≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Ayyub a.s

Lazada malaysia promotion

NABI-AYYUB

Nabi Aybu a.s adalah anak Ish bin Ishak bin Ibrahim a.s. Beliau merupakan seorang yang kaya, memiliki tanah yang luas. Binatang seperti unta, keldai dan sapi. Meski pun demikian beliau tidak pernah melupakan ibadahnya kepada Allah S.W.T den lebih cenderung berbuat kebajikan. Oleh yang demikian pelbagai cara yang digunakan syaitan hingga akhirnya menghancurkan-hancurkan kekayaan Nabi Ayub a.s. Akhirnya Nabi Ayub a.s menderita akibat penyakit demam panas, batuk dan lain-lain sehingga menyebabkan badannya semakin kurus dan wajahnya pucat lesu tidak berdarah. Kulitnya kelihatan berbintik-bintik dan akhirnya beliau dipulaukan oleh masyarakat kampung dan rakan-rakan karibnya. Hanya isterinya sahaja yang setia mendampingi dan merawat Nabi Ayub a.s dengan penuh sabar. Tetapi syaitan terus mengoda isteri Nabi Aybu a.s sehingga pada suatu hari ketika disuruh oleh suaminya ia berbicara kasar sehingga Nabi Aybu a.s berkata :

“Awas kamu saya sudah sembuh dan senang akan saya pukul kamu 100 kali”

Dengan izin Allah S.W.T, setelah dilaksanakan petunjuk Ilahi itu Nabi Ayub a.s segera sembuh dari penyakitnya itu dan kembali sihat dan lebih kuat daripada sebelum ia menderita. Nabi Ayub a.s telah bersumpah bahawa sesudah sembuh ia akan memukul isterinya 100 kali sewaktu ia mengusirnya namun begitu beliau berasa kasihan untuk bertindak sedemikian apabila terkenangkan kesetiaan isterinya dalam mengharungi segala suka duka dan deritanya. Nabi Aybu a.s bingung untuk melaksanakan sumpah itu atau pun tidak dan akhirnya Allah S.W.T memberi petunjuk kepada Nabi Ayub a.s dengan memukul isterinya itu dengan 100 batang lidi kerana perbuatan isteri Nabi Ayub a.s suatu ketika dahulu itu bukanlah datang dari dirinya sendiri tetapi akibat godaan syaitan yang durjana.

Allah S.W.T telah membalas kesabaran dan keteguhan iman Nabi Ayub a.s bukan saja dengan memulihkan semula kesihatan serta kekuatan fizikilnya sebagaimana zaman mudanya, tetapi Allah S.W.T mengembalikan kebesaran duniawi serta kekayaan harta benda berlipat ganda. Kepadanya juga dikurniaNya putera-puteranya yang telah meninggal. Dia antara anak lelaki beliau ialah Basyar yang digelar sebagai Zulkifli dan diangkat menjadi Nabi. Demikianlah rahmat Tuhan kepada Nabi Aybu a.s yang telah berjaya menempuhi dugaanNya dengan penuh kesabaran, bertawakkal dan keimanan kepada Allah S.W.T.

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

kisah nabi ayub,nabi ayub,kisah nabi ayub lengkap,ringkasan kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub,sirah nabi ayub,cerita nabi ayub singkat,kisah nabi ayub singkat,rangkuman kisah nabi ayub,kisah nabi ayyub dari lahir hingga wafat,ringkasan cerita nabi ayub,kisah nabi ayyub secara singkat,kisah nabi ayub secara singkat,kisah nabi ayyub as secara singkat,rangkuman kisah nabi ayyub,cerita singkat nabi ayyub,nama asli nabi ayub,rangkuman nabi ayyub as,ringkas kisah nabi ayub,rangkuman kisah nabi ayub dan nabi yunus,nabi ayyub lahir di,nabi ayub bin,sirah nabi ayyub com,ringkasan cerita nabi ayub as,siapa nama ibu nabi ayyub,siapa nama anak nabi ayup,sejarah singkat nabi ayyub as,sejarah singkat nabi ayyub,sejarah nabi Ayyub,sejarah nabi ayub singkat,sejarah nabi ayub,sejarah langkap nabi ayub com,sejarah kelahiran nabiayub,riwayat nabi ayub singkat,ringkasan sejarah nabi ayyub as as,Ringkasan pendek ttng Kisah Nabi ayyub,ringkasan kisah nabi ayyub a s,ringkasan kisah nabi ayub as,ringkasan cerita tentang nabi ayyub,nabi ayob,merangkum kisah nabi Ayyub a s,kisah awal sejarah lahirnya nabi ayub as,kesimpulan cerita nabi ayub,intisari kisah nabi ayyub lengkap,inti cerita nabi ayub,ibu nabi ayyub,gambar kisah nabi ayyub secara singkat,gambar artikel kisah nabi ayub,ceritasingkatdanjelastentangnabiayyuba s,cerita singkat kisah nabi ayub,cerita pendek nabi ayub,cerita nabi ayyub a s yang sudah resensi,cerara nabi ayup,cahaya purnama kisah nabi ayyub,kisah lengkap perjalanan hidup nabi ayub as,Kisah nabi aiyub,lahirnya nabi ayub lahir dimana,kisah wafatnya nabi ayyub,kisah singkat nabi ayub,kisah ringkas nabi ayub,kisah pendek nabi ayub,kisah nabi ayyub sejarah singkat,kisah nabi ayyub dari lahir sampai wafat,kisah nabi ayup ringkas,kisah nabi ayub singkat padat dan jelas,kisah nabi ayub kia,Kisah nabi ayub di ringkas,kisah nabi ayub dan yunus secara singkat,kisah nabi ayob ringkas,biografi nabi ayyub

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: