≡ Menu

Sumayyah ( Srikandi Islam )

SUMAYYAH

Sumayyah binti Khayyath, syahidah pertama umat Islam yang menumpahkan darahnya demi mempertahankan keimanannya bersama suami dan anak lelakinya. Teladan istimewa yang wajar dikenang sepanjang zaman.

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Sumayyah binti Khayyath adalah seorang hamba sahaya milik Abu Hudzaifah bin Al-Mughirah. Oleh tuannya, ia dikahwinkan dengan seorang lelaki asal Yaman yang bernama Yasir bin Amir yang merupakan perantau di kota Makkah. Kerana banyak mendapat halangan, Yasir meminta perlindungan kepada Abu Hudzaifah yang merupakan kepala suku Bani Makhzum.

 


Hasil perkahwinannya dengan Yasir bin Amir, Sumayyah dikurniai anak lelaki yang diberi nama Ammar bin Yasir. Melalui anak lelakinya inilah, pasangan Yasir dan Sumayyah mengenali agama Islam.

Suatu hari, Ammar yang mula menginjak usia remaja mendengar khabar tentang kedatangan nabi baru yang membawa ajaran Tuhan. la pun segera mencari dan ingin membuktikan khabar tersebut. Sebaik sahaja mengenali Rasulullah s.a.w., Ammar pun terus jatuh hati dan langsung mengucapkan ikrar syahadatnya.

Mendapat khabar gembira, Ammar segera menceritakan kepada ayah bundanya. Berbeza dengan kebanyakan orang Quraisy yang anti bahkan memusuhi Islam, Yasir dan Sumayyah justeru menyambut gembira khabar gembira ini. Bahkan mereka kemudian mengikuti jejak Ammar untuk bersyahadat dan menjadi Muslim dan Muslimah.

Keislamanan yang awalnya disembunyikan akhirnya diketahui juga. Mendengar cerita bahawa keluargaYassir ini memeluk agama Islam menimbulkan kemarahan Abu Hudzaifah. la memaksa supaya keluarga ini meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka yang menyembah latta dan uzza. Namun ketiganya berkeras mempertahankan keyakinan mereka.
Seperti yang dialami oleh golongan awal yang memeluk Islam, Yasir, Sumayyah, dan Ammar mengalami banyak sekali halangan dan cubaan. Hal ini ditambah lagi kerana status keluarga mereka yang bukan daripada kalangan bangsawan Quraisy. Akibatnya penderitaan yang mereka alami keterlaluan dan mereka diseksa dengan kejam melampaui batasan kemanusiaan.

Orang yang paling kejam menyeksa mereka adalah orang-orang yang selama ini melindunginya iaitu daripada kalangan Bani Makhzum yang dipimpin Abu Hudzaifah. Sumayyah yang merupakan seorang wanita, dihumban ke atas pasir, lalu tubuhnya ditimbus dengan pasir yang sangat panas.

Seakan belum puas hati, dada Sumayyah kemudiannya dihimpit dengan batu besar supaya ia tidak dapat bernafas. Lalu mereka memaks Sumayyah untuk mengimani berhala-berhala nenek moyang mereka. Namun wanita solehah ini tetap bertahan dengan keyakinannya kerana ingat janji Allah SWT bagi hamba-Nya yang bertakwa, iaitu syurga.

Yasir, Sumayyah, dan Ammar terus mendapatkan seksaan yang sedemikian keji. Mereka didera, dicambuk, disalib di padang pasir yang terik, ditindih dengan batu panas, dibakar dengan besi panas, bahkan sampai ditenggelamkan ke dalam air hingga sesak nafasnya dan mengelupas kulitnya yang penuh dengan luka.

Suatu hari ketika Ammar sudah tidak mampu untuk menanggung penyeksaan, ia kemudian mengadu pada Rasulullah s.a.w. mengenai keadaannya. Rasul yang setiap hari datang memberikan sokongan lantas berseru, “Sabarlah, wahai keluarga Yasir. Tempatyang dijanjikan bagi kalian adalah syurga.”

Sekalipun berat seksaan yang diterima, namun ketiganya tetap mempertahankan keislamannya.
Ketika berada dalam keadaan sedar, tidak ada satu pun kalimat yang teriontar dari mulut ketiganya kecuali kalimat “Ahad..Ahad..” seperti yang dilontarkan Bilal bin Rabah. Hal ini semakin meningkatkan amarah orang Quraisy kerana gagal melunturkan keimanan mereka.

Hingga suatu ketika, orang Quraisy berasa putus asa dengan keteguhan iman ketiganya, mereka memutuskan membunuh Sumayyah. Adalah Abu Jahal yang melaksanakan perbuatan keji tersebut. Dengan tombaknya yang runcing, Abu Jahal menjadikan Sumayyah mujahidah pertama yang gugur di jalan Allah apabila tombak tersebut menembusi dada Sumayyah.

Menjelang wafatnya, tidak sedetik pun Sumayyah menggadaikan keimanannya. Sumayyah binti Khayyath simbol ketabahan hati, kekuatan iman, dan ketangguhan jiwa seorang mujahidah. la rela mengorbankan segala-galanya, termasukjiwa dan raganya demi Islam.

Sumayyah binti Khayyath syahid dengan meninggalkan teladan yang luar biasa. Tidak hairan ia menjadi wanita yang sangat mulia dengan keberanian dan ketabahannya. “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: “Kami telah beriman” sedang mereka tidak diuji lagi?” (Surah Al Ankabut, ayat 2).

 

Incoming search :

kisah sumayyah,sumayyah,cerita sumayyah,kisah srikandi islam,sejarah sumayyah,biodata sumayyah,riwayat hidup sumayyah,kisah sumaiyah ummu amar bin yasir,kisah hidup sumayyah,sumaiyah,cerita sumaiyah,kisah summayah,kisah sumayah,srikandi islam sumayyah,tokoh srikandi islam,sumaiyah ummu ammar bin yasir,tentang sumayyah,Kisah sumaiyah,kisah sumaiyyah,sumayyah yasir,sejarah islam yang disembunyikan,kisah srikandi islam sumayyah,biodata sumayyah ummu ammar bin yasir,kisah sumayyah ummu ammar bin yasir,riwayat hidup sumaiyah,sumayyah sejarah,sejarah hidup sumayyah,riwayat hidup sumaiyyah,kisah2 wanita islam,sejarah hidup sumaiyah,riwayat hidup sumayyah ummu ammar,sejarah sumaiyyah,tentang summayah,tentang sumayah,teks bercerita kisah tokoh islam,teks bercerita kisah sumayyah,teks bercerita bilal b rabah,siapa yang membunuh summayyah dan bilal bin rabbah,sumayyah ummu ammar bin yasir biodata,sumayyah serikand,sumayah srikandi islam,tokoh islam sumayyah,sejarah tokoh islam sumayah,sejarah tentang wanita,sejarah sumaiyyah ummu ammar bin yasir,Ummu sumayyah,kisah2 islam,kisah yasir dn summayah,kisah amr bin yasir,keluarga yass,keluarga yasir sumayyah adalah bangsa,keluarga sumayya edib,gambqr wanita muslim sumayyah,download lagu pendek sumayyah,Cerita-cerita orang yg mempertahankan agama islam,cerita tentang sumayah,cerita sumaiyyah,Cerita sumaiya,cerita lagu summayyah,cerita kisah sumayyah,biodata sumbangan dan sejarah sumaiyyah,biodata sumaiyyah ummu ammar,kisah bilal bin rabah dan sumayyah,kisah insaf islam,kisah sumyyah,kisah summyyah,kisah summayyah dn bilal bin rabbah,kisah summaiyah,Balasan Allah terhadap Sumaiyah Ummu Ammar bin Yasir,kisah sumayyah diseksa,kisah sumaiyaah,kisah srikandi,kisah siti sumayyah,kisah serikandi sumaiyyah,kisah perjalanan sumayah,kisah penuh sumayyah,kisah penuh sumaiyyah,kisah pendek sumaiyah,bercerita kisah sumaiyah

1 comment… add one

  • dmitri

    pantas bener tuh kalau sebelumnya nyanyi lagu wajib nasional ‘gugur bungaku di taman bakti’

Leave a CommentNext post:

Previous post: