≡ Menu

Khasiat Dan Kelebihan Kismis

ADVERTISEMENT Pelita Raya Solar

kismis-copy3

“sesiapa yang ingin menghafal Hadith hendaklah ia kerap memakan anggur kering”
-Imam Zuhdi.

Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa”.

InsyaAllah boleh membantu meningkatkan kecerdasan minda yang lemah dan pelupa. Digalakkan untuk mereka yang menghafal Al-Quran dan untuk pencapaian cemerlang dalam pelajaran.

Antara Khasiatnya ialah

1. menguatkan daya ingatan
2. mengubati penyakit lupa
3. mencerdaskan minda
4. memutuskan balgham
5. membersihkan hati
6. mencerahkan mata

Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya. Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.

Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.

Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera

Khasiat dan Kegunaan Kismis:
1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan (tradisi perubatan Islam).
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang menyebabkan pereputan gigi.

Keajaiban khasiat kismis

Apabila ditanya apakah snek makanan ringan untuk kanak-kanak, jawapan yang biasa diterima adalah makanan seperti keropok, ais krim, gula-gula, lolipop, kerepek ubi kentang dan jeruk.

Walaupun sedar pelbagai kesan sampingan yang negatif terkandung dalam makanan ringan tersebut terutama penggunaan monosodium glutamate (MSG), gula dan pengawet yang tinggi, masih ramai ibu bapa tetap mengamalkan diet makanan ini.

Apa kata mulai hari ini, anda cuba ubah persepsi terhadap snek makanan iaitu menggantikannya dengan bahan makanan yang lebih berkhasiat.

Kismis adalah salah satu alternatif bahan makanan yang wajar dijadikan snek makanan kepada anak-anak. Justeru, anda perlu mengubah persepsi bahawa kismis hanya bahan makanan yang dimakan sewaktu menjelang peperiksaan, majlis keramaian tertentu atau dimasukkan ke dalam roti atau kek.

Menurut Pakar Pembangunan Kanak-Kanak di sebuah hospital tempatan, Ruth Liew, ramai yang semakin lupa bahawa, kismis mempunyai kandungan gula daripada buah yang asli. Ia mampu memberi tenaga yang konsisten kepada kanak-kanak.

“Memang gula-gula mampu memberi tenaga yang lebih, tetapi ia akan menyebabkan kanak-kanak menjadi hiper dan menjadi lemah apabila kandungan gula itu mula merosot.

“Berlainan dengan kismis, dengan kismis, kanak-kanak akan dapat tenaga yang seimbang dan menyihatkan badan.

“Ia juga makanan ringan yang lebih baik daripada gula-gula. Gula-gula boleh meninggalkan kesan kerosakan pada gigi kanak-kanak dan tenaga yang diperoleh juga tidak sekata,” jelas Ruth pada satu sesi penerangan tentang kebaikan kismis kepada media di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Katanya, kanak-kanak masa kini tidak lagi gemar dengan makanan yang terlalu pelbagai, sebaliknya mereka lebih gemar makanan yang lebih santai. Oleh kerana itu, ibu bapa perlu menjadikan kismis sebagai snek makanan ringan untuk anak-anak yang masih bersekolah.

Tambah Ruth, untuk menjadikan kismis sebagai snek ringan kepada anak-anak, ibu bapa perlu memainkan peranan.

Bagi kanak-kanak atau golongan remaja yang sudah biasa atau gemar menikmati kismis begitu sahaja, ia bukan satu masalah lagi kepada ibu bapa.

“Bila mereka tengok TV, jangan bagi mereka kuaci atau keropok sebaliknya beri mereka kismis. Bekalkan juga kismis ketika ke sekolah,” katanya.

Namun, jika ada yang tidak gemar menikmati kismis dalam bentuk mentah, ia boleh dicampur dalam pelbagai hidangan lain dengan cara mempelbagaikan makanan yang dicampur dengan kismis dalam hidangan waktu pagi, petang dan malam.

“Mereka mungkin tidak akan memilih kismis, tetapi ibu bapa perlu tahu khasiatnya. Terus beri galakan kepada anak-anak dengan mempelbagaikan masakan.

“Anda boleh campur kismis ke dalam bubur, sup, atau sayur-sayuran yang biasa dimakan anak-anak,” kata Ruth yang mengakui ia juga boleh diamalkan dalam diet orang dewasa.

Ruth yang menerima reaksi daripada ibu bapa yang memberi kismis kepada anak-anak juga memberitahu, hasil yang diperoleh amat positif.

“Ada ibu bapa mula mempelbagaikan cara pemakanan dan ada juga yang memberi kismis seperti memakan vitamin setiap hari.

“Malah, ada juga anak-anak yang gembira dengan amalan makanan anggur kering itu,” jelas Ruth yang turut mengamalkan memakan kismis sejak kecil lagi.

Dalam Islam, kismis sudah lama disaran untuk pemakanan kanak-kanak kerana ia adalah makanan tambahan yang mampu merangsang minda dalam melahirkan generasi genius.

Menyedari kebaikan kismis dan kemampuannya menjadi snek dalam makanan kanak-kanak, masyarakat Barat turut mula mengambilnya dalam diet mereka.

Penelitian Christine D.Wu dari Universiti Illinois, Chicago, Amerika Syarikat mendapati kismis mengandungi antioksidan yang dapat melawan bakteria penyebab kerosakan gigi dan gusi.

Antara antioksidan itu adalah asid oleanolic, oleanolic aldehyde, betulin, asid betulin dan 5-(hydroxymethyl)-2-furfural.

PENCUCI mulut daripada kismis.

Asid oleanolic mampu menghambat pertumbuhan dua spesies bakteria penghuni mulut iaitu streptoccus mutan, penyebab plak dan kerosakan gigi serta porphyromonas gingivalis, penyebab penyakit periodontal.

Sementara itu, pakar pemakanan dari sebuah hospital swasta, Tan Yen Sing, berkata, kajian juga mendapati kismis yang kaya dengan potassium dan rendah dalam sodium membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.

“Malah, khasiat daripada kismis juga boleh mengurangkan risiko strok dan melemahkan perkembangan penyakit-penyakit organ dalam badan.

Selain itu juga, kismis mengandungi fiber dan asid tartaric. Ia juga baik untuk kesihatan tulang dalam badan anda.

Katanya, kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan, serat, antioksidan, vitamin dan kalium yang merupakan nutrien penting untuk badan.

“Saya menafikan memakan kismis akan membuatkan anda gemuk. Ia adalah mitos. Ini kerana, manis yang ada pada kismis adalah manis buah-buahan yang asli.

“Ia juga mudah untuk dibawa dan boleh dipelbagaikan dalam masakan seisi keluarga,” ujar Tan Yen Sing

 

Incoming search :

khasiat kismis,kebaikan kismis,Kelebihan kismis,manfaat kismis,khasiat kismis untuk ibu hamil,kismis untuk bayi,khasiat buah kismis,kelebihan makan kismis,manfaat kismis arab,khasiat buah kismis untuk ibu mengandung,makan kismis semasa mengandung,kebaikan makan kismis,buah kismis untuk ibu hamil,kebaikan kismis untuk kanak-kanak,kasiat kismis,buah kismis,khasiat kismis untuk pelajar,kelebihan buah kismis,manfaat kismis untuk bumil,khasiatkismis,kelebihan memakan kismis,kebaikan kismis pada bayi,kebaikan buah kismis,makan kismis saat hamil,kesan makan kismis berlebihan,perubatan islam khasiat kismis untuk basan,khasiat kismis untuk kesuburan,manfaat kismis untuk anak,khasiat kismis kering,Raisin baik untuk ibu hamil?,khasiat kismis untuk bayi,khasiat buah prune pada bayi,khasiat kismis gold,manfaat makan kismis,khasiat buah zabib,padah makan kismis berlebihan,khasiat kismis dan kesuburan,khasiat makan kismis,khasiat makan kismis semasa mengandung,makan kismis masa hamil,makan kismis baik untuk budak sekolah,makan kismis,manfaat kismis kering,krbaikan buah kismis,konsumsi kismis saat hamil muda,makan kismis semasa hamil,kismis semasa mengandung,makan raisin ketika mengandung,manfaat kismis bagi kesuburan,kismis cara makan,kismis baik untuk ibu mengandung,kismis arab untuk ibu hamil,kismis arab,kismis dan kanak kanak,khasiat roti kismis,makan kismis masa mengandung,khasiat buah kismis untuk bayi,anggur kering arab mengandung purinkah,buah prun bole buat wanita hamil?,cara makan kismis masa hamil,cara memakan kismis,fadhilat kismis,fungsi kismis,kasiat buah kismis,kebaikan kimis untuk ibu mengandung,amalan makan kismis untuk minda,buah kismis arab,bahaya makan kismis berlebihan,bahaya makan kismis,Apa kandungan dalam kismis?sesuai ke ibu hamil makan?,apa khasiat kismis,apa khasiat raisin?,apakah hasiat kismis,apakah kebaikan kismis minda untuk kanak-kanak,Apakah kesan makanan kismis kepada pelajar,bagi anak makan kismis gold,bahaya kismis arab,kebaikan kismis ketika hamil,kebaikan kismis untuk bayi,kek buah guna kismis minda,kelebihan kismis kepada minda,kelebihan kismis untuk kanak-kanak,kelebihan makan anggur kering,kesan makan banyak kismis,kesan makan buah tembikai bagi ibu hamil,kesan makan kismis banyak,Kesan pengambilan kismis setiap hari,keistimewaan kismis,keburukan kismis,kebaikkan kismis orang dewasa,kebaikan makan kismis ketika mengandung,kebaikan makan kismis sewaktum hamil,kebaikan makan kismis untuk wanita 30an,kebaikan makan oat dari segi islam,KEBAIKAN MEKAN KISMIS,kebaikan oat untuk ibu mengandung,kebaikan oat untuk kanak-kanak,kebaikan oat untuk minda,khasia kismis

2 comments… add one

  • info yg sangat berguna Admin..teruskan berkarya :)

  • In sha Allah baru nak bermula balik sebab xmau jatuh sakit. Nak sihat walafiat.. In sha Allah.

Leave a CommentNext post:

Previous post: