Monday, September 1, 2014

You are here: Home > Kisah 25 Nabi Dan Rasul > Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

by Cahaya Purnama

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

Incoming search :

kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub,nABI AYUB,ringkasan kisah nabi ayyub,sejarah nabi ayyub,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,ringkasan cerita nabi ayub,riwayat hidup nabi ayuob,kisah nabi ayyub as,cerita nabi ayub,kisah nabi ayyub as lengkap,kisah nabi ayub as,rangkuman cerita nabi ayub,Nabi Ayub nabi penuh kesabaran,Nabi Ayub a s,sirah nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayyub a s,risalah nabi Ayub,riwayat hidup nabi ayub,ringkasan kisah nabi ayub as,Riwayat nabi aiyub,sejarah nabi,sejarah nabi ayub dipulau jawa,nabi ayob,kisah penuh nabi ayub,Cerita ayub assuda,cerita lengkap nabi ayyub as,cerita nabi ayub as,cerita nabi ayyub,gambar nabi ayub,kisa nabi ayub,kisah istri nabi ayub di pukul lidi,kisah lengkap nabi ayub,kisah nabi aiyub,kisah nabi aiyub as,kisah nabi ayob,kisah nabi ayub ringkasan,kisah nabi ayup,Cerita nabi ayup,kisah nabi ayyub lengkap,kisah nabi ayyub ringkas,anak nabi ayub

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: