≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

ADVERTISEMENT   Pelita Raya Solar

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

 

Incoming search :

doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,nazak,tanda kematian yang baik,perkara ini perlu dibuat dua orang,tanda orang nazak,tanda tanda kematian yang baik,bacaan untuk orang nazak,bacaan untuk orang sakit tenat,tanda hampir mati,menghadapi kematian,tanda2 orang nazak,sakit tenat,doa ketika ziarah orang sakit,perkara ini perlu dibuat oleh dua orang,meninggal dunia dengan mata terbuka,kata semangat untuk yang tengah nazak,doa ketika sakit tenat,bacaan untuk orang yang nazak,doa orang sedang nazak,surah dibaca ketika nazak,doa penjaga ruh,surah untuk orang nazak,meninggal dengan mata terbuka,mengucap ketika nazak,panduan kketika mengadAP ORANG YANG KOMA,lafadz ketika orang menghadap sakratul maut,lihat nazak,orng najak,maksud mati dalam keadaan mulut terbuka,mata terbuka ketika meninggal dalam islam,orang yang meninggal dengan mata terbuka,orang sakit meracau,mati mata terbuka,pengajaran saat nyawa akan berpulang,knapa orang sakit lihat ke atas,org yg nazak,perkara-perkara yang perlu dibuat ketika ada ahli keluarga meningal dunia,kenapa perlu rasa simpati bila ziarah orang sakit,Perkara yang perlu dilakukan jika kucing sedang tenat,perkara yang perlu buat dua orang,perkara perlu dibuat dua orang,kesakitan ketika mati,kewajipan menjaga orang sakit,perkara ini perlu dbuat oleh dua oranh,orang nazak wajib baca ape,Orang meninggal terbuka mulut tanda,menghadapi orang yang sakit tenat,nampak org ygbdah mati masa kita sakit kuat nazak,nak baca apa untuk pesakit,mulut tak boleh tutup ketika meninggal dunia,menunggu dipanggil bapa saat koma doa,menghadapi saat sakaratul maut,meninggal dengan mulut terbuka,menghadapi sakratul maut,kenapa org meninggal mulut terbuka,mengapa orang yang meninggal mulut nya terbuka,menempuh dugaan orang meninggal,orang meninggal mulut terbuka,orang meninggal dengan mata terbuka,orang meninggal,orang mati apa yang di harap,membantu orang sakit yang sedang kritis,nazzak/ajal,nazak susah meninggal,nazak sebelum mati,menghadapi waktu nazak,ucapan buat orang sakit tenat,tanda orang nak meninggal dunia,tanda nak meninggal,tanda menangis ketika nazak,tanda mayat mata terbuka,tanda manusia nak ajal,tanda kucing nak mati,tanda awal nazak,tanda air mata saat sakaratul maut,tanda air mata jenazah,talkin semasa koma,Syair doa orang yang sakit kritis,tanda orang sakit yg nazak,tanda orang tua uzur,tanda org nak mati,tips menjaga air mata jatuh saat berhadapan,tips membantu semangat orang sakit,tindakan ketika melawat orang sakit,tanda2 kematian bagi org yg koma,tanda-tanda orang nazak,tanda-tanda kematian bagi orang yang telah nazak,tanda tanda sakit tenat,tanda tanda orang nazak,tanda tanda orang beriman ketika nazak,tanda tanda nak meninggal,tanda tanda mati yang tidak baik,surat yg perlu dibaca menghadpi sakit kritis,surat yang di baca orang sakit menjelang ajal,Surai untuk mudahkan sakratul maut,supaya roh yg sedang sakaratul maut cepat meninggal kan jasad,singgir nazak orang meninggal dunia,sebab kena megucap semasa nazak,sakit memhadapi kematian,saat saat menghadapi sakaratul maut,saat orang nazak,saat nazak,rupa hidung yang jatuh sebelum nak mati,roh melihat jasad ketika nazak,roh ketika koma,petanda mati mata terbuka forum,surah dibaca untuk orang sakit,surah ketika melawat org nazak,Surah meninggal dunia,surah yg sesuai dibacakan untuk orang sedang nazak,surah yg sesuai dibaca untuk orang yang sedang nazak,surah yg dibaca saat orang sakratul maut,surah yg baik dibacakn utk orang yg koma /sekarat,surah yang perlu dibaca untuk orang nazak,surah yang patut di baca ketika orang sakit tenat,surah yang harus dibaca untuk orang meninggal,surah yang di baca saat menghadapi org yang lagi sakkit kuat,surah untuk orang sakit tenat,surah untuk orang koma,surah orang sakit,perkata ini kena dibuat dua orang,kenapa orang meninggal mulutnya terbuka,do a untuk nyembuh n org koma,bolehkah kita mentalqimkan orang yg sakaratul maut sudah koma apa dia bisa mendengar,bila sakratul maut apa yang harus di perbuat agar orang yang meninggal bisa meninggal dengan lancar,BILA ORG KAFIR DLM AZAB APA DOA MEREKA,bila nazak,bila koma,bagaimana membantu orang sedang nazak,bagaimana hendak mati beriman,bacaan utk org yg sedang nazak,bacaan untuk memudahkan orang meninggal,bacaan untuk ibu sakit tenat,bacaan surah terbaik utk org nazak,bacaan quran untuk orang nAzak,cara agar sakarataul maut kucing tidak lama,cara berhadapan dengan orang nazak,cirir orang yg sedang nazak,ciri2 datangnya sakaratul maut,ciri-ciri orang nazak,cara roh orang beriman di keluarkan dari jasad,cara nak mengetahui saat2 kematian,Cara menuntun orang yang susah meninggal,cara menghadapi orang yg mulutnya nyinyir,cara mengetahui orang yang kuat merapu,cara kucing nazak,cara jaga anak kucing nazak,Cara hadapi sakit,cara hadapi orang nazak,bacaan orang sedang tenat,bacaan ketika mengadap jenazah,apa perlu buat bila ayah sakit,apa ke azab org bnyk hutang ketika mati,amalan sedang menghadapi perkara,amalan menghadap orang mati,air mata seseorang yang meninggal dunia,agar dapat mengucap sebelum mati,adakah roh kembali ketempat sakaratulmaut,adakah orang kan melawat orang sakit kena halau,adab ziarah orang nazak,adab terhadap orang sakaratul maut,adab menziarahi orang nazak,adab menziarah orang sakit kritikal,apa perlu buat ketika melihat orang nazak,apa perlu dibuat ketika tbs,bacaan doa buat menghadapi orang,bacaan bagi orang yang sakit tenat,azab nya sakit sebelum mati,ayat quran ketika tenat,ayat permudah sakaratul maut,ayah nazak dan merapu,apakah makna seseorang yang sakit tenat enggan di lawati,apa yg perlu dilakukan apabila ibubapa meninggal dunia,apa yang perlu dilakukan untuk orang nazak,apa yang perlu dilakukan ketika ahli keluarga meninggal dunia,apa yang perlu dibuat ketika hadapi orang yang sedang nazak,apa syariat menghadapi org sakartul maut,adab menghadapi orang sakit,doa apa yg harus nya di baca ketika orang sakaratul maut,kenapa orang mati matanya terbuka,doa ziarah orang nazak,doa yang terbaik untuk nenek yang sakit tua,doa utk org sakit tenat,doa utk orang sakit tenat,doa utk ibubapa yg sakit,doa untuk pesakit kritikal,Doa untuk org yang nazak,doa untuk org nazak,doa untuk orang yg nazak,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,Doa untuk orang yang sedang sakit dan masih koma,doa untuk orang yang sedang nazak,doa ziarah orang sakit rumi,dugaan orang tua meninggal dunia,kenapa mati dengan mulut terbuka,kenapa manusia susah mati di saat sakit,kenapa hidung jatuh,kematian yang baik,keadaan orang yg nazak,kata-kata untuk orang sakit tenat,Kata buat ayah yang menghadapi sakaratul maut,kalau perbuatan orang ayat apakah patut dibaca,jenazah mulut terbuka,hukum ziarah orang sakit,hadis mengajar kita membaca doa ketika menghadapi kesakitan,gambar org sakit koma,doa untuk orang yang kritikal,doa untuk orang tengah nazak,DOA ORANG DALAM SUSAH YANG KRITIKAL,doa mudahkan azab orang sakit,doa menziarah orang sakit,doa memudahkan meninggal dunia,doa melawat orang sakit rumi,doa ketika tengok jenazah,doa ketika orang sakit nazak,doa kematian yang baik,doa islam ketika melawat orang kristian mati,doa doa untuk ciri ciri orang mendekati ajal umat islam,doa buat orang yg menghadapi kematian,doa buat keluarga yg koma,doa orang nazak,doa orang saket tenat,doa untuk orang sedang nazak,doa untuk orang nazak,doa untuk orang kemalangan,doa untuk orang bukan islam ketika dalam keadaan sakit tenat,doa untuk ibu yg lg koma,doa sedang sakit nazak,doa sedang nazak,doa sakit tenat,doa saat menunggui orang yang mendekati ajal,doa saat kematian,doa orang yang sedang sakit tenat,doa orang sakit tenat,doa bagi org yang menhadap ajal

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: