≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Lazada malaysia promotion

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Nissan X Trail * Shell HelixeGENTICwestern union *

 

Incoming search :

nazak,doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,kenapa orang meninggal matanya terbuka,apa harus kita buat apabila ibu sakit tenat,doa orang sakit tenat,bacaan surah ketika nazak,doa untuk orang yang sedang nazak,doa ziarah orang sakit tenat,doa untuk orang sedang nazak,doa untuk orang yang nazak,tanda tanda nazak pada dada,ayat untuk orang nazak,tanda-tanda kematian bagi orang yang telah nazak,surah untuk orang nazak,doa untuk pesakit nazak,doa ziarah orang nazak,bacaan untuk orang yang nazak,perkara yang perlu dibuat ketika di tempat orang meninggal,menghadapi nazak,mengapa orang meninggal ada matanya masih terbuka?,Mengapa manusia meninggal dlm keadaan mulut dan mata terbuka,mati sakit kanser adakah mati yang baik,mati dalam keaadaan pucat mata terbuka,mata terbuka ketika meninggal dunia,mata terbuka ketika meninggal,Menghadapi orang naza,perkara perlu bila mak atau ayah sedang sakit,orang tengah tenat,orang sakit tenat akan menangis,nazak tu bagaimana,Nazak mata ke atas,mp4 perempuan nazak dan mati,panas sebelum nazak,meninggal dunia mulut ada buih,menghadapi sakit dan kematian,panduan menghadapi orang nazak,meninggal mata terbuka,kenapa mati itu sakit,mata pesakit nazak pandang keatas,google ayat alquran yang sesuai bagi mereka menghadapi sakaratul maut,gambar sahat orang sakit tenat kensar,gambar orang sedang nazak,gambar orang bercakapan keadaan sakit,dua kpd ibubapa yg sakit,dosa orang yg mati dengan keadaan mulut dan mata terbuka,doa yng dibaca ketika menghadapi orang yang mau meninggal,doa yang memudahkan ketika melihat orang yang mau meninggal,doa yang kita baca menunggu orang sakaratulmaut,hikmat dan nazak,kata-kata untuk orang yang lagi sakit kritis,keadaanorangsedangnazak,mata pansang ke atas orang yang hendak meninggal,mata keatas jika meninggal,macama nak tahu orang akan mati,ketika orang meninggal dunia dalam keadaan mulut terbuka apa yang harus kita lakukan ?,ketika melihat org lgi nazak,ketika hampir mati,kenapa sakaratul maut mata melihat keatas,kenapa orang sakit pandang ke atas,Kenapa ayahku meninnggal dengan mata terbuka?,doa utk org yg dlm keadaan nazak,persiapan nak p tengok org sakit yg ada saka,yang harus dilakukan saat orang Nazak,tanda nazak kematian,tanda meninggal keluar air mata,tanda mati berbuih mulut,tanda mati bakal syurga,tanda kucing dah nazak,tanda kematian orang koma,tanda kematian bagi orang sakit,tahlil dan doa arwah cara ringkas,surat yg di baca ketika menghadapi koma,surat alkuran untum membantu orang sakit parah menhadapi sakaratul maut,surah yg baik di amal ut menghadapi saat malikul maut,tanda orang yang mau meninggal dunia dengan cara yang baik,tanda pesakit hendak mati,yg kita lakukan menghadapi org sakit kritis,ucapan untuk keluarga yang nazak,ucapan supaya selamat dari sakit tenat pada keluarga,ucapan pada keluarga orang sedang nazak,ucapan doa pesakit kritikal,tunaikan permintaan ibu sebelum menemui ajal,tips menghadapi orang tua yang sakit,telinga orang yang nazak,tatacara menghadapi muhttadhor dalam menghadapi kematiannya,tanda2 orang nak meninggal,tanda-tanda orang yang hendak meninggal dunia,tanda-tanda orang nazak,surah yang sunat dibaca bagi orang yang nazak,surah yang sesuai untuk orang sakit,situasi orang sakit dlm keadaan koma,sewaktu sedang nazak,sembahyang orang sakit tenat,sebelum meninggal mata merah melihat ke atas,sebab sebab susah meninggal dunia,sebab sakit tua,sebab orang yang sakit mata pandang keatas,sebab orang yang nazak keluar air mata,sakit nazak,saat sakratul maut bagi orang yang mempunyai saka,saat orang sedang kritis kluarga sebaiknya baca apa surah apa,surah al mulk untuk orang sakit tenat,surah alquran yang dibaca saat sakaratul maut,surah apa yang bagus di baca ketika orang susah meninggal dunia,surah yang mempermudahkan katian,surah yang dibaca untuk orang sakit,surah untuk orang yang sakit tenat,surah untuk mudah ruh,surah untuk mudah mati,surah untuk kematian,surah sesuai di baca bagi orang sakit tenat,surah mudah ruh keluar,surah ketika menghadapi musihah koma,surah dibaca untuk jenazah,surah apakah yg hendak dibaca untuk menghilangkan bosan,saat hampir kematian tanda dagu mulut nampak turun sedikit,bagaimana menyembuhkan orang yang sakit teruk,ayat yang dibaca untuk orang yang sudah koma,ayat utk pesakit yang nazak,ayat penyembuh tenat,ayat mengadap berdepan dengan tuhan,ayat memudahkan orang sakit mengucap,ayat bagi orang tengah nazak,ayat alquran untuk orang nazak,Ayah kita nak mati kita baca yasin apa hukumnya,ape yang akan dibuat melihat orang yg sakit tenat,apakah zikir yg patut dibaca sebelum mati kecil,apakah yang harus dilakukan sekiranya seseorang itu sedang menunggu sakaratul maut,Ayay Alqur\an yg dibaca ketika orang sakit tenat,baca ayat untok semboh kan org sakit tenat,bagaimana menalkin orang yang koma,bagaimana doa menghadapi pesakit koma,bagaimana caranya menenangkan orang yang lagi sakit mau datang ajalnya,bagaimana cara menghadapi otang yang akan mati,Bacaan yg baik menghadapi orang yg sedang nazal,bacaan untuk orang nazak,bacaan surah utk org yg tenat,Bacaan orang nazak mau meninggal,Bacaan menjelang nazak sakaratul maut,bacaan doa menghadapi situasi tertentu,baca mengucap bila org nak meninggal,Apakah sakit yang tidak ada harapan sehat nazak,apabila orang meninggal mulutnya terbuka,apabila keluarga sakit tenat,amalan nabi saat menghadapi sahabat nazak,Amalan menghadapi orang sakit yang sudah kritis,amalan ketika menghadapi sakratul maut,adap nazak,adab ziarah orang sakit tenat,adab ziarah orang koma/ nazak,adab menziari pesakit yang tenat,adab menyikapi orang meninggal,adab menghadapi orang yg sakit tenat,adab menghadapi orang yang sakaratul maut,adab melawat orang sakit dalam islam,amalan orang susah meninggal,amalan yang perlu dibuat sebelum mati,apa yg berlaku ketika sakarat,apa yang patut kita katakan apabila terdengar orang meninggal,apa yang harus dilakukan ketika menghadapi orang yang akan meninggal,apa yang harus dilakukan ketika kita melihat orang sedang sakharatul maut tapi sulit meninggalnya,Apa yang diperbuat ketika menunggui orang sakaratul maut?,apa yang dialami manusia ketika nazak,apa perlu dibuat ketika nazak,apa nak baca ketika orang sedang nazak,apa maksud orang yg sedang nazak mmengalurjan air mata,apa maksud nazak,apa hukum nya kalau tak maafkan kan orang nazak,3 hal yang harus dilakukan oleh keluarga yang saudaranya nazak,bila orang kritis sulit untuk mati,doa utk org sakit tenat,doa seorang anak untuk ibu yang sedang sakit tenat,doa pwrmudahkan urusan orang nazak,doa orang yang sakit tenat adakah hilang igatan,doa orang tua sakit,Doa orang tenat,doa orang sedang nazak,doa orang hampir meninggal,doa nazak,doa menunggu orang sakit kritis,doa mengucap kematian,doa memudahkan kematian,doa supaya orang yang tengah sakit cepat menghadapi sakaratulmaut,doa unt orang yg sedang sakit kritis/koma,doa utk mempermudah meninggal,doa untuk pesakit kritikal,doa ketika ziarah nazak,doa untuk orang tengah nazak,doa untuk orang sakit kritis biar dimudahkan apabila sakit atau meninggal,doa untuk orang sakit kritikal,doa untuk orang nazak,doa untuk menerima kesakitan orang lain,doa untuk ibu yang sedang nazak,doa untuk anak yang sedang sakit,doa untk orng sakit menunggu masa,doa membantu orang mau meninggal,Doa melawat orang sakit,doa ketika ayah tenat,cara menjaga kebersihan nazak sebelum ajal,cara meninggal yang sakit,cara mengurus orang hilang semangat,cara mengurus ayah yang sakit,cara mengucap kematian,cara menghadapi ibu yg sakaratul,cara mengetahui orang yang sedang sakit tenat,cara melawat orang sakit,cara cara orang nazak,cara cara orang menghadapi kematiannya,cara bagaimana hendak menguburkan ibu yang sakit,cara paling baik untuk orang sedang nazak,cara urus orang nazak,doa ibu saudara yang sedang sakit tenat,doa buat orang sakit tenat,doa atw ayat apa d baca ketika mnghdapi orang sakaratul maut,doa apa yg dapat memudahkan orang yg lg sakaratul maut,doa agar meninggalkan jasad gampang,dibacakan surat apakah jika orang susah meninggal diwaktu sakit,dalam nazak apa yg harus dilakukan,ciri-ciri orang beriman semasa mati,ciri orang koma yg kritis,ciri jenazah yang bagus,cara ziarah orang sakit,bila orang tenat hendak meninggal ape kah langkah yg perlu diambil

Comments

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: