≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Air Kengen Water Mampu Menghilangkan Penyakit Diabetes

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

kelebihan minum air masak,kebaikan minum air,kebaikan minum air suam,air kosong,kerap kencing selepas minum air,kebaikan minum air masak,khasiat air masak,kebaikan air putih,kebaikan minum air kosong,Air masak,kebaikan air masak,khasiat minum air,kelebihan air mineral,kelebihan minum air kosong,kebaikan air kosong,kelebihan minum air putih,kelebihan air masak,khasiat air kosong,kebaikan air mineral,Kebaikan minum air putih,khasiat minum air kosong,kelebihan minum air masak banyak,khasiat minum air masak,khasiat air masak untuk kulit,khasiat air,fungsi air kosong,kebaikan minum air putih banyak,kebaikan minum air mineral,khasiat minum air suam,kelebihan kencing,kelebihan minum air mineral,kelebihan air masak untuk kulit,kebaikan air suam,kebaikan berak waktu pagi,kebaikan meminum air putih,kerap kencing bila minum air,manfaat air masak,kesan minum air kosong banyak,rahsia air dalam badan manusia,kerap kencing tapi tidak haus,kerap minum air kosong,kesan buruk cmd,kesan kerap minum air,kesan minum air banyak pada waktu malam,petua minum air selepas jogging,petua air masak,kesan minum air masak banyak,pertambahan berat badan dan pengumpulan air,pengambilan makan dan cmd larut malam,minuman kelebihan air,kesan minum air mineral berlebihan,kesan minum air putih sebelum sarapan,Minum bnyk air kosong boleh besar kan payudara,kesan minum air tidak tapis pada buah pinggang,minum banyak air masak memutihkan kulit,kerap kencing selepas minum,kebaikan minum air kosong sahaja,keperluan air masak,waktu yang sesuai untuk minum air masak,waktu minum air kosong secukupnya,tembamkan pipi,kelebihan minum air putih 2liter sehari,selawat untuk minum air,kelebihan minum banyak air,kenapa air kosong baik untuk muka,saiz gelas yang digunakan untuk air kosong,kencing berlebihan,kencing untuk buang toksin,kepentingan air kosong,kepentingan air kosong kepada kita,kepentingan air mineral,pengambilan air kosong,risiko tak minum air,rahsia minum air masak,kepentingan minum air kosong,minum air suam baik utk kesihayan,kesan minum banyak air,masak air untuk rawat air,khasiat minum air kosong dengan kesihatan buah pinggang,manfaat ubat gigi buat penyakit kulit badan,khasiat minum air masak langsung sendiri,khasiat minum air putih 3 liter,manfaat minum air masak,khasiat pristine,lebih bagus air putih masak sendiri atau air mineral,lepas minum kuat kencing kenapa,makan supplement air ro atau mineral,makan supplement minum air masak suhu cold,MANFAAT MEMINUM AIR MASAK SEHARI HARI,manfaat air di masak,manfaat air kosong,manfaat meminum air masak,manfaat air masak u wajah,manfaat air suam,mengapa kita tidak kuat tanpa air,khasiat mineral water,minum air,minum air masak semasa mengandung,minum air masak dapat hilangkan jerawat,keuntungan anak dara minum air 3 liter,minum air masak dalam 1 hari,minum air masak boleh putihkan wajah,minum air masak boleh kuruskan badan sebanyak,minum air masak,minum air kosong pagi,khasiat air mineral,khasiat air mineral semulajadi,khasiat air suam,khasiat air suam untuk badan manusia,minum air kosong dapat mencerahkan kulit,minum air kosong 4 hari tanpa makan,minum air banyak dapat cantikkan kulit muka,minum air banyak boleh cegah diabetes?,khasiat meminum air kosong,manfaat an kekurangan air mineral,kajian minum air tapis tidak masak,bolehkah air aqua dimasak kembali,bisnes air masak,berminum air sakit,berapa lama manusia kuat tanpa makan minum,berak waktu pagi,banyak minum air kosong pagi,baguskh kencing berwarna putih,baguskah air masak untuk ibu hamil,bagus air mineral atau air masak,bolehkah meminum air masak,bolehkah minum air barli dpt menghitamkan rambut,hasiat air masak,gambar minum air masak,Fungsi minum air kosong banyak,faedah opr dalam air,faedah air,effect mgambil air masak 1liter sehari,cra amalan minum air kosong,cmd cerahkan kulit muka disapu,cara betul mengambik air masak semasa menggunakan produk,bagaimana perlu minum air yang banyak,apakah/minum air masak dapat menguruskan badan,apakah air masak baek buat tubuh,air masak ubat jantung,air masak meningkatkn kesuburan,Air masak beralkali atau tidak?,Air kosong bolehkah mengurangkan darah tinggi??,air kosong 4 liter,air berlebihan dalam badan,adakah minum air kosong boleh memutihkan kulit,Adakah kandungan botol mineral besar mencukupi dalam badan manusia,adakah baik untuk kita minum air kosong sebelum tidur,air mineral apa bila dimasak apa akan hilang kandunganya,air mineral vs air masak,apa manfaat air putih yg sudah di masak,apa kelebihan minum air putih,apa kebaikan jika kita minum air yang banyak,apa baik air di masak,apa akan jadi jika minum air kosong dengan banyak,amalan minum air putih waktu malam,akibat kurang minum air masak,air suam untuk ibu hamil,air panas tapis acid or alkali?,adakah air masak boleh kurang sakit jantong,kelebihan minum air masak waktu pagi,kelebihan air di masak,kehebatan air mineral,Keburukan Minum Air Panas,keburukan minum air masak banyak,kebaikkan air putih,kebaikan selenium,kebaikan minum air yang kepada badan,kebaikan minum air suam waktu pagi,kebaikan minum air secukupnya,kelebihan air kosong,kelebihan air kosong dalam islam,kelebihan minum air masak setiap hari,kelebihan minum air lebih,kelebihan minum air banyak,kelebihan minum air 8 gelas sehari,kelebihan dan kekurangan dari mineral dan air,kelebihan buang air kecil,kelebihan banyak minum air masak,kelebihan air yang cukup dalam badan,kelebihan air putih,kebaikan minum air secara panas,kebaikan minum air masak dengan banyak,kebaikan minum air masak 2liter sehari,kebaikan air masa,kebaikan air cmd,kebaikan air barli bersama lemon,kebaikan air 8 gelas,kebaikan air,kebaikan 3liter air kosong,kasiat air putih yang di masak,kandungan air masak,kandungam minun air banyak,kebaikan air tapis,kebaikan air untuk kulit,kebaikan minum air kosong sebelum tidur,kebaikan minum air banyak,kebaikan meminum air kosong,kebaikan kerap kencing,kebaikan kencing,kebaikan dan keburukan air kosong,kebaikan buang air kecil,kebaikan banyak minum air putih,kebaikan banyak minum air,kalau tak minum air masak cukup apa jadi

Comments

9 comments… add one
 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

 • Info terbaik.
  mohon share d blog sy yaa..tq

 • Dalam buah-buahan dan sayur-sayuran pun dah ada peratusan air yang diperlukan. Kalau konsisten makan buah dan sayur setiap hari… tak perlu minum terlalu banyak air

 • Info yang menarik ni …

Leave a CommentNext post:

Previous post: