≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Zakaria a.s

NABI-ZAKARIA

Nabi Zakariya a.s merupakan anak Azir bin Muslim yang berketurunan Nabi Sulaiman a.s bin Daud a.s. Isterinya bernama Isya yang bersaudara perempuan kepada Hannah, iaitu isteri Imran bin Matsan. Imran bin Matsan merupakan ayah Maryam.

Hannah meinginkan zuriat dan bernazar sambil ia memohon doa kepada Allah SWT. Dengan keizinan Allah SWT ia menghamilkan Maryam tetapi suaminya meninggal dunia sebelum menyambut kelahiran bayi tersebut.Tindakan pertama yang diambil oleh Nabi Zakariya a.s selaku bapa saudaranya demi menjaga keselamatan Maryam ialah menjauhkannya daripada dikelilingi orang ramai dan ditempatkan oleh Nabi Zakariya a.s di sebuah bilik di tingkat Baitul Maqdis yang tinggi. Setelah Nabi Zakariya a.s melihat dan menyaksikan kesolehan Siti Maryam, sehingga diberikan hidangan makanan oleh Allah SWT. Beliau berdoa kepada Allah SWT agar memperolehi anak walaupaun usia Nabi Zakariya a.s dan isterinya sudah menjangkau ratusan tahun. Doa Nabi Zakariya a.s itu dikabulkan oleh Allah SWT dan diberikan tanda-tanda bahawa seorang putera akan lahir. Tanda-tanda itu adalah Nabi Zakariya a.s tidak berbicara dengan orang lain selam tiga hari.

Atas perintah Allah SWT Jibril a.s datang kepada Nabi Zakariya a.s dan memberi tahu beliau yang akan lahir seorang putera yang bernama Yahya terpelihara dari perbuatan syirik dan maksiat serta setelah Yahya meningkat dewasa Allah SWT akan memartabatkan beliau sebagai utusanNya.

Nabi Zakariya a.s wafat akibat dibunuh dalam keadaan syahid yakni kematian yang
membawa kepada kebahagian dunia dan akhirat.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

kisah nabi zakaria,nabi zakaria,sejarah nabi zakaria,Kisah nabi zakariya,Nabi jakaria,sejarah nabi zakaria lengkap,kisah nabi zakaria dibunuh,kisah nabi zakaria as lengkap,kematian nabi zakaria,kisah doa nabi zakaria,kisah nabi zakaria dan maryam,kisah nabi zakaria dari lahir sampai wafat,kisah nabi zakaria lengkap,kisah nabi zakaria a s,kisah nabi yahya lengkap,nabi zakaria dan maryam,nabi zakaria a s,nabi yahya wafat,kisah nabi zakaria wafat,nabi zakaria dibunuh,nabi zakaria idteri,zakaria dan maryam,yahya dan maryam,umur nabi zakaria wafat,sejarah singkat nabi zakaria as,sejarah singkat nabi zakaria,sejarah nabi zakaria a s,riwayat yahya anak zakaria,sejarah nabi yahya lengkap,sejarah nabi isya,sejarah lengkap nabi zakaria as,sejara nabi zakariya,riwayT hidup nabi zakaria,riwayat yahya bin zakaria,nabi zakariah,lahir dan wafatnya nabi zakaria,kisah zakaria,kisa nabi zakaria yg lengkap,kapan nabi zakaria lahir,isteri nabi zakaria,cerrita singksat nabi zakari,cerita zakaria maryam dan nabi yahya,cerita singkat kisah nabi zakaria,cerita riwayat hidup nabi zakaria,cerita nabi yahya lengkap,cerita nabi jakaria,biografi singkat nabi zakaria,anak nabi zakaria as,kisah lengkap nabi zakaria as,kisah singkat nabi zakaria,kisah nabi zakariya lengkap,kisah nabi ZAKARIYA as,cerita singkat nabi zakaria,Kisah nabi zakaria as,kisah nabi zakari saat menjelang wafat,kisah nabi yahya dibunuh,Kisah nabi jakaria,kisah nabi harun yang lengkap,kisah nabi daud lengkap,artikel nabi zakaria dari lahir sampai meninggal

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: