≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Adam a.s

ADVERTISEMENT Pelita Raya Solar

NABI-ADAM

Nabi Adam a.s. merupakan junjungan pertama pilihan Allah S.W.T. Selaku manusia pertama dan juga merupakan keturunan pertama daripada golongan sekelian manusia. Nabi Adam a.s dijadikan Allah S.W.T dari tanah sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran yang bermaksud:

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!
“Dan sesungguhnya Kami telah menjadikan manusia dari tanah yang kering ,
dari tanah yang hitam yang busuk”
(Al-Hijir : 26)

Setelah disempurnakan bentuk Nabi Adam a.s, Allah S.W.T meniupkan roh ke dalamnya dan berdirilah ia seperti manusia yang sempurna. Lantas Allah S.W.T memerintahkan para malaikat sujud kepada Nabi Adam a.s lalu mereka sujud kecuali iblis kerana iblis menggangap dia lebih mulia dan lebih unggul dari Nabi Adam a.s kerana kejadian iblis dari api dan Nabi Adam a.s diciptakan dari tanah. Akibat kesombongan dan keengganan iblis itu maka Allah S.W.T mengusirnya daripada syurga dan dikeluarkan daripada barisan malaikat dengan disertai dengan kutukan dan laknat serta balasan neraka bagi iblis . iblis dengan bongkaknya menerima baik ganjaran Allah S.W.T itu dan memohon agar diberikan kesempatan untuk hidup sehingga hari khiamat dan bersumpah akan mendatangi anak-anak adam dari pelbagai sudut untuk mengajak mereka berbuat maksiat, hal-hal yang terlarang dan menyekutukan Allah S.W.T.

Nabi Adam a.s diberikan tempat oleh Allah S.W.T di syurga dan baginya diciptakan hawa yang dijadiakan dari rusuk kiri sewaktu beliau tidur untuk mendampinginya dan menjadi teman hidupanya. Sejak itu iblis sedaya upaya mengoda Nabi Adam a.s dan hawa sehingga keduanya terpedaya lalu memakan pohon kayu yang dilarang oleh Allah S.W.T, kemudian keduanya dikeluarkan dari syurga maka bumi inilah dijadikan tempat kediamannya dan anak cucunya sehingga kepada kita semua. Nabi Adam a.s diturunkan di tanah Hindustan dan Hawa di tanah Jeddah. Kedua-dua mereka bertemu semula di Musdzalifah. Nabi Adam a.s wafat di tanah Hindustan dan Hawa pula wafat di Jeddah.

Meskipun Nabi Adam a.s dan Hawa telah melanggar larangan Allah S.W.T tetapi Allah S.W.T Yang Maha Pengasih dan Penyanyang mengampuni mereka berdua kerana telah bertaubat kepadaNya.

 

Incoming search :

kisah nabi adam,kisah nabi adam dan hawa,nabi adam,Sirah nabi adam,cerita nabi adam,biodata nabi adam,salasilah nabi adam,sejarah nabi adam,sirah nabi adam as,siroh nabi adam,biodata nabi Adam AS,cerita kanak-kanak kisah nabi,latar belakang nabi adam,sejatah komplit siti hajar n nb ibrohim,salasilah keturunan dari nabi adam,sejarah dari anak2 nabi adam,sirah nabi adam a s,sejarah anak adam,Sejarah api nabi adam,sirah adam hawa,sejarah keturunan nabi adam,shiroh nabi adam,shirah dan kisah nabi adam as dan hawa,salasilah keturun nabi adam,poster kisah keluarga nabi adam,nabi yahya bertemu iblis,Bioadta nabi adam,biodata nabi adam a s,anak keturunan adam dikeluarkan,cerita kanak kanak kisah nabi,cerita kisah nabi untuk kanak kanak,cerita nabi adam untuk anak2,foto nabi adam asli,kisah nabi adam versi kanak - kanak,kisah nabi yahya dengan iblis,Kisah pendek nabi adam,kisah-kisah nabi untuk kanak-kanak,latar belakang adam WAM,kisah nabi untuk kanak-kanak,nabi adam dan hawa bertemu,anak keturunan nabi adam as

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: