≡ Menu

Kenapa Harus Berprasangka Baik

Lazada malaysia promotion

Sangka baik - husnu zhonBerikut merupakan sebab mengapa kita harus berprasangka baik:

  • Tiada yang sempurna – setiap orang buat kesalahan dan memang tak akan lari dari kesilapan. Tapi, haruslah di ingat mereka juga boleh menjadi baik dan lebih baik. Jadi kita kenalah berprasangka baik juga :)
  • Saudara – kita semua kan bersaudara, jadi apa salahnya untuk bersangka baik pada mereka. Jika asyik fikir yang buruk, bagaimana hendak mengeratkan hubungan silaturrahim.
  • Hanya Allah sebaik-baik penilai – kita tak layak untuk berprasangka buruk dengan orang sebab kita tak tahu apa yang ada dalam hati dan fikiran mereka. Hanya Allah S.W.T yang tahu.
  • Setiap orang mempunyai peluang berubah – jika hari ni mereka kurang baik, tidak mustahil hari esok mereka boleh menjadi lebih baik. Berprasangka baiklah.
  • Hikmah – setiap yang berlaku mempunyai hikmah. Tidak salah untuk terus berprasangka baik kerana adalah lebih teruk jika kita menghukum seseorang tanpa mengetahui perihal sebenarnya.
  • Lihat diri sendiri – kita juga tidak terlepas dari berbuat salah dan tidak mustahil orang lain juga boleh berprasangka buruk terhadap kita. Jadi, apa salahnya memberi peluang untuk terus berprasangka baik dan inshaAllah semuanya akan menjadi baik baik juga dengan izin-Nya…

Dan Yang Paling Penting.. Berprasangka baiklah kepada Allah S.W.T.. jangan pernah putus harapan dan sentiasalah berdoa memohon perlindungan di dunia dan akhirat..

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

berprasangka baik,mengapa kita harus berprasangka baik,kenapa kita harus berprasangka baik,kenapa kita harus berprasangka baik kepada orang lain?,mengapa kita harus berprisangka baik,kenapa dan kepada siapa kita harus berprasangka baik,mengapa kita harus berprasangka baik kepada allah,mengapa kita harus berprasangka baik kepada allah swt,mengapa kita harus berprasangka baik?,mengpa kita harus berperasangka ba,sebab berprasangka baii,kenapq harus berprasangka baik,kenapa kita harus berrasangka baik,alasan kita harus berprasangka baik kepada orang lain,kenapa harus bersangka baik,bersangka baiklah pada seseorang,berprasangka baiklah,berprasangka baik pada semua orang,berprasangka baik kepada semua orang,berprasaka baik pada semua orang,wahai hati berprasangka baiklah

Comments

2 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: