina ali dan siti fatimah,cerita kesusahan zaman nabi,cerita kisah siti fatimah,doa cahaya,definisi fatimah ra anak rassululah,ceritattgislamfatimahdanazzahra,cerita zahara,cerita tentang fatimah ra,cerita srikandi fatimah az-zahrah,cerita siti patimah,cerita siti fatimah putri nabi muhammad,cerita siti fatimah azzahra,Cerita sayyidah fatimah azzahra,anak anak fatimah,doa siti fatimah untuk suami,kisa Saidina Ali dengan Siti Fatima,keistimewaan fatimah zahra putri nabi,keistimewaan fatimah az zahra,keestemewaan fatimah ra,kata2 doa siti awa,kata kata sabar fatimah az zahra,kata kata putri nabi cahaya rosul,kata kata fatimah ra,kata - kata mutiara siti fatimah putri rosulullah,kasih syang sadina ali ke patimah,ibu kepada fatimah az zahra,keistimewaan siti fatimah,keistimewaan siti fatimah putri nabi,keistimewaan siti fatimatuzzahro,keunggulan siti fatimah,kesabaran fatimah putri rasulullah,Kesabaran fatimah azzahra,kesabaran dalam bekerja,gambar kata bijak siti fatimah ra,kemarahan saidina ali pada fatimah,kelebihan siti fatimah azzahra,kelebihan siti fatimah az zahra,Kelebihan Fatimah putri nabi muhammad saw,keistimewan fatimah azzahra,ibu fatimah,hadist doa nabi untukfatimah,hadis saidina ali untuk wanita,fatimah azzahra wanita idaman sepanjang masa,fatimah azzahra ra,fatimah azzahra putri kesayangan Rasulullah SAW,Fatimah az-Zaharah,fatimah az zahra putri rasulullah doa,fatimah az zahra dan suaminya,erti nama az-zahra,dpdoafatimahazzahra,doa-doa siti fatimah memasak,doa sitifatimah,fatimah bidadari surga,fatimah di syurga,fatimah ra,gelaran puteri rasulullah,gelaran nama fatima anak nabi saw,gelaran fatimah azzahra,gambar srikandi islam,gambar putri srikandi,gambar fatimah azzahra,foto fatimah azzahra,fatimah zahra,fatimah srikandi islam,fatimah siti azzahra,doa siti fatmah r a

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: