≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

 

Incoming search :

kelebihan minum air masak,kebaikan minum air,air kosong,kebaikan minum air suam,kerap kencing selepas minum air,khasiat air masak,kebaikan minum air masak,kebaikan air putih,kebaikan minum air kosong,kelebihan minum air kosong,kebaikan air masak,khasiat minum air,kelebihan air mineral,khasiat air putih,kelebihan air kosong,kebaikan air kosong,Air masak,kelebihan air,kelebihan minum air putih,kelebihan air putih,khasiat air kosong,minum air masak,kelebihan air masak,kebaikan air,air mineral vs air masak,manfaat air masak,kerap buang air kecil selepas minum,kelebihan air suam,khasiat minum air putih 3 liter,keburukan air masak,kesan minum air 3 liter sehari,kesan minum air masak banyak,Manfaat minum air kosong,khasiat air mineral,kebaikan minum air mineral semasa hamil,kebaikan air mineral semulajadi,kebaikan air putih untuk kulit,kerap kencing selepas minum air banyak,minum air terlalu banyak,minuman kebaikan,minum air masak kerap kencing,kepentingan minum air kosong,kelebihan minum air banyak,khasiat air oldenlandia,kerap kencing selepas buang air besar,kerap kencing minum cmd,kenapa minum air dapat nyah toksin,kerap kencing lepas guna pearl white,kerap buang air kecil waktu pagi semasa ramadhan,kesan cmd masa puasa,kenbaikan minuma ir putih,khasiat air suam untuk kulit,keperluan masak air selepas di tapis,kepentingan air masak dalam badan,khasiat air masak untuk kulit,kesan kalori pada jantung,kesan dari minum air kangen,kesan meminun air lapan gelas sehari,kesan amal minum air masak banyak,kerap minum air kosong,kesan minum air barli,kesan minum air kelapa terlalu banyak kepada bayi,kesan minum air masak 3 liter,kerap kencing untuk keluarkan toksin,kerap kencing slps mnum air,kesan minum vitamin cibeon,kerap kencing selepas minum air kosong,kesan penggunaan air alkali,kesan permulaan peminuman pearlwhite,kenapa selalu kencing selepas minum segelas air suam,zat yang terkandung dalam air kosong,peloh bnyk kluar mnandakn?,nilai kalori air masak,minum banyak dan kerap membuang air kecil,minum banyak air kosong hilang jerawat di muka,Minum banyak air kosong boleh putihkan muka,minum air suam bersihkan muka?,minum air suam,minum air miner banyak sampai kerap kencing,minum air masak selepas bangun tidur,minum air masak sehari,minum air masak putihkan kulit,pengambilan air suam sehari,penyakit minun ais selalu,peraturan air dalam badan manusia,untuk pesakit cancer berapa banyak perlu minum air kangen,tidur lewat punca darah tinggi,sebelum selepas r vitamin c,sebab air penting semasa makan supplement,risiko tak minum air kosong putih lansung,risiko lewat minum air gula,rahsia kesihatan perbanyak minum air putih kosong,rahsia dan bahaya air kangen,rahsia banyak minum air kosong,punca kerap kencing bila minum air masak,puasa berapa gelas minum air putih,minum air masak boleh putih,minum air masak banyak kerap membuang,lewat tidir boleh menyebabkan darah tinggi?,lepas minum teh jadi kerap buang air kecil,lemak keluar dari air kencing,lebih baik air putih mineral atau air putih yang di masak,kurang minum semasa ambil pearl white collagen,petua minum air,kurang minum air menyebabkan berak berdarah,knp mnum bnyk air krp buang air kcil,kitaran minum air kosong,khasiat nasi kosong,khasiat minum air suam sebelum tidur,makna minum 7 air sumber,maksud 3 liter,mana yg lebih baik air yang d masak atau air pegunungan,minum air masak banyak,minum air masak 8 gelas sehari,minum air kosong dua gelas setiap pagi,minum air kosong awal pagi sebelum gosok gigi,minum air kagen berak darah,minum air banyak tapi kencing banyak,minum air banyak kurang kencing manis,masak air yang baik,manusia yang paling kuat berak,manfaat minum air selepas bangun tidur,manfaat air keran bila di masak,khasiat minum air 8 gelas sehari,kenapa kita harus minum air suam selepas bangun tidur,kebaikan air kangen untuk pesakit jantung,berus gigi lepas minum makan,banyakkan min air masak untuk hilangkan jerawat,banyak minum air kosong elak kencing manis,banyak minum air banyak kencing,bahaya air masak,artikel kebaikan air kepada manusia,aqua vs air matang,apakah yang terkandung dalam air kosong,apakah kebaikan minum air kosong,apakah kebaikan air masak kpd campak,Besar gelas yang baik untuk minum 8 gelas sehari,boleh nga lebih dri 8 gelas air putih dminum pada saat hamil,Kebaikan Air Kangen,kebaikan air alkaline,karangan kepentingan banyak meminum air,kandungan air matang,hasiat minum air putih,hadis ttng air minum tdk dimasak,elokkkah minum air mineral semulajadi setiap hari,cmd boleh kuat mkn,cara minum pearl white bulan puasa,cara minum air kosong di bulan puasa,apakah air mineral boleh dimasak,apa tujuan minum air masak,apa pahala memberi makan kucing,air mineral boleh dimasak,air mineral boleh di masak,air mineral alkali cmd,air masak vs air mineral,air masak tiada oksigen,air kosong dan air mineral,air kosong cantikkan kulit wajah,Air keran pagi hari dari gunung apakah baik buat kulit,air kencing pagi biasa buah pinggang sihat,adakah minum air banyak boleh mengurangkan darah tinggi,air minum mineral,Air putih boleh kuat otot,apa khasiat air masak,apa kesan minum air putih 2 liter,apa itu oldenlandia,apa fungsi air suam kepada jerawat,amalan minum air masak,amalan buat minun air putih,akibat kurang minum air masak,air suam menghilangkan kencing manis,air suam cantikkan kulit wajah,air putih untuk kulit,2 jam satu kali kencing,kebaikan air kosong untuk badan,kenapa kerap kencing selepas minum air banyak,kelebihan air masak kosong,kelebihan air boom,kegunaan air masak dalam ubat sirap,keburukkan air mineral,keburukan minum jus buah peria kepada wanita mengandung,KEBURUKAN MINUM AIR PUTIH TERLEBIH BANYAK,keburukan minum air mineral,keburukan mineral,keburukan masak air berkali2,kebaikkan meminum air sebelum tidur,kelebihan air minuman swan,kelebihan air putih bagi tubuh,kenapa kerap kencing selepas minum air,kenapa kerap kencing lepas buang air besar,Kenapa banyak minum tapi kencing sedikit,kenapa air tidak mau nyerap di kepala,kelebihan minum banyak air,kelebihan minum air mineral,kelebihan minum air masak waktu pagi,kelebihan minum air dibaca alfatihah,kelebihan minum air,kelebihan ais kepada kecantikan,Kebaikkan Air putih,kebaikan selalu kencing,kebaikan minum banyak ait,kebaikan kerap buang air besar,kebaikan kencing kerap,kebaikan dan keburukan minum air panas,kebaikan dan keburukan kerap kencing,kebaikan cmd untuk kesuburan wanita,kebaikan banyak minum air mineral,kebaikan amalan mkn vitamin c sebelum tidur,kebaikan air oksigen,kebaikan air minuman,kebaikan air meneral untuk gastrik,kebaikan kerap kencing,kebaikan meminum air putih selepas bangun tidur,kebaikan minum banyak air,kebaikan minum air waktu pagi,kebaikan minum air suam sebelum tidur,kebaikan minum air selepas bangun tidur dan sebelum,kebaikan minum air masak banyak,kebaikan minum air kosong untuk kulit,kebaikan minum air com,kebaikan minum air 8 gelas sehari,kebaikan mineral untuk badan,kebaikan meminum air yang banyak,kebaikan air masak untuk kulit

Comments

5 comments… add one

 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

 • Info terbaik.
  mohon share d blog sy yaa..tq

 • Dalam buah-buahan dan sayur-sayuran pun dah ada peratusan air yang diperlukan. Kalau konsisten makan buah dan sayur setiap hari… tak perlu minum terlalu banyak air

Leave a CommentNext post:

Previous post: