≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Hud a.s

Lazada malaysia promotion

NABI-HUD

Nabi Hud a.s merupakan keturunan Sam bin Nuh (cucu Nabi Nuh a.s). Beliau diperintahkan membentuk kaum Ad yang alpa terhadap kesejahteraan hidup duniawi sehingga tidak mengenali Tuhannya Pencipta yakni Allah S.W.T. Nabi Hud a.s berasal daripada keluarga yang terhormat dan berpengaruh. Beliau terkenal sejak kecil lagi kerana kelakuan yang baik, budi pekerti yang luhur, lurus dan sangat bijaksana dalam pergaluan bersama rakan taulannya.

Nabi Hud a.s sentiasa menyeru kaumnya untuk menyembah Allah S.W.T dan meninggalkan penyembahan berhala. Beliau melarang sama sekali penganiayaan sesama manusia. Kaum Nabi Hud a.s memiliki tanah kebun yang luas hasil bumi yang melimpah ruah, mereka dapat membina rumah dan istana yang tersergam indah sebagai tempat tinggal masing-masing. Akibat mengecapi kebahagiaan hidup itu mereka lupa asal-usul dan hanya tahu “berterima kasih” pada batu-batan dan tidak pada Allah S.W.T

Walaupun Nabi Hud a.s telah berusaha untuk menyeru kaumnya namun mereka tetap ingkar. Sifat takabur mereka terpahat hebat sekali sehingga tidak dapat diubah oleh sesiapa pun. Oleh yang demikian maka Allah S.W.T memberikan laknat atas mereka dan terbentanglah di langit yang hitam lagi panjang. Melihat keadaan yang begitu ganjil, mereka keluar dari rumah masing-masing untuk melihat awan tersebut dan berpendapat bahawa awan itu adalah awan rahmat yang menyiram dan menyuburkan tanaman mereka serta memberi minum pada ternakan mereka. Tetapi sebaliknya Nabi Hud a.s berkata kepada mereka itu bukah awan rahmat tetapi ia adalah azab dari Allah S.W.T. Maka dengan keizinan Allah S.W.T angin yang kuat serta hujan yang lebat keluar daripada awan itu selama tujuh malam dan lapan yang akibatnya membinasakan seluruh umat Nabi Hud a.s yang ingkar itu.

Setelah keadaa cuaca kembali tenang dan tanah “Al-Ahqaf” menjadi sunyi daripada suara kaum Aad, Nabi Hud a.s meninggalkan tempat tersebut dan berhijrah ke Hadramaut, sebagai penempatan menghabiskan sisa hidupnya sehingga wafat. Beliau dikebumikan di sana. Makamnya masih terletak sehingga kini, diatas sebuah bukit, di suatu tempat lebih kurang lebih 50km dari kota Siwun. Para penziarah datang berama-ramai, terutamanya pada bulan Syaban setiap tahun.

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

kisah nabi hud,nabi hud,sejarah nabi hud,Kisah Nabi hud as,sirah nabi hud,Keturunan nabi hud,biografi nabi hud,biodata nabi hud,keturunan nabi hud as,sejarah nabi hud lengkap,kisah lengkap nabi hud,nabi hud as,asal usul nabi hud,riwayat hidup nabi hud a s,Nabi hud keturunan nabi siapa,nabi hud biografi,riwayat kecil nabi hud as,riwayat nabi lud as,sejarah lengkap nabi hud as,sejarah nabi hud as,riwayat nabi hud,sejarah nabi hut,sejarah riwayat hidup nabi hud,sirah nabi hud a s,SIROH NABI HUD,KISAH LENKAP NABI HUD,nabi hud adalah keturunan,asal usul nabi huud,Asal usul cerita nabi hud,Biografi Nabi hud as,cerita nabi hud lengkap,garis keturunan nabi hud,keturnan nabi hud,keturunan dari siapa nabi hud itu,keturunuan siapa nabi hud,kisah keluarg nabi hud,kisah nab hu,kisah nabi hud dan kaumnya,Kisah nabi hut,Kisah nabi huud,kisah sejarah nabi hud,asal usul nabi hud as

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: