≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,fatimah azzahra,kisah fatimah az zahra,doa fatimah az zahra,maksud az zahra,doa fatimah,Fatimah Az-Zahra,kisah fatimah az zahra putri rasulullah,Kisah fatimah,Siti fatimah az zahra,kisah fatimah anak nabi muhammad saw,fatimah az zahra putri rasulullah,biodata sayidina fatimah az-zahra,riwayat hidup fatimah az zahra,kisah siti fatimah,doa doa siti fatimah,sejarah fatimah az zahra,maksud nama azzahra,maksud fatimah al zahra,kisa-kisah fatimah az zahrah,doa siti fatima,siti fatimah,fatimah anak rasulullah,Maksud az zahrah,maksud az-zahra,kisah siti fatimah anak nabi muhammad saw,doa saidina ali,doa saidina ali ketika jatuh cinta,fatimah ra,maksud azzAhra,maksud nama fatimah azzahra,maksud nama fatimah az zahra,maksud nama azzahra dalam islam,doa siti patimah,kisah anak nabi muhammad fatimah,kisah fatimah RA,kematian siti fatimah azzahra,sejarah siti fatimah,sejarah fatimah alzahra,ibunya siti fatimah,keistimewaan fatimah az zahra,siti fatimah anak rasulullah,Biografi fatimah r a,suami fatimah az zahra,kisah fatimah meminta maaf kepada ali,lahir nya anak rosullah fatimah,kisah fatimah puteri rasulullah s a w,makna fatimah azzahra,kisah fatimah az zahra putri baginda rasulullah,kisah anak saidina ali,kisah cinta sayyidina ali dan fatimah az zahra,kisah cinta sayyidina ali ra kepada fatimah azzahra,kisah saidina ali dan sayyidah,kisah fatimah anak nabi,makna nama siti khadijah,makna nama fatimah,kisah kehidupan syayidina ali,kissah fatimah anak rasulullah,kisah zikir pada zaman rasullullah,kisah zainab putri nabi penyabar,kisah kehidupan saidina ali dan fatimah,kisah siti fathimah azzahra,kisah saiditina fatimah,Kisah kehidupan Siti Fatimah Azzahrah Putri Nabi Saw,Kisah kesabaran fatimah ra,Kisah putri rasulullah fatimah az-zahrah,kisah puteri rasulullah,kisah puteri nabi,kisah perjalanan sepanjang hidup fatimah az-zahra,kisah kehidupan fatimah ra,kisah siti fatimah az zahra(putri Rasulullah SAW),kisah fatimah r a,setelah wafatnya siti fatimah maka sayyidina ali,kisah kehebatan dan karamah putri kesayangan Rasulullah sayidah Siti Fatimah Az Zahra,kisah wafat siti fatimah anak nabi,kisah tentang saiditina fatimah az-zahra,Kisah siti patimah ahzahra,kisah siti patimah,kisah siti fatimah putri rosulullah SAW,kisah siti fatimah putri rasululloh muhammad,kisah nabi muhammad dan fatimah berkenaan doa tanpa hijab,maksud az,www doa tuan fatimah,sayyidah fatimah az zahra putri rasulullah,sayidina fatimah,sayidina ali dan siti fatimah,sayidina ali dan kisah nya,saidina fatimah,sabda siti fatimah ra tentang wanita,sabar dari siti asiah,riwayat para srikandi,riwayat hidup fatimah dan saidina ali,riwayat hidup fatimah az zahra r a,sejara siti fatimah r a,sejarah anak cicit rasululloh,siapa aisya r a pada rasulullah,wafat siti fatimah,Siti fatimah zahrah,siti fatimah srikandi islam,siti fatimah ra,siti fatimah azzahra,siti fatimah alzahrah,siapakah yg bernikah dengan puteri rasulullah,siapakah nama ibu saydina ali ?,Siapa suaminya siti fatimah,siapa suaminya sayyidah fatimah az zahra,riwayat fatimah azzara -jakim,rasulullah hadist mengenai siti fatimah,perjalanan anak fatimah ra,maksud zahra,maksud nama zahra dalam islam,maksud nama siti zahra,maksud nama siti fatimah azzahra,maksud nama fatma azzahra,maksud nama Aishah Azz-Zahra,maksud fatma az zahra,maksud fatimah azzahra,maksud fatimah az zahra,maksud fatimah,Mutiara cinta sayidina ali dan siti fatimah,nama ali,nama anak fatimah az-zahra,pengajaran ayat saiditina fatimah az zahra,nama-nama nabi suami isteri,nama zahra dalam islam,nama suami fatimah az zahra,nama isteri nabi dan gelaran,nama asli siti fatimah al jahro,Nama asli siti fatimah,nama anam fatimah az-zahr,nama anak perempuan yang lahir pada hari jumat dalam islam,nama anak perempuan dalam islam dan makna,maksud azzahrah,doa siti fatimah az-zahra,Doa Fatimah ra,doa fatimah r a,doa dan zikir fatimah az zahra,doa cahaya siti fatimah,doa anak r,do a siti fatimah,definisi fatimah ra anak rassululah,D0a siti fatimah,contoh doa siti fatimah,Cerita sayyidah fatimah azzahra,cerita islami fatimah az zahra putri rasulullah,CERITA FATIMAH ANAK RASULULLAH,doa fatimah saat berhubungan suami istri,doa fatimah untuk rasulullah,doa siti fatimah az zahra,doa siti aisyah isteri nabi bagi memudahkan menguruskan rumah,doa siti aisah,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,doa saidina fatimah,doa rasulullah untuk kelahiran anak fatimah,doa rasulullah untuk fatimah,doa nabi muhammad untuk siti fatimah,doa nabi muhammad untuk fatimah az zahra,doa nabi muhammad saat jatuh cinta,doa ibu sayidina ali,doa haji bu fatimah putri nabi,cerita cinta ali yang sabar,Cerita anak rasulullah Fatimah Az zahra ketika dipanggil ibunya,apakah maksud al zahra,apa sebutan Fatimah Az-Zahra ra atau as atau brw,apa makna fatimah az zahra,apa arti fathimah azzahra,anak anak fatimah az zahra dan ali,anak anak fatimah,Amalan untuk wanita dari syaidina ali,amalan puasa siti fatimah ra saat hamil,amalan cahaya fatimah,alzahrah maksudnya,ALAM MISTIK PUTRI CAHAYA PURNAMA,aktivitas seharian apa yang sering dilakukan fatimah anak rasulullah saw,arti nama az zahrah,ayat kecantikan fatimah al zahra,cara siti fatimah dan saidina ali mendidik anaknya,cara rasul mengajar siti fatimah,cahaya sayidina ali,ca mendidik anak seperti Rasulullah kepada fatimah,biografi siti fatimah r a,Biodata/riwayat hidup saiditina fatimah az-zahra,biodata tentang fatima azzarah,biodata siti fatimah anak rasulullah,biodata sayidi,Bagaimana sejarah anak nabi fatimah az-zahra,bagaimana khatijah melayan rasulullah sebagai suami,bacaan kisa kehidupan saydina ali,adab sayyidina ali terhadap rasulullah,doa siti fatimah ketika melakukan pekerjaa ibu tumah tangga,kisah anak nabi fatimah,kata kata islami tentang cekal,kata kata fatimah ra,kata kata doa dan zikir hari jumat,ibu fatimah,hadist rasul cerita fatimah az zahra,Hadist nabi tentang putri,hadist doa nabi untukfatimah,hadis riwayat sayyidina ali,hadis nabi tentang fatimah,gelaran nama fatima anak nabi saw,gelaran gelaran dalam islam,gelaran fatimah az zahra,kata kata putri nabi cahaya rosul,kata mutiara dari siti fatimah putri rasulullah,keunggulan siti fatimah,kesabaran siti asyiah ra,kesabaran fatimah putri rasulullah,kesabaran dalam bekerja,kenapa nama fatimah az zahra,kelebihan siti fatimah az zahra,kelebihan fatimah az zahra,kelebihan fatimah,kehebatan ali,kata2 doa siti awa,kata-kata rasulullah kepada fatimah,kata siapa setip kata adalah doa,gambar zahre seorang anak pembaca al quran,gambar tentang fatimah az zahra dan ali,fatimah az zahra putri rasulullah doa,fatimah az zahra putri muhammad rasul allah,fatimah anak nabi,fatima azahra,erti nama az-zahra,doo siti fatimah,doa untuk fatimah az zahra as,doa sitifatimah,doa siti fatmah r a,doa siti fatimah untuk suami,doa siti fatimah untuk anak,doa siti fatimah saat berhubungan suami istri,fatimah az zahra wanita termulia sepanjang masa,fatimah az zahrah,gambar sosok fatimah azzahra,gambar kata bijak siti fatimah ra,gambar fatimah zahro anak baginda rosul,gambar fatimah azzahra,gambar fatimah az zahra anak nabi,fatimah srikandi islam,fatimah siti azzahra,fatimah bidadari surga,fatimah azzahra wanita idaman sepanjang masa,fatimah azzahra putri kesayangan Rasulullah SAW,fatimah azzahra mengelilingi sayidina ali,fatimah azahra,doa siti fatimah ra

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: