≡ Menu

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

surah-yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,”Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi”.

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, “Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.”

Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,”Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, “Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati.”

Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi’ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, “Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku,” Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.

Diriwayatkan pada hadith yang lain, ” Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

surah-yasin-hati-alquran-600-x-402

Maqri rahmat-Ullah ‘alaih berkata, “Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. “Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

Samuga kita dapat amal dan sampaikan……Insya’Allah.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

surah yasin,kelebihan surah yasin,surah yassin,khasiat surah yasin,fadhilat surah yasin,fadilat surah Yasin,kelebihan membaca surah yasin,yassin fadhilat,keistimewaan surah yasin,yasin 40,kelebihan bacaan yasin,hikmah membaca surah yasin,kelebihan baca surah yasin,rahsia surah yasin,khasiat surah yaasin,kelebihan membaca surah yassin,khasiat surat yasin,kelebihan yasin,hikmah surat yasin,fadhilat yasin 40,fadhilat yasin,fadilat membaca yasin,baca yasin,fadilat yasin,kebaikan surah yasin,kelebihan surah yassin,yassin 40,khasiat membaca y,yassin fadilat,khasiat membaca surat yasin 40 kali,khasiat membaca surah yasin,kelebihan surah yssin,keuntungan tiap hari baca yasin,surat yasin,khasiat surah yasiin,manfaat membaca yasin setiap hari,manfaa surah yasiin 40 hari,klbihan baca yasin,khasiat yasin 40,khasiat yasin,khasiat surat yasiin,rahsia surah yaasin,surah yaasin,surah yasin versi anak,manfaat surah yasin,keistimewaan surah yaasin,kelebihan surah yaasin,kelebihan surah toha,hikmah surah yassin,hikmah baca surah yasin,faedah yasin,fadilat yassin,fadilat surah,fadilat bacaan yassin,fadilat bacaan yasin,Fadhlat surah yassin,fadhilat surah yassin,fadhilat dan khasiat surah yasin,fadhilat baca yasin,bacaan surah yasin,amalan bacaan yasin,hikmah yasin,hikmat surah yasin,kelebihan surah surah dalam al quran hadith,kelebihan menghafal surah yasin,kelebihan membaca yasin setiap hari,kelebihan membaca yasin,kelebihan membaca surah yasin setiap hari,al quran surah yasin,kelebihan mbaca yaasin,Kelebihan bacaan surah yasin,kelebihan baca ayat yasin,kelebihan ayat yasin,kekuatan surah yasin,kebaikan baca yasin,kasiat suroh yasin,Al-Quran Surah Yasin

1 comment… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: