Wednesday, August 20, 2014

You are here: Home > Maklumat Kesihatan > Khasiat Dan Kelebihan Buah-Buah Kering

Khasiat Dan Kelebihan Buah-Buah Kering

by Cahaya Purnama

buah-kering-copy

Walaupun telah mengalami proses pengeringan namun khasiat buat-buahan ini masih tetap tersimpan baik. Selain itu ia juga enak bila di makan.

Prun – ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida. Lima biji buah prum adalah bersamaan dengan 100 kalori.

Kismis – buah anggur yang telah dikeringkan ini merupakan sumber zat besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut ataupun tidak larut dapat membantu system penghadaman  dan juga mengurangkan kolestrol dalam badan.

Ceri kering – ia adalah cara paling “enak” untuk mendapatkan bekalan potassium dan vitamin A dalam diet anda.

Kurma – seperti buah-buahan kering yang lain, kurma ini mengandungi karbohidrat. Tiga biji kurma memberikan anda potassium yang tinggi dan hanya mempunyai 96 kalori.

Aprikot kering – buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karotena dan serat yang sangat tinggi.

Buah tin kering – ia membantu mengurangkan “kolestrol jahat “. Selain membekalkan serat yang banyak, buah tin juga mengandungi kalsium, besi, vitamin B6, vitamin E dan juga potassium

Incoming search :

khasiat buah aprikot kering,khasiat buah tin,buah aprikot,buah aprikot kering,khasiat aprikot kering,khasiat buah apricot,khasiat buah aprikot,buah tin kering,aprikot kering,khasiat aprikot,khasiat apricot kering,kebaikan buah aprikot,khasiat biji aprikot,khasiat buah tin kering,Apricot kering,kebaikan buah tin,kebaikan buah apricot dan buah tin,kebaikan buah tin kering,buah tin,buah kering,buah apricot,khasiat biji aprikot kering,khasiat buah peach,khasiat buah prun dan apricot,kebaikan biji buah aprikot,apricot tin kurma,khasiat dan kebaikan apricot,khasiat kurma kering,manfaat kurma kering,cara makan buah kana,kandungan buah kurma kering,kebaikan buah apricot kering,kebaikan biji aprikot,kebaikan biji appricot,kebaikan aprikot kering,kelebihan apricot kering,kelebihan aprikot kering,kelebihan dan khasiat buah apicot,kelebihan makan biji aprikot,khasiat apricot,kebaikan aprikot,kanfungan buah prun kering,testimoni makan buah tin

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: