≡ Menu

Zina Akan Menghancurkan Fitrah Hidup

akibat-Zina-600x375

KITA sering membaca dan dihidangkan laporan media mengenai kes buang bayi yang seakan-akan menjadi perkara biasa saja dalam masyarakat hari ini. Saban minggu ada saja laporan perbuatan terhina itu. Antara punca peningkatan gejala itu disebabkan disebabkan perbuatan zina pada zaman ini.

Allah mengingatkan manusia keburukan zina ini menerusi ayat 32 surah al-Israk bermaksud: “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan keji yang membawa kepada kerosakan.”

Ternyata, gejala zina mula menampakkan impak negatif yang cukup ketara dengan meningkatnya statistik kes buang bayi, menggugurkan janin dan jumlah kelahiran anak tidak sah taraf.

Inilah kesan dibawa oleh perbuatan zina dan inilah juga yang dimaksudkan Allah sebagai satu jalan jahat yang membawa kerosakan.

Sesungguhnya perbuatan zina harus dilihat mengandungi impak buruk dari tiga sudut, iaitu kesannya terhadap agama, sosial dan kesihatan manusia. Dari segi agama, berzina menyebabkan lenyapnya cahaya iman kerana Rasulullah SAW pernah mengatakan bermaksud: “Tidak berzina seseorang penzina ketika dia berzina, dia dalam keadaan seorang beriman.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Perbuatan zina membawa akibat buruk kepada pelakunya bukan saja di akhirat kelak, tetapi impaknya sudah jelas diazabkan Allah di dunia lagi. Kemunculan gejala penyakit pelik dan kronik yang sukar diubati hingga kini membuktikan betapa dahsyatnya akibat dari zina itu.

Antara penyakit berbahaya yang berpunca daripada perbuatan zina ialah HIV/AIDS. Penyakit ini sangat dahsyat kerana sehingga kini, pakar perubatan masih bingung dalam usaha mereka mencari penawarnya.

Perbuatan zina yang semakin berleluasa berpunca daripada kurangnya pemahaman jitu terhadap ajaran agama, sebaliknya lebih ghairah meniru kehidupan Barat yang mengutamakan pergaulan bebas.

Orang yang melanggar larangan Allah supaya menjauhi zina ialah golongan manusia yang mengikuti dorongan hawa nafsu liar mereka dan juga ditakluk syaitan. Ini kerana, apa saja perbuatan keji adalah hasil kejayaan syaitan mengawal diri seseorang sehingga tidak mampu membezakan yang benar dan salah di sisi agama.

Sebab itulah Allah berpesan kepada kita yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman, janganlah kamu mengikut langkah syaitan. Sesiapa yang mengikut langkah syaitan, maka sesungguhnya syaitan itu menyuruh mengerjakan perbuatan keji dan yang mungkar. Sekiranya tidaklah kerana kurnia Allah dan rahmat-Nya kepada kamu sekalian, nescaya tidak seorangpun daripada kamu bersih (daripada perbuatan keji dan mungkar itu) selama-lamanya, tetapi Allah membersihkan siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Surah an-Nur, ayat 21)

Dalam sudut larangan berzina ini ada kisah yang dapat direnungi bersama iaitu perbualan seorang pemuda dengan Rasulullah SAW. Pemuda itu berkata: “Wahai Rasulullah, izinkanlah saya melakukan perbuatan zina.” Lantas dengan segera orang ramai menerpanya dan memperingatkannya: “Cukup. Cukup atau berhentilah berbicara demikian.”

Rasulullah SAW kemudian berkata kepada pemuda itu: “Hampir kepadaku.” Pemuda itupun datang hampir kepada Baginda dan Baginda pun memintanya duduk.

Selepas pemuda itu duduk hampir dengan Rasulullah SAW, Baginda pun mengajukan soalan kepadanya: “Apakah kamu suka perzinaan itu berlaku kepada ibumu?” Jawab pemuda itu: “Tidak ada seorangpun yang menyukai hal itu terjadi pada ibu mereka.” Kemudian Rasulullah bertanya lagi: “Apakah kamu suka hal itu terjadi kepada puterimu?” Jawabnya: “Tidak demi Allah, saya menjadi tebusanmu dan tidak seorangpun menginginkan itu terjadi pada puteri mereka.”

Rasulullah SAW meneruskan soalannya kepada pemuda itu: “Apakah kamu menyukai hal itu terjadi kepada saudaramu?” Katanya: “Tidak. Demi Allah saya menjadi tebusanmu, kemudian dia menyambung,” Tiada seorangpun inginkan hal itu berlaku.”

Rasulullah SAW masih meneruskan soalannya kepada pemuda itu dan masih dijawab dengan jawapan yang sama dan akhirnya Rasulullah SAW meletakkan tangan pemuda itu ke atasnya dan berdoa untuknya: “Wahai Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya, peliharalah kemaluannya, setelah itu pemuda itu dilaporkan tidak lagi berkeinginan melakukan zina.” (Riwayat Imam Ahmad)

Peristiwa ini memberikan kita suatu gambaran bahawa Rasulullah SAW begitu komited mendidik umatnya menjauhi perbuatan zina. Kaedah yang digunakan Rasulullah SAW dalam peristiwa ini lebih menumpukan kepada pendekatan pemahaman dalaman atau psikologi dengan mengemukakan pertanyaan demi pertanyaan.

Justeru, haruslah kita insaf bahawa Islam menyediakan ramuan terbaik buat kita untuk menjalani kehidupan di dunia dalam satu acuan bersyariat yang luhur dan janganlah kita menjadi ingkar dengan melakukan perbuatan terlarang kerana kesannya sangat buruk bukan saja mendapat seksa di akhirat, malah ditimpa azab ketika di dunia, sama ada disedari atau tidak.

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

menjauhi zina,kata kata zina,Kata bijak menghindari zina,kata kata larangan zina,kata tentang berzina,kata pengajaran bagi yang suka buat maksiat com,kata mutiara zinah,kata untuk menjahui zina,kata mutiara tentang zina,kata mutiara tentang berzina,kata mutiara menjauhi hiv aids,kata mutiara larangan zina,kata mutiara larangan pergaulan bebas,Kata motivasi untuk menjauhi perzinahan,kata motifsi buat wanita yang berzina,kata larangan pada pergaulan bebas,kata kata untuk menjauhkan zina,kata kata untuk menghindari zinah,kata kata tentang zina,kata kata nasihat zina com,kata untuk menjauhi zina,kata zinah islam,larangan berzina,manfaat larangan allah untuk berzzina,manfaat menjauhi zina,manfaat zina,stiker hadits nasehat buat wanita,pepatah tentang maksiat dan zina,perbuatan dilarang zina,poto poto larangan orang yg berjinah,kta kta mutiara lrangan zinah,kesan-kesan berziba,kata* bijak untuk menjauhi zina,kata-kata motivasi menjauhi zina,kata-kata tentang zina,kata2 jauhi zinah,kata2 larangan zina,kata2 zina,kesan akibat berzina,kesan bezina dalam islam,slogan jauhi zina,kata kata mutira zina,kata kata mutiara tentang zina dan sek bebas,gambar kata mutiara islam tentang wanita zina,gambar kata mutiara islam buat yg pernah zina,gambar kata motivasi tentang berzina,gambar kata maksiat,gambar kata larangan zina,gambar kata kata perbuatan terlarang,gambar kata bijak tentang zina,gambar kata bijak buat org yg suka maksiat,dpbbzinah,dp zinah,dp larangan maksiat,dp kata2 untuk menjauhi maksiat,dp kata penzina,dp gambar jinah,dp d larang berjina,di larang maksiat kata kata,bahaya jinah,gambar kata-kata bijak buat wanita yg suka berzina,Gambar kata-kata yang melarang jauhi zina,gambar larangan berzina,kata kata mutiara tentang larangan berzina,kata kata mutiara larangan berzina,kata kata mutiara buat perempuan pezina,kata kata motivasi untuk mencegah terjadinya pergaulan bebas,kata kata menjauhi jinah,kata kata larangan zinah,kata kata dan gambar tentang zina,kata gambar larangan zina,kata bijak zina,Kata bijak tentang bahaya jinah,kata bijak perempuan zinah,kata - kata terbaik tentang ibubapa,hikmah dan manfaat menjauhi pergaulan bebas dan perbuatan zina,hampir berzina,hadits larangan mencela,gambar stiker larangan zina,gambar larangan seks bebas,ayat larangan zina

Comments

0 comments… add one

Leave a CommentNext post:

Previous post: