≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

cara buat duit dengan affiliate

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

 

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,doa fatimah az zahra,fatimah azzahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,doa siti fatimah untuk suami,doa fatimah,watch Puteri Bukan Nama Sebenar,maksud az zahra,maksud nama azzahra,siti fatimah azzahra,maksud fatimah az zahra,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,maksud nama fatimah az zahra,kisah fatimah az zahra,keistimewaan siti fatimah,maksud nama az zahra,kisah siti fatimah,maksud fatimah al zahra,Kisah kesabaran fatimah,doa siti fatimah azzahra,kisah fatimah az zahra putri rasulullah,kisah siti fatimah putri nabi muhammad saw,cerita siti fatimah,siti fatimah ra,amalan siti fatimah saat hamil,siti fatimah azzahra binti muhammad,doa sitti fatimah,arti nama Fatimah Az zahra,arti nama zahra dalam alquran,kisah fatimah r a,biodata fatimah az zahra,maksud nama az-zahra,maksud nama dalam islam nur hannah az zahrah,lagu digunakan untuk puteri bukan nama sebenar,maksud nama az,Kumpulan hadist fatimah az zahra,maksud nama az dalam islam,lagu tentang fatimah az zahra putri nabi muhammad,maksud fatimah nur zahra dlm islam,lahirnya siti fatimah,lirik lagu haddad alwi yang saling saling memaafkan nabi nya penuh kasih sayang siti aisyah istri nabi siti fatimah putri nabi,makna azzahra,makna nama fatimah,maksud al zahra,kumpulan doa indah fatimah azzahra,Kmpulan kisah siti aisyah,kisah wafatnya fatimah putri nabi muhammad,kisah kelebihan ilmu ali r,kisah isteri melayan suami pada zaman rasulullah,kisah islami kematian yang indah,kisah fatimahrohzahroh,kisah fatimah rasulullah,kisah fatimah putri rasulullah,kisah fatimah mohon Rasulullah pembantu rumah,kisah fatimah kesayangan rosululah,kisah fatimah kenapa menjadi anak kesayangan,kisah fatimah istri sayyidina umar,Kisah fatimah dalam ibadah,kisah kematian baginda ali,kisah kesabaran siti fatimah,kisah wafat saiditina fatimah,kisah wafat fatimah putri rasul,kisah syadine ali dan siti fatimah,kisah siti fatima memberi minum kepada nabi saw dan jatuh sehelai rambut fatimah,kisah saidina ali berjauh hati dengan saidatina fatima,kisah sabar fatimah azzahra,kisah rumah tangga siti fatimah,kisah putri rasulullah fatimah az zahra,kisah puteri nabi saw,kisah melayan suami,kisah kisah siti fatimah,kisah wafat nya siti fatimah,`kisah siti fatimah az-zahra,siapakah yg paling di cintai nabi kemarahan dia adalah kemarahan nabi,siapakah wanita dizaman rasulullah saw digelar bunga agama,siapakah siti fatimah azzahro,siapa suami sayidatina fatimah az zahra?,Siapa nama ibunda fatimah azzahra ra,siapa fatimah az zahrah,shiroh fatimah azzahro,seperti apa fatimah azzahra mengurus suami,sejarah meninggalnya fatimah dan aisyah,sejarah dewi fatimah,sejarah al zahra,sirah kisah hidup fatimah az zahra memasak dan menguruskan rumah tangga,siti fatimah anak rasulullah,youtub kisah tentang fatimah binti muhammad,warna kesukaan sayyidah fatimah,wafatnya anak kesayangan nabi muhammad,tentang fatimah,tempt lahir fatimah,tarikh wafatnya siti fatimah,suami fatimah,siti fatimah az-zahra RA,Siti Fatimah Az-Zahra mawaddah,siti fatimah az zahra binti muhammad,siti fatimah az zahra,sebutan untuk fatimah putru nabi,sebutan fatimah anak rosululloh,sebutan ali kepada fatimah,nama penuh fatim mawaddah,nama nama keturunan sayyidina ali dengan aisyah,nama islam azzahra,nama ibu baginda ali,nama gelaran bagi anak nabi saw fatimah,nama asli ibu sayyidina ali,nama anak perempuan kesayangan nabi,mutiara hati siti fatimah azzahra,misteri makam sayidinah fatimah tu zahro,meninggalnya fatimah azzahra,maksud nama fatimah azzahra,nama zahra dalam islam,perempuan paling sederhana pada zaman rasulullah,saydatina fatimah,sahihkah kisah fatimah buat ali kecil hati,riwasat dewi fatimah tidak bisa hamil,puteri kesayangan nabi fatimah az zara,puisi siti fatimah azzahra,Puisi dewi fatimah azzahro buat suami,profil siti fatimah azzahra,profil kumpulan mawaddah,perwatakan siti fatimah az zahra,perkataan nabi muhammad kepada fatimah mengenai doa,perkahwinan fatimah al zahra,maksud nama fatimah,fatimah az zahra ra,Doa nabi muhamad mendapat kan fatimah,doa kunci siti fatimah,doa kepada rasulullah,doa fatimah saat hamil,Doa fatimah r a untuk ali r a saat berperang,Doa Fatimah puteri rasul,Doa buat anak kesayangan meninggal dunia bahasa sunda,doa anak peempuan dalam kesusahan,doa aisyah istri rasul,cerita siti aisyah saat hamil,Cerita Saat Hamil begitu di cintai,doa pernikahan siti putri nabi,doa sayyidina ali untuk fatimah,doa siti,fatimah az zahra pernah ikut berperang,fatima azahra,erti fatimah az zahrah,dp pemimpin dlm Rmh tgga,dp gambar putra putri nabi saw,Do\e memikat perempuan yang saidadina fatimah,agar dicintai suami sayidina khadijah,doa siti fatimah untuk kelancaran suami,doa siti fatimah anak muhammad waktu haji,doa siti aisyah az zahra,Doa siti Aisah,cerita kematian siti fatimah,cerita islam tentang fatimah,arti nama siti di hadis allah,arti nama fatimah azzahra,arti nama fatimah az zahrah,arti nama azzahra atau azzahro,Apa yang dilakukan ali saat fatimah hamil,apa arti fatimah az zahra,anak nabi muhamad fatimah,amalan sitifatimah,amalan siti fatimah,amalan saat putri nabi meminta pebantu,amalan rasulullah kepada aisyah r a tentang pembantu,Arti nama umi fatima az - zahrah,arti siti fatimah,arti zahra dalam al quran,cerita fatimah anak rasulullah,cerita asmara Sayyidina Ali RA dengan Fatimah Az Zahra,Cara rosululloh mendidik fatimah putri kesayangannya,biografi sayyidah fatimah,biografi baginda ali,biografi ahlak siti adzahro istri nabi muhammad,biodata saiditina fatimah,Berita mengenai kisah Fatimah Azzahra,az zahra,awal cinta siti fatimah pada sayyidina ali,arwah siti fatimah az zara meninggal disebabkan,amalan cahya fatimah,fatimah az-zahrah,Kisah Fatimah anak Rasulullah saw,kebaikan siti fatimah,kayak mana gambar fatimah anak sopi di surga,katakata ganjaran dalam hari ulang tahun,kata2 cinta ali dan fatimah,kata puitis sayyidina Ali kepada siti fatimah,kata mutiara islami siti fatimah al zahra,kata mutiara islam tentang cinta dari fatimah azzahra,kata kata ulang tahun tentang sayyidah fatimah,kata kata mutiara siti fatimah azzara,kata kata bijak sayyidina ali terhadap istrinya,kata bijak siti fatimah azzahra,kehidupan sebenar wanita zaman nabi muhammad,keistimewaan fatimah,keistimewaan fatimah az zahra,kisah diakhirat bagi hamba puaaa,kewafatan Fatimah anak rasulullah,kesabaranfatimah,kesabaran fatimah az zahra,kelebihan siti fatimah az-zahra,kelebihan putri rasulullah,kelebihan nama fatimah,kelebihan fatimah,Keistimewaan fatimah di banding anak nabi yang lain,keistimewaan fatimah binti muhammad,keistimewaan fatimah azzahra ra,kata bijak siti fatimah,Kata bijak Keistiqomahan seorang siti fatimah azzahra,gambar doa siti fatimah r a,gambar doa aisyah istri nabi,gambar anak nabi siti fatimah,gabungan nama ali,foto siti fatimah RA,Foto maksu siti aishah,foto Jahra yang waktu kecil,foto foto fatimah azzahra putri nabi muhammad,fatimah ra dua,fatimah r a bln puasa,fatimah putri muhammad,gambar fatimah azahra anak rosulluloh,gambar fatimah azzahra,gambar kata ketika cinta ali dan fatima,judul lagu fatimahtuzahro,ibu fatimah ra,hadis tentang kemiskinan siti fatimah,hadis sahih ke doa nabi semasa pernikahan fatimah,gelaran pada putri rasulullah,gambaran wajah fatimah as putri nabi muhammad,gambar siti fatimah azzahra,gambar siti fatimah,gambar nama fatimatuzzahro,gambar kisah putri rasulullah,gambar kata siti aisyah,fatimah azzahra maksud

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: