≡ Menu

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

surah-yasin

Kelebihan, Fadhilat Dan Keberkatan Surah Yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasul-ullah SAW di beritakan telah bersabda,”Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi”.

Banyak kelebihan-kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan didalam banyak hadith-hadith. Adalah dikatakan didalam sebuah hadith, “Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali.”

Menurut sebuah hadith yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,”Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini, “Sesiapa yang membaca surah Yasinsemata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca keatas orang yang mati.”

Mengikut sebuah hadith, surah Yasin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) didalam Torah kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya, didalam kehidupan dunia dan jugga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai Rafi’ah Khafidah, iaitu yang mengangkat derjat orang-orang yang beriman dan menurunkan derjat orang-orang yang engkar ( tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasul-Ullah s.a.w. bersabda, “Hatiku menghendakisupaya surah Yasin berada disetiap hati Ummatku,” Mengikut sebuah hadith yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannay meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid.

Diriwayatkan pada hadith yang lain, ” Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya dikala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila sesaorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika sesaorang itu membaca keatas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya.”

surah-yasin-hati-alquran-600-x-402

Maqri rahmat-Ullah ‘alaih berkata, “Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. “Menurut sebuah hadith yang lain jikalau sesaorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. ( Kebanyakan daripada yang diatas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadith telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

Samuga kita dapat amal dan sampaikan……Insya’Allah.

Incoming search :

kelebihan surah yasin,surah yasin,fadhilat surah yasin,surah yassin,khasiat surah yasin,kelebihan surah yassin,kelebihan yasin,fadhilat baca yasin,surah yasin kelebihan,kelebihan membaca surah yasin,kelebihan membaca yasin,kelebihan mendengar surah yasin,fadilat yasin,apa kelebihan surah yassin,fadilat surah yassin,kebaikan surah yassin,kebaikan surah yasin,ayat yasin,yasin 40,khasiat surah yassin,bacaan yasin,kelebihan membaca surah yasin setiap hari,kelebihan membaca yasin setiap hari,rahsia yasin,khasiat mendengar surah yasin,khasiat surah yaasin,khasiat membaca surah yasin,khasiat dari surah yasin dibaca setiap hari,khasiat bacaan yassinn,kelebihan yasin 40,kebaikan baca surah yassin,kelebihan yaasiin,kelebihan surah yassin 44 kali,kelebihan surah yasin untuk ibu hamil,khasiat membaca surah yasin semasa hamil,khasiat surah yasiin,khasiat surah yasin dibaca pada bulan ramadan,surah yasin dan kelebihannya,surah yusof dan yassin,surahyasin,surat yaasin,yaasin fadhilat,yasin,yasin fadhilat,yasin surah,surah yasin & fadilatnya,surah yaasin,khasiat yasin,manfaat surah yasin,membaca surat yasin di bulan ramadhan,membaca yasin,pahala baca surah yasin,rahsia surah yasin,rahsia yasin 40,surah dan yasin,yassin fadhilat,kelebihan surah safaat,fadilat membaca yasin,fadilat membaca yasin malam jumaat,fadilat membaca yasin sebagai amalan,Fadilat mendengarkan surah al quran,fadilat surah yasin,fadilat yassin,faedah membaca surah yasin,faedah surat yasin bagi yang mendengarkan,Fadhilat yasin fadhilat,fadhilat yasin,bacaan yaasin,dengar bacaan surah yasin,dengar bacaan yasin,fadhilat baca surat yaasin pada mlm jumaat,Fadhilat baca yasin 40kali,fadhilat membaca surah yassin,fadhilat membaca yasin,fadhilat surah yasun,fahdilat baca surah yassin,hikmah membaca al-quran,keistimewaan surah yassin,Kelbihan surah yasiin,kelebihan baca surah yassin,kelebihan baca yasin,kelebihan bacaan yasin,kelebihan membaca alquran setiap hari,fadhilat surah yaasin,kelebihan mendengar yaasin,keistimewaan surah yasin,kebaikan membaca yassin,hikmah membaca surah yassin kepada orang sakit,hikmah surah yasin,hikmah surat yasin,hikmah suroh yasin,hikmat yasin,kasiat surah yaain,kebaikan baca surah yasin,kebaikan membaca surah yasin,amalan membaca surah yasin

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment