≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

ADVERTISEMENT   Pelita Raya Solar

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

 

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,doa fatimah az zahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,fatimah azzahra,maksud az zahra,watch Puteri Bukan Nama Sebenar,doa fatimah,watch Puteri,doa siti fatimah untuk suami,maksud nama azzahra,riwayat hidup fatimah az zahra,maksud fatimah al zahra,maksud fatimah az zahra,siti fatimah azzahra,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,biodata sayidina fatimah az-zahra,watch zehra,fatimah ra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar_S1_E1_Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,sejarah siti fatimah,maksud nama fatimah,maksud nama az zahra,doa rasulullah untuk fatimah,fatimah az zahra putri muhammad rasul allah,Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar youtube com,arti nama zahra dalam alquran,kisah fatimah r a,gelaran fatimah az zahra,kisah zaman islam tentang kelahiran anak perempuan,maksud nama az-zahra,maksud azahra,kisah zahrah,kisah wanita wafat dalam islam,kisah wafatnya fatimah putri nabi muhammad,kisah wafat siti fatimah,makna azzahra,Kmpulan kisah siti aisyah,Kumpulan hadist fatimah az zahra,nama siti fatimah yang artinya,kesukaan siti fatimah az-Zahra,maksud al-zahra,maksud fatimah nur zahra dlm islam,makna nur azzahra,maksud nama anak perempuan rasulallah,Macam macam nama dari kata fatimah,lihat bacaan kesayangannya rasul,lagu digunakan untuk puteri bukan nama sebenar,kumpulan mantra nur cahaya,kisah wafat Rasulullah Fatimah atau Aisyah?,kisah wafat fatimah putri rasul,kisah hidup fatimah az zahra,kisah fatimah mohon Rasulullah pembantu rumah,kisah fatimah mengurus rumah,kisah fatimah kesayangan rosululah,kisah fatimah kenapa menjadi anak kesayangan,kisah fatimah dan rasulullah,Kisah fatimah dalam ibadah,kisah fatimah az zahra ra,kisah fatimah anak rasulullaj,kisah fatimah anak kesayangan nabi muhammad,kisah diakhirat bagi hamba puaaa,kisah cinta umi kalsum binti muhammad saw,kisah cinta siti fatimah dan syidina ali ra,kisah cinta sayyidina ali dan siti fatimah,Kisah baginda ali,ketika nabi dalam kandungan fatimah amalan apa saja yg di lakukan fatimah,kisah islami kematian yang indah,kisah isteri melayan suami pada zaman rasulullah,kisah kelebihan ilmu ali r,Kisah siti fatimah yang mengelilingi sayidina ali,kisah siti fatimah ra,kisah siti fatimah putri nabi muhammad saw,kisah siti fatimah binti muhammad saw,kisah siti aisyah istri baginda rasulullah,Kisah sayyidinah fatimah azzahrah putri nabi muhammad saw,kisah sayyidina ali dengan siti fatimah,kisah sayidina siti khatijah,Kisah Saiditina fatimah ra,kisah saidina ali dan fatimah,kisah putri nabi muhammad saw,kisah puteri nabi saw,Kisah perjalanan siti fatimah,kisah lengkap fatimah az zahra,kisah ketokohan fatimah az zahra puteri rasulullah saw,kisah kematian baginda ali,kesusahan kehidupan fatimah az zahra,`kisah siti fatimah az-zahra,sosok saidina ali,siti khadijah mendidik anaknya,siti fatimah az zahra,siapakah yg paling di cintai nabi kemarahan dia adalah kemarahan nabi,Siapa nama ibunda fatimah azzahra ra,siapa nama ibu fatimah,siapa apa itu fatima,sejarah meninggalnya sayyidina ali kw,sejarah islami pada nama azzahra,sejarah hidup fatimah ra,Sejarah fatimah putri rasululloh,sejarah al zahra,sayyidah fatimah azzahra,sayyadatina fatimah az zahra ra,srikandi islam fatimah az zahrah,suami sayidah fatimah,tarikh lahir fatimah az zahra,zikir nama-nama Allah untuk didik anak,youtub kisah tentang fatimah binti muhammad,www cerita siti fatimah putri rasul,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar_S1_E4_Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,warna kesukaan fatimah azzahra,wanita yang paling sabar pada zaman nabi,wanita kesayangan nabi dan rosul,waktu kelahiran sayidah fatimah,wafatnya siti fatimah,wafatnya anak kesayangan nabi muhammad,wafat nya fatimah az zahra,ulang tahun sayyidah fathimah,teks hadis tentang fatimah meminta pembantu kepada rasulullah,tarikh perkahwinan fatimah anak rasulullah,sayidatina Fatimah az zahra,saydatina fatimah,misteri makam sayidinah fatimah tu zahro,meninggalnya siti fatimah,meninggalnya fatimah azzahra,mengapa jumaat mubarakah,mantra ilmu selayang pandang siti fatimah,maksud SITI AISHAH,maksud siti,maksud puteri rafizah ape,maksud nma zara dalam islam,maksud nana Az Zahra,maksud nama zara dalam islam,maksud nama zahrah,maksud nama fatimah dalam islam,maksud nama fatimah az zahra,nama Fatimah di Malaysia,nama gelaran srikandi islam,nama ibu baginda ali,saat terakhir sayyidah fatimah az-zahra r a,riwayat wafatny fathimah ptri rasullullah,Riwayat siapa hadits tentang dzikir az zahra?,profil siti fatimah r a,profil siti fatimah azzahra,perjalanan hidup sayyidah fathimah azzahra,patimah az zahra,nama-nama sebutan fatimah az-zahra,Nama teman siti patimah,nama suami fatimah anak nabi muhammad,Nama siti fatimah al fadilah,nama nama keturunan sayyidina ali dengan aisyah,nama nama anak nabi muhammad saw,nama ibu baginda ali ra,maksud nama fatimah az zaharah,doa siti fatimah r a,doa fatimah azzahra,doa fatimah az zahra untuk suaminya,Doa dewi fatima nabi,doa dan amalan siti fatimah,doa anak nabi yang bernama siti fatimah azzahra,cerita tentang kisah cinta fatimah azaahra anak nabi muhammad,cerita tentang aisah ra,cerita kisah hidup nabi muhammad saw berperang,cerita fatimah anak rasulullah,cerita asmara Sayyidina Ali RA dengan Fatimah Az Zahra,cerita amalan ketika di zaman rasulullah,cara siti khadijah melayan rasulullah,cara rasul Muhammad SAW mendidik anak perempuan,cara hidup fatimah,cara fatimah azzahra putri nabi memilih pasangan hidup,Doa Fatimah puteri rasul,doa insomnia fatimah az zahra,doa kecantikan siti fatimah,doa siti fatimah azzahra,Doa siti fatima,Doa siti Aisah,doa siti,doa rosulullah pada saat pernikahan sayyidina ali dan siti fatimah,doa Rasulullah SAW untuk fatimah,doa rasul untuk fatimah,doa pernikahan siti putri nabi,doa nur fatimah az zahra,Doa nur cahaya,doa nur amalan rosulullah,doa nabi ketika pernikahan sahidina ra dewi,doa kesulitan hidup untuk fatimah,doa kesulitan hidup dari rasulullah untuk fatimah,doa kepada rasulullah,cara belajar siti fatimah az zahra,bulan apa fatimah lahir,arti nama azzahra,arti fatimah az zahra,Apa yang dilakukan ali saat fatimah hamil,apa artinya azzahra dan zahra,apa arti nama ini Diya putri zahra,apa arti nama fatimah azzahro,Apa arti dari nama siti khodijah azzahrah,anak fatimah azzahra,amalan sitifatimah,amalan siti fatimah saat hamil,Amalan doa baginda ali,amalan cahya fatimah,amalan anak rosulallah saw,aktipitas siti aisyah ra,akhlak siti fatimah azzahra,arti nama azzahra atau azzahro,arti nama dari siti fatimah,arti nama fatimah Az azahra allatas,biografi siti fatimah binti rasulullah,biografi fatimah az zahra,biografi baginda ali,biodata sayidatina fatimah,biodata saiditina fatimah,biodata fatimah az zahra,beribadah seperti fatimah,az zahra maksud,ayat ayat siti patimah,arti siti fatimah,arti nama siti di hadis allah,arti nama fatimah dlm islam dan Alquran,arti nama fatimah azzahra,arti nama fatimah az-zahraa,arti nama Fatimah Az zahra,aanak nabi muhammad fatimahfatimah ibunya sitikodijah,kesabaran fatimah az-zahra menjadi seorang istri,kata mutiara para putri nabi,kata mutiara islami siti fatimah al zahra,kata mutiara fatimah az zahra,kata katafatimah az zahra,kata kata ulang tahun untuk seorang putri nabi,kata kata siti fatimah,kata kata mutifasi di mlm jumaat buat wanita,kata kata mutiara siti fatimah azzara,kata kata indah islam tentang cinta fatimah,kata kata fatimah azzahra,Kata kata cinta sayyidina ali buat fatimah,kata indah islami cinta ali dan fatimah,kata cinta buat fatimah ra,kata bijak fatimah azzahra ra,kata bijak dari putri nabi siti fatimah,kata untuk kekasih saeperti ali dan az zahra,kata2 siti fatimah,kata2 wanita bunga sorga,kenapa nama fatimah azzahra tidak boleh dibuat nama seorang anak,kematian fatimah az zahra,kematian anak perempuan rasulullah,kelebihan sayidina al sebagai suami,kelebihan putri rasulullah,kelebihan fatimah,Kelebihan ali ra daripada umar bin khattab ra,keistimewaan siti fatimah,Keistimewaan fatimah binti rasulullah,keistimewaan fatimah azzahra ra,keistimewaan fatimah az zahra,keistimewaan fatimah,kebaikan siti fatimah,kebaikan dzikir fatimah,ke istimewaan fatimah az zahra,kata atau gambar untuk anak ra yg islami,istri suka susahkan hati suami,Fatimah serikandi islam,fatimah ra dua,fatimah azzahra artinya,fatimah azahra ra,fatimah az zahro dlam mendidik anak2ny ftmah,fatimah az zahra ra,fatimah az zahra pernah ikut berperang,fatimah az zahra kata2 nikah,fatimah az zahra artinya,Fatimah al batuul,fatima azahra,fatima az Zahra isteri saidina ali,Do\e memikat perempuan yang saidadina fatimah,doa yg d smpaikn nabi muhammad kpd anakny siti fatimah ketika melakun prisesi hijrah supaya tidak galau,doa siti Fatimas,gambar anak nabi siti fatimah,gambar fatimah putri muhammad,gambar kata siti aisyah,islam siapakah fatimah,ilmu baginda ali,hari lahir fatimah,Hadist tentang siti fatimah,hadis tentang saidina ali dengan fatimah tentang bahasa badan,hadis tentang saidina ali bantu fatimah dirumah,hadis riwayat siti fatimah,gelaran kepada fatimah,gelaran fatimah zahra,gambaran wajah fatimah as putri nabi muhammad,gambaran kecantikan fatima az zahra,gambar siti fatimah,gambar nama siti,gambar mata sayydina alin dan siti fatimah az-Zarah,gambar kisah putri rasulullah,doa siti fatimah waktu memasak

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: