≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Hud a.s

NABI-HUD

Nabi Hud a.s merupakan keturunan Sam bin Nuh (cucu Nabi Nuh a.s). Beliau diperintahkan membentuk kaum Ad yang alpa terhadap kesejahteraan hidup duniawi sehingga tidak mengenali Tuhannya Pencipta yakni Allah S.W.T. Nabi Hud a.s berasal daripada keluarga yang terhormat dan berpengaruh. Beliau terkenal sejak kecil lagi kerana kelakuan yang baik, budi pekerti yang luhur, lurus dan sangat bijaksana dalam pergaluan bersama rakan taulannya.

Nabi Hud a.s sentiasa menyeru kaumnya untuk menyembah Allah S.W.T dan meninggalkan penyembahan berhala. Beliau melarang sama sekali penganiayaan sesama manusia. Kaum Nabi Hud a.s memiliki tanah kebun yang luas hasil bumi yang melimpah ruah, mereka dapat membina rumah dan istana yang tersergam indah sebagai tempat tinggal masing-masing. Akibat mengecapi kebahagiaan hidup itu mereka lupa asal-usul dan hanya tahu “berterima kasih” pada batu-batan dan tidak pada Allah S.W.T

Walaupun Nabi Hud a.s telah berusaha untuk menyeru kaumnya namun mereka tetap ingkar. Sifat takabur mereka terpahat hebat sekali sehingga tidak dapat diubah oleh sesiapa pun. Oleh yang demikian maka Allah S.W.T memberikan laknat atas mereka dan terbentanglah di langit yang hitam lagi panjang. Melihat keadaan yang begitu ganjil, mereka keluar dari rumah masing-masing untuk melihat awan tersebut dan berpendapat bahawa awan itu adalah awan rahmat yang menyiram dan menyuburkan tanaman mereka serta memberi minum pada ternakan mereka. Tetapi sebaliknya Nabi Hud a.s berkata kepada mereka itu bukah awan rahmat tetapi ia adalah azab dari Allah S.W.T. Maka dengan keizinan Allah S.W.T angin yang kuat serta hujan yang lebat keluar daripada awan itu selama tujuh malam dan lapan yang akibatnya membinasakan seluruh umat Nabi Hud a.s yang ingkar itu.

Setelah keadaa cuaca kembali tenang dan tanah “Al-Ahqaf” menjadi sunyi daripada suara kaum Aad, Nabi Hud a.s meninggalkan tempat tersebut dan berhijrah ke Hadramaut, sebagai penempatan menghabiskan sisa hidupnya sehingga wafat. Beliau dikebumikan di sana. Makamnya masih terletak sehingga kini, diatas sebuah bukit, di suatu tempat lebih kurang lebih 50km dari kota Siwun. Para penziarah datang berama-ramai, terutamanya pada bulan Syaban setiap tahun.

Incoming search :

kisah nabi hud,nabi hud,sejarah nabi hud,kisah nabi hud dan kaumnya,Kisah Nabi hud as,kaum aad dan nabi hud,kaum nabi hud,cerita nabi hud,asal usul nabi hud,sirah nabi hud,sejarah nabi hud as,biodata nabi hud,sejarah nabi hud a s,kisah kaum nabi hud,Riwayat nabi hud,asal usul nabi nuh,kisah nabi hud a s,kisah nabi hud dalam al quran,Asal usul nabi idris,keturunan nabi hud,sejarah nabi hut,kaum aad nabi hud,nabi hud as,nabi hud dan kaum aad,sejarah nabi hud dan keturunan,nabi lud as,nabi hud dan kaum ad,nabi hud kaum aad,sejarahnabihud,sejarah keturunan nabi hud,nabi hud keturunan aad,nabi hud kisah,sejarah kaum nabi adam,siroh nabi hud,tempat nabi hud,Riwayat nabi Lud as,sejarah dan asal usul nabi hut,kisah2 nabi hud,kisah2 nabi,identitas nabi hud as,Hud as,cerita kisah nabi hud a s,cerita asal usul nabi idris,cahaya purnama nabi HUD,biografi sejarah nabiallah hud as,biografi nabi hud as,biografi nabi hud,biografi kisah nabi hud as,kaum Aad,kesah nabi hud,kisah-kisah dan biodata nabi hud,kisah nabi huud,kisah nabi hud asal usul,kisah israilliyat nabi hud dah kaum ad,kisah manusia takabur,kisah kisah umat nabi nuh,kisah israilliyat nabi hud dan kaum ad,kisah hidup kaum nabi ad,keturunan nabi hud lengkap,biodata nabi hud as

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: