≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Adam a.s

NABI-ADAM

Nabi Adam a.s. merupakan junjungan pertama pilihan Allah S.W.T. Selaku manusia pertama dan juga merupakan keturunan pertama daripada golongan sekelian manusia. Nabi Adam a.s dijadikan Allah S.W.T dari tanah sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran yang bermaksud:

“Dan sesungguhnya Kami telah menjadikan manusia dari tanah yang kering ,
dari tanah yang hitam yang busuk”
(Al-Hijir : 26)

Setelah disempurnakan bentuk Nabi Adam a.s, Allah S.W.T meniupkan roh ke dalamnya dan berdirilah ia seperti manusia yang sempurna. Lantas Allah S.W.T memerintahkan para malaikat sujud kepada Nabi Adam a.s lalu mereka sujud kecuali iblis kerana iblis menggangap dia lebih mulia dan lebih unggul dari Nabi Adam a.s kerana kejadian iblis dari api dan Nabi Adam a.s diciptakan dari tanah. Akibat kesombongan dan keengganan iblis itu maka Allah S.W.T mengusirnya daripada syurga dan dikeluarkan daripada barisan malaikat dengan disertai dengan kutukan dan laknat serta balasan neraka bagi iblis . iblis dengan bongkaknya menerima baik ganjaran Allah S.W.T itu dan memohon agar diberikan kesempatan untuk hidup sehingga hari khiamat dan bersumpah akan mendatangi anak-anak adam dari pelbagai sudut untuk mengajak mereka berbuat maksiat, hal-hal yang terlarang dan menyekutukan Allah S.W.T.

Nabi Adam a.s diberikan tempat oleh Allah S.W.T di syurga dan baginya diciptakan hawa yang dijadiakan dari rusuk kiri sewaktu beliau tidur untuk mendampinginya dan menjadi teman hidupanya. Sejak itu iblis sedaya upaya mengoda Nabi Adam a.s dan hawa sehingga keduanya terpedaya lalu memakan pohon kayu yang dilarang oleh Allah S.W.T, kemudian keduanya dikeluarkan dari syurga maka bumi inilah dijadikan tempat kediamannya dan anak cucunya sehingga kepada kita semua. Nabi Adam a.s diturunkan di tanah Hindustan dan Hawa di tanah Jeddah. Kedua-dua mereka bertemu semula di Musdzalifah. Nabi Adam a.s wafat di tanah Hindustan dan Hawa pula wafat di Jeddah.

Meskipun Nabi Adam a.s dan Hawa telah melanggar larangan Allah S.W.T tetapi Allah S.W.T Yang Maha Pengasih dan Penyanyang mengampuni mereka berdua kerana telah bertaubat kepadaNya.

Incoming search :

kisah nabi adam,kisah nabi adam dan hawa,nabi adam,cerita nabi adam,biodata nabi adam,sejarah nabi adam,salasilah nabi adam,Sirah nabi adam,cerita nabi adam untuk anak,cerita kisah nabi untuk kanak-kanak,keistimewaan nabi ilyasa,kisah keturunan nabi adam,zulkifli as,nabi adam dan hawa bertemu,nabi adam dan hawa bertemu di,nabiadam,salasilah keturunan nabi adam,Sejarah nabi adam a s,kisah nabi untuk kanak-kanak,adam dan hawa bertemu,manusia keturunan nabi adam,keturunan nabi adam,biodata nabi Adam AS,bagaimana adam bertemu dengan hawa,sirah dan sejarah nabi adam,Sirah dan Sejarah Nabi Adam as,anak pertama nabi adam dan hawa,kisah nabi adam untuk kanak kanak,sirah nabi adam dan hawa,siroh nabi adam,wahai purnama nabi adam,zaman nabi ismail,sejarah keturunan nabi,Kisah nabi afam untuk anak,kisah sirah nabi adam,latar belakang nabi adam,kisah nabi adam untuk anak,keturunan nabi adam a s,keturunan adam dan hawa,Penyasih adam hawa,salah silah keturunan adam,salasilah bagi nabi adam,keluarga anak adam dan hawa,salasilah nabi,sirah nabi adam as

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: