≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

kisah nabi ayub,nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub,sirah nabi ayub,kisah nabi ayyub dari lahir hingga wafat,cerita nabi ayub singkat,rangkuman kisah nabi ayub,kisah nabi ayub singkat,kisah nabi ayub secara singkat,ringkasan cerita nabi ayub,kisah nabi ayyub as secara singkat,kisah nabi ayub dari lahir sampai wafat,kisah nabi ayyub dari lahir sampai wafat,kisah nabi ayyub secara singkat,kisah singkat nabi ayub,ringkasan nabi ayub,sejarah nabi ayub,sejarah singkat nabi ayub as,Sejarah wafat nabi ayub as,sejsrah nabi ayob,Rangkuman kisah nabi ayub a s,sirah dan sejarah nabi ayyub,rangkuman kiaah nabi ayub,nama anak nabi ayub,nabi ayyub lahir dimana,sejarah nabi Ayyub,ringkasan kisah nabi ayub as,ringkasan cerita Nabi Ayyub a s,ringkasan nabi ayub\,Ringkasan pendek ttng Kisah Nabi ayyub,ringkasan penting tentang kisah nabi ayyub,ring kasan kisah nabi ayyub,rangkuman nabi ayyub as,riwayat nabi ayub singkat,rangkuman kisah nabi ayyub,wafatnya nabi ayyub,nabi ayub as lahir dimana ?,lahirnya nabi ayub lahir dimana,inti kisah nabi ayub,inti cerita nabi ayub,gambaran nabi ayub,ensikopesi cerita nabi ayyub AS,Ceritakan secara singakat kisah nabi ayyub,cerita singkat nabi ayub,cerita ringkas nabi ayub as,cerita ringkas nabi ayub,cerita pendek nabi ayub,cerita nabi ayub secara singkat,kelahiran nabi ayub dimana,Kesimpulan atau intisari dari kisah nabi ayyub dan yunus,kisah jelas nabi ayub,lahir dimana nabi ayub,kisah singkat nabi yakub dari lahir hingga wafat,kisah singkat nabi ayub A S,ceritasingkatdanjelastentangnabiayyuba s,kisah nabi ayub secara singkat dan lengkap,kisah nabi ayub ringkas,kisah nabi ayub lengkap dan singkat,Kisah nabi ayub di ringkas,kisah nabi ayub dan yunus secara singkat,kisah kelahiran singkat nabi yakub,anak nabi ayyub a s

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: