Tuesday, September 2, 2014

You are here: Home > Kisah 25 Nabi Dan Rasul > Sirah Dan Sejarah Nabi Zakaria a.s

Sirah Dan Sejarah Nabi Zakaria a.s

by Cahaya Purnama

NABI-ZAKARIA

Nabi Zakariya a.s merupakan anak Azir bin Muslim yang berketurunan Nabi Sulaiman a.s bin Daud a.s. Isterinya bernama Isya yang bersaudara perempuan kepada Hannah, iaitu isteri Imran bin Matsan. Imran bin Matsan merupakan ayah Maryam.

Hannah meinginkan zuriat dan bernazar sambil ia memohon doa kepada Allah SWT. Dengan keizinan Allah SWT ia menghamilkan Maryam tetapi suaminya meninggal dunia sebelum menyambut kelahiran bayi tersebut.Tindakan pertama yang diambil oleh Nabi Zakariya a.s selaku bapa saudaranya demi menjaga keselamatan Maryam ialah menjauhkannya daripada dikelilingi orang ramai dan ditempatkan oleh Nabi Zakariya a.s di sebuah bilik di tingkat Baitul Maqdis yang tinggi. Setelah Nabi Zakariya a.s melihat dan menyaksikan kesolehan Siti Maryam, sehingga diberikan hidangan makanan oleh Allah SWT. Beliau berdoa kepada Allah SWT agar memperolehi anak walaupaun usia Nabi Zakariya a.s dan isterinya sudah menjangkau ratusan tahun. Doa Nabi Zakariya a.s itu dikabulkan oleh Allah SWT dan diberikan tanda-tanda bahawa seorang putera akan lahir. Tanda-tanda itu adalah Nabi Zakariya a.s tidak berbicara dengan orang lain selam tiga hari.

Atas perintah Allah SWT Jibril a.s datang kepada Nabi Zakariya a.s dan memberi tahu beliau yang akan lahir seorang putera yang bernama Yahya terpelihara dari perbuatan syirik dan maksiat serta setelah Yahya meningkat dewasa Allah SWT akan memartabatkan beliau sebagai utusanNya.

Nabi Zakariya a.s wafat akibat dibunuh dalam keadaan syahid yakni kematian yang
membawa kepada kebahagian dunia dan akhirat.

Incoming search :

kisah nabi zakaria,nabi zakaria,kisah nabi zakaria dibunuh,kisah nabi zakaria dan maryam,nabi zakaria dan maryam,riwayat nabi zakaria,kisah nabi zakaria wafat,cerita nabi zakaria,nabi zakaria dibunuh,kisah nabi zakaria a s,sejarah nabi zakaria,kelebihan nabi zakaria,tahun nabi zakaria dibunuh,nabi zakaria wafat,nabi zakariya,riwayat hidup nabi zakaria,sirah mariam,Riwayat nabi zakaria as,sejarah nabi yang wafat,nabi zakaria a s,cerita nabi zakariah,kisah hidup maryam zakaria,kisah hidup nabi zakaria,kisah nabi zakaria as,kisah nabi zakariya,kisah nabi zakariya di bunuh,lahirnya nabi zakaria,maryam anak nabi zakaria,Zacharia nabi

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Mempunyai Masalah Rambut Gugur?

Previous post:

Next post: