≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!
“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

Incoming search :

kisah nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub,kisah nabi ayub singkat,ringkasan kisah nabi ayyub,nabi ayob,biodata nabi ayub,kisah nabi ayub secara singkat,sirah nabi ayub,rangkuman kisah nabi ayyub a s,nabi ayyub,kisah singkat nabi ayub,kisah singkat nabi ayyub,kisah nabi ayub A S,kisah nabi ayyub singkat,cerita nabi ayub lengkap,cerita nabi ayub secara singkat,kisah nabi ayyub dari lahir sampai wafat,nama anak nabi ayub,kisah nabi daud secara ringkas,nabi ayyub disembuhkan daripada penyakitnya,kisah nabi musa secara singkat,kisah nabi ayyub lengkap,nabi ayup,cerita singkat kisah nabi ayub,sejarah nabi ayyub,ringkasan pendek kisah nabi ayub,Rangkuman kisah nabi ayyub AS,nabi ayy,sejarah singkat nabi ayyub,nabi ayub sakit,nabi ayub as,sejarah singkat nabi ayub,sejarah singkat nabi ayyub as,www nabi ayub,sejarah nabi ibrahim dari lahir sampai wafat,sejarah nabi ayyub secara singkat,rangkumam nabi ayub as secara singkat,rangkuman cerita nabi ayub,ringkasan sejarah nabi ayub a s,riwayat hidup nabi ayub,riwayat singkat Nabi Ayyub a s,nabi zulkifli anak nabi ayob,sejarah nabi ayub secara singkat,ringkasan kisah nabi musa lengkap,kisah nabi ayyub as,nabbi aiyup,kisah dan biografi nabi ayub,Kisa nabi ayub,kesimpulan cerita nabi ayub,kapan nabi ayyub lahir dan wafat,inti cerita nabi ayub,crita kisah nabi ayub,cerita wafatnya nabi ayub,cerita singkat nabi ayyub as,cerita singkat nabi ayyub,cerita pendek nabi ayyub as,cerita pendek nabi ayub,cerita nabi ayyub a s dan kesimpulan,cerit singkat nabi ayub dan kesimpulanya,kisah hidup nabi ayub,kisah kewafatan nabi ayub,kisah singkat tentang nabi Ayuub,kisah ringkas nabi luth as,kisah ringkas nabi ayyub,kisah pendek nabi tentang sabar,kisah nabi:ayub,kisah nabi yaakub yg ringkas,kisah nabi idris cerita pendek,kisah nabi ayyub secara singkat,kisah nabi ayyub pendek,kisah nabi ayyub a s secara singkat,kisah nabi ayub as singkat,kisah lengkap nabi ayyub a s,kisah lengkap kelebihan nabi ayyub a s,bercerita nabi ayyub secara singkat

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: