≡ Menu

Kenapa Harus Berprasangka Baik

ADVERTISEMENT   Pelita Raya Solar

Sangka baik - husnu zhonBerikut merupakan sebab mengapa kita harus berprasangka baik:

  • Tiada yang sempurna – setiap orang buat kesalahan dan memang tak akan lari dari kesilapan. Tapi, haruslah di ingat mereka juga boleh menjadi baik dan lebih baik. Jadi kita kenalah berprasangka baik juga :)
  • Saudara – kita semua kan bersaudara, jadi apa salahnya untuk bersangka baik pada mereka. Jika asyik fikir yang buruk, bagaimana hendak mengeratkan hubungan silaturrahim.
  • Hanya Allah sebaik-baik penilai – kita tak layak untuk berprasangka buruk dengan orang sebab kita tak tahu apa yang ada dalam hati dan fikiran mereka. Hanya Allah S.W.T yang tahu.
  • Setiap orang mempunyai peluang berubah – jika hari ni mereka kurang baik, tidak mustahil hari esok mereka boleh menjadi lebih baik. Berprasangka baiklah.
  • Hikmah – setiap yang berlaku mempunyai hikmah. Tidak salah untuk terus berprasangka baik kerana adalah lebih teruk jika kita menghukum seseorang tanpa mengetahui perihal sebenarnya.
  • Lihat diri sendiri – kita juga tidak terlepas dari berbuat salah dan tidak mustahil orang lain juga boleh berprasangka buruk terhadap kita. Jadi, apa salahnya memberi peluang untuk terus berprasangka baik dan inshaAllah semuanya akan menjadi baik baik juga dengan izin-Nya…

Dan Yang Paling Penting.. Berprasangka baiklah kepada Allah S.W.T.. jangan pernah putus harapan dan sentiasalah berdoa memohon perlindungan di dunia dan akhirat..

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

 

Incoming search :

berprasangka baik,berprasangka,berprasangka baik kepada orang lain,cara berprasangka baik,berperasangka baik,kenapa allah tidak buat semua orang baik,jangan menjana prasangka orang lain,harus berprasangka baik,kita harus berprasangka baik,apakah kita harus nerperasangka baik kepada allah,kita harus bersangka baik,mengapa kita harus bersangka baik pada allah,orang tidak baik dengan kita,perlu bersangka baik,sebab baik,gambar berprasaka baik,cara untuk bersangka baik,cara bersangka baik dengan allah,bagai mana nak bersangka baik dengan orang lain,bagaimana bersangka baik,berparasangka baik,berperangsangka baiik,berprasangka baik apa perlu,bersangka baik dengan allah,bersangka baiklah terus bersangka baik,cara beprasangka baik,cara berprasangka baik kepada allah,tak perlu berprasangka buruk

2 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: