≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Incoming search :

doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,tanda tanda kematian yang baik,bacaan untuk orang sakit tenat,nazak,tanda orang nazak,perkara ini perlu dibuat dua orang,tanda tanda kematian semakin hampir,menghadapi kematian,tanda hampir mati,tanda nazak,tanda kematian yang baik,bacaan untuk orang nazak,tanda2 orang nazak,doa ketika ziarah orang sakit,doa untuk orang sakit kuat,kata semangat untuk yang tengah nazak,keadaan ketika nazak,adab ziarah orang sakit,bacaan untuk orang yang nazak,surah dibaca ketika nazak,doa melawat org sakit,perkara ini perlu dibuat oleh dua orang,doa ketika sakit tenat,meninggal dunia dengan mata terbuka,nak baca apa untuk pesakit,nampak org ygbdah mati masa kita sakit kuat nazak,merawat jenazah ketika sakit,meninggal mata terbuka,menunggu dipanggil bapa saat koma doa,nazak sebelum mati,nazak susah meninggal,perkara perlu dibuat dua orang,perkara ini perlu dibuat,perkara ini perlu dbuat oleh dua oranh,pergi tempat orang mati menjadi sakit,pengalaman uruskan jenazah orang baik,org tua uzur,orang yang meninggal dengan mata terbuka,orang sakit meracau,orang meninggal mulut terbuka,orang meninggal mulut melopong tanda,orang mati apa yang di harap,nazak yang baik,perkara perlu dibuat ketika melihat orang nazak,meninggal mata dan mulut terbuka,ketika roh di nazak,ketika nazak keluar buih mulut,kesakitan ketika mati,kenapa susah dan banyak dugaan semasa nazak,kenapa orang mati matanya terbuka,kenapa manusia susah mati di saat sakit,kenapa hidung jatuh,kematian ysng baik,kematian yang baik,kematian org yang mempunyai saka,kebaikan menjaga orang sakit,keadaan orang yang memiliki saka ketika nazak,knp mulut terbuka ketika meninggal dunia?,lafadz ketika orang menghadap sakratul maut,meninggal dengan mulut terbuka,meninggal dengan mata terbuka,menghadapi sakratul maut,menghadapi orang yang sakaratul maut,mengapa orang yang meninggal mulut nya terbuka,menempuh dugaan orang meninggal,membantu orang sakit yang sedang kritis,mata terbuka ketika sakit,maksud mati mata terbuka bukan islam,maksud mati dalam keadaan mulut terbuka,maksud koma dlam sakit,macammana orang yang marti,kata semangat kepada anak kecil yg sakit,perkara sunat ketika orang sedang nazak,waktu sakarotulmaut,tanda seseorang yang dekat dengan kematian,tanda org nak mati,tanda orang sedang sakaratul maut,tanda orang sakit yg nazak,tanda orang meracau ketika sedang sakit,tanda orang beriman meninggal dunia,tanda nak meninggal,tanda menangis ketika nazak,tanda manusia nak ajal,Yasin nazak,persediaan apabila ada kematian ahli keluarga,tanda azab saat kematian,tanda air mata saat sakaratul maut,tanda tanda hampir mati,tanda tanda kematian melihat kucing,waktu nazak,ucapan buat orang sakit tenat,ucapan bila melihat jenazah perempuan-allahummaqfirlaha,tips menjaga air mata jatuh saat berhadapan,tips membantu semangat orang sakit,tanda2 org nk meninggal,tanda2 kematian sudah hampir,tanda-tanda orang nazak,tanda tanda sakit tenat,tanda tanda orang tua yang uzur mati,tanda tanda orang sakaratul maut yang baik,tanda tanda orang hampir meninggal,tanda tanda orang beriman ketika nazak,tanda air mata jenazah,talkin semasa koma,surah dibaca untuk orang sakit,surah bagi orang sakit,supaya roh yg sedang sakaratul maut cepat meninggal kan jasad,singgir nazak orang meninggal dunia,sebab kena megucap semasa nazak,sakit tenat,rupa hidung yang jatuh sebelum nak mati,roh melihat jasad ketika nazak,roh ketika koma,persediaan menghadapi kematian,perkata ini kena dibuat dua orang,perkara-perkara yang perlu dibuat ketika ada ahli keluarga meningal dunia,Perkara yang perlu dilakukan jika kucing sedang tenat,Surah meninggal dunia,surah untuk orang koma,suroh dibaca dekat orang sakit,surat yg dibaca ketika sakit,surat yang di baca orang sakit menjelang ajal,Surai untuk mudahkan sakratul maut,surah yg sesuai dibacakan untuk orang sedang nazak,surah yg sesuai dibaca untuk orang yang sedang nazak,surah yg baik dibacakn utk orang yg koma /sekarat,surah yang harus dibaca untuk orang meninggal,surah yang dibaca ketika ada yang meninggal dunia,surah yang di baca saat menghadapi org yang lagi sakkit kuat,surah yang di baca ketika melihat orang sakaratul maut,surah untuk orang sakit tenat,surah untuk orang nazak,perkara yang perlu dilakukan apabila anak kucing nazak,kata mengucap sakit,ciri orang yang tidak waras menemui ajal menurut islam,bila koma,bagaimana roh atau arwah seseorang yang sedang kritis atau koma menurut islam,bagaimana keadaan baik semasa sakaratul maut,bagaimana hendak mati beriman,bagai mana orng menibggal yg menghadap alla,bacaan untuk ibu sakit tenat,bacaan terbaik alquran bagi orang sakit,bacaan sakaratul maut,bacaan orang sedang tenat,bacaan ketika mengadap jenazah,bacaan ketika melihat orang sakit tenat,bacaan doa ziarah orang nazak,azab nya sakit sebelum mati,BILA ORG KAFIR DLM AZAB APA DOA MEREKA,bolehkah kita baca yasin untuk orang sakit,bolehkah kita mentalqimkan orang yg sakaratul maut sudah koma apa dia bisa mendengar,cara nak mengetahui saat2 kematian,Cara menuntun orang yang susah meninggal,cara menuntun orang yang sedang kritis,cara menghadapi orang yanh hendak mati,cara menghadapi orang yang sedang sakit tua alquran,cara menghadapi orang yang sedang nazak,cara menghadapi mati,cara mengemaskan kening tanpa cukur,cara membantu orang nazak,cara melawat orang dalam keadaan koma,cara jaga anak kucing nazak,Cara hadapi sakit,bolehkah mati tanpa sakit,ayat memudahkan roh keluar,ayat dibaca ketika sakit tenat,apa berlaku bila koma,apa artinya ayah sedang sakit mata,amalan ziarah orang nazak,amalan yg buat orang sakaroul maut,amalan sedang menghadapi perkara,Amalan doa apa untuk orang yang sakit keras,air mata seseorang yang meninggal dunia,adat melawat orang meninggal,adakah roh kembali ketempat sakaratulmaut,adakah orang kan melawat orang sakit kena halau,adab ziarah orang nazak,adab terhadap orang sakaratul maut,adab menghadapi orang sakit,apa hukum tidak ziarah orang meninggal,apa ke azab org bnyk hutang ketika mati,Apa nak buat hadapi nenek nazak,ayah nazak dan merapu,apakah surat ar radu untuk menyembuhkan orang sedang sakit?,apakah makna seseorang yang sakit tenat enggan di lawati,apabila umat islam meningal dunia,apa yg perlu dilakukan apabila ibubapa meninggal dunia,apa yf perlu dicakapkan bila menziarahi or sakit,apa yang perlu dilakukan untuk orang nazak,apa yang perlu dilakukan ketika ahli keluarga meninggal dunia,apa syariat menghadapi org sakartul maut,apa perlu kalau orang nazak,apa perlu dibuat ketika tbs,apa perlu buat saat nazak,apa perlu buat bila ayah sakit,adab menghadapi orang mati,ciri2 datangnya sakaratul maut,kata kata untuk orang yg sakit dan hampir meninggal,doa untuk org nazak,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,Doa untuk orang yang sedang sakit dan masih koma,doa untuk orang yang sedang nazak,doa untuk orang yang sakit kritis amalan islam,doa untuk orang sedang nazak,doa untuk orang sakit yang sedang menghadapi koma,doa untuk orang sakit kritis,doa untuk orang kemalangan,doa untuk ibu yg lg koma,doa untuk ibu yang sedang sakit keras,doa sakit tenat,doa saat sakaratul maut,doa untuk pesakit kritikal,doa untuk yg sakit koma surat ar-radu ayat,doa utk ibubapa yg sakit,kata kata semangat untuk si mati dan waris si mati,kalau perbuatan orang ayat apakah patut dibaca,kalau oranng sedang tenat ucap apa,ibu bapa uzur,hukum ziarah orang sakit,hukum megunkit perbuatan orang dah mati,hadis sekaligus doa buat orng sakit,hadis mengajar kita membaca doa ketika menghadapi kesakitan,gambar melihat orang sakit,doa ziarah orang sakit rumi,doa utk org yg sdg sakit,doa utk orang yg mrnghadapi koma/ sakharotul maut,doa utk orang sakit tenat,doa permudahkan roh keluar,Doa pada ayah dan ibu yg tengah sakit,doa meghadapi sakit keras,doa ketika tengok jenazah,doa ketika menziarah orang sakit,doa kepada persakit tenat,doa kematian yang baik,doa islam ketika melawat orang kristian mati,doa doa untuk ciri ciri orang mendekati ajal umat islam,doa buat orang yg menghadapi kematian,doa buat keluarga yg koma,doa bagi org yang menhadap ajal,doa bagi orang koma,doa apa yg harus nya di baca ketika orang sakaratul maut,doa apa yang baik bagi org sakit mnurut quran n hadis,doa melawat orang sakit rumi,doa melawat orAng yang nazak,doa melihat orang kritis,doa orang yang sedang sakit tenat,doa orang sedang nazak,doa orang sakit tenat,doa orang sakit keras menghadapi kematian,doa orang sakit akan meninggal,doa orang saket tenat,doa orang nazak,doa mudahkan azab orang sakit,doa mmpermudah ruh keluar,doa menziarah orang sakit,doa memudahkan orang meninggal,doa memudahkan meninggal dunia,doa mempermudah orang kritis,doa anak untuk ibu yg sakit

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: