≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

kisah nabi ayub,nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,kisah nabi ayyub,ringkasan kisah nabi ayub,rangkuman kisah nabi ayub,cerita nabi ayub,kisah nabi ayyub as lengkap,kisah ringkas nabi ayub,ringkasan nabi ayub,nabi ayob,ringkasan cerita nabi ayyub,kisah nabi ayub A S,sirah nabi ayub,cerita nabi ayyub a s,ringkasan cerita nabi ayub,ringkasan cerita kisah nabi ayyub,ringkasa cerita nabi ayub,ringkasan kisah cerita nabi hud,rangkuman tentang nabi ayub,ringkasan kisah kesabaran nabi ayub,rangkuman kisah sejarah Nabi Ayyub,ringkasan cerita nabi ayub as,ringkasan kisah nabi ayub as,Www cerita kisah nabi ayub com,sumpah nabi ayub as setelah sembuh adalah,silsilah kisah nabi ayyub as,sejarah nbi full,sejarah nabi ayyub as,sejarah nabi ayub,sejara nabi ayyub,riwayat nabi ayub,riwayat hidup nabi ayub,ringkasan tentang kehidupan ayub,ringkasan tentang cerita nabi,ringkasan kisah nabi ayyub as,ringkasan kisah nabi ayyub,rangkuman kisah nabi hayub,rangkuman kisah nabi ayyub a s,kisah nabi ayob,kisah kelahiran nabi ayyub,kisa nabi ahyyub,istri nabi aiyub di pukul dengan apa,Ibu Nabi Ayyub AS,cerita ringkas tentang nabi ayyub,cerita pendek tentang nabi ayub,cerita pendek nabi ayyub,cerita nabi ayub lengkap,cerita kisah nabi ayub,cerita dan kisah nabi ayyub as,anak nabi ayub,Kisah nabi ayub as,kisah nabi ayub ringkasan,rangkuman kisah nabi ayub singkat,rangkuman kisah ibu nabi ayub,nama lengkap nabi ayyub a s,nabi ayyub as,nabi ayyub,nabi ayub pukul isteri,Nabi ayub a s,kisah wafatnya nabi ayub,kisah nabi ayyub lengkap,kisah nabi ayyub as,kisah nabi ayuib,biografinabi ayyub

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: