≡ Menu

Kebaikan Dan Kelebihan Air Masak – Air Mineral

kelebihan-air-kosong1

KEBAIKAN MINUM AIR PUTIH -MINERAL-

Berikut 8 sebab yang ingin saya kongsikan kepada anda semua tentang kebaikan minum air putih.

1. Menguruskan badan

Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.2. Meningkatkan kesuburan

Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.

3. Melancarkan sistem pencernaan

Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser

Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan

Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.

6. Tubuh lebih segar dan sihat

Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.

7. Menyihatkan jantung

Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok

Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.

AIR kosong PENAWAR pelbagai jenis PENYAKIT

Kajian para sainstis mendapati  amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai manfaat. Japanese Medical Society, misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu. Amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Diantara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan di Negara matahari terbit ini ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, system jantung, arthristis, degupan jantung yang pantas, epilepsy, lemak berlebihan, bronchitis, tibi, meningitis, buah pinggang, dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun, amalan minum air  kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu menigkatkan beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

1.   Minum empat gelas air (160ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum menggosok gigi.
2.   Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan dan minum apa-apa selama untuk 45 minit.
3.   Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4.   Selepas 15 minit mengambil sarapan , makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
5.   Bagi pesakit yang lanjut usia dan yang tidak larat minum empat gelas air sekali gus di peringkat permulaan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.
6.   Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu.
•   Tekanan darah tinggi 30 hari.
•   Gastrik 10 hari
•   Diabetis 30 hari
•   Sembelit 10 hari
•   Kanser 18 hari
•   Tibi 90 hari

7.   Pesakit arthritis hanya perlu mengikut rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan
Ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

•   Demikian, berusahalah tidur lena. Jangan tidur pada lewat malam.
Sumber:Kem Pembangunan Kekeluargaan Wanita.

air-kosong-mineral-suam

 • Kandungan air dalam tubuh yang mencapai 90% berfungsi dalam proses pencernaan, penyerapan, makanan, kitaran, menghasilkan air liur, pemicu nutrisi tubuh, serta menjaga suhu badan.
 • Apabila otot berasa sakit dan penat, ia menandakan cecair dalam tubuh kita tidak seimbang. Oleh sebab itu, disarankan untuk minum lebih banyak air sebelum dan ketika bersukan bagi menggantikan cecair yang hilang melalui perpeluhan.
 • Air juga berfungsi dan mampu mengawal kalori, ia dapat mengurangkan pengumpulan lemak berlebihan di dalam badan. Sayur-sayuran, sup, gandum dan kekacang antara makanan yang mengandungi banyak air serta mengalami penyerapan yang perlahan. Ini menyebabkan kita mudah berasa kenyang dan ia mengurangkan pertambahan kalori.
 • “Sampah” utama dalam tubuh adalah ‘nitrogen urea’ yang larut dalam air, kemudian disaring oleh ginjal dan dibuang melalui air kencing. Ginjal akan bekerja dengan air sekiranya air dalam tubuh seimbang. Tubuh yang cukup air menghasilkan air kencing yang berwarna terang, tidak berbau dan mengalir lancar.
 • Air juga berfungsi menjaga proses pencernaan. Sekiranya air di dalam tubuh kurang, usus besar akan menyerap kembali cecair dari kotoran. Keadaan ini akan menyebabkan berlakunya sembelit atau sukar buang air besar kerana terlalu kering.

Itulah khasiat dan kebaikan air putih ini atau lebih di kenali air masak atau air kosong. Tapi jangan lupa pula, jika minum air terlalu banyak juga bileh menyebabkan keracunan air dengan cepat. Keracunan air terjadi apabila air mengurangkan tahap ‘sodium’ di dalam saluran darah dan menyebabkan ketidakseimbangan air dalam otak.

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK

Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan dan tidak keterlaluan jika kita menyebut, “jika tiada air, maka tiadalah kehidupan”. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% permukaan bumi adalah air.

Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!

Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.

1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin/kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).

2. Sifar Kalori
Tiada sebab untuk anda tidak mahu minum air masak kerana ia langsung tidak mengandungi sebarang kalori.

3. Sumber Alkaline termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkaline semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.

4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.

6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.

7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.

8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.

10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan. Sekiranya anda pening kepala dan berjumpa doktor, soalan pertama yang doktor akan ajukan pada anda ialah, “Hari ini ada minum air masak tak? Berapa kali?”

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

air kosong,kebaikan minum air,kebaikan minum air suam,kelebihan minum air masak,kerap kencing selepas minum air,kebaikan minum air kosong,khasiat minum air,khasiat air masak,khasiat air kosong,apa itu air kosong,kebaikan air masak,kebaikan minum air masak,kelebihan minum air kosong,kebaikan air mineral,khasiat air putih,kelebihan air masak,khasiat minum air putih,air mineral,kebaikan minum air putih,kebaikan air masak untuk kulit,kebaikan air putih,keistimewaan air putih,kelebihan air putih,kenapa kerap kencing selepas minum air,kebaikan air kosong,kelebihan minum air putih,kebaikan minum air masak banyak,kebaikan air masak untuk badan,kebaikan kerap kencing,kesan minum air putih,kebaikan minum air 8 gelas sehari,kebaikan kerap buang air besar,khasiat minum air kosong,khasiat air masak untuk kulit,air masak untuk kulit,kelebihan minum air putih banyak,air mineral vs air masak,air kosong dan air mineral,kelebihan air,minum air kosong,rahsia minum air masak,kelebihan air mineral,kelebihan air suam,kebaikan minum banyak air,kelebihan minum air kosong selepas bangun tidur,kerap buang air kecil mampu menurunkan berat badan?,kelebihan minum air kosong banyak,kerap kencing air putih,kelebihan minum air,kerap kencing sebelum tidur,kelebihan mengamalkan minuman air mineral,kerap kencing selepas minum,kenapa kebanyakan minum air mineral buang air kecil terus,kelebihan minum air masak semasa hamil,kelebihan minum air mineral,kenapa pening minum air banyak,kenapa air mampu mengurangkan berat badan?,kenapa air kosong brrbuih,kelwbihan banyak meminum air,kepentingan air kosong,KELEMAHAN DAN KELEBIAN AIR MINUM,kepentingan air mineral,kelebuihan meminum banyak air masak,kelebihan minum banyak air masak,kelebihan minum banyak air,kerap buang air besar waktu pagi,kencing selepas minum air,kelebihan dan kekurangan air / mineral,www kebaikan minum air setiap pagi,Minum air mineral untuk kecantikan,minum air mineral,minum air masak kerap kencing,minum air masak,minum air mampu putihkan kulit??,Minum air kosong kerap kencing,minum air kosong buang toksin,minum air banyak selalu kencing,minum air banyak,minum 8 gelas sehari putihkan kulit,merawat klebihan protein dlm air kencing,minum air putih,minum air putih boleh memutihkan wajah,waktu minum air kosong,sembelit slepas minum air byk,satu hari berapa kali minum air,rahsia minum air banyak,rahsia banyak minum air masak,Petua nak cerah cepat ialah minum air masak banyak,Pengertian air kosong,minum banyak air mampu hilangkan jerawat,minum air suam untuk kecantikan,minum air putih sebelum tidur,minum air putih kerap kencing,meneutralkan air kencing,memasak air mineral,khasiat air,kesan terlalu banyak meminum air suam,kesan minum air mineral berlebihan,kesan minum air mineral,kesan minum air masak banyak,kesan minum air masak,kesan minum air kosong banyak,kesan minum air banyak sebelum tidur,kesan lelaki kekurangan air,kesan lambat memberus gigi tiap pagi,kesan banyak minum air kosong,khasiat air untuk tubuh,khasiat meminum air masak,manfaat mnum cleo sebagai air minum sehari hari,manfaat dan kegunaan bnyak minum air putih,manfaat air mineral dengan air kosong versi who,manfaat air masak,Manfaat air koson pada badan,kurang minum air putih,kuat minum air kosong,khasiat minum air suam,khasiat minum air putih 3 liter,khasiat minum air masak waktu pagi,khasiat minum air masak,kerap kencing tapi kencing warna putih,kelebihan cecair dalam badan,banyak minum banyak kencing,apa beza air mineral dengan air biasa,anak putih cerah tak semestinya sebab minum susu,amalan minum air kosong,amalan banyak minum air masak dapat keluarkan toksin melalui air kencing,akibat meminum banyak air,akibat banyak minum air mineral,air tapis,air suam tidak dimasak,air suam dapat menguruskan badan,apa itu air kosong mineral,apa minum air putih banyak mehaluskan kulit,apa yang dimaksud air kosong ??,Banyak minum air putih,baikkah minum air sebelum tidur,bagaimana tubuh badan menyerap mineral,bagaimana buang toksin dalam badan,apakah punca kencing2 selepas minom bnyak air,apakah keistimewaan kalau minum air mineral,apakah dimaksud dengan toksin,apakah air masak itu air mineral,apa yg dimaksud air kosong,air suam atau air mineral,air putih vs air mineral,air kosong dapat menghilang jerawat,air kosong air mineral,air kosong adalah,air kering dalam badan,air denmineral atau air kosong,adakah minum air banyak lepas makan megemukkan,Adakah kencing membuang kalori,adakah air putih mempunyai protein,adakah air mineral tidak elok diminum pesakit buah pinggang?,air kosong itu apa,air kosong itu apa ?,air kosonng,air oldenlandia,air mineral kosong menurut WHO,air mineral dan air masak,air mineral banyak klorofin,air minelar dan kosong,air meneral,air masak untuk muka,air masak bagus untuk jerawat,Air masak,1tan air berapa tekanan terhasil,kelebihan air suam ketika megandung,kebaikkan air kosong,kebaikan untuk menguruskan badan,kebaikan minun air sampai 15 gelas,kebaikan minum sebelum makan,kebaikan minum banyak air kosong,kebaikan minum air suam banyak,kebaikan minum air putih sebelum tidur,kebaikan minum air pada waktu pagi,Kebaikan minum air mineral,keburukan air kosong,keburukan kerap minum minum bercarbonat,keburukan merebus air,kelebihan air masak untuk mata,kelebihan air kosong dalam islam,kelebihan air kosong,kelebihan air dan mineral,kelebiahan air untuk darah tinggi,keistimewaan air demineral,kegunaan air mineral,keburukan tidak buang air besar selama sebulan,keburukan minum air putih,kebaikan minum air kosong suam,kebaikan minum air banyak,fungsi air kosong,faedah minum air masak untuk wajah,faedah air putih,definisi air kosong,contoh air kosong,buang toksin dalam badan,Bolehkah kalori berkurangan melalui kencing dan berak?,boleh tidak seharian minum air putih terus,bilehkah minum bayak air menurunkan gula dalam darah,fungsi air mineral,ibu hamil kerap minum air meneral,Kalau kurang makan tapi banyak air kosong,kebaikan meminum air mineral,kebaikan Dan keburukan air mineral,kebaikan air suam,kebaikan air puteh,kebaikan air kosong untuk kulit,kebaikan air kencing,kebaikan 3 liter air,kandungan air dapet masak,kalori air kosong,beza air mineral dan air masak

3 comments… add one

 • haus

  thanks :)

 • Bawalah air masak kemana-mana sahaja anda pergi…

 • nurulhuda

  Berkesan.. sy da amalkan stiap pg air 140mlx 4 gls tu sbaik je bgun dr tidur mmg 10 min je trus membuang. Alhamdulillah sblom ni mmg sembelit.smgu 2 kali je mbuang. Try juga 2 jam bru mnum air lps mkn. Mmg perot jd kempis x buncit alhamdulillah. Bole try utuk kebaikan. Jgn juga bernafas dlm air mse minum.

Leave a CommentNext post:

Previous post: