≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

cara buat duit dengan affiliate

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

 

Incoming search :

kelebihan minum air masak,kebaikan minum air,air kosong,kebaikan minum air suam,kerap kencing selepas minum air,khasiat air masak,kebaikan minum air masak,kebaikan air putih,kebaikan minum air kosong,kelebihan minum air kosong,kebaikan air masak,khasiat minum air,kelebihan air mineral,Air masak,khasiat air putih,kelebihan air kosong,kelebihan minum air putih,air minum mineral,kebaikan air kosong,khasiat air kosong,kelebihan air,kelebihan air putih,kelebihan air masak,kebaikan air,minum air masak kerap kencing,khasiat air mineral,Kebaikan Air Kangen,khasiat minum air putih 3 liter,kesan minum air masak banyak,kelebihan air suam,kerap buang air kecil selepas minum,kebaikan minum air suam waktu pagi,air masak vs air mineral,petua minum air suam,kebaikan air masak untuk kulit,Manfaat minum air kosong,kandungan air matang,kebaikan minum air mineral semasa hamil,kelebihan minum air masak waktu pagi,kebaikan air minuman,kesan minum air 3 liter sehari,kelebihan minum air banyak,minuman kebaikan,kebaikan air putih untuk kulit,kebaikan minum air 8 gelas sehari,keperluan masak air selepas di tapis,kerap buang air besar tetapi tidak puaa,kenapa minum air masak banyak kerap kencing,kerab minum air kerab kencing,kenapa minum air masak cepat nak buang air,kenapa selalu kencing selepas minum segelas air suam,kenbaikan minuma ir putih,khasiat air masak untuk kulit,kesan minum air selepas bangun dari tidur,kenapa minum air dapat nyah toksin,kerap minum air,kerap minum air kosong,kerap kencing selepas buang air besar,kerap kencing minum cmd,kesan cmd masa puasa,kesan minum air banyak,kesan minum air masak 3 liter,kesan meminun air lapan gelas sehari,kesan minum air panas,kesan buruk minum terlalu banyak air putih,khasiat air,khasiat air dlm tu,kerap kencing bagus atau tidak,kerap buang air kecil waktu pagi semasa ramadhan,kerap kencing slps mnum air,zat yang hilang dari air masak,puasa berapa gelas minum air putih,pengambilan air suam sehari,peloh bnyk kluar mnandakn?,nilai kalori air masak,minum banyak dan kerap membuang air kecil,minum banyak air kosong hilang jerawat di muka,minum air suam semasa hamil,minum air suam bersihkan muka?,minum air selepas bangun tidur kirangkan berat badan,minum air miner banyak sampai kerap kencing,rahsia dan bahaya air kangen,risiko lewat minum air gula,risiko minum air yang di masak 2 kali serta pelbagai penyakit,wajah cerah tanda penyakit,untuk pesakit cancer berapa banyak perlu minum air kangen,untuk apa saja air suam,ubat makan yang bagi putih dalam seminggu dan tiada kesan buruk selepas digunakan,ubat gosok utk cancer,tubuh tidak bisa menyerap air selalu keluar lewat kencing,sering minum air selalu kencing,sebelum selepas r vitamin c,sebab air penting semasa makan supplement,sakit pinggang tapi air kencing elok,minum air masak selepas bangun tidur,minum air masak sehari,Minum air masak seeloknya,makna minum 7 air sumber,lepas minum teh jadi kerap buang air kecil,lepas minum air masak terus kencing,lebih baik air putih mineral atau air putih yang di masak,knp mnum bnyk air krp buang air kcil,khasiat nasi kosong,khasiat minum air suam sebelum tidur,khasiat minum air sebelum berus gigi,khasiat minum air kosong,khasiat air suam untuk kulit,manfaat minum air selepas bangun tidur,manfaat minuman la mineral,memelihara kucing hitam,minum air masak kuat kencing,minum air masak byk tapi tak kencing,minum air masak banyak kerap membuang,minum air masak banyak,minum air masak 8 gelas sehari,minum air masak 4 gelas setiap pagi,minum air banyak kurang kencing manis,minum air banyak kerap kencing,minum air 8 gelas sehari boleh tinggi,meneutralkan air kencing paling pantas,khasiat air suam,kenapa kita harus minum air suam selepas bangun tidur,kasiat nangka untuk kulit manusia,cara dan kegunaan cmd untuk kulit putihuntuk kulit,cara betul mengamalkan minum air selepas bangun dari tidor berapa minit,boleh nga lebih dri 8 gelas air putih dminum pada saat hamil,Besar gelas yang baik untuk minum 8 gelas sehari,berus gigi lepas minum makan,banyak minum air kosong elak kencing manis,bahaya air masak,artikel kebaikan air kepada manusia,aqua vs air matang,cara masak sakit k manis,cara minum air kosong di bulan puasa,jenis warna kencing yang sihat untuk manusia,hasiat minum air putih,hadis ttng air minum tdk dimasak,HADIS TENTANG KEPENTINGAN BERSUKAN,Google kelebihan airmasak com,gastrik vs air teh,elokkkah minum air mineral semulajadi setiap hari,effect kencing berwarna putih,cara minum pearl white bulan puasa,apakah yang terkandung dalam air kosong,Apakah kesan yang baik jika minum air masak,apakah kebaikan minum air kosong,air mineral vs air masak,air mineral boleh dimasak,air mineral boleh di masak,air masak putih boleh pudarkan jerawat,air masak kuruskan badan,air kosong vs air mineral,air kosong sejuk mencuci darah,Air keran pagi hari dari gunung apakah baik buat kulit,air kencing pagi biasa buah pinggang sihat,Air putih boleh kuat otot,air putih untuk kulit,apa pahala memberi makan kucing,apa itu oldenlandia,amalan minum air setelah bangun tidur,amalan minum air putih,amalan minum air masak,amalan meminum air suam,amalan buat minun air putih,akibat selalu minum air masak,akibat kurang minum air selepas minum cmd,adakah minum air banyak boleh mengurangkan darah tinggi,kenapa kerap kencing selepas minum air banyak,kelebihan air putih bagi tubuh,kelebihan air minuman swan,kegunaan air or drip keatas badan,kegunaan air masak dalam ubat sirap,keburukkan air mineral,keburukan minum jus buah peria kepada wanita mengandung,KEBURUKAN MINUM AIR PUTIH TERLEBIH BANYAK,keburukan minum air mineral,keburukan masak air berkali2,kelebihan minum air 8 gelas sehari,kelebihan minum air diabapetis,kenapa kerap kencing selepas minum air,kenapa kerap kencing lepas buang air besar,Kenapa banyak minum tapi kencing sedikit,kelebihan minum banyak air kosong,kelebihan minum banyak air,kelebihan minum air mineral,kelebihan minum air mencukupi,kelebihan minum air masak atau mineral,kelebihan minum air dibaca alfatihah,keburukan air mineral semulajadi,keburukan air manis,kebaikan selalu kencing,kebaikan dan keburukan kerap kencing,kebaikan air zulian,kebaikan air oksigen,kebaikan air mineral disapukan dimuka,kebaikan air mineral,kebaikan air meneral untuk gastrik,kebaikan air kosong untuk badan,kebaikan air kangen untuk pesakit jantung,kebaikan air alkaline,KEBAIKAN MEMINUM AIR KOSONG,kebaikan meminum air yang banyak,kebaikan pearl white untuk ibu mengandung,kebaikan minum air suam semasa mengandung,kebaikan minum air selepas bangun tidur dan sebelum,kebaikan minum air putih:banyak,kebaikan minum air masak sebelum gosok gigi,kebaikan minum air masak banyak,kebaikan minum air kosong 8 gelas sehari,kebaikan minum air com,kebaikan mineral untuk badan,kata hikmat kucing

Comments

5 comments… add one

 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

 • Info terbaik.
  mohon share d blog sy yaa..tq

 • Dalam buah-buahan dan sayur-sayuran pun dah ada peratusan air yang diperlukan. Kalau konsisten makan buah dan sayur setiap hari… tak perlu minum terlalu banyak air

Leave a CommentNext post:

Previous post: