≡ Menu

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

surah-yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,”Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi”.

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, “Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.”

Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,”Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, “Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati.”

Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi’ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, “Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku,” Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.

Diriwayatkan pada hadith yang lain, ” Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

surah-yasin-hati-alquran-600-x-402

Maqri rahmat-Ullah ‘alaih berkata, “Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. “Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

Samuga kita dapat amal dan sampaikan……Insya’Allah.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

surah yasin,kelebihan surah yasin,fadhilat surah yasin,surah yassin,fadilat surah Yasin,khasiat surah yasin,kelebihan yasin,keistimewaan surah yasin,kebaikan surah yasin,hikmah surat yasin,kelebihan membaca surah yasin,fadilat yasin,yasin 40,yassin fadhilat,khasiat surat yasin,kelebihan bacaan yasin,kelebihan baca surah yasin,khasiat yasin,hikmah membaca surah yasin,kelebihan membaca surah yassin,fadhilat surah yassin,fadhilat yasin,kelebihan surah yassin,kebaikan baca yasin,rahsia surah yasin,fadhilat yasin 40,surah yaasin,bacaan yasin,khasiat surah yaasin,kelebihan surat yasin,fadhilat membaca surah yasin,manfaat surah yasin,fadilat membaca yasin,hikmah surah yasin,baca yasin,syrah yasin,yassin 40,khasiat surah yasiin,amalan bacaan yasin,bacaan yassin,khasiat surah yassin,Khasiat mendengar bacaan quran,khasiat membaca y,khasiat membaca surat yasin 40 kali,khasiat membaca surah yasin,keuntungan tiap hari baca yasin,kelebihan yassin40,fadhilat dan khasiat surah yasin,Al-Quran Surah Yasin,yassin fadilat,yaasin fadhilat,khasiat surat yaasiin,mamfaat surah yasin,klbihan baca yasin,surah surah yasin,khasiat surat yasiin,rahsia surah yaasin,manfaat surat yasin,baca yasin setiap hari,manfaat membaca yasin setiap hari,surah yasin adalah,manfaat bacaan yasin,manfaat baca suarat yasin,manfaa surah yasiin 40 hari,surah yasin versi anak,surat yasin,khasiat yasin 40,bacaan surah yasin,Kelebihan suraj yasin,fadilat surah,hikmah surah yassin,fadilat bacaan yasin,hikmah yassin,hikmat surah yasin,kasiat surah yasin bila di baca tiap hari,kasiat suroh yasin,kata kata kitab sullam,kebaikan mengamalkan surah yasin,fadilat bacaan yassin,hikmah baca surah yasin,fadilat surah al quran,fadilat surah lain,fadilat surah yasiin,fadilat membaca surah yasin,al quran surah yasin,fadilat yassin,Faedah mengamalkan surat yasin,faedah yasin,Fadhlat surah yassin,kebaikan yasin,keistimewaan membaca surah yasin,fadhilat membaca yasin,kelebihan membaca yasin,kelebihan membaca yasin setiap hari,kelebihan menghafal surah yasin,kelebihan surah surah dalam al quran hadith,kelebihan surah toha,kelebihan surah yaasin,kelebihan surah yasim,kelebihan membaca surah yasin setiap hari,fadhilat membaca yasin pada hari jumaat,keistimewaan surat yasin,kekuatan surah yasin,kelabihan surah yassin,kelebihan ayat yasin,kelebihan ayat yassin,kelebihan baca ayat yasin,kelebihan baca surah yassin,Kelebihan bacaan surah yasin,kelebihan surah yssin

1 comment… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: