≡ Menu

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

surah-yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,”Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi”.

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, “Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.”

Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,”Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, “Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati.”

Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi’ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, “Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku,” Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.

Diriwayatkan pada hadith yang lain, ” Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

surah-yasin-hati-alquran-600-x-402

Maqri rahmat-Ullah ‘alaih berkata, “Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. “Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

Samuga kita dapat amal dan sampaikan……Insya’Allah.

Incoming search :

surah yasin,kelebihan surah yasin,fadhilat surah yasin,khasiat surah yasin,fadilat surah Yasin,surah yassin,khasiat surat yasin,kelebihan membaca surah yasin,kelebihan yasin,kelebihan baca surah yasin,fadilat yasin,kebaikan surah yasin,kelebihan membaca surah yassin,keistimewaan surah yasin,hikmah surah yasin,kelebihan surah yassin,yasin 40,fadhilat yasin,bacaan yasin,hikmah surat yasin,khasiat yasin,yassin fadhilat,yaasin fadhilat,fadilat membaca yasin,manfaat surah yasin,fadhilat surah yassin,rahsia surah yasin,kelebihan membaca yasin,kebaikan baca yasin,surah yaasin,kekuatan surah yasin,kelebihan ayat yassin,kelebihan surat yasin,khasiat surah yassin,manfaat surat yasin,fadzilat surah,fadhilat yasin 40,fadhilat membaca surah yasin,baca yasin,khasiat yasin 40,klbihan baca yasin,mamfaat surah yasin,manfaa surah yasiin 40 hari,manfaat baca suarat yasin,manfaat baca surat yasin,fadhilar surah yasin,khasiat yasiin,fadhilat baca surah yasin,khasiat surat yaasiin,khasiat surah yasin di baca 44 kali,khasiat surah yasin dan amalan,fadhilat membaca yasin,Khasiat mendengar bacaan quran,keutamaan ayat kursi,membaca yasin setiap hari,manfaat bacaan kafidot,amalan bacaan yasin,apakah fadilat membaca yassin,www surat yasin,syrah yasin,surahyassin,surah yasin adalah,baca yasin 44 kali,surah yasim,baca yasin setiap hari,surah surah yasin,baca yasin untuk nak hamil,fadhilat membaca yasin pada hari jumaat,manfatt yasin 40,bacaan yassin,bacasn surah yassin,manfaat membaca yasin setiap hari,manfaat bacaan yasin,keuntungan tiap hari baca yasin,kelebihan yassin40,Faedah mengamalkan surat yasin,keistimewaan surat yasin,keistimewaan surah yassin,faedah yasin,keistimewaan surah yaasin thoha,keistimewaan membaca surah yasin,kebaikan yasin,hikmah amalan surah yasin,kebaikan mengamalkan surah yasin,hikmah membaca yasin setiap hari,kata kata kitab sullam,kasiat surat yasin,kasiat surah yassin untuk wanita,kasiat surah yasin bila di baca tiap hari,hikmak baca yasin,hikmah yassin,kelabihan surah yassin,kelebiham fadhilat membaca alquran,kelebihan aurah,kelebihan yasin 40,fadilat bacaan yassin,Kelebihan suraj yasin,kelebihan surah yssin,fadilat membaca surah yasin,fadilat membaca yassin,kelebihan surah yasim,kelebihan membaca yasin setiap hari,fadilat surah al quran,kelebihan membaca yaasin,fadilat surah lain,fadilat surah yasiin,kelebihan membaca alquran setiap hari,kelebihan baca yasin,kelebihan baca surah yassin,fadilat surah yassin,hikmah surah yassin

1 comment… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: