Saturday, August 30, 2014

You are here: Home > Ayat-ayat Al-Quran, Informasi Tambahan > Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

by Cahaya Purnama

surah-yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,”Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi”.

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, “Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.”

Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,”Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, “Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati.”

Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi’ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, “Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku,” Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.

Diriwayatkan pada hadith yang lain, ” Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

surah-yasin-hati-alquran-600-x-402

Maqri rahmat-Ullah ‘alaih berkata, “Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. “Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

Samuga kita dapat amal dan sampaikan……Insya’Allah.

Incoming search :

kelebihan surah yasin,surah yasin,khasiat surah yasin,kelebihan surah yassin,fadhilat surah yasin,kelebihan yasin,surah yassin,kelebihan mendengar surah yasin,kelebihan membaca yasin,ayat yasin,kebaikan surah yasin,rahsia yasin,fadilat surah yassin,kelebihan membaca yasin setiap hari,fadilat yasin,fadhilat baca yasin,kelebihan membaca surah yasin setiap hari,kelebihan membaca surah yasin,kelebihan yaasiin,khasiat surah yaasin,khasiat membaca surah yasin semasa hamil,khasiat membaca surah yasin,khasiat dari surah yasin dibaca setiap hari,khasiat bacaan yassinn,kelebihan surah yasin untuk ibu hamil,kebaikan membaca surah yasin,kelebihan surah yassin 44 kali,khasiat surah yasiin,khasiat surah yasin dibaca pada bulan ramadan,yasin surah,yasin fadhilat,surat yaasin,surah yusof dan yassin,yasin,surah yasin kelebihan,surah yasin dan kelebihannya,surah yasin & fadilatnya,surah dan yasin,pahala baca surah yasin,membaca yasin,membaca surat yasin di bulan ramadhan,manfaat surah yasin,khasiat yasin,khasiat surah yassin,yassin fadhilat,kelebihan surah safaat,kelebihan mendengar yaasin,faedah surat yasin bagi yang mendengarkan,fadilat yassin,amalan membaca surah yasin,fadilat membaca yasin malam jumaat,fadilat membaca yasin,Fadhilat yasin fadhilat,fadhilat yasin,fadhilat surah yasun,fadhilat surah yaasin,fadhilat membaca surah yassin,Fadhilat baca yasin 40kali,fadhilat baca surat yaasin pada mlm jumaat,dengar bacaan surah yasin,bacaan yasin,fahdilat baca surah yassin,hikmah membaca al-quran,hikmah membaca surah yassin kepada orang sakit,fadhilat membaca yasin,kelebihan membaca alquran setiap hari,kelebihan baca yasin,Kelbihan surah yasiin,keistimewaan surah yassin,keistimewaan surah yasin,kebaikan surah yassin,kebaikan membaca yassin,kebaikan baca surah yassin,kebaikan baca surah yasin,kasiat surah yaain,hikmat yasin,hikmah suroh yasin,hikmah surah yasin,bacaan yaasin

{ 1 comment… read it below or add one }

fblogame September 23, 2013 at 8:59 am

senang sekali bisa berkunjugn kesini infonya berguna

Reply

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: