≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Nuh a.s

NABI-NUH

Nabi Nuh a.s merupakan keturunan Nabi Adam a.s yang ke-10. Beliau diutuskan Allah S.W.T sebagai Rasul untuk menyampaikan ajaran-ajaran-Nya kepada penduduk negeri Armenia.

Nabi Nuh a.s menyeru kaumnya hampir beratus tahun lamanya, beliau melarang mereka menyembah berhala dan memberi petunjuk kepada mereka untuk menyembah Allah S.W.T, tetapi hanya segelintir manusia sahaja yang mengikutnya. Orang-orang yang yang tidak mahu mengikutnya itu sentiasa mengejeknya dengan kata-kata yang keji.

Setelah terjadi perdebatan dia antara Nabi Nuh a.s dengan kaumnya, mereka menentang agar Nabi Nuh a.s mendatangkan seksaan keatas diri mereka. Mereka tetap tidak mempercayai kata-kata yang disampaikan oleh Nabi Nuh a.s. Nabi Nuh a.s juga telah menyampaikan kepada mereka bahawa sekiranya mereka tidak mahu beriman kepada Allah S.W.T nescaya akan menerima azab seksaan daripadaNya tetapi mereka sedikit pun tidak menghiraukannya, malah menentang.

Setelah menerima perintah dari Allah S.W.T untuk membina kapal Nabi Nuh a.s mengumpul para pengikutnya. Tenteranya mula mengumpulkan bahan binaan dan mula membina kapal itu di kawasan yang jauh dari bandar supaya mereka semua boleh berkerja dengan tenang tanpa sebarang gangguan. Walaupun yang demikian Nabi Nuh a.s tidak luput dari ejekan serta cemuhan daripada segilintir kaumnya yang ingkar itu. Setelah selesai tugasan pembinaan kapal yang merupakan pengangkutan laut yang pertama di dunia, Nabi Nuh a.s menerima wahyu dari Allah S.W.T tentang persediaan mereka untuk berangkat maka banjir besar yang paling dahsyat melanda bumi. Seluruh kota dan desa ditengelami oleh air sehingga ke puncak bukit-bukau. Tiada tempat berlindung kecuali kapal Nabi Nuh a.s yang telah dinaiki para penumpang mukmin dan pasangan makhluk yang diselamatkan oleh Nabi Nuh a.s atas perintah Allah S.W.T. Maka binasalah seluruh kaum Nabi Nuh a.s

yang ingkar itu termasuk putera sulungnya “Kan‟aan”.

Nabi Nuh a.s diutus Allah S.W.T kepada umatnya dan tinggal bersama mereka selama 950 tahun. Beliau merupakan seorang Nabi yang sering menangis memikirkan penderhakaan kaumnya terhadap Allah S.W.T. Bertahun lamanya beliau mengajak dan menyeru dakwahnya kepada kaumnya namun hanya segelintir daripada mereka beriman kepada Allah S.W.T. Begitulah Riwayat hidup Nabi Nuh a.s dengan iringan keyakinan.

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

kisah nabi nuh,nabi nuh,kisah nabi nuh lengkap,sirah nabi nuh,sejarah nabi nuh,kisah nabi nuh secara singkat,biografi nabi nuh,kisah nabi nuh singkat,biografi nabi nuh lengkap,siroh nabi nuh,biodata nabi nuh,kisah singkat nabi nuh,kisah singkat nabi nuh as,sejarah singkat nabi nuh,cerita nabi nuh secara singkat,riwayat nabi nuh lengkap,sejarah nabi nuh lengkap,kisah nabi nuh as lengkap,kisah nabi nu,riwayat hidup nabi nuh,identitas nabi nuh,shiroh nabi nuh,sirah dan sejarah nabi nuh,riwayat hidup nabi nuh as,riwayat lengkap nabi nuh,riwayat nabi nuh,siroh singkat nabi nuh,secara ringkas kisah nabi nuh,sirah nabi nuh lengkap,sejarah riwayat nabi,sirah nabi nuh a s,Sirah lengkap nabi nuh,sejarah ringkas kisah nabi nuh,sejarah nabi nuh a s,ringkasan mengenai nabi nuh as,Kisah nabi nuh as,kisah lengkap nabi nuh as,kisah kehidupan nabi nuh,kisah hidup nabi nuh a s,cerita singkat kisah nabi nuh,cerita nabi nuh singkat,biografi singkat nabi nuh,biografi dan kisah nabi nuh,kisah nabi nuh lengkap dan singkat,kisah Nuh secara lengkap,ringkasan kisah nabi syuib,ringkasan kisah nabi nuh,Profil nabi nuh as,profil lengkap nabi nuh,perniagaan nabi nuh,biografi tentang nabi nuh as,nabi noh menyeru umatnya,kisah sirah nabi nuh,biodata nabi nuh as

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: