≡ Menu

Kelebihan Dan Fadhilat Bulan Rabi’ul Akhir

KELEBIHAN-BULAN-RABIUL-AKHIR

Jika Rabiulawal bererti bermulanya musim bunga bagi tanaman maka Rabiul akhir pula ertinya musim bunga yang akhir. Bulan ini merupakan peringkat akhir bagi tanaman-tanaman berbunga.

Pada waktu itu biasanya tanaman-tanaman di Tanah Arab akan mengalami peringkat akhir berbunga sebelum musim sejuk tiba. Selain dari Rabiulakhir, bulan ini juga dipanggil dengan nama Rabiul Thani yang membawa pengertian yang sama.

Perlu diketahui bahawa itu adalah gelaran nama bagi satu-satu bulan yang pada asalnya nama itu sudah wujud sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w lagi dan setelah Rasulullah mendapati nama-nama bulan itu tidak memberi makna yang buruk maka Rasulullah s.a.w mengekalkannya. Maka sebenarnya nama Rabiulakhir itu sendiri tidak ada perkaitan dengan ketetapan musim bunga atau buah kepada tanaman.

Cuaca, iklim, suhu dan musim adalah berkait rapat dengan peredaran matahari dan bintang-bintang lain sedangkan takwim Islam Qamari adalah berlandaskan kepada peredaran bulan mengelilingi bumi.

Kesimpulannya, Rabiulakhir yang bermakna musim bunga yang akhir tidak dapat dikaitkan dengan musim bunga sebenarnya, ia hanya sekadar nama bagi bulan itu sendiri.

Antara peristiwa-peristiwa penting dalam bulan Rabiulakhir :-
1. Peperangan – ada beberapa peperangan yang dicatat berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w yang berlaku di bulan Rabiulakhir di antaranya Peperangan Najran, Pengusiran kaum Yahudi Bani Nadir, Peperangan Al-Ghabah / Zi-Qarad dan Peperangan Al-Ghamar.

2. Pengepungan Damsyik – pada zaman Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a diketuai oleh Abu ‘Ubaidah bin Al Jarrah dan Khalid bin Al Walid r.a tahun 14 Hijrah dan seterusnya membawa kepada pembukaan Damsyik.

3. Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a meninggal dunia dan Sayidina Umar Al-Khattab r.a di bai`ah menjadi Khalifah yang kedua.

4. Peperangan Jamal – tahun fitnah di mana Sayidina Aisyah r.a terheret dalam kancah peperangan menentang Khalifah Ali r.a.

5. Ramai sahabat-sahabat yang gugur syahid antaranya Talhah r.a dan Ibnu Zubir r.a.

6. Imam Ghazali meninggal dunia.

7. Ada pendapat yang mengatakan 27 Rabiulakhir adalah tarikh Israk dan Mikraj Rasulullah s.a.w (tarikh difardukan solat). Namun begitu tarikh yang masyhur dan yang diguna pakai di Malaysia ialah 27 Rejab. Sehingga sekarang masih belum ada kajian rasmi individu atau pihak tertentu yang menyemak kembali tarikh sebenar Israk dan Mikraj Rasulullah s.a.w.

Fadhilat :-
Amalan-amalan ibadat sama ada yang fardu mahupun yang sunat di bulan Rabiulakhir adalah sama dengan bulan-bulan yang lain. Tiada amalan-amalan yang khusus yang dianjurkan oleh Islam dalam bulan ini. Walau bagaimanapun, kita diminta untuk meningkatkan amalan dari masa ke semasa walau dalam bulan mana sekalipun.

Terdapat banyak lagi amalan sunat yang masih kita tidak lakukan atau tidak berkesempatan melakukannya. Maka pada bulan ini adalah masa yang sesuai untuk kita mengamalkan ibadah-ibadah sunat yang kita tidak berkesempatan untuk melakukannya sebelum ini.

Disamping kita menjaga dan meningkatkan kualiti amalan-amalan wajib, kita juga mesti cuba memperbanyakkan amalan-amalan sunat yang kita ketahui. Amalan-amalan sunat adalah penampung atau pelengkap kepada amalan-amalan wajib kita.

Di antara amalan-amalan sunat yang menjadi amalan Rasulullah s.a.w sepanjang tahun ialah solat tahajjud, solat qabliah dan ba`diah, puasa Isnin / Khamis, sedekah, membaca Al-Qur`an dan lain-lain lagi

Incoming search :

rabiul akhir,bulan rabiul akhir,menikah di bulan rabiul akhir menurut islam,rabi ul akhir,keutamaan bulan rabiul akhir,Pengertian rabiul akhir,pengertian bulan rabiul akhir,Nikah terakhir bulan ramadhan,nikah rabiul awal menurut islam,yang lahir di bulan rabiul akhir,nama bayi yg lahir di bulan safar-rabiul awal,nama bayi laki laki yg lahir dibulan robiulakhir,nama bayi cwo lahir bulan robiul akhir,momen penting d bulan rabiul akhir,menikah pada bulan rabiul akhir,menikah di bulan rabiul akhir,menikah bulan rabiul awal,peristiwa bulan rabiul akhir,peristiwa di bulan rabiul akhir,Peristiwa penting tentang rabiul akhir,tulisan arab rabiul akhir,tarikh nikah 5 rabi ul awal,tarikh nikah 2 jamadil akhir,seputar rabiul akhir,Sejarah bulan robiul akhir,robiul at thani,Robiul akhir,rahsia tarikh lahir rabbi al-thani,rahasia amalan di bulan rabiul awal,rabiul akhir nama lain,rabiul akhir baik untuk menikah,Rabiul akhir artinya,pernikahan di bulan rabiul akhir,makna rabi al thani,lahir rabiul akhir,Fadhilat rabiulakhir,fadhilat nikah bulan robiul akhir,cerita robiul akhir,bulan robiul akhir,bulan rabiul awal baik menikah islam,arti rabiul akhir,arti bulan rabiath thani,arti bulan qamari,apa maksud bulan hirah Rabi At-Thani,Apa keistimewaan bulan rabiul akhir,anak lahir dibulan rabiul akhir,al ghabah makna,ada apa di rabiul akhir ?,5 rabiul akhir,gabungan nama bayi lahir bulan rabiul akhir,hikmah puasa di bulan rabiul akhir,lahir bulan rabiulawal,keutamaan bulan robiul akhir,kemuliaan bulan rabiul akhir,kelebihan rabiulakhir,kelebihan rabiul akhir,kelebihan lahir bulan rabiul awal,kelebihan lahir bulan rabiul akhir,kelebihan dibulan rabiual akhir,kelebihan bulan rabiulakhir,Kelebihan bulan rabiul awwal,kelebihan bulan rabiul akhir,kelebihan bayi lahir pada bulan rabiulawal,kelahiran 22 rabiul akhir,keistimewaan bulan rabiul akhir,5 Peristiwa penting rabiul akhir

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment