≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Zakaria a.s

NABI-ZAKARIA

Nabi Zakariya a.s merupakan anak Azir bin Muslim yang berketurunan Nabi Sulaiman a.s bin Daud a.s. Isterinya bernama Isya yang bersaudara perempuan kepada Hannah, iaitu isteri Imran bin Matsan. Imran bin Matsan merupakan ayah Maryam.

Hannah meinginkan zuriat dan bernazar sambil ia memohon doa kepada Allah SWT. Dengan keizinan Allah SWT ia menghamilkan Maryam tetapi suaminya meninggal dunia sebelum menyambut kelahiran bayi tersebut.Tindakan pertama yang diambil oleh Nabi Zakariya a.s selaku bapa saudaranya demi menjaga keselamatan Maryam ialah menjauhkannya daripada dikelilingi orang ramai dan ditempatkan oleh Nabi Zakariya a.s di sebuah bilik di tingkat Baitul Maqdis yang tinggi. Setelah Nabi Zakariya a.s melihat dan menyaksikan kesolehan Siti Maryam, sehingga diberikan hidangan makanan oleh Allah SWT. Beliau berdoa kepada Allah SWT agar memperolehi anak walaupaun usia Nabi Zakariya a.s dan isterinya sudah menjangkau ratusan tahun. Doa Nabi Zakariya a.s itu dikabulkan oleh Allah SWT dan diberikan tanda-tanda bahawa seorang putera akan lahir. Tanda-tanda itu adalah Nabi Zakariya a.s tidak berbicara dengan orang lain selam tiga hari.

Atas perintah Allah SWT Jibril a.s datang kepada Nabi Zakariya a.s dan memberi tahu beliau yang akan lahir seorang putera yang bernama Yahya terpelihara dari perbuatan syirik dan maksiat serta setelah Yahya meningkat dewasa Allah SWT akan memartabatkan beliau sebagai utusanNya.

Nabi Zakariya a.s wafat akibat dibunuh dalam keadaan syahid yakni kematian yang
membawa kepada kebahagian dunia dan akhirat.

Incoming search :

kisah nabi zakaria,nabi zakaria,sejarah nabi zakaria lengkap,kisah nabi zakaria a s,Nabi jakaria,kisah nabi zakaria lengkap,kisah nabi zakaria dibunuh,Kisah nabi zakariya,kisah doa nabi zakaria,kematian nabi zakaria,nabi zakaria dan maryam,nabi zakaria a s,lahir dan wafatnya nabi zakaria,sejarah singkat nabi zakaria as,nabi zakariah,sejarah singkat nabi zakaria,sejarah nabi zakaria a s,sejarah nabi yahya lengkap,sejarah nabi isya,sejarah lengkap nabi zakaria as,sejara nabi zakariya,riwayT hidup nabi zakaria,riwayat yahya anak zakaria,kisah nabi zakariya lengkap,kisah nabi ZAKARIYA as,artikel nabi zakaria dari lahir sampai meninggal,biografi singkat nabi zakaria,cerita nabi yahya lengkap,cerita riwayat hidup nabi zakaria,cerita singkat nabi zakaria,cerrita singksat nabi zakari,isteri nabi zakaria,kisa nabi zakaria yg lengkap,Kisah nabi jakaria,kisah nabi yahya lengkap,Kisah nabi zakaria as,kisah nabi zakaria as lengkap,kisah nabi zakaria dan maryam,cerita singkat kisah nabi zakaria,kisah nabi zakaria wafat,anak nabi zakaria as

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: