≡ Menu

Kelebihan Dan Fadhilat Bulan Syaaban

KELEBIHAN-BULAN-SYAABAN1

Syaaban membawa maksud berpecah-pecah. Ada yang berpendapat, ini kerana pada ketika itu, bangsa Quraisy terpaksa berpecah-pecah kepada beberapa kumpulan untuk mencari air di padang pasir. Ada pula yang berpendapat ia membawa maksud pemisah kerana Syaaban adalah pemisah antara bulan Rejab dan Ramadhan.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

“Tahukah kamu sekelian mengapa dinamakan dengan bulan Syaaban?” Para sahabat menjawab, “Allah dan RasulNya lebih mengetahui” Rasulullah s.a.w menjawab, “Kerana dalam bulan itu berkembanglah kebaikan yang banyak sekali.” (Dipetik dari kitab Raudatul Ulama).

Bulan Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan. Bulan Syaaban dianggap merupakan bulan yang baik untuk kita meminta keampunan daripada Allah, serta memperbaiki diri dari segala macam cela. Dan bersedia untuk bulan Ramadhan yang menyuci dan membersihkan jiwa kita.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:

“Keutamaan bulan Syaaban ke atas bulan-bulan yang lain adalah seperti keutamaan aku di atas semua nabi-nabi yang lain, sedangkan keutamaan bulan Ramadan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhlukNya.”


Nisfu Syaaban

Di dalam bulan Syaaban juga terdapat satu malam yang penuh rahmat, iaitu Malam Nisfu Syaaban. Pada malam ke-15 bulan Syaaban ini, doa menjadi sangat mustajab.

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

“Barangsiapa yang menghidupkan malam dua hari raya dan malam pertengahan bulan Syaaban, maka hatinya tidak mati biarpun semua hati mati ketika itu.”

Umat Islam disarankan untuk menghidupkan malam ini dengan membaca surah Yaasin sebanyak 3 kali selepas solat maghrib.

 • Bacaan pertama diniatkan mohon panjangkan umur dalam mentaati Allah, kemudian dibaca doa-doanya.
 • Bacaan kali keduanya dengan diniatkan diluaskan Allah rezekinya yang halal dan diberkati-Nya, kemudian lalu dibacakan doa-doanya.
 • Kemudian bacaan ketiga pula serta diniatkan minta ditetapkan iman dan mati dalam iman, kemudian dibacakan doa-doanya.

Namun jangan lupa agar kita membaca dengan penuh tenang dan tidak terkejar-kejar.

Pada malam Nisfu Syaaban, telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya:

“Angkat kepalamu kelangit, itulah malam yang dibukakan Allah padanya tiga ratus pintu rahmat dan diampunkan Allah sekalian orang yang tiada menyekutukan (syirik) dengan-Nya sesuatu, kecuali tukang nujum, kekal di dalam zina, kekal minum arak, durhaka terhadap ibubapa.” (Al-Hadis)


Puasa Sunat di bulan Syaaban

Pada bulan ini, digalakkan bagi kita untuk memperbanyak Puasa Sunat. Rasulullah s.a.w sendiri lebih gemar berpuasa sunat pada bulan Syaaban.

Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud:

“Sesiapa yang berpuasa 3 hari pada permulaan Syaaban, 3 hari pertengahannya dan 3 hari pada akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti beribadat tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka matinya seperti orang mati syahid.”

Sabda Rasullullah s.a.w yang bermaksud:

“Dinamakan Syaaban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak, dan puasa yang lebih afdal sesudah (selain) Ramadhan ialah puasa bulan Syaaban” (Al-Hadis)

1 hari berpuasa di bulan Syaaban akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi taulan nabi Yusof di dalam syurga, dan diberi pahala seperti pahala nabi Ayub dan Nabi Daud.

Sesiapa yang berpuasa sebulan pada bulan Syaaban, dipermudahkan Allah kepadanya Sakaratulmaut, dilepaskan kegelapan dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Mungkar dan Nangkir, ditutup keaibannya di akhirat nanti dan diwajibkan syurga baginya.

Sesiapa yang berpuasa pada awal Khamis di bulan Syaaban dan akhir Khamis di dalam Syaaban, dimasukkannya dalam syurga. (Hadis Rasulullah yang dipetik dari kitab al-Barokah)


Doa, Zikir & Selawat ke atas Rasulullah s.a.w

Bulan ini juga kita digalakkan untuk membanyakkan doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah s.a.w.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Barang siapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertakwa kepada Allah, taat kepadaNya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah swt akan mengampuni segala dosanya dan menyelamatkannya pada tahun tersebut dari segala macam bencana dan penyakit.” (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa’izhin)


Bertaubat

Sangat digalakkan untuk mempernyak bertaubat pada bulan ini. Ini bagi memperbaiki diri dari segala cela, agar bersedia untuk bulan Ramadhan yang menyuci dan membersihkan jiwa kita.

Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya:

“Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu.”

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

“Syaaban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani rohani) (Al-Hadis)


Oleh itu, diharapkan agar kita dapat bersama-sama memperbanyakkan amalan yang baik ini di bulan Syaaban. Banyak fadhilat dan kelebihan yang dijanjikan oleh Allah kepada kita, insyaAllah :)

Incoming search :

kelebihan bulan syaaban,KELEBIHAN SYAABAN,kelebihan bulan syaban,bulan syaaban,puasa sunat syaaban,pahala puasa syaban,puasa syaaban,kelebihan puasa di bulan syaban,kelebihan bulan sya\ban,kebaikan bulan syaban,kelebihan puasa bulan syaban,kelebihan puasa syaaban,fazilat bulan syaaban,kelebihan nisfu sya\ban,nisfu syaaban,puasa syaban,puasa sunat rejab dan syaaban,malam nisfu syaban 2014,klebihan bulan syaban,khasiat doa bulan purnama,kelebihan bulan rejab dan syaban,kelebihan hari-hari bulan rejab,kelebihan nisfu syaban,kelebihan malam nisfu syaaban,kelebihan puasa dalam bulan rejabdan keistimewaannya,kelebihan nisfu syaaban,kelebihan puasa bulan rejab dan syaaban,kelebihan bln syaaban,nisfu syaab,pahala berpuasa syaban,puasa sunat nisfu sya\ban berapa hari,puasa sunat rajap berapa hari,puasa sunat syaban serta fadilatnya,rahsia puasa sunat bulan rejab,syaaban,syakban,tarikh bulan syakban,tarikh puasa rejab,puasa sunat nisfu sya ban,puasa di bulan rejab dan syaaban,puasa bulan syaban 2014,pahala ketika puasa bulan syaban,pahala puasa bulan syaban,pahala puasa di bulan jamidul awal,pahala puasa di bulan syaban,pahala puasa dibulan syaban,pantun tibanya syaaban,pengertian malam nisfu syaaban,puasa 10 syaaban,www cahaya jiwa,kelebihan berdoa di bulan syaaban,amalan 10 syaban,doa syaaban,dp bbm bulan sya\ban dan ramadhan,dp bbm pahala puasa rajab,DP Blackberry Islami Bulan Saban,dp bulan di malam hari,Dp Doa Bulan Syaban,dp keistimewaan puasa rajab,fadhilah puasa syaban,fadhilat bulan syaaban,doa mustajab di bulan purnama,doa dibulan syaban,doa di bulan syaaban,amalan yg hrs dikerjakan di bln syaban,apakah kelebihan puasa dibulan syaaban,bulan saaban,bulan syaaban 2012,Dikir di bulan sahban,doa berada dibulan rejab syaaban dan ramadhan,doa bulan saaban,doa bulan syaban,doa bulanrejab syaban dan ramadhan,fadhilat bulan syaban,fadhilat puasa syaaban,fadhilat puasa syaban,kebaikan berpuasa di bulan sya\ban,kebaikan puasa bulan sya\ban,kebaikan puasa sunat syaaban,kehebatan bulan syaaban,keistimewaan bulan sa`ban,keistimewaan bulan syaban,keistimewaan bulan syahban,keistimewaan bulan sya\ban,Keistimewaan buln syakban,kebaikan berpuasa di bulan syaban,ganjaran bulan saban,gambar dp bbm ke istimewaan bulan syaaban,fadhilat sya\ban,fadilat / Rahsia berpuasa d bulan Rejab,fadilat berpuasa pada bulan rejab,fadilat bulan syaban,fadilat puasa bulan sya ban,fadilhat puasa sunat rajab dan saaban,fazilat puasa sunat,fazilat selawat dibulan rejab,gambar doa kebaikan hari ini,kelabihan puasa sunat syaban

4 comments… add one

 • Zaina Dieah Roslani

  Allahurabbi…semoga diberi hidayah seisi keluarga..in syaallah alhamdulillah….

 • Allahurabbi…semoga diberi hidayah seisi keluarga..in syaallah alhamdulillah…

 • erahda

  Mohon copy n share ae.. trme kasih

 • Travis

  Wow…. banyak ilmu yg saya dpt hri nie… tq so much kpd admin ni…

Leave a CommentNext post:

Previous post: