≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

ADVERTISEMENT   Pelita Raya Solar

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!
“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

 

Incoming search :

kisah nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub,kisah nabi ayub singkat,ringkasan kisah nabi ayyub,cerita nabi ayub secara singkat,kisah nabi ayub secara singkat,sirah nabi ayub,kisah singkat nabi ayyub,kisah nabi ayyub singkat,kisah singkat nabi ayub,kisah nabi ayyub dari lahir sampai wafat,kisah nabi ayub as singkat,sejarah nabi ayyub,kisah nabi ayyub secara singkat,sejarah nabi ayub secara singkat,Cerita pendek kisah nabi musa,kisah nabi musa secara singkat,nama anak perampuan nabi ayyub,rangkuman cerita nabi ayub,rangkuman kisah nabi ayub,Rangkuman kisah nabi ayyub AS,ringkasan cerita nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayyub as,www nabi ayub,wafatnya nabi ayub,sejarah singkat nabi ayyub as,sejarah singkat nabi ayyub,sejarah nabi ibrahim dari lahir sampai wafat,sejarah nabi ayyub secara singkat,ringkasan kisah nabi ayup,sejarah nabi ayub,riwayat singkat Nabi Ayyub a s,ringkasan pendek kisah nabi ayub,nabi ayub dan yaakub,kisah nabi ayyub a s secara singkat,kubur nabi ayup lights,kisah kewafatan nabi ayub,kisah hidup nabi ayub,kelahiran nabi dzulkifli dan ayyub,inti cerita nabi ayub,crita kisah nabi ayub,cerita wafatnya nabi ayub,cerita pendek nabi ayub,cerita nabi ayyub singkat,cerita nabi ayyub secara ringkas,cerit singkat nabi ayub dan kesimpulanya,kisah nabi ayub as secara singkat,kisah singkat nabi ayub a s,kisah ringkas nabi luth as,kisah nabi yaakub yg ringkas,Cerita wafat nabi ayyub,kisah nabi ayyub pendek,kisah nabi ayyub lengkap,kisah nabi ayyub as secara singkat,kisah nabi ayup,kisah nabi ayub sakit,cerita nabi ayub singkat

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: