≡ Menu

Kos Kahwin Mahal Punca Ramai Melayu Berhutang

Amran (bukan nama sebenar), berusia 25 tahun, tinggal di perumahan rumah pangsa di Vista Angkasa, Kuala Lumpur baru melangsungkan perkahwinan dengan isterinya kira-kira setahun lalu.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Namun begitu, hantaran perkahwinan yang terlalu tinggi menyebabkan beliau kini berhutang hampir RM25,000 dan diburu oleh ‘Ah Long’.

“Saya tidak ada banyak pilihan,” jelas Amran seorang penyelia kilang di Petaling Jaya yang hanya memperoleh gaji RM1,500 sebulan.

“Tiap-tiap bulan saya terpaksa menghabiskan lebih dari separuh gaji saya hanya untuk membayar hutang.
“Puncanya, keluarga sebelah isteri saya meletakkan hantaran sebanyak RM12,000 kerana isteri saya seorang graduan diploma di universiti tempatan, dan termasuk belanja kahwin dan kenduri, semuanya berjumlah RM25,000.

“Jadi dengan pendapatan saya yang berjumlah RM1,500, dengan tolak bayaran sewa rumah dan ansuran kereta, saya tidak mampu untuk menanggung hutang sebegini,” kata Amran lagi.
Dalam adat perkahwinan Melayu – Islam di Malaysia, terdapat dua jenis hantaran iaitu mas kahwin dan hantaran perkahwinan.

Mas kahwin, juga dikenali sebagai ‘wang belanja tubuh’, telah ditetapkan oleh jabatan agama Islam peringkat negeri, berbeza dengan hantaran perkahwinan.
Bayaran mas kahwin ini diwajibkan dalam agama Islam, manakala hantaran perkahwinan pula bersifat adat resam dan tidak ada kewajiban untuk membayarnya.

“Hantaran perkahwinan inilah yang membebankan orang ramai dari perkahwinan,” menurut Azri Mukhris, 27 tahun, seorang yang bakal melangsungkan perkahwinan pada hujung tahun ini.
Kata Azri, beliau dan pasangannya terpaksa mengikat perut sejak tahun lalu bagi memastikan mereka dapat berkahwin sebelum hujung tahun ini.

Ini kerana tekanan masyarakat itu sendiri menyebabkan ahli keluarga terpaksa meletakkan harga sedemikian.
“Semasa upacara merisik, kami membincangkan tentang harga hantaran, memandangkan pasangan saya merupakan seorang graduan ijazah sains, maka harganya lebih tinggi.

“Jadi sebab itu, mahu tidak mahu, saya perlu menyimpan agar dapat menyempurnakan majlis perkahwinan yang akan berlangsung pada hujung tahun ini,” kata Azri lagi.

Bila ditanya berapa harga hantaran perkahwinan, Azri enggan memberi jumlah keseluruhannya.
“Apabila berkahwin ni, banyak komitmen yang perlu diberikan, antaranya perlu membayar hutang membeli rumah, membeli kereta, kemudian pinjaman peribadi untuk melangsungkan perkahwinan, dan beberapa tahun lagi apabila sudah mempunyai anak, kena membeli persiapan untuk kelahiran anak pula.

“Belum lagi apabila anak itu sudah membesar dan sudah mula bersekolah,” kata Azri lagi.
Masalah kewangan dan kos sara hidup yang tinggi dikenal pasti sebagai punca utama kes perceraian pasangan muda di ibu kota.

Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali, berkata kebanyakan pasangan muda yang berusia 30 tahun ke bawah bercerai kerana kurang persediaan dalam memikul tanggungjawab berumah tangga terutama membabitkan soal kewangan.

Biasanya pasangan terbabit adalah mereka yang berhijrah ke Kuala Lumpur untuk memulakan hidup baru.
Mereka khususnya suami tidak bersedia dalam aspek kewangan, lebih-lebih lagi sara hidup yang tinggi di ibu kota berbanding pendapatan yang mereka peroleh.

Menurut kenyataannya kepada Berita Harian hari ini, bilangan kes perceraian di ibu kota yang direkodkan JAWI turun secara mendadak apabila sehingga Julai tahun ini hanya membabitkan 64 kes berbanding 1,828 kes sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata, pasangan yang berkahwin di ibu kota setiap tahun dianggarkan 20,000 orang dengan kira-kira 10,000 orang adalah golongan muda.
Tujuh tahun pertama usia perkahwinan adalah tempoh paling kritikal kerana hampir 28 peratus perceraian berlaku dalam jangka waktu berkenaan.

Kebanyakan kes perceraian dalam tempoh itu pula membabitkan pasangan muda berumur bawah 30 tahun ke bawah,” katanya.

Statistik dalam laman web Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat mencatatkan penceraian pada tahun 2011 telah menurun iaitu 27,355 kes berbanding tahun 2010 iaitu 28,035 kes.

Bagaimanapun, menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, kadar itu masih membimbangkan biarpun penurunan sebanyak 2.5 peratus.
Dr. Mashitah berkata, Selangor mencatatkan jumlah perceraian paling tinggi iaitu sebanyak (4,409 kes), diikuti Johor (3,021 kes) dan Kelantan (2,429 kes).

Hadzrien (bukan nama sebenar), 26 tahun, bercerai dengan isterinya yang tiga tahun lebih muda berkata, masalah kewangan adalah punca perceraian dia dan isterinya.

“Saya telah berkahwin dengan bekas isteri saya setahun yang lalu, tetapi oleh kerana belanja perkahwinan yang tinggi, disamping masalah kewangan serta pinjaman bank terlalu tinggi menyebabkan saya terpaksa bercerai dengannya.

“Saya telah cuba berjimat cermat, tetapi tuntutan kehidupan di kota yang mahu perbelanjaan yang tinggi menyebabkan saya tidak mampu untuk menanggung isteri saya lagi, lalu kami membuat keputusan untuk bercerai,” kata Hadzrien lagi.

Katanya, pinjamannya yang berjumlah hampir RM20,000 itu terlalu sukar untuk dibayar, hinggakan dia terpaksa menjual kereta Proton Satrianya.
“Walaupun sudah bercerai, namun beban untuk membayar hutang bank akibat wang hantaran tinggi dahulu masih lagi perlu saya bayar.

“Perkahwinan sepatutnya menjadi masa yang terindah, tetapi kerana pinjaman serta kadar bunga tinggi, kerana hantaran perkahwinan yang tinggi menyebabkan ia menjadi azab dalam hidup saya,” kata Hadzrien lagi.

Oleh – Nomy Nozwir

CahayaPurnama.Com

 

Incoming search :

belanja kahwin,kos kahwin,kos perkahwinan 2015,kos perkahwinan,kos kahwin 2015,berhutang untuk kahwin,kos bertunang 2015,jumlah hantaran kahwin 2015,harga hantaran kahwin 2015,wang hantaran,wang hantaran 2015,belanja kahwin 2015,mas kahwin bagi wanita negeri kelantan 2015,kos wang hantaran perempuan kelantan,kos utk kahwin,Kos tunang kelantan,kos sara hidup tinggi punca kesuburan,kos hidup mahal 2015,kos majlis perkahwinan,kos melansungkan perkahwinan,kos mas kawin 2015,mas kahwin johor 2015,wang hantaran mahal,wang hantaran di malaysia,wang hantaran di johor 2015,wang hantaran di johor,tinggal tunang sebab hantaran mahal,tentang wang hantaran di kelantan,standard wang hantaran kahwin 2015,punca pendapatan penduduk dalam perkahwinan,perkahwinan hujung tahun di kelantan,perbelanjaan perkahwinan terlalu mahal,pasangan muda ramai yang bercerai tahun 2015,pasangan baru berkahwin bercerai kerana masalah kewangan,mas kahwin terkini kelantan 2015,wanita hantaran mahal,kos hidup dan wang hantaran,kes kahwin muda,hantaran kahwin 2015,hantaran di kelantan,hantaran 2015,duit hantaran kahwin kadar,duit hantaran kahwin,duit hantaran 2015,duit hantaran,berapa wang hantaran tahun 2015,berapa jumlah wang hantaran,berapa jumlah belanja kahwin,berapa hantaran kahwin 2015,berapa hantaran apabila kahwin di pejabat agama,belanja ka,hantaran mahal,hantaran perkahwian dimalaysia,kahwin mahal,kahwin hantaran tinggi jadi beban,kadar mas kahwin 2015 kelantan,kadar kos bertunang 2015,jumlah wang kahwin,jumlah hantaran kahwin kelantan,isu meletakkan belanja mas kahwin yang terlalu tinggi,isu hantaran di malaysia,harga wang hantaran,harga mas kahwin di kelantan 2015,harga hantaran terkini,harga hantaran perkahwinan,harga bertunang 2015,belanja hantaran

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: