Thursday, August 28, 2014

You are here: Home > Informasi Tambahan > Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

by Cahaya Purnama

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

  • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
  • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
  • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
  • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
  • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Incoming search :

kelebihan minum air masak,kebaikan minum air masak,kelebihan air masak,kerap kencing selepas minum air,kebaikan minum air kosong,kelebihan minum air kosong,kebaikan air masak,kebaikan air mineral,KHASIAT AIR KOSONG,kebaikan minum air suam,khasiat air suam,kelebihan minum air,khasiat air,kebaikan air kosong untuk muka,khasiat air masak,khasiat air masak untuk kulit,kelebihan air putih,khasiat minum air suam,khasiat minum air kosong,air masak,khasiat minum air,kelebihan minum air putih,kelebihan minum air masak banyak,air mineral,kebaikan minum air 8 gelas sehari,khasiat air putih,khasiat meminum air sebelum tidur,khasiat mineral,khasiat meminum air kosong,kepentingan minum banyak air,khasiat meminum air masak,khasiat air mineral,kepentingan air masak,kepentingan minum air kosong untuk ibu hamil,kerap kencing lepas minum air,kerap kencing selepas makan aura white,kesan minumair masak,kesan ibu hamil minom air teh,kesan meminum 3liter air masak,kesan minum air banyak,kesan minum air masak,kesan minum air masak banyak,kesan kurang minum air masak,kencing sebab minum air kosong,khasiat mineral water,Khasiat minum air masak,minum air suam,minum ais di bulan puasa,minum banyak air darah tinggi,minum banyak kencing kerap pada bulan puasa,minum teh tarik sebelum tidur,nabi minum air mineral berapa kali sehari,peluh lepas minum air masak,peraturan minum kopi untuk sihat,petua minum air suam,petua tidak makan banyak,puasa minum 3liter air,rahsia minum air putih,sebab air kencing panas,sebab minum air kosng selepas bangun pagi,surat tentang kepentingan minum air,terlalu banyak minum teh gastrik,minum air putih tips untuk hamil,minum air masak sebelum tidur,khasiat minum air masak waktu pagi,khasiat minum air putih,kisah aura white,kurang air kerana puasa,kurang makan kebaikan,lewat minum air selepas makan,manfaat minum air masak,manusia memerlukan mineral,masa minum air masak,mineral di dalam air suam,minum air 1liter sebelum tidur menyebabkan sakit punggung,minum air banyak kerap kencing malam,minum air banyak ketika hamil,minum air kosong berlebihan,minum air kosong terlalu banyak,minum air masak 8 gelas sehari,tip minum air putih,kenapa tubuh saya tidak dapat menyerap makanan yang tinggi kalori,8 gelas air,buang kalori melalui air kencing,cara meneutralkan air kencing,cara minum air kosong,cara minum air kosong pada bulan puasa,cara untuk kuat minum air,faedah faedah minum air,faedah membersihkan muka dengan air bersih setiap masa,faedah minum air mineral sebelum/selepas makan,gastrik minum ais kosong,hasiat minum air masak,kadar air kosong ibu mengandung kencing manis,kasiat teh hangat n air mineral,kebaik harum malam,kebaikan air kosong,bolehkah pesakit gastrik minum air kosong,bila lawan selalu nombor satu,air bali krgkan darah tinggi,air kencing panas,air masak dan vitamin c untuk wajah,air masak khasiatnya,air meneral jangan minun,air mineral tidak bagus,air putih buang toksin,air suam atau air mineral,akibat tidak mencukupi air masak,amalan2 kecil tp besar manfaatnya,apa khasiat minum air suam,badan lemah bila minum aura white,baikah air di masak lalu di minum,beza air mineral dan air masak,kebaikan air kosong untuk kulit,1 liter air masak dalam ml,kebaikan air masak untuk kulit,keburukam minum selapas makan,keburukkan air,kehebatan air putih,kelebihan air,kelebihan air an,Kelebihan air kosong,kelebihan air oldenlandia,Kelebihan banyak minum air masak,kelebihan mengambil makan yang sehat di bulan ramadhan,kelebihan minum air banyak,kelebihan minum air kosong banyak,kelebihan minum air suam,kelebihan minun air kosong,kenapa air cepat dibuang tubuh,kebaikkan air,kebaikan tidak makan malam,kebaikan air putih untuk kulit,kebaikan air suam,kebaikan kencing,kebaikan memberus gigi pada bulan puasa,kebaikan mineral,kebaikan minom air,kebaikan minum air,kebaikan minum air banyak,kebaikan minum air masak 8 gelas sehari,kebaikan minum air masak sebelum tidur,kebaikan minum air mineral,kebaikan minum air putih,kebaikan minum air putih di waktu pagi dan sebelum berus gigi,kebaikan minum air yang banyak,kenapa minum air putih kencing terus

{ 2 comments… read them below or add one }

haus December 2, 2012 at 2:12 pm

thanks :)

Reply

Bedak Arab April 19, 2013 at 7:58 am

Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

Reply

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: