≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

cara buat duit dengan affiliate

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!
“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

 

Incoming search :

kisah nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,ringkasan kisah nabi ayub,nabi ayub,kisah nabi ayyub,sirah nabi ayub,cerita nabi ayub secara singkat,sejarah nabi ayub,cerita nabi ayub singkat,kisah nabi ayup,kisah nabi ayyub secara singkat,rangkuman kisah nabi ayub,nabi ayub as,nama anak perampuan nabi ayyub,nabi ayub dan yaakub,rangkuman kisah nabi ayyub,ringkasan cerita kisah nabi ayyub as,cahaya purnama kisah nabi ayyub,ringkasan cerita nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayyub as,sejarah nabi syueb,senarai nama anak nabi ayob as,kubur nabi ayup lights,kisahnabi ayyub,cerita nabi ayyub secara singkat,cerita nabi ayyub singkat,cerita singkat nabi ayyub,Cerita wafat nabi ayyub,intisari kisah nabi ayyub lengkap,kelahiran nabi dzulkifli dan ayyub,kisah nabi ayub as secara singkat,kisah nabi ayub sakit,kisah nabi ayyub dari lahir hingga wafat,kisah nabi ayyub lengkap,kisah nabi ayyub singkat,Kisah rangkungan nabi ayyub as,kisah ringkas nabi ayub,kisah singkat nabi ayub a s,wafatnya nabi ayub

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: