Saturday, April 19, 2014

You are here: Home > Kisah 25 Nabi Dan Rasul > Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

by Cahaya Purnama

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

Incoming search :

Kisah nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,kisah nabi ayyub lengkap,kisah nabi ayyub,kisah nabi ayub a s,cerita nabi ayub,cerita nabi ayub lengkap,sejarah nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayub as lengkap,nabi ayub,ringkasan cerita nabi ayub,kisah nabi ayyub singkat,kisah nabi ayyub ringkas,rangkuman kisah nabi ayyub a s,sejarah nabi ayyub,kisah nabi ayyub as lengkap,identitas nabi ayyub,kisah ringkas nabi ayyub,www kisah nabi ayup,cerita pendek kisah nabi,ringkasan kisah nabi ayub a s,kelebihan nabi ayup,Cerita singkat perjalan hidup ayub,cerita singkat Nabi ayyub,cerita singkat nabi ayub a s,kisah nabi ayub dari lahir sampai wafat,rangkuman kesabaran nabi ayub\,rangkuman kesabaran nabi ayub a s,rangkuman kisah nabi ayub,Ringkasa Crita nabi ayub,ringkas cerita nabi ayyub,rikasan cerita nabi ayyub as,rangkuman sejarah nabi ayyub as,Rangkuman tentang nabi ayyub a s,sejarah perjalanan hidup nabi Ayub as,ringkasan kisah nabi ayyub a s,sirah dan sejarah nabi ayub,sinopsis kisah nabi ayub singkat,sejarahnabiayub,sejarah perjalan NABI AYUB,sejarah lengkap nabi ayyub,riwayat hidup nabi ayyub a s singkat,riwayat hidup nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayub as,ringkasan kisah kesabaran nabi,ringkasan kesimpulan sejarah nabi ayub,ringkasan dan rangkuman cerita,ringkasan cerita nabi ayyub as,profil nabi ayub as,nabi dugaanya,Istri yg setia merawat nabi ayub,adakah isteri nabi ayub tinggalkan nabi ayub,cerita ringkas,cerita pendek tentang nabi ayub,cerita pendek nabi ayyub,cerita pendek nabi ayub,cerita nabi ayyub singkat,cerita nabi ayup yang singkat,cerita nabi ayub dari lahi hingga wafat,cerita lengkap tentang nabi ayyub,biografi nabi ayyub a s,biodata nabi ayub,keturunan kisah nabi ayub,keturunan nabi ayub,Kisah aiyub a s,nabi ayob,kisah singkat nabi yakub,kisah singkat nabi ayub,kisah sejarah nabi ayyub,kisah ringkas nabi ayub,kisah rangkuman nabi yaqub,kisah rangkuman nabi ayyub,kisah pendek nabi tentang kesabaran,kisah nabi yakub ringkas tapi lengkap,kisah nabi yakub lengkap,kisah nabi ayop,kisah nabi aiyub,biodata nabi ayob

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jawatan kosong: Pekerja Part-Time Di Perlukan
Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: