≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Adam a.s

NABI-ADAM

Nabi Adam a.s. merupakan junjungan pertama pilihan Allah S.W.T. Selaku manusia pertama dan juga merupakan keturunan pertama daripada golongan sekelian manusia. Nabi Adam a.s dijadikan Allah S.W.T dari tanah sebagaimana firmanNya di dalam Al-Quran yang bermaksud:

“Dan sesungguhnya Kami telah menjadikan manusia dari tanah yang kering ,
dari tanah yang hitam yang busuk”
(Al-Hijir : 26)

Setelah disempurnakan bentuk Nabi Adam a.s, Allah S.W.T meniupkan roh ke dalamnya dan berdirilah ia seperti manusia yang sempurna. Lantas Allah S.W.T memerintahkan para malaikat sujud kepada Nabi Adam a.s lalu mereka sujud kecuali iblis kerana iblis menggangap dia lebih mulia dan lebih unggul dari Nabi Adam a.s kerana kejadian iblis dari api dan Nabi Adam a.s diciptakan dari tanah. Akibat kesombongan dan keengganan iblis itu maka Allah S.W.T mengusirnya daripada syurga dan dikeluarkan daripada barisan malaikat dengan disertai dengan kutukan dan laknat serta balasan neraka bagi iblis . iblis dengan bongkaknya menerima baik ganjaran Allah S.W.T itu dan memohon agar diberikan kesempatan untuk hidup sehingga hari khiamat dan bersumpah akan mendatangi anak-anak adam dari pelbagai sudut untuk mengajak mereka berbuat maksiat, hal-hal yang terlarang dan menyekutukan Allah S.W.T.

Nabi Adam a.s diberikan tempat oleh Allah S.W.T di syurga dan baginya diciptakan hawa yang dijadiakan dari rusuk kiri sewaktu beliau tidur untuk mendampinginya dan menjadi teman hidupanya. Sejak itu iblis sedaya upaya mengoda Nabi Adam a.s dan hawa sehingga keduanya terpedaya lalu memakan pohon kayu yang dilarang oleh Allah S.W.T, kemudian keduanya dikeluarkan dari syurga maka bumi inilah dijadikan tempat kediamannya dan anak cucunya sehingga kepada kita semua. Nabi Adam a.s diturunkan di tanah Hindustan dan Hawa di tanah Jeddah. Kedua-dua mereka bertemu semula di Musdzalifah. Nabi Adam a.s wafat di tanah Hindustan dan Hawa pula wafat di Jeddah.

Meskipun Nabi Adam a.s dan Hawa telah melanggar larangan Allah S.W.T tetapi Allah S.W.T Yang Maha Pengasih dan Penyanyang mengampuni mereka berdua kerana telah bertaubat kepadaNya.

Incoming search :

kisah nabi adam,nabi adam,sirah nabi adam,cerita nabi adam untuk kanak-kanak,sejarah nabi adam,salasilah nabi adam,nabi adam dan hawa bertemu,salasilah nabi adam dan hawa,kisah nabi adam untuk kanak-kanak,kisah anak nabi adam,kisah nabi adam as,nabiadam,salasiah keluarga nabi adam,pengasih asal adam vs hawa,orang pertama adam hawa,salasiah keturunanan adam hawa,salasilah keturunan nabi adam dan hawa,tempat adam dan hawa bertemu,siroh nabi adam,sejarah nabi adam dan hawa,cerita keturunan nabi adam,sejarah keturunan adam dan hawa,sejarah bertemu nabi Adam dan hawa,sejarah anak adam,salasilah keturunan nabi allah,tempat bertemu nabi adam dan hawa,kisah nabi noh versi kanak-kanak,cerita sejarah anak adam,cerita nabi adam ketemu hawa,Cerita nabi adam dan hawa bertemu,cerita kisah nabi untuk kanak-kanak,biodata keluarga nabi adam,anak nabi adam dan hawa,anak nabi adam,adam dan hawa bertemu,keluarga nabi adam,keturunan adam dan hawa,kisah nabi adamm untuk balita,kisah nabi adam bertemu hawa,kisah nabi adam untuk anak,kisah nabi adam di bumi dan anak keturunannya,kisah nabi adam dan hawa bertemu di bumi,kisah nabi adam dan anak keturunannya,kisah kisah nabi keturunan nabi adam,keturunan pertama nabi adam,adam bertemu hawa

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment