≡ Menu

Kelebihan Dan Fadhilat Bulan Rabi’ul Akhir

KELEBIHAN-BULAN-RABIUL-AKHIR

Jika Rabiulawal bererti bermulanya musim bunga bagi tanaman maka Rabiul akhir pula ertinya musim bunga yang akhir. Bulan ini merupakan peringkat akhir bagi tanaman-tanaman berbunga.

Pada waktu itu biasanya tanaman-tanaman di Tanah Arab akan mengalami peringkat akhir berbunga sebelum musim sejuk tiba. Selain dari Rabiulakhir, bulan ini juga dipanggil dengan nama Rabiul Thani yang membawa pengertian yang sama.

Perlu diketahui bahawa itu adalah gelaran nama bagi satu-satu bulan yang pada asalnya nama itu sudah wujud sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w lagi dan setelah Rasulullah mendapati nama-nama bulan itu tidak memberi makna yang buruk maka Rasulullah s.a.w mengekalkannya. Maka sebenarnya nama Rabiulakhir itu sendiri tidak ada perkaitan dengan ketetapan musim bunga atau buah kepada tanaman.

Cuaca, iklim, suhu dan musim adalah berkait rapat dengan peredaran matahari dan bintang-bintang lain sedangkan takwim Islam Qamari adalah berlandaskan kepada peredaran bulan mengelilingi bumi.

Kesimpulannya, Rabiulakhir yang bermakna musim bunga yang akhir tidak dapat dikaitkan dengan musim bunga sebenarnya, ia hanya sekadar nama bagi bulan itu sendiri.

Antara peristiwa-peristiwa penting dalam bulan Rabiulakhir :-
1. Peperangan – ada beberapa peperangan yang dicatat berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w yang berlaku di bulan Rabiulakhir di antaranya Peperangan Najran, Pengusiran kaum Yahudi Bani Nadir, Peperangan Al-Ghabah / Zi-Qarad dan Peperangan Al-Ghamar.

2. Pengepungan Damsyik – pada zaman Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a diketuai oleh Abu ‘Ubaidah bin Al Jarrah dan Khalid bin Al Walid r.a tahun 14 Hijrah dan seterusnya membawa kepada pembukaan Damsyik.

3. Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a meninggal dunia dan Sayidina Umar Al-Khattab r.a di bai`ah menjadi Khalifah yang kedua.

4. Peperangan Jamal – tahun fitnah di mana Sayidina Aisyah r.a terheret dalam kancah peperangan menentang Khalifah Ali r.a.

5. Ramai sahabat-sahabat yang gugur syahid antaranya Talhah r.a dan Ibnu Zubir r.a.

6. Imam Ghazali meninggal dunia.

7. Ada pendapat yang mengatakan 27 Rabiulakhir adalah tarikh Israk dan Mikraj Rasulullah s.a.w (tarikh difardukan solat). Namun begitu tarikh yang masyhur dan yang diguna pakai di Malaysia ialah 27 Rejab. Sehingga sekarang masih belum ada kajian rasmi individu atau pihak tertentu yang menyemak kembali tarikh sebenar Israk dan Mikraj Rasulullah s.a.w.

Fadhilat :-
Amalan-amalan ibadat sama ada yang fardu mahupun yang sunat di bulan Rabiulakhir adalah sama dengan bulan-bulan yang lain. Tiada amalan-amalan yang khusus yang dianjurkan oleh Islam dalam bulan ini. Walau bagaimanapun, kita diminta untuk meningkatkan amalan dari masa ke semasa walau dalam bulan mana sekalipun.

Terdapat banyak lagi amalan sunat yang masih kita tidak lakukan atau tidak berkesempatan melakukannya. Maka pada bulan ini adalah masa yang sesuai untuk kita mengamalkan ibadah-ibadah sunat yang kita tidak berkesempatan untuk melakukannya sebelum ini.

Disamping kita menjaga dan meningkatkan kualiti amalan-amalan wajib, kita juga mesti cuba memperbanyakkan amalan-amalan sunat yang kita ketahui. Amalan-amalan sunat adalah penampung atau pelengkap kepada amalan-amalan wajib kita.

Di antara amalan-amalan sunat yang menjadi amalan Rasulullah s.a.w sepanjang tahun ialah solat tahajjud, solat qabliah dan ba`diah, puasa Isnin / Khamis, sedekah, membaca Al-Qur`an dan lain-lain lagi

Incoming search :

rabiul akhir,rabi ul akhir,BUAT NAMA BAYI DI BULAN RABIUL AKHIR,bulan rabiul akhir,raby al-Thaani apakah bagus untuk menikah?,nama bayi yg lahir dibulan rabiul awal,nama anak untuk anak kelahiran bulan robiul awal dan robiul akhir,nama anak perempuan yang lahir dibulan rabiul akhir,nama anak perempuan lahir bulan rabiul akhir yang bagus apa ya?,menikah dibulan robiul akhir dalam islam,menikah di bulan robiul awal,menikah di bulan rabiul awal,menikah di bulan rabiul akhir,nama lain dari rabiul akhir,nama lain rabiul akhir,PERNIKAHAN DIBULAN ROBIUL AKHIR,pernikahan di bulan rabiulawal,peristiwa rabiul awal,peristiwa penting bulan rabiul akhir,nikah pada bulan rabiul awal,nikah pada bulan rabiul akhir,nikah bulan rabiul awal atau rabiul akhir,nama2 bayi perempuan yang lahir dibulan robiul awal,menikah bulan rabiul akhir,maksud rabi Al-Thani,makna rabuil akhir,kebaikan rabiul awal,kahwin rabiulakhir,doa rabiul akhir,bulan robiul akhir,bulan rabiulakhir,bulan apa itu rabiul thaani,apa arti pernikahan di bulan rabiul awal,adakah hari istimewa d bulan robiul akhir,4 rabiul akhir,keistimewaan anak yang lahir bulan robiul awal,keistimewaan bulan rabiul akhir,makna rabiul akhir untuk pernikahan,Makna rabiul akhir,makna bulan rabiul akhir,lahir pada bulan rabiulakhir,lahir dalam rabiulawal,keutamaanbbulan rabiul akhir,kelahiran bayi di bulan rabiul awal dan rabiul akhir,keistimewaan rabiul akhir,Keistimewaan bulan Rabiul awal,3 rabiul akhir

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: