≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Incoming search :

air kosong,kelebihan minum air masak,kebaikan minum air,kebaikan minum air suam,kerap kencing selepas minum air,khasiat air masak,kebaikan minum air kosong,kebaikan minum air masak,kebaikan air putih,kebaikan air masak,kelebihan minum air kosong,kebaikan air mineral,khasiat air putih,khasiat minum air,kebaikan minum air putih,kelebihan air mineral,air mineral,kebaikan air kosong,khasiat air mineral,kelebihan air kosong,air mineral vs air masak,kelebihan minum air putih,kelebihan air putih,kebaikan minum air masak banyak,kelebihan air suam,manfaat air masak,khasiat minum air putih,khasiat air,Air masak,kesan minum air banyak,kesan minum air masak,keburukan air kosong,kebaikan minum banyak air kosong,kesan minum air mineral,kebaikan air suam,khasiat minum air putih 3 liter,kebaikan minum air 8 gelas sehari,khasiat keluarkan peluh,kebaikan banyak minum air putih,minum air kosong,kelebihan air masak,minum air putih,air kosong dan air mineral,kelebihan minum air kosong banyak,kelebihan minum air masak semasa hamil,kelebihan minum air suam,minum air masak,kelebihan minum air mineral,Kenapa sakit kencing darah harus bnyk minm air,kencing boleh membuang toksik,manfaat air barli untuk kurus,kepentingan air dalam badan,kesan selalu minum air putih,kepentingan air masak,kesan sampingan minum air kangen,kelebihan tekanan darah tinggi,kelebihan minum air yang banyak,kelebihan minum di masak,khasiat air kangen tuk tekanan darah tinggi,kelebihan minum cmt,khasiat air kosong,kepentingan amalan pemakanan seimbang dalam melancarkan sistem penghadaman,kepentingan minum 8 gelas sehari,kepentingan minum air kosong,kesan lambat memberus gigi tiap pagi,kesan makan byk kencing manis,kesan daripada tak cukup lemak,kesan amalan minum air,kesan minum air masak banyak semasa hamil,kesan minum air masak sebelum tidur,kerap kencing selepas minum air banyak,kerap kencing bila minum air masak,kesan minum air mineral berlebihan,kesan minum air tapis,kerap kencing air putih,kesan minum air yg mencukupi,kerap buang air kecil selepas minum,kesan minum byk air,kesan minum mineral water,kepentingan tidur yang mencukupi,kepentingan minum air yang cukup,kesan kecing yang kerap terhadap berat badan,www kebaikan minum air setiap pagi,Minum banyak air bagus,minum air yang d masak,minum air terlalu banyak,minum air suam semasa hamil,minum air suam selepas bangun tidur,minum air setiap hari adakah termasuk air kopi,minum air selepas bangun tidur,minum air putih sehari 8 letih menyebab kan kita slalu pipis tapi mengapa bau,minum air putih di tgah mlm,minum air putih byk apa khasit,minum air mineral pada awal pagi,minum air mineral buang air terus,minun air suam selalu kencing kenapa,panduan liter air yg harus wanita,pengaruh air minum tidak dimasak unk bumil,Tidur yang sehat dlm 1 hari 1 malam,tidur awal dan minum air masak 8 gelas sehari mampu mengurangkan jerawat,terlalu kerap kencing bila minum air putih,semula jadi amalan utk obat berak berak,sembelit slepas minum air byk,selalu sakit pinggang bila amalkan air 2liter setiap hari sakit hilang,satu hari berapa kali minum air,punca minum air kospmg kemcong pitih,pesakit tibi boleh minum ais,perbezaan muka bila minum air mineral dengan tidak,Pengertian air kosong,pengertian air akibat apabila kelebihan dan kekurangan air,minum air masak sebelum tidur,minum air masak putihkan kulit,minum air masak jerawat kurang,kurang minum air masak ketika ambil cmd,khasiat minuman rayyan memutihkan badan,khasiat minum air yang banyak,khasiat minum air suam dalam islam,khasiat minum air selepas bangun tidur,khasiat minum air putih ketika bangun tidur,khasiat minum air masak waktu pagi,khasiat minum air masak,khasiat minum air kosong waktu pagi,khasiat minum air kencing,khasiat banyak minum aircputih,khasiat air suam utk pesakit darah tinggi,lambat tidur apakh bgus untk lari pagi,maksud oldenlandia,manfaat air putih,minum air masak 8 gelas sehari,minum air kosong selalu kencing,minum air buang lemak,minum air banyak untuk cerah kan kulit,minum air banyak kerap kencing,minum air banyak,minum air 3 liter kerap kencing,minum aie masak,mengkonsumsi air mineral/putih apa khasiaty?,mengapa bayi tidak buang ait kecil,manfaat minum air masak 3 liter setiap hari,manfaat minum air masak,khasiat air suam,ibu hamil minum air banyak,apakah keistimewahan lemak,apakah faedah minum air masak,apakah dimaksud dengan toksin,apakah air mineral boleh dididihkan,apabila badan manusia tidak dapat menghasilkan jus sempedu,apa yang dimaksut air kosong dan air mineral,Apa yang di maksut cahaya putih ketika bagun tidur,apa manfaat minum air putih,apa itu 3 putih,amalan pinggang jadi kuat,akibat banyak minum air mineral,artikel tentang kebaikan minum air masak,banyak minum sering kencing,berapa lama untuk masak air barli,fungsi minum air masak,fungsi air kosong,fakta manusia boleh hidup tanpa makanan tapi mati bila tiada air,faedah air putih,definisi air kosong,Dan air yang sentiasa mengalir,dalam islam banyak minum air putih,contoh karangan esai tentang manfaat minumair putih,cara minum air masak banyak,buang toksin dalam badan,bila badan kurang air,air yang mencukupi dapat memutihkan badan,air suam tidak dimasak,air masak 3 liter,air kosong vs air mineral sehari,air kencing keluar seperti nasi putih putih,air kencing berkurangan selepas banyak minum air,air kagen merawat gastrik,adakah minum air masak boleh putih,adakah kerap membuang air kecil elok?,adakah kerap kencing kalau makan dtrim,adakah baik minum banyak air kosong,adakah air oishi semula jadi,adakah air masak boleh meningkatkan stamina,air masak atau air mineral,air masak bagus makan lewat malam,air masak bagus untuk jerawat,air putih masak bleh tiggi badan,air oldenlandia,air mineral membantu membersihkan air kencing,air mineral 3 liter,air masak vs air mineral,air masak untuk kecantikan,air masak penting dalam badan,air masak mengandungi oksigen ke?,air masak lebih buruk dari air mineral,air masak kebaikannya,air masak boleh putihkan kulit,1tan air berapa tekanan terhasil,jika air berlebihan dlm bdn,kelebihan minum air suam selepas bangun tidur,kelebihan 3 liter air,kekurangan dan kelebihan air mineral,keistimewaan air demineral,keburukan terlalu banyak minum air putih,keburukan minum air sebelum tidur,keburukan air yang di masak,kebaikqn air kosong,Kebaikkan selalu berak,kebaikkan air kosong,kebaikan sarapan pagi dan keburukan,kebaikan mkn semua jenis kekacang,kelebihan air,kelebihan air pada manusia,kelebihan air putih bagi tubuh,kelebihan minum air masak yang banyak,kelebihan minum air masak banyak,kelebihan minum air banyaj,Kelebihan minum 3liter air,kelebihan mineral dalam tubuh,kelebihan kulit dubuk,kelebihan kerap kencing,kelebihan dan kekurangan air / mineral,kelebihan cecair dalam badan,kelebihan anak kecil minum air masak,kelebihan air untuk manusia,kebaikan minum banyak air masak,kebaikan minum air yang banyak,kebaikan dan keburukan minum air mineral,kebaikan Dan keburukan air mineral,kebaikan air putih untuk kulit,kebaikan air putih kepada kulit,kebaikan air mineral semulajadi,kebaikan air mati,kebaikan air kencing,kebaikan air k,kebaikan air alkali,kebaikan air,kbaikan minum air,kebaikan dan keburukan minum air putih,kebaikan kencing,kebaikan kencing selepas minum,kebaikan minum air waktu pagi,kebaikan minum air suam setiap pagi,kebaikan minum air putih lebih,kebaikan minum air masak sebelum tidur,kebaikan minum air masak di pagi hari,kebaikan minum air kosong sebelum tidur,kebaikan minum air kosong banyak,kebaikan minum air banyak,kebaikan minum air 3 liter,kebaikan minum a,kebaikan meminum air mineral sebelum dan selepas bangun,karangan kebaikan minum air

3 comments… add one

 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

Leave a CommentNext post:

Previous post: