≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

Lazada malaysia promotion

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

kelebihan minum air masak,kebaikan minum air suam,kebaikan minum air,air kosong,kerap kencing selepas minum air,kebaikan minum air masak,kebaikan air putih,khasiat air masak,kebaikan minum air kosong,kelebihan air mineral,khasiat minum air,kebaikan air masak,kelebihan minum air kosong,kelebihan minum air putih,Air masak,kebaikan air kosong,kelebihan air masak,kebaikan air mineral,khasiat air mineral,kesan minum air masak banyak,kelebihan minum air suam,kebaikan air masak untuk kulit,khasiat minum air kosong,air masak vs air mineral,Kebaikan minum air putih,khasiat air masak untuk kulit,kebaikan minum air masak banyak,minum air banyak kerap kencing,kerap kencing selepas buang air besar,kebaikan selalu kencing,amalan minum air suam,fungsi air kosong,khasiat air,kebaikan air minuman,minum air masak lebih untuk jogging,petua minum air suam,kandungan air matang,kesan amalan minum air alkali,kesan kerap minum air,selalu minum air suam boleh menyembuhkan semua penyakit,kesan mineral banyak dalam badan,kesan minum air,selalu berak selepas sarapan,kesan minum air suam pada waktu pagi,kesan minum air putih,kesan minum air masak berlebihan,rahsia minum air masak,sakit gastrik minum air miniral,kesan minum air kencing,sebelum dan selepas minum air suam,kesan minum air 8 gelas,kesan minum8gelas,kerap kencing tapi tidak haus,kerap kencing selepas minum air kosong,kenapa asyik kencing je bila minum air kosong,terlalu banyak minum cmd,kenapa air dalam badan tidakseimbang,kelebihan minum air suam sebelum tidur,tubuh tidak bisa menyerap air selalu keluar lewat kencing,untuk apa saja air suam,kelebihan minum air minirel,kelebihan minum air mencukupi,www minum air suam utk bangun pagi tak gosok gigi baik utk apa ya,kenapa jika makan ubt kurus perlu byk mnm air dan kerap kencing dan berpeluh,kenapa lepas minum terus kencing,kenapa minum air masak banyak kerap kencing,selepas minum air kangen boleh terus mkn suplement x,sholawat buat minum air suam,kerap kencing selepas minum,kerap kencing bagus atau tidak,kerap kencing,kepentingan air kosong kepada kita,petua minum air masak waktu pagi,kencing untuk buang toksin,kencing berlebihan,kepentingan air kosong,keunggulan air mineral,minum air suam selepas bangun tidur,mengapa air kencing bewarna putih bila minum air mineral,meneutralkan air kencing paling pantas,meminun air sudah masak,memelihara kucing hitam,memasak air mineral,manfaat minuman la mineral,minum banyak air boleh putihkan kulit,manfaat air suam,mineral water kebaikan,minum air,minum air 3 liter sehari,minum air putih cantikkan kulit,minum air masak lepas jogging,minum air masak,Minum air kosong saat hamil,minum air kosong dapat mencerahkan kulit,minum air kosong 4 hari tanpa makan,minum air kosong,minum air kerap buang air kecil,manfaat air matang,manfaat air masak,manfaat air di masak,khasiat air mineral semulajadi,pengeetian air kosong,perbezaan air mineral dengan air masak,khasiat air kencing,pertambahan berat badan dan pengumpulan air,petua minum air selepas jogging,khasiat air kangen,rahsia minum air,pearl white mkan buang air besar,Minum bnyk air kosong boleh besar kan payudara,khasiat minum air masak,manfaat air cleo,makan ubat dengan air mineral,kurang minum air putih apa kesannya,kurang minum air masak,khasit air masak,khasiat pristine,khasiat minum air suam,khasiat minum air mineral,manfaat minum air matang,kelebihan minum air masak banyak,cmd cerahkan kulit muka disapu,bahaya tak minum air tapis,bahaya atau tidak kalau dalam 1 hari hanya minum air putih tanpa makan apa pun,apakah pristine air kosong?,Apakah kesan yang baik jika minum air masak,apa maknanya minum air masak dan cepat kencing,apa kelebihan membela kucing,amalkan minum 8 gelas srhari,amalan minum air setelah bangun tidur,amalan minum air putih waktu malam,akibat kurang minum air masak,baik kah selalu minum air mineral,banyak minum air banyak kencing,cara singkirkan ubatan kimia dalam badan,cara minum air kosong untuk muka,cara masak sakit k manis,cara betul mengamalkan minum air selepas bangun dari tidor berapa minit,cara amal 8 gelas air sehari,bolehkah gastrik minum air suam,beza air mineral dan air masak mama yang bagus,berapa lama kesan dapat menghilang air kencing positif apabila minum air puti,banyak minum air masak,banyak minum air kosong pagi,air suam utk wajah,air mineral vs air masak,air kosong 4 liter,air kencing mengandungi apa apabila makan ubat kurus dan banyak minum air suam,air jika d masak apaka kandungan mineral hilang,air berlebihan dalam badan,adakah minum air kosong dpt menurunkan kencing manis,adakah minum air kosong boleh memutihkan kulit,adakah dengan meminum air barli dapat merawat gastrik,adakah baik untuk kita minum air kosong sebelum tidur,adakah air penting?,Adakah air kosong tembamkan pipi,Air kosong bolehkah mengurangkan darah tinggi??,air kosong dapat kurangkan gula,AIR MESTI DIMASAK SEBELUM MAKAN,air masak vs air tapis,air masak vs air ditapis,air masak meningkatkn kesuburan,air masak dengan air meneral,air masak boleh digunakan untuk oksigen,Air masak beralkali atau tidak?,air masak bagus untuk kulit,air kosong?,air kosong untuk kulit,;KELEBIHAN MINUM AIR KOSONG BERBANDING AIR MANIS,effect kelebihan mineral,kelebihan minum air diabapetis,kebaikkan minum air suam banyak,kebaikkan air mineral,kebaikkan air kosong,kebaikan vitamin c dalam tubuh badan,kebaikan pearl white untuk ibu mengandung,kebaikan minum air putih:banyak,kebaikan minum air putih pada waktu pagi,kebaikan minum air putih banyak,kebaikan minum air mineral water bleu,kebaikan minum air mineral,kekerapan minum air boleh buat badan kurus,kekurangan air masak,kelebihan merawat kucing,kelebihan kencing,Kelebihan dan kekurangan air mineral,kelebihan air yang cukup dalam badan,kelebihan air suam,kelebihan air masak untuk kulit,KEBAIKAN MEMINUM AIR KOSONG,kelebihan air kangen,kelebihan air air minuman,kelebihan air,kebaikan minum air kosong sebelum tidur,kebaikan minum air kosong 8 gelas sehari,kebaikan air 8 gelas,kebaikam air putih,kasiat nangka untuk kulit manusia,kasiat minum air suam,kalori air kosong,kabaikan air mawar pada kulit muka,gambar minum air masak,gambar kata air kosong,Fungsi minum air kosong banyak,faedah opr dalam air,kebaikan air barli bersama lemon,kebaikan air kencing,kebaikan minum air 3 liter,kebaikan meminum air putih,kebaikan dan keburukan kencing,kebaikan banyak minum air putih,kebaikan amalkan minyak mkn,kebaikan amal air kosong,kebaikan air zulian,kebaikan air su,kebaikan air puti,kebaikan air masak untuk ibu mengandung,elok kah minum air masak banyak malam

Comments

6 comments… add one

 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

 • Info terbaik.
  mohon share d blog sy yaa..tq

 • Dalam buah-buahan dan sayur-sayuran pun dah ada peratusan air yang diperlukan. Kalau konsisten makan buah dan sayur setiap hari… tak perlu minum terlalu banyak air

 • Info yang menarik ni …

Leave a CommentNext post:

Previous post: