≡ Menu

Kelebihan Dan Fadhilat Bulan Muharram

Lazada malaysia promotion

 KELEBIHAN-BULAN-MUHARRAM

Muharram adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu bulan di mana Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (QS Al-Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah SAW telah menamakan bulan Muharram sebagai ‘Bulan Allah’ (Shahrullahi).

Sandaran yang dilakukan oleh Baginda SAW kepada Allah SWT lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah SWT tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khawas (khusus) di kalangan makhluk-makhlukNya.

Berkata Al-Hassan Al-Basri rahimahullah: “Sesungguhnya Allah SWT telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah SWT itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.”

Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan 1 Muharram adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).

Kelebihan Hari Asyura & Amalan Pada 30 Zulhijjah & 1 Muharram

Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r.a berkata: “Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura (yakni 10 Muharram), maka Allah SWT akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa pada hari Asyura, maka akan diberikan pahala 10,000 orang Haji dan Umrah, dan 10,000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Asyura, maka Allah SWT akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Asyura, maka seolah-olah memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW dan mengenyangkan perut mereka.”

Sahabat bertanya: “Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Asyura dari lain-lain hari.” Jawab Rasulullah SAW: “Benar!

• Allah SWT telah menjadikan langit dan bumi pada hari Asyura,

• dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Asyura;

• dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Asyura;

• dan Allah SWT menyelamatkan dari api neraka pada hari Asyura;

• dan menenggelamkan Fir’aun pada hari Asyura;

• dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Asyura;

• dan Allah SWT memberi taubat kepada Adam pada hari Asyura;

• dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Asyura;

• dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Asyura;

• dan akan terjadi Kiamat pada hari Asyura.

PERISTIWA 10 MUHARRAM

10 Muharram – Dinamakan juga ‘Hari Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilan dan kebenaran. Bertanya para sahabat: “Wahai Rasulullah! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dengan hari-hari yang lain?” Jawab Baginda SAW:

1.Allah SWT menciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya

2.Allah SWT menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram

3.Diciptakan lautan pada 10 Muharram

4.Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram

5.Diciptakan Arasy, Luh Mahfuz pada 10 Muharram

6.Diciptakan Nabi Adam AS pada 10 Muharram

7.Dimasukkan Nabi Adam AS ke dalam syurga pada 10 Muharram

8.Dilahirkan Nabi Ibrahim AS pada 10 Muharram

9.Diselamatkan Nabi Ibrahim AS dari api Namrud pada 10 Muharram

10.Diselamatkan anaknya Nabi Ismail AS dari sembelihan pada 10 Muharram

11.Ditenggelamkan Fir’aun pada 10 Muharram

12.Diampunkan kesilapan Nabi Daud AS pada 10 Muharram

13.Dilahirkan Nabi Isa AS pada 10 Muharram

14.Dikeluarkan Nabi Yunus AS daripada perut ikan Nun setelah berada didalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharram

15.Disembuhkan penyakit Nabi Ayub AS pada 10 Muharram

16.Diangkat Nabi Isa AS ke langit pada 10 Muharram

17.Diterima taubat Nabi Adam AS pada 10 Muharram

18.Dianugerahkan takhta kerajaan kepada Nabi Sulaiman AS

19.Diciptakan Arasy pada 10 Muharram

20.Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram

21.Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram

22.Diselamatkan bahtera Nuh AS daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan pada 10 Muharram

Peristiwa lain

1.Allah SWT menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

2.Diangkat Nabi Idris AS ke langit pada 10 Muharram

3.Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

4.Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan oleh Allah.

5.Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

6.Allah SWT menjadikan ‘Arasy.

7.Allah SWT menjadikan alam.

8.Allah SWT menjadikan Malaikat Jibril.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah RA berkata: “Hari Asyura ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir’aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa AS dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat, engkau berpuasalah pada hari Asyura.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata: “Barangsiapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Asyura, maka Allah SWT akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.” Sufyan berkata: “Telah kami cuba, maka rasakan kebenarannya.

Said bin Jubair dari Ibn Abbas RA berkata: “Ketika Nabi SAW baru berhijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Asyura, maka ditanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka: “Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa AS dari Bani Israil terhadap Fir’aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini”. Maka sabda Nabi SAW: “Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu“, maka Nabi SAW menyuruh sahabat supaya berpuasa.

Abul Laits berkata: “Dinamakan Asyura kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram.” Ada lain pendapat yang mengatakan hari Asyura kerana Allah SWT telah memuliakan pada Nabi-nabi dengan sepuluh kehormatan:

1.Allah SWT telah menerima taubat Nabi Adam AS

2.Allah SWT menaikkan darjat Nabi Idris AS

3.Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh AS

4.Nabi Ibrahim AS dilahirkan pada hari Asyura dan diangkatkan sebagai ‘Khalilullah’ (Kekasih Allah) juga diselamatkan dari api.

5.Allah SWT menerima taubat Nabi Daud AS

6.Allah SWT mengangkat Nabi Isa AS ke langit

7.Allah SWT menyelamatkan Nabi Musa AS

8.Allah SWT menenggelamkan Fir’aun

9.Allah SWT mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan

10.Allah SWT mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman AS

Semua ini terjadi pada hari Asyura. Sebahagian lain berpendapat, dinamakan hari Asyura kerana ia kesepuluh dari kemuliaan-kemuliaan yang diberikan Allah SWT pada umat ini:

1.Bulan Rejab – Allah SWT menjadikannya sebagai kemuliaan bagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat ini ke atas umat yang lain.

2.Bulan Sya’ban – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW ke atas semua Nabi.

3.Bulan Ramadhan – Allah SWT melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah SWT terhadap semua makhluk.

4.Lailatul Qadar yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain.

5.Hari Aidil Fitri sebagai hari pembalasan (penerimaan upah)

6.Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah SWT.

7.Hari Arafah yang dapat menebus dosa dua tahun.

8.Hari Aidil Adha iaitu hari berkorban.

9.Hari Jumaat yang termulia dari semua hari.

10.Hari Asyura yang puasanya dapat menebus dosa satu tahun.

Dan masing-masing waktu yang tersebut itu ada kemuliaan dari Allah SWT diberikan kepada umat ini untuk membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka. Di bawah ini ada beberapa terjemahan hadith untuk panduan kita bersama:

Dari Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardhu ialah solat malam.” (HR Muslim)

Abu Musa Al-Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar RA: “Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun.” (HR Albazzar)

Dari Abu Qatadah Al-Anshari RA katanya Rasulullah SAW ditanya orang tentang puasa hari Arafah. Jawab Baginda, “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang.” Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari Asyura. Jawab Baginda: “Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu.” (HR Muslim)

Dari Aisyah RA katanya: “Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari Asyura dan Nabi SAW pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga.” (HR Muslim)

Dari Ibnu Abbas RA katanya: “Ketika Nabi SAW tiba di Madinah, Baginda melihat orang yahudi berpuasa pada hari Asyura. Nabi pun bertanya: “Hari apa ini?” Jawab mereka: “Hari ini ialah hari yang baik. Pada hari ini Allah SWT melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya”. Sabda Nabi: “Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa”. Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari Asyura.” (HR Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: “Berpuasalah kamu pada hari ke-sembilan dan ke-sepuluh Muharram dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.” (HR Al-Baihaqi)

Semoga Allah SWT melimpahkan rezeki dan limpah kurniaNya untuk kita agar dapat mengamalkan dan memuliakan kedatangan awal Muharram dengan cara sambutan yang dilaksanakan oleh para Rasul, Anbiya, Siddiqin, Aulia Allah dan orang- orang soleh. Insya Allah.

Wallahua’lam.

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

kelebihan bulan muharram,kelebihan 10 muharram,kelebihan bulan muharam,keistimewaan bulan muharram,amalan bulan muharam,amalan di bulan muharam,bulan muharram,kebaikan pada bulan muharram,keistimewaan bulan suro,apa kelebihan bulan muharam,Keistimewaan bulan muharom,keistimewaan bulan muharam,anak yg lahir di bulan muharram,antara kelebihan bulan muharam,artikel keistimewaan bulan muharram,kebaikan bulan muharram,lahir bulan muharam,amalan bulan muharram,kebaikan bulan muharam,puasa muharram 2015,amalan di bulan muharram,kelebihan dalam bulan muharram,watak kelahiran bulan muharram,kelebihan 1 muharram,bayi lahir bulan muharram,kepentingan hari asura,keunggulan 1muharram,Keutamaan jika anak lahir 10 muharram,Khasiat anak lahir bulan muharam,khasiat sedekah bulan syura,lahir bulan muharrom com,lahir awal muharram,lahir 14 muharram,Lahir 10 muharram,lahir 1 muharram,klebihan bulan muharram,kiamat jumaat 10 muharram,kiamat hari jumaat 10 muharram,Kiamat 10 muharam 2015,keleihan anak bulan 10,kelebihan yg lahir 1suro,kelebihan bulan maharam,kelebihan berpuasa pada hari asyura,kelebihan awal muharram,kelebihan awal muharam,kelebihan 1muharam,Kelebihan 10 muharom,kelebihan 1 muharan,kelahiran bulan syura,kelahiran anak di hari 1 muharam baikkah?,kelebihan bulan suro,kebaikan 17 muharram,kelebihan puasa bulan muharram,kelebihan orang lahir suro,Kelebihan muharam,kelebihan meninggal di bulan muharram,Kelebihan manusia dalam bulan 1 muharram,kelahiran dalam bulan muharam,kelebihan kelebihan aisyah ra,kelebihan hari lahir 1 muharram,Kelebihan hari asyura,kelahiran 1 suro,lahir bulan zulhijjah,www membeli kenderaan baik pada bulan apa menurut islam com,tentang 15 muharram,tanggal 15 muharram,sifat lahir bulan muharram,Sifat kelahiran bulan muharram,Sifat bulan muharam,sifat anak yang lahir di bulan sura,Seorangterlahirdibulanmuharampasbulanpurnama,rahsia lahir bulan muharam,puasa purnama bulan muharram,puasa muhatam,tentang awal muharam,terjadinya bulan muharram,terlahir pada bulan muharram,www bulan sura com,watak lahir bulan suro,Watak lahir bulan muharram,watak lahir 10 muharram,watak dan kehidupan anak yg lahir bulan muharam,Watak anak yang lahir pada 1 muharram,watak anak menurut hari lahirnya di bulan hijriah,watak anak lhir pd bulan hijriah,watak anak lahir tanggal 11 muharram,watak anak lahir 1 suro,puasa di bulan muharram,perkara besar fadilat dilakukan bulan muharram,manfaat air hujan di awal muharram,manfaat air hujan bulan syura,maksud lahir pd 21 muharram,makna lahir di bulan muharram,makna bulan suro dan amalan,lahir tanggal 1 suro,lahir tanggal 1 muharram,Lahir nabi yunus di bulan islam bulan apa,lahir hari asyura,lahir dibulan muharam,manfaat bulan muharram,manfaat bulan10 muharram,manfaat tgl 1 suro,pahala di bulan muharram,pahala bersedakah pada hari asyuro\,orang yang lahir pada bulan muharram,orang yang lahir dibulan muharam,Orang yang lahir 1 muharram orang yang,nama islam untuk kelahiran bulan suro,nabi isa lahir pada 10 muharram,muharram bulan,muharom hijriah tgl 14 1 muharom makna arti,misteri lahir dibulan purnama,lahir di bulan muharram,kejelekan dan kebaikan bulan suro,BULANMUHARAM,Arti bulan muharrom,Arti bulan anak lahir pada bulan hijriah,arti bayi yg lhir di bulan muharram,arti anak yang lahir di bulan suro,Arti anak lahir dimalam 1 muharam,apakah baik meninggal hari suro,Apa sedEkah bulan muharam ada keistimewaan,apa kelebihan 1 muharram,apa keistimewaan anak lahir dibulan muharaam menurut islam,arti kelairan 10 asyura,arti klahiran anak d\bulan muharam,arti lahir 1 suro,bulan syura,bulan suro menurut islam,bulan kiamat asyura,beza bulan ramadan dan bulan muharram,Bayi lahir pada 1 Muharram,bayi lahir malam 10 asyuro,bayi lahir bulan muharam,bayi lahir 1 muharram,awal piasa bulam suro,apa itu muharam,apa istimewanya muharram,apa istimewanya bayi lahir pas 1 muharram,Amalan yang cocok untuk anak yg lahir bulan muharam,AMALAN muharram,amalan lahir bulan 2,amalan dimalam 1 suro,amalan dibulan muharram,amalan dibulan muharam,amalan di bulan muharam com,amalan dalam bulan muharram,amalan 10 muharam,anak kelahiran muharam,anak lahir 21 muharram,anak lahir bulan muharam,ap segala kebaikan 10 muhharom,15 MUHARAM,anak yg lahir bulan muharam,anak yang lahir di bulan muharram,anak yang lahir 10 muharram,anak yang lahir 1 muharam,anak melahirkan di hari bulan muharram,anak lahir dibulan muharram,anak lahir di bulan muharam,3 muharam,dp hari assuro,keistimewahan anak lahir 10 suro,keistimewaan anak yang lahir bulan 10 muharram,keistimewaan anak lahir dibuan 1 muharom suro,keistimewaan 10 muharram,keistimewaan 10 hari pertama bulan muharram,Kehebatan bulan suro,keburukan bulan muharam,kebaikan tgl 1 muharam,kebaikan seorang bayi lahir dihari muharram,Kebaikan orang yang meninggal pada bulan muharram,keistimewaan anak yang lahir pada bulan suro akhir,Keistimewaan bayi lahir tgl 10 muharram,Keistimewaan bln muharram,keistimewaan puasa mu,keistimewaan orang menibggal 10 muharram,keistimewaan orang lahir pada bulan suro,keistimewaan orang lahir bulan suro,keistimewaan muharom,keistimewaan lahir di 9 suro,Keistimewaan lahir 1 muharam,keistimewaan di bulan muharam,keistimewaan bulan muharram dalam islam,kebaikan muharan,kebaikan lahir bulan muharram,kebaikan dan kejelekan muharam,fadilat berpuasa bulan muharam,fadilAT AWAL MUHARAM,fadilat 10 muharram,fadhilat muharram,fadhilat bulan muharam,fadhilat berpuasa di bulan muharram,fadhilat awal muharram,fadhilat awal bulan muharram,dp puasa puasa di bulan muharram,fadilat islam,hari asyura jumaat terjadinya kiamat,hari asyura kelebihan,kebaikan dan keburukan bulan muharram,kebaikan bulan muharram dan amalan yang dilakukan,kebaikan 16 muharram,kebaikan 10 muharram,kaunggulan bulan muharam,karakter anak lahir bulan muharam,jika bayi lahir 1 muha,Hujan bulan suro,hujan awal muharrah,dp puasa 9 dan 10 muharram

Comments

2 comments… add one

  • Alhamdullilah…
    Sebentar lagi bulan muharram…

  • Harith azahar

    Assalamualaikum..saya ingin bertanya..btol ke bulan muharram tidak di galakkan membeli kenderaan atau sesuatu barang?

Leave a CommentNext post:

Previous post: