≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,fatimah azzahra,doa fatimah az zahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,doa siti fatimah untuk suami,maksud az zahra,doa fatimah,watch Puteri Bukan Nama Sebenar,kisah siti fatimah,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,maksud nama fatimah az zahra,doa siti fatimah azzahra,doa sayyidina ali ketika jatuh cinta dengan fatimah,arti nama zahra dalam alquran,kisah cinta sayyidina ali dan siti fatimah,doa siti fatimah ketika mengandung,siti fatimah azzahra binti muhammad,doa sayyidina ali kepada fatimah,doa sayyidina ali ketika jatuh cinta,kata bijak fatimah az zahra,kunci siti fatimah,maksud azzahra,gelaran fatimah anak nabi,cerita siti patimah azzahro,doa kunci fatimah,syair sayyidina ali untuk fatimah,amalan siti fatimah azzahra,Kecantikan fatimah az zahra,kunci patimah,Kunci fatimah untuk istri,kumpulan cerita pada saat zaman rasulullah,keistimewaan fatimah azzahra,keistimewahan siti fatimah,kisah siti fatimah ra,kisah siti fatimah putri rosullah,kelebihan fatimah az zahra binti muhammad,kisah siti fatimah azzahra,kelebihan fatimah azzahra,kisah wafat puteri nabi muhammad fatimah azra,lagu fatimah azf,lirik lagu srikandi islam fatimah az-zahra,lagu wafeut nabi,kecantikan fatimah,lagu srikandi wanita syurga,keistimewaan fatimah az zahra,kecantikan siti fatimah,kehidupan fatimah putri nabi,keistimewaan fathimah az zahra,lagu puisi berjiarah di kota patimah azahra donwload,kehidupan fatimah putri nabi muhammad,kisah siti fatimah azahra,kemarahan saidina ali terhadap saiditina fatimah,ke unggulan siti fatimah,kisah ketaatan fatimah azzahra putri nabi muhammad,kisah kehidupan siti fatimah,kisah kebaikan aisyah ra,kisah fatimah ra,kisah fatimah di dalam al-quran,kisah fatimah dan aisyah,kisah fatimah az zahra,khusus do a arwah fatimah azahara ra,kisah fatima azzahro putri kesayangannya Nabi,kisah fatiham ra,Kisah Aisyah ra saat hamil,kisah ketabahan siti fatimah,Kisah lengkap full siti fatimah azzahra ra,kisah sebenarnya mengapa siti fatimah di makamkan tengah malam,Kisah sayyidina ali,kisah fatimah al zahra,kesabaran fatimah,kesabaran siti fatimah,kisah sayyidah fatimah,kisah saydina ali & siti fatimah,kisah saidina wanita ideal dalam islam fatima az zahra,kisah putri rasulullah fatimah az-zahra,kewafatan fatimah azahra,kisah kewafatan fatimah az zahra,kisah anak rasullulla fatimah,zikir agar tabah dan sabar,siapakah ibunda fatimah istri dari khlaifah ali,siapa suaminya siti fatimah,siapa nama ibu saidina ali,sejarah siti fatimah binti rasulullah,sejarah siti fatimah azzahra,sejarah saidina ali dan fatimah,sebutan siti khadijah,sayyidina ali & fatimah,Saidatina siti patimah,saidatina fatimah biodata,saidatina fatimah,ringkasan siti fatimatuz zahra rasulullah saw,sirah fatimah az zahra,siTi fatimah az zahra ra dlm meNdidik aNak,siti fatimah azzahra,zaman nabi siapakah zahara,Ya alloh izinkan kisah cintaku seperti fatimah putri nabi muhammad,wajah Fatimah az-zahra,wajah fatimah az zahra,video belajar maqror ummi,tentang fatimah azzahra,tentang fatimah anak rasulullah,srikandi islam fatimah az zahra,siti fatimah-mawaddah,siti fatimah mohon pembantu orang gaji,siti fatimah azzahro,siti fatimah azzahra binti muhammad mendidik anak,rambut dari siti fatimah RA,pujian kepada siti fathimah azzahra,maksud nama zara dalam islam,maksud nama nur fatimah azzahra,maksud nama fatimah azzahra,maksud nama azzahra dalam islam,maksud makna payung siti fatimah,maksud gelaran az zahra,maksud fatimah az zahra,maksud azzahrah,maksud azzahra dalam islam,Muka fatimah az zahra,makna zainab az-zahra,makna fatimah izzahra,mengapa AS menggempur suriah,Merawat anak cewek zaman nabi,Minta poto wanita nama fatimah,pujian ali ke fatimah,puisi tentang putri azzahro,puisi sayyidah fatimah az zahra,puisi mulianya fatimah azzahra,puisi islami siti fhatimah,puisi fatimah utk nabi,poto nabi sayyidina ali st fathimah,perjalanan hidup penyanyi mawaddah fatimah fatim,pasangan sayyidina ali dan fatimah az zahra,nama fatimah az zahra,nama asli fatimah azzahra,nama anak kesayangan nabi muhamad,makna fatimah az zahra,Kataindah perempuan di zaman rasullullah,doa sayidina ali untuk fatimah,doa amalan bunga fatimah,do a siti patimah lewat suara,di sebalik nama fatimah azzahrah,Dewi fatimah azzahro al batul,darimana asal mula nama zahra dalam sejarah,cerita sitti fatima,cerita siti jahra,cerita siti fatimah azzahra ibadah,Cerita putri rasulullah fatimah az zahra,cerita putri rasulullah,cerita pernikahan agung Sayyidah Fatimah Ra dan sayyidina Ali RA,cerita kematian siti fatimah,doa cahaya fatimah az zahra,doa fatimah az zahra waktu kangen,doa fatimah azzahra,Doa saidina ali untuk fatimah,doa saidatina fatimah,doa rosul saw pd pernikahan st fatimah dan ali,doa rasulullah ajar fatimah,doa rasullullah ajar pada Ali,doa patimah ketika rosul sakit menurt islam,Doa nur siti aisyah,doa memohon cahaya fatimah zahra,Doa Memiliki raut wajah seperti st Fatimah,doa kisah ali dan fatimah,doa fatimah kepada ayahandanya nabi muhammad,doa fatimah dalam berharap kepada allah,cerita kebaikan fatimah,cara pemakaian saidina aisyah,cara pemakaian saidatina fatimah,arti nama nur khadijah azzahra,arti nama fatimah az,apakah yang dimaksud dengan duit syiling,apakah fatimah minta doa dari pengemis ?,amalan yang dilakukan fatimah az zahra ketika masih muda,amalan siti patimah,amalan siti fatimah yg rutin yg tdk pernah ditnggalkan,amalan siti fatimah azzahrah,Amalan patimah,Amalan fatimah binti muhammad saw,amalan fatimah azzahra,AMALAN BACAAN DZIKIR SITI FATIMAH AZ SAHRA,arti nama siti fatimah azzahra,artikel bahasa inggris tentang siti fatimah az zahro dan artinya,asal usul fatimah azahra,cara fatimah melayan suaminya,cahaya nur siti fatimah menjadi cahayaku dikehidupan,bukti kekuatan saiyidina fatimah al zahra,biografifatimah azra putri nabi,biografi siti fatimah saat hamil,biografi fatimah azzahra putri rasulullah,biografi fatimah az-zahrah,biografi anak-anak fatimah az zahra,BIODATA FATIMAH TUL AZHRAA,Biodata fatimah azahra,Biodata fatimah,bentuk paras fatimah,adakah nama gelaran lain patimah,doa sayyidah fatimah az zahra,kata-kata mutiara yang berhubungan dengan Sayyidatuna Fatimah Azzahra,gambaran fatimah azzahra,gambar untuk siti fatimah,gambar rasulullah fatimah,gambar nama fatima,gambar mutiara fatimah az zahra,gambar kata kata fatimah azzahra,gambar fatimah zahra,Gambar fatimah ra Az-zahro,Gambar fatima azzara,gambar Azzahra,foto Zahra waktu kecil,foto wajah fatimah azzahra,gelaran fatimah penghulu bidadari syurga,gelaran untuk anak anak nabi,kata kata bijak fatimah azahra,kata-kata mutiara wanita tak sesempurna fatimah az-zahra,kata-kata dp bbm doa siti fatimah,kata-kata cinta siti fatimah,kata saidina ali ra tentang minta maaf,kata mutiara fatimah azzahra,kata mutiara fatimah az zahra,kata kata wanita tak sesempurna siti fatima azzahra,kata kata mutiara sayyidina aisyah,kata kata mutiara ali kepada fatimah,kata kata mesra ali & fatimah,Kata kata fatimah az zahra,kata kata cinta ali pada fatimah,foto sitti fatima,foto siti fatimah,foto fatimah r a putri rasululoh,erti fatimah,dp siti fatimah az zahra,dp gmbR fatimah azzahra,dp bb kata mutiara islami by fatimah az zahra,do\a siti fatimah,Donwload lagu wafeut siti fatimah,doa teks ziarah siti fatimah azahra,doa siti fatimah untuk suaminya,Doa siti fatimah supaya lelaki jatuh cinta pada wanita,doa siti fatimah saat hamil tua,doa siti fatimah azahra verse inggris,Doa siti fatimah az zahra,fatima az zahra,fatima az zahrq,Fatimah al zahra,foto fatimah azzahra,Foto asli siti aisyah ra,Foto asli fatimah azzahra putri rasullullah saw,fatimah zahra puteri nabi,fatimah erti,fatimah azzahro,fatimah az-zahra,Fatimah az zahrah,fatimah az zahra putri rasulullah,fatimah az zahra binti muhammad,fatimah az zahra anak dari,fatimah anak nabi saw,doa siti fatima

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: