≡ Menu

Sumayyah ( Srikandi Islam )

Lazada malaysia promotion

SUMAYYAH

Sumayyah binti Khayyath, syahidah pertama umat Islam yang menumpahkan darahnya demi mempertahankan keimanannya bersama suami dan anak lelakinya. Teladan istimewa yang wajar dikenang sepanjang zaman.

Sumayyah binti Khayyath adalah seorang hamba sahaya milik Abu Hudzaifah bin Al-Mughirah. Oleh tuannya, ia dikahwinkan dengan seorang lelaki asal Yaman yang bernama Yasir bin Amir yang merupakan perantau di kota Makkah. Kerana banyak mendapat halangan, Yasir meminta perlindungan kepada Abu Hudzaifah yang merupakan kepala suku Bani Makhzum.

 


Hasil perkahwinannya dengan Yasir bin Amir, Sumayyah dikurniai anak lelaki yang diberi nama Ammar bin Yasir. Melalui anak lelakinya inilah, pasangan Yasir dan Sumayyah mengenali agama Islam.

Suatu hari, Ammar yang mula menginjak usia remaja mendengar khabar tentang kedatangan nabi baru yang membawa ajaran Tuhan. la pun segera mencari dan ingin membuktikan khabar tersebut. Sebaik sahaja mengenali Rasulullah s.a.w., Ammar pun terus jatuh hati dan langsung mengucapkan ikrar syahadatnya.

Mendapat khabar gembira, Ammar segera menceritakan kepada ayah bundanya. Berbeza dengan kebanyakan orang Quraisy yang anti bahkan memusuhi Islam, Yasir dan Sumayyah justeru menyambut gembira khabar gembira ini. Bahkan mereka kemudian mengikuti jejak Ammar untuk bersyahadat dan menjadi Muslim dan Muslimah.

Keislamanan yang awalnya disembunyikan akhirnya diketahui juga. Mendengar cerita bahawa keluargaYassir ini memeluk agama Islam menimbulkan kemarahan Abu Hudzaifah. la memaksa supaya keluarga ini meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka yang menyembah latta dan uzza. Namun ketiganya berkeras mempertahankan keyakinan mereka.
Seperti yang dialami oleh golongan awal yang memeluk Islam, Yasir, Sumayyah, dan Ammar mengalami banyak sekali halangan dan cubaan. Hal ini ditambah lagi kerana status keluarga mereka yang bukan daripada kalangan bangsawan Quraisy. Akibatnya penderitaan yang mereka alami keterlaluan dan mereka diseksa dengan kejam melampaui batasan kemanusiaan.

Orang yang paling kejam menyeksa mereka adalah orang-orang yang selama ini melindunginya iaitu daripada kalangan Bani Makhzum yang dipimpin Abu Hudzaifah. Sumayyah yang merupakan seorang wanita, dihumban ke atas pasir, lalu tubuhnya ditimbus dengan pasir yang sangat panas.

Seakan belum puas hati, dada Sumayyah kemudiannya dihimpit dengan batu besar supaya ia tidak dapat bernafas. Lalu mereka memaks Sumayyah untuk mengimani berhala-berhala nenek moyang mereka. Namun wanita solehah ini tetap bertahan dengan keyakinannya kerana ingat janji Allah SWT bagi hamba-Nya yang bertakwa, iaitu syurga.

Yasir, Sumayyah, dan Ammar terus mendapatkan seksaan yang sedemikian keji. Mereka didera, dicambuk, disalib di padang pasir yang terik, ditindih dengan batu panas, dibakar dengan besi panas, bahkan sampai ditenggelamkan ke dalam air hingga sesak nafasnya dan mengelupas kulitnya yang penuh dengan luka.

Suatu hari ketika Ammar sudah tidak mampu untuk menanggung penyeksaan, ia kemudian mengadu pada Rasulullah s.a.w. mengenai keadaannya. Rasul yang setiap hari datang memberikan sokongan lantas berseru, “Sabarlah, wahai keluarga Yasir. Tempatyang dijanjikan bagi kalian adalah syurga.”

Sekalipun berat seksaan yang diterima, namun ketiganya tetap mempertahankan keislamannya.
Ketika berada dalam keadaan sedar, tidak ada satu pun kalimat yang teriontar dari mulut ketiganya kecuali kalimat “Ahad..Ahad..” seperti yang dilontarkan Bilal bin Rabah. Hal ini semakin meningkatkan amarah orang Quraisy kerana gagal melunturkan keimanan mereka.

Hingga suatu ketika, orang Quraisy berasa putus asa dengan keteguhan iman ketiganya, mereka memutuskan membunuh Sumayyah. Adalah Abu Jahal yang melaksanakan perbuatan keji tersebut. Dengan tombaknya yang runcing, Abu Jahal menjadikan Sumayyah mujahidah pertama yang gugur di jalan Allah apabila tombak tersebut menembusi dada Sumayyah.

Menjelang wafatnya, tidak sedetik pun Sumayyah menggadaikan keimanannya. Sumayyah binti Khayyath simbol ketabahan hati, kekuatan iman, dan ketangguhan jiwa seorang mujahidah. la rela mengorbankan segala-galanya, termasukjiwa dan raganya demi Islam.

Sumayyah binti Khayyath syahid dengan meninggalkan teladan yang luar biasa. Tidak hairan ia menjadi wanita yang sangat mulia dengan keberanian dan ketabahannya. “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: “Kami telah beriman” sedang mereka tidak diuji lagi?” (Surah Al Ankabut, ayat 2).

 

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

kisah sumayyah,sumayyah,kisah srikandi islam,biodata sumayyah,sejarah sumayyah,cerita sumayyah,Kisah sumaiyah,riwayat hidup sumayyah,kisah hidup sumayyah,sumaiyah,kisah sumaiyah ummu amar bin yasir,kisah sumayyah ummu ammar bin yasir,srikandi islam sumayyah,biodata sumayyah ummu ammar bin yasir,riwayat hidup sumaiyah,cerita ringkas sumayyah,biodata sumaiyah,rangkuman kisah sumayyah,ummu sumayyah,cerita tentang sumayyah,sifat peribadi sumayyah ummu ammar bin yasir,sumayyah ummu ammar,sumayyah srikandi islam,sumaiyah ummu ammar bin yasir,teladan sifat summayah,sejarah singkat syahidah sumayyah,sejarah kisah sumayyah,sejarah bilal bin rabah,sajak tentang syahidah pertama,riwayat ringkas amar,riwayat kisah hidup summayyah,riwayat hidup yasir dan sumayyah secara singkat,riwayat hidup summayyah,tentang sumaiyah,ummu amr bin yasir,riwayat hidup sumaiyah ummu ammar bin yasir,sejarah sumayah,teks syarahan sumayyah,summayyah ummu ammar bt yasir,sumaiyah ummu ammar bin yasir biodata,sumayyah amar,sumaiya,sumayyah pen,sumayyah picture,srikandi sumayyah,sumayyah serikandi islam,sumayyah ummu amar,sumai,sifat sifat peribadi su,siapa itu yasir dan sumayyah,sumayyah wanita pertama syahid,sejarah sumaiyah,riwayat hidup biodata sumaiyyah,kisah pendek sumaiyah,kisah cerita tentang sumayah,kisah cerita sumayyah,keturunan Sumayyah Ummu Ammar Bin Yasir,kelebihan summayah,gelaran kepada sumayyah,drama kisah sumayah,download lagu percuma,contoh essay my idol sumayyah ummu ammar,cerita wanita solehah sumaidah,cerita summayah,cerita summaya wanita sholehah,cerita kisah sumayyah,biodata sumaiyyah binti amir,biodata sumaiyah ummu ammar bin yasir,bilal bin rabah biodata,asal usul sumayyah,kisah penuh sumaiyyah,kisah singkat sumayyah,ringkasan kisah sumaiyah,peribadi sumayyah,Pendidikan islam summayah,nama penuh summayah,nama penuh sumayyah,kisah2 sumayyah,kisah ummu sumayah,kisah umayyah ammar dan yasar,kisah tentang sumayah,kisah tentang sumaiyah,kisah summayyah,kisah sumayyah dan keluarga,kisah sumayya yasir,kisah sumayy,kisah sumayiah,kisah sumaya,kisah srikandi sumayah,10 sifat peribadi sumayyah ummu ammar bin yasir

Comments

2 comments… add one

  • dmitri

    pantas bener tuh kalau sebelumnya nyanyi lagu wajib nasional ‘gugur bungaku di taman bakti’

  • KIMI

    KIMI INGIN BELAJAR PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1

Leave a CommentNext post:

Previous post: