≡ Menu

Fatimah Az-Zahra R.A ( Srikandi Islam )

Lazada malaysia promotion

FATIMAH-AZ-ZAHRA

Fatimah adalah putri yang paling dicintai Nabi Saw.sehingga beliau bersabda :”Fatimah adalah darah dagingku, siapa yang menyusahkannya juga menyusahkanku dan siapa yang mengganggunya juga menggangguku”.

Lahir pada hari Jum’at 20 Jumadil akhir tahun kelima sebelum Nabi Saw. menjadi Rasul.Fatimah putri kesayangan Nabi Saw.mendapat gelaran Assidiqah (wanita terpercaya),Athahirah (wanita suci) al-Mubarakah (yang diberikahi Allah), al-Muhadatsah (Yang diajak bicara Jibril as), Al-Batuul, yaitu yang memusatkan perhatiannya pada ibadah atau tiada bandingnya dalam hal keutamaan, ilmu, akhlaq, adab, hasab dan nasab.

 

 

Dia popular dengan sebutan Fatimah Azzahra (bunga yang mekar semerbak), sayyidatunnisa-i ahlil jannah (Penghulu para wanita di surga).

Dia membesar dalam suasana kesusahan. Bondanya pergi ketika usianya terlalu muda dan masih memerlukan kasih sayang seorang ibu.
Sejak itu, dialah yang mengambil alih tugas menguruskan rumahtangga seperti memasak, mencuci, mengemas rumah dan menguruskan keperluan ayahandanya.

Di sebalik kesibukan itu, dia juga adalah seorang yang paling kuat beribadah. Keletihan yang ditanggung akibat seharian bekerja menggantikan tugas ibunya yang telah pergi itu, tidak pula menghalang Sayidatina Fatimah daripada bermunajata dan beribadah kepada Allah SWT.
Malam- malam yang dilalui, diisi dengan tahajud, zikir dan siangnya pula dengan sembahyang, puasa, membaca Al Quran dan lain-lain.
Setiap hari, suara halusnya mengalunkan irama Al Quran.

Di waktu umurnya mencapai 18 tahun, dia dikahwinkan dengan pemuda yang sangat miskin hidupnya. Bahkan oleh kemiskinan itu, untuk membayar mas kahwin pun suaminya tidak mampu lalu dibantu oleh Rasulullah SAW. Setelah berkahwin kehidupannya berjalan dalam suasana yang amat sederhana, gigih dan penuh ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

Digelar Singa Allah, suaminya Sayidina Ali merupakan orang kepercayaan Rasulullah SAW yang diamanahkan untuk berada di barisan hadapan dalam bala tentera Islam.Lalu, seringlah Sayidatina Fatimah ditinggalkan oleh suaminya yang pergi berperang untuk berbulan-bulan lamanya. Namun dia tetap redha dengan suaminya.
Isteri mana yang tidak mengharapkan belaian mesra daripada seorang suami.Namun bagi Sayidatina Fatimah r.a, saat-saat berjauhan dengan suami adalah satu kesempatan berdampingan dengan Allah SWT untuk mencari kasih-Nya, melalui ibadah-ibadah yang dibangunkan.

Sepanjang pemergian Sayidina Ali itu, hanya anak-anak yang masih kecil menjadi temannya. Nafkah untuk dirinya dan anak-anaknya Hassan, Hussin, Muhsin, Zainab dan Umi Kalsum diusahakan sendiri.
Untuk mendapatkan air, berjalanlah dia sejauh hampir dua batu dan mencedoknya dari perigi yang 40 hasta dalamnya, di tengah bahang mentari padang pasir yang terik.
Kadangkala dia berlapar sepanjang hari. Sering pula dia berpuasa dan tubuhnya sangat kurus hingga menampakkan tulang di dadanya.

Pernah suatu hari, sedang dia tekun bekerja di sisi batu pengisar gandum, Rasulullah datang berkunjung ke rumahnya. Sayidatina Fatimah yang amat keletihan ketika itu lalu meceritakan keperitan hidupnya itu kepada Rasulullah SAW. Betapa dirinya teruk bekerja, mengisar tepung, mengangkat air, memasak serta melayan anak-anak.

Dia berharap agar Rasulullah dapat menyampaikan kepada Sayidina Ali, kalau mungkin boleh disediakan untuknya seorang pembantu rumah. Rasulullah saw merasa belas terhadap penanggungan anakandanya itu.

Namun baginda amat tahu, sesungguhnya Allah memang menghendaki kesusahan bagi hamba-Nya sewaktu di dunia untuk membeli kesenangan di akhirat. Mereka yang rela bersusah payah dengan ujian di dunia demi mengharapkan keredhaan-Nya, mereka inilah yang mendapat tempat di sisi-Nya.Lalu dipujuknya Fatimah r.a sambil memberikan harapan dengan janji-janji Allah.Baginda mengajarkan zikir, tahmid dan takbir yang apabila diamalkan, segala penanggungan dan bebanan hidup akan terasa ringan. Ketaatannya kepada Sayidina Ali menyebabkan Allah SWT mengangkat darjatnya.

Sayidatina Fatimah tidak pernah mengeluh dengan kekurangan dan kemiskinan keluarga mereka.Tidak juga dia meminta-minta hingga menyusah-nyusahkan suaminya.
Dalam pada itu, kemiskinan tidak menghilang Sayidatina Fatimah untuk selalu bersedekah.
Dia tidak sanggup untuk kenyang sendiri apabila ada orang lain yang kelaparan.
Dia tidak rela hidup senang dikala orang lain menderita. Bahkan dia tidak pernah membiarkan pengemis melangkah dari pintu rumahnya tanpa memberikan sesuatu meskipun dirinya sendiri sering kelaparan.

Memang padan sekali pasangan Sayidina Ali ini kerana Sayidina Ali sendiri lantaran kemurahan hatinya sehingga digelar sebagai ‘Bapa kepada janda dan anak yatim’ di Madinah.

Namun, pernah suatu hari, Sayidina Fatimah telah menyebabkan Sayidina Ali tersentuh hati dengan kata-katanya. Menyedari kesilapannya, Sayidatina Fatimah segera meminta maaf berulang-ulang kali.

Apabila dilihatnya air muka suaminya tidak juga berubah, lalu dengan berlari-lari anak dia mengelilingi Sayidina Ali.

Tujuh puluh kali dia ‘tawaf’ sambil merayu-rayu memohon dimaafkan. Melihatkan aksi Sayidatina Fatimah itu, tersenyumlah Sayidina Ali lantas memaafkan isterinya itu.

“Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedang Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyembahyangkan jenazahmu,” Rasulullah SAW memberi amaran kepada puterinya itu apabila perkara itu sampai ke pengetahuan baginda.

Begitu sekali kedudukan seorang suami yang ditetapkan Allah SWT sebagai pemimpin bagi seorang isteri. Betapa seorang isteri itu perlu berhati-hati dan sangat berhalus di saat berdepan dengan suami. Apa yang dilakukan Sayidina Fatimah itu bukanlah disengajakan. Apatah lagi, bukan juga dia merungut-rungut, marah-marah,

meninggi suara, bermasam muka, merajuk atau lain-lain keranah yang menyusahkan Sayidina Ali k.w. Pun Rasulullah SAW berkata begitu terhadapnya.

Semasa perang Uhud, Sayidatina Fatimah telah turut sama merawat luka Rasulullah. Dia juga turut bersama Rasulullah semasa peristiwa penawanan Kota Makkah dan ketika ayahandanya mengerjakan ‘Haji Wida’ pada akhir tahun 11 Hijrah. Dalam perjalanan haji terakhir ini Rasulullah SAW telah jatuh sakit.

Sayidatina Fatimah tetap di sisi ayahandanya. Ketika itu Rasulullah membisikkan sesuatu ke telinga Fatimah r.ha yang membuatkannya menangis, kemudian Nabi SAW membisikkan sesuatu lagi yang membuatkannya tersenyum.

Dia menangis kerana ayahandanya telah membisikkan kepadanya berita kematian baginda. Namun, sewaktu ayahandanya menyatakan bahawa dialah orang pertama yang akan berkumpul dengan baginda di alam baqa’, gembiralah hatinya.

Sayidatina Fatimah meninggal dunia enam bulan setelah kewafatan Nabi SAW, dalam usia 28 tahun dan dimakamkan di Perkuburan Baqi’, Madinah.

Begitu sekali wanita yang utama,agung dan namanya harum tercatat dalam Al-Quran, disusah-susahkan hidupnya oleh Allah SWT.

Sengaja dibuat begitu oleh Allah kerana Dia tahu bahawa dengan kesusahan itu, hamba-Nya akan lebih hampir kepada-Nya. Begitulah juga dengan kehidupan wanita-wanita agung yang lain.

Mereka tidak sempat berlaku sombong serta membangga diri atau bersenang-senang.

Sebaliknya,dengan kesusahan-kesusahan itulah mereka dididik oleh Allah untuk sentiasa merasa sabar, redha, takut dengan dosa, tawadhuk (merendah diri), tawakkal dan lain-lain.

Ujian-ujian itulah yang sangat mendidik mereka agar bertaqwa kepada Allah SWT. Justeru,wanita yang berjaya di dunia dan di akhirat adalah wanita yang hatinya dekat dengan Allah, merasa terhibur dalam melakukan ketaatan terhadap-Nya,dan amat bersungguh-sungguh menjauhi larangan-Nya,biarpun diri mereka menderita.

Itulah Sayyidah Fatimah Azzahra, wanita termulia sepanjang jaman. Dia adalah hasil pendidikan sempurna madrasah Rasulullah Saw. Tidak ada orang yang sangat mirip jalan, cara bicara, akhlak dan kemuliaanya dengan rasulullah Saw selain Fatimah. Fatimah adalah sosok sempurna, cerdas, sederhana, berakhlak mulia dan dibebaskan dari segala dosa. Maka tidak heran kalau Rasul saw bersabda: “Allah ridha dengan keridhaan Fatimah dan marah karena kemarahannya,” . (Al-Hadits).

 

FATIMAH AZ-ZAHRA  ( KUMPULAN MAWADDAH )

 

Fatimah Az-Zahra – MAWADDAH

 

Wahai pengiring kekasih Allah

Menyelami  kisahmu umpama

mendekati ayahmu Rasulullah 2X

Dikau anak bongsu dari Siti Khadijah

lahirmu dikota Mekkah yg penuh sejarah

lahirmu dizaman jahiliyyah tatkala

anak perempuan dibunuh dan dibuang

Ya Allah Ya Muhaimin izinkan kami mengikutinya

Ya Allah Ya Rahmanur Rahim izinkan kami mengikutinya

Untuk menuju cinta agung Agar selamat dunia dan ahirat 2x

Aaa..  aaaa… ya Fatimah

Engkaulah wanita penghulu syurga

Namamu terhias di dalam syurga

Fatimah Thohirah nama terindah ditaman

Peribadimu sungguh mulia Sabar dan redha cekal dan tabah

Berjiwa besar pemurah penghibur Rasulullah Diwaktu berduka

Khidmatmu pada Rasulullah bagai kasih ibu pada anaknya

Sejak pemergian bonda tercinta diwakt kecilmu

Penderitaanmu bukan kepalang namun tak pernah dirisaukan

Engkau menjual dunia yang fana

Membeli akhirat yang kekal abadi

Dirimu pemurah dengan manusia

Walaupon hidupmu miskin papa

Sanggup berkorban apa sahaja

Demi mendapatkan keredhaan Tuhan

Banyaknya ujian sepanjang hidupmu

Dipukul dan dihina oleh musyrikin Mekkah

Sedangkan dirimu kesayangan Rasul

Jua kecintaan Tuhan yang Maha Agung

 

( Fatimah Az-Zahra izinkan kami menjadikan engkau

Idoal buat para remaja di akhir zaman ini )

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

doa siti fatimah,fatimah az zahra,fatimah azzahra,doa fatimah az zahra,watch Zehra - Puteri Bukan Nama Sebenar,maksud az zahra,doa siti fatimah untuk suami,watch Puteri Bukan Nama Sebenar,doa fatimah,maksud nama fatimah az zahra,doa sayyidina ali saat jatuh cinta,kisah siti fatimah,doa siti fatimah azzahra,kumpulan kisah fatimah az zahra,maksud fatimah al zahra,biodata fatimah az zahra,arti nama zahra dalam alquran,siti fatimah azzahra binti muhammad,siti fatimah ra,keistimewaan siti fatimah,kisah fatimah ra,sebab dari siti fatimah di istimewakan com,amalan siti fatimah,kisah siti fatimah azzahra,doa sayyidina ali ketika jatuh cinta,sejarah siti fatimah,fatima azahra,doa siti fatimah ketika mengandung,kisah wafatnya siti fatimah,kisah siti fatimah putri nabi muhammad,lagu puisi berjiarah di kota patimah azahra donwload,kisah siti patimah,Kunci fatimah untuk istri,Kisah siti fatimah merawat anak anaknya,kisah fatimah puteri rasulullah,Lirik lagu nasyid engkau anak bungsu dari siti khadijah lahir di mekah kota yang penuh sejarah,kisah sayidina ali saat berharap kepada manusia,kisah siti fatimah ra,kisah siti fatimah \anak rasulullah\,Kisah siti fatimha azzahro,lagu cerita tentang fatimah az zahra,Kisah Wafat nya Sayidatina Fatimah Az Zahra,kisah siti patimah az zahra,kumpulan kata fatimah r a,nama fatimah az zahra,kumpulan kutipan islami fatimah,kumpulan wawaddah siti aisya,kunci siti fatimah,kisah saidina wanita ideal dalam islam fatima az zahra,Kisah rumah tangga dari siti aisyah bersama rasul,kisah cinta siti fatimah binti muhammad,kisah cinta sayidina ali dan siti patimah,kisah cinta sayidina ali,keutamaan/faedah dari doa sayyidina ali r a,kelebihan saidatina fatimah,ketika siti fatimah wafat,kesabaran siti fatimah al batul,kesabaran fatimah azzahra,kematian fatimah putri ea,kematian fatimah az zahra,kemarahan saidina ali terhadap saiditina fatimah,kelebihan siti fatimah,kelebihan fatimah az zahra,kelebihan dari siti fatimah azzahra,kelebihan dari nama fatimah azzahra,kelahiran fatimah,kisah dan kata kata dari saidina ali,kisah fatimah al zahra,kisah rasulullah dan fatimah,kisah penuh siti fatimah,kisah pemimpin wanita islam Fatimah azzahra,kisah nabi dg sitti fatimah,kisah kewafatan fatimah az zahra,kisah ketaatan fatimah azzahra putri nabi muhammad,kisah keluarga ali di bantu Rosululloh,kisah kehidupan siti fatimah,kisah inspiratif fatimah azahra putri nabi muhammad SAW,kisah inspirasi dan ahlaq siti fatimah az zahra,kisah hidup siti patimah,kisah hidup siti fatimah,kisah fatimah putri rasul,kisah fatimah az-zahro,kisah fatimah az zahra dan beserta lirik lagunya,kisah fatimah az zahra,Keistimewaan sayidina fatimah ra,zikir supaya suami tak cari istri lain,shiroh fatimah azzahro,semerbak azzahra,sejarah siti fatimatul azahra,sejarah siti fatimah puteri rasullullah,sejarah saidina ali dan fatimah,sejarah islam fatimah az zahra,sejarah fatimatu azzahara,sebutan ali kepada fatimah,sayyidina fatimah puteri nabi saw,sabda nabi tentang putrinya fatimah,saat siti fatimah mengandung,riwayat hidup sayiditina fatimah,ringkasan siti fatimatuz zahra rasulullah saw,pujian kepada siti fathimah azzahra,siapa nama ibu saidina ali,siapa suami siti fatimah anak rasulullah,zaman nabi siapakah zahara,www doa pengasih siti fatima,video belajar maqror ummi,usia fatim mawaddah,ulang tahun kelahiran Sitti Fathimah Al-Zahra bint Muhammad Saw (Seperti terungkap dalam sebuah doa yang lain):,tentang fatimah azzahra,tentang fatimah anak rasulullah,tentang do\a fatimah az zahra,syair sayyidina ali untuk fatimah,sosok siti fatimah istri sayidina ali,Siti patimah dlam islam,siti patimah,siti fatimah istri rasullah,siti fatimah az-zahra RA,puisi untuk fatimah az zahra,puisi tentang putri azzahro,maksud saidatina fatimah,maksud nama zahra dalam islam,maksud nama fatimah,maksud nama fatima,maksud nama az dalam islam,maksud nama anak anak rasulullah,maksud fatima,maksud erti makna al-zahraa\,maksud dari fatimah RA,maksud azzahrah,zuriat sayyidina ali,Maknanya fatimah,makna nama fatimah az zahra,makna az zahra,maksud siti zahra,manfaat doa siti fatimah,puisi islami siti fhatimah,puasa yg sring dilakukan siti patimah putri rasul,proses pernikahan fatimah az zahra binti muhanmad,poto fatimah azzahrah,perwatakan siti fatimah az zahra,Perjalanan ringkasan hidup fatimah az-zahara,perjalanan hidup penyanyi mawaddah fatimah fatim,nama tempat kelahiran siti fatimah ra,Nama sebenar siti aisyah,Nama nama Fatimah,nama ibu sayyidina ali,nama asli ibu sayyidina ali,nama anak dari fatimah ali,Merawat anak cewek zaman nabi,lirik syair baginda ali,Keistimewaan fatimah di banding anak nabi yang lain,doa saidina ali ketika jatuh cinta,djikir munajat fatimah azahra,dg fatimah,dengan sebutan ummi fatimah az zahra,contoh puisi dengan nama siti fatima,certa sit fatimah tentang rosululloh,cerita siti aisyah saat hamil,cerita rasulullah dan fatimah azzahra,Cerita putri rasulullah fatimah az zahra,cerita putri rasulullah,Cerita mas kahwin pada zaman Rasulullah,cerita islam tentang fatimah,cerita fatimah putri nabi muhammad saw,cerita fatimah anak rosulluloh,cerita bijak mengenai hidup rumah tangga,doa cahaya fatimah az zahra,doa com nabi ajar anaknya fatimah ketika dia dlm kesusahan,doa fatimah az zahra waktu kangen,doa saidina,doa rasulullahsaw ajar kepada siti fatimah,doa rasulullah ketika jatuh cinta,doa rasulullah kepada siti fatimah,Doa nur siti aisyah,doa nur patimah az zahra,doa nabi muhammad pada saat istrinya ulang tahun,doa kunci siti fatimah,doa kunci patimah,doa kisah ali dan fatimah,doa kecantikan siti fatimah,Doa kata fatimah,doa fatimah azzahra binti muhammad,doa fatimah azzahra,cerita anak anak dari kota arizona,cara rasulullah mendidik wanita,cara pemakaian saiyadatina fatimah az zahra,artikel tentang fatimah az zahra,arti nama siti fatimah az zahra anak nabi muh,arti nama dalam islam huriayah azzahra,arti fatimah azzahra dalam al quran,arti azzahra hujjatul hasra,apakah yang dimaksud dengan duit syiling,apakah siti fatimah azzahra bekerja untuk keluarganya,apa keistimewaan dan kelebihan dari fatimah alzahra,anak perempuan nabi muhammad siti fatimah azzahra,anak dari istri manakah siti fatimah r a?,amalan fatimah ra,amalan fatimah putri rasul,amalan doa sayyidina ali,amalan aisyah r,asal usul fatimah,asal usul nama Fatimah az zahra,azzahra maksud,cara pemakaian saidatina fatimah,cara fatimah az zahra mendidik anak,Cara berjalan fatimah putri rasulullah,biografi siti fatimah saat hamil,biografi siti fatimah binti muhammad,biografi siti fatimah azzahra,biografi siti fatimah anak rasullah,biografi fatimah azzahra putri rasulullah,biografi fatimah az-zahrah,biografi anak-anak fatimah az zahra,biodata fatimah azzahra yg putrinya nabi muhammad,Biodata fatimah azahra,Berita mengenai kisah Fatimah Azzahra,beberapa keistimewaan fatimah az zahra,aisyah ra kecil hati dengan ali,Doa saidina ali untuk fatimah,keistimewaan fatimah binti muhammad,kata kata cinta sayidina ali tentang fatimah,kata kata bijak fatimah azahra,kata indah tuan fatimah,kata bijak siti fatimah,kata bijak saidina ali tentang meninggalnya fatimah,kata bijak fatimah az zahra,ibunda aslinya Sayyidina Ali,ibu dewi fatimah azahra,hari lahir siti fatimah,hadist nabi tentang fatimah,gimana rumah tangga sayyidina dan siti fatimah,gambaran wajah fatimah ra putri nabi,gambaran wajah fatimah ra,gambar wajah st fatimatuz zahro putri nabi,kata kata mesra ali & fatimah,kata kata mutiara ali kepada fatimah,kata kata mutiara sayyidina aisyah,keistimewaan fatimah az zahra,Kecantikan siti fatimah binti muhammad saw,kecantikan siti fatimah,Kecantikan fatimah az zahra,katat2 islami siti fatimah,kata-kata tentang pernikahan dari fatimah azzahra,kata-kata cinta siti fatimah,kata-kata bijak dari siti fatimah az Zahra,kata puitis sayyidina Ali kepada siti fatimah,kata mutiara siti fatimah azzahra untuk rosululloh,kata mutiara dari putri nabi fatimah aj zahra,Kata mutiara aisyah ajahra,kata kata siti patimah islami,kata kata siti fatimah ra,gambar wajah mirip fatimah,gambar siti fatimah azzahra,gambar rasulullah fatimah,fatima az zahrq,fatim zahrah,erti fatimah,dp siti fatimah az zahra,dp gambar orang yg menyusahkan,dp bertaubat,do\a siti fatimah r a,do\a siti fatimah,do\a sayyidina ali untuk istrinya yang sedang hamil,download doa siti fatimah,doa2 fatimah binti Muhammad,doa sitifatimah agar dapat anak perempuan,Doa siti fatimah agar hamil anak perempuan,doa siti aisya r a untuk suami,fatimah az,fatimah az zahra binti muhammad,fatimah az-zahrq,gambar kata2 fatimah azzahra,gambar kata kata fatimah azzahra,gambar fatimah azzahra,gambar fatimah azahra anak rosulluloh,Gambar fatima azzara,gambar doa siti khadijah,gambar cinta ali dan fatimah,gambar bunga siti fatimah,gabungan nama ali,foto siti fatimah binti muhammad,foto perempuan yg mirif bunda siti khadijah,Foto foto asli saidina ali,fatimah zahra,fatimah putri kesayangan rasulullah,Doa saydina ali saat anaknya lahir

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: