Tuesday, September 2, 2014

You are here: Home > Maklumat Kesihatan > Khasiat Dan Kelebihan Buah-Buah Kering

Khasiat Dan Kelebihan Buah-Buah Kering

by Cahaya Purnama

buah-kering-copy

Walaupun telah mengalami proses pengeringan namun khasiat buat-buahan ini masih tetap tersimpan baik. Selain itu ia juga enak bila di makan.

Prun – ia amat kaya dengan serat, potassium dan antioksida. Lima biji buah prum adalah bersamaan dengan 100 kalori.

Kismis – buah anggur yang telah dikeringkan ini merupakan sumber zat besi yang paling baik untuk tubuh. Kandungan seratnya sama ada yang larut ataupun tidak larut dapat membantu system penghadaman  dan juga mengurangkan kolestrol dalam badan.

Ceri kering – ia adalah cara paling “enak” untuk mendapatkan bekalan potassium dan vitamin A dalam diet anda.

Kurma – seperti buah-buahan kering yang lain, kurma ini mengandungi karbohidrat. Tiga biji kurma memberikan anda potassium yang tinggi dan hanya mempunyai 96 kalori.

Aprikot kering – buah ini mengandungi zat besi, potassium, beta karotena dan serat yang sangat tinggi.

Buah tin kering – ia membantu mengurangkan “kolestrol jahat “. Selain membekalkan serat yang banyak, buah tin juga mengandungi kalsium, besi, vitamin B6, vitamin E dan juga potassium

Incoming search :

khasiat buah aprikot kering,khasiat buah tin,buah aprikot,khasiat aprikot kering,khasiat aprikot,khasiat buah aprikot,buah aprikot kering,buah apricot,aprikot kering,khasiat buah apricot,khasiat biji aprikot,buah tin kering,khasiat apricot kering,kebaikan buah aprikot,khasiat buah tin kering,buah kering,buah tin,khasiat apricot,kebaikan buah tin kering,kebaikan buah tin,Apricot kering,kebaikan buah apricot dan buah tin,kebaikan aprikot kering,kebaikan buah apricot kering,buah aprikot adalah buah tin,khasiat buah kana,khasiat buah kering,khasiat buah peach,khasiat buah prun dan apricot,kelebihan apricot kering,apricot tin kurma,khasiat dan kebaikan apricot,khasiat kurma kering,manfaat aprikot kering,manfaat kurma kering,buah prum,cara makan buah kana,kebaikan biji aprikot,kebaikan biji appricot,kelebihan aprikot kering,kelebihan dan khasiat buah apicot,kelebihan makan biji aprikot,kelebihan makan buah tin,kebaikan biji buah aprikot,kebaikan aprikot,kanfungan buah prun kering,kandungan buah kurma kering,khasiat biji aprikot kering,testimoni makan buah tin

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: