≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

 

Incoming search :

doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,nazak,bacaan untuk orang nazak,bacaan untuk orang sakit tenat,menghadapi kematian,meninggal dengan mata terbuka,orqng meninggal matanya terbuka sedikit,apa harus kita buat apabila ibu sakit tenat,bacaan surah ketika nazak,doa untuk orang yg nazak,doa untuk orang nazak,tanda tanda orang nazak,tanda kucing nazak,doa ziarah orang nazak,tanda-tanda kematian bagi orang yang telah nazak,saat nazak,saat menghadapi mati,adab ziarah orang nazak,doa untuk orang sedang nazak,meninggal dalam keadaan koma,Mengucap separuh ayat sebelum meninggal,meninggal dunia ketika koma,menghadapi ajal,menghadapi nazak,Nazak mata ke atas,perkara perlu bila mak atau ayah sedang sakit,perkara ini perlu si buat oleh dua orang,perkara ini perlu dibuat oleh dua orang,penilaian dalma islam jika mati dalam keadaan koma,pengertian sakit kritis dan menghadapi sakaratul maut,pengertian nazak,panduan menghadapi orang nazak,menziarahi orang sakit tenat bagi yg uzur,nazak tu bagaimana,nazak sakaratul maut,membantu orang hendak meninggal dunia,mati sakit kanser adakah mati yang baik,keadaanorangsedangnazak,keadaan semasa hendak meninggal dunia mengikut al quran,keadaan ketika nazak,imenghadapi ibu yang sakit,kata-kata untuk orang yang lagi sakit kritis,kata kata ucapan doa buat orang sakaratul maut,kalau orang koma ape harus buat,kalao org meninggal nak doa apa,hikmah mengucap sebelum meninggal dunia,google ayat alquran yang sesuai bagi mereka menghadapi sakaratul maut,gambar sahat orang sakit tenat kensar,kematian mata terbuka,kenapa badan mengeletar melihat org nazak,Mati mulut terbuka,mata terbuka ketika meninggal dalam islam,mata terbuka ketika meninggal,mata pansang ke atas orang yang hendak meninggal,macamana nak koma,macama nak tahu orang akan mati,ketika orang meninggal dunia dalam keadaan mulut terbuka apa yang harus kita lakukan ?,ketika melihat org lgi nazak,kenapa org nazak mata atas,kenapa orang meninggal matanya terbuka,kenapa orang mati matanya terbuka,gambar orang bercakapan keadaan sakit,waktu nazak seeorang manusia itu apa patut dilakukan,tanda tanda orang tua yang nazak,tanda orang yang mau meninggal dunia dengan cara yang baik,tanda orang yang akan nazak,tanda nak meninggal dunia,tanda nak mati,tanda mulut berbuih ketika ajal,tanda mati berbuih mulut,tanda mati bakal syurga,wanita jatuh sakit dan hampir mati,tanda kematian orang sakit,tanda kematian orang koma,tanda tanda pesakit menghadapi panggilan sakratul maut,tanda-tanda orang yang hendak meninggal dunia,untuk mengatshui orang yang hampir mati,ucapan untuk orang yang sakit tenat,ucapan untuk keluarga yang nazak,ucapan untuk keluarga sedang nazak,ucapan supaya selamat dari sakit tenat pada keluarga,ucapan pada keluarga orang sedang nazak,tuntunan saat orang mendekati nazak,tunaikan permintaan ibu sebelum menemui ajal,tips menghadapi orang tua yang sakit,tatacara menghadapi muhttadhor dalam menghadapi kematiannya,tanda2 orang nak meninggal,tanda jenazah masuk surga,surat yg di baca ketika menghadapi koma,situasi orang sakit dlm keadaan koma,sakit apabila menzuarahi orang matii,saat sakratul maut bagi orang yang mempunyai saka,saat roh meninggalkan jasad yang tengah nazak,saat menempuh ajal,saat hampir kematian tanda dagu mulut nampak turun sedikit,rupa hidung jatuh,Pertanda apa orang meninggal berbuih,persediaan untuk orang yang nazak,persediaan sebelum menempuh kematian,permudahkan orang meninggal,surah alquran yang dibaca saat sakaratul maut,surah apa yang bagus di baca ketika orang susah meninggal dunia,surah yg dibaca ketika susah mati,surah yg baik di amal ut menghadapi saat malikul maut,surah yang sunat dibaca bagi orang yang nazak,surah yang patut dibaca untuk orang sakit,surah yang dibaca untuk orang sakit,surah utk org yg sedang nazak,surah untuk orang yang sakit tenat,surah untuk orang nazak,surah untuk mudah ruh,surah permudahkan kematian yang sedang nazak,surah mudah ruh keluar,perkara yang perlu dilakukan jika pesakit uzur,cara menghadapi orang koma,bacaan untuk orang yanh nazak agar pergi dengan tenang,Bacaan orang nazak mau meninggal,Bacaan menjelang nazak sakaratul maut,bacaan ketika sakit dada,bacaan doa selamat orang nazak,bacaan doa menghadapi situasi tertentu,baca doa apa ketika menghadapi ibu sakit kritis syariat islam,ayat yang dibaca untuk orang yang sudah koma,ayat yang dbaca saat mengadap sekeratul maud,ayat utk pesakit yang nazak,ayat untuk orang nazak,bacaan untuk orang yg tenat,bagaimana cara menghadapi otang yang akan mati,cara menghadapi mati,cara menghadapi ibu yang sakaratul,cara melawat orang sakit,cara hadapi kematian,cara cara orang nazak,cara cara mengandali org sakit tenat,beri kucing sakit dengar bacaan al quran,Bagaimana untuk menguruskan pesakit koma,bagaimana menalkin orang yang koma,bagaimana keadaan orang koma menurut islam,bagaimana doa menghadapi pesakit koma,ayat mengadap berdepan dengan tuhan,ayat bagi orang tengah nazak,apa nak baca ketika orang sedang nazak,apa maksud nazak,amalan yang harus di baca ketika menunggu orng sakit,amalan yang di baca untuk orang sakit yang koma,amalan sebelum mati,amalan orang susah meninggal,adab menziarahi orang sakit tenat,adab menghadapi orang yg sakit tenat,adab menghadapi orang yang sakaratul maut,adab melawat orang sakit dalam islam,adab melawat orang nazak,apa nak buat bila orang meninggal,Apa yang diperbuat ketika menunggui orang sakaratul maut?,ayat ayat semangat ketika kawan nazak,ayat alquran untuk orang nazak,apakah zikir yg patut dibaca sebelum mati kecil,apakah yang patut dibuat semasa seseorang muslim sedang nazak,apakah yang harus dilakukan sekiranya seseorang itu sedang menunggu sakaratul maut,apabila orang meninggal mulutnya terbuka,apabila keluarga sakit tenat,apa yg perlu dibuat ketika berdepan jenazah,apa yang perlu dilakukan ketika nazak,apa yang harus kita baca semasa melawat orang sakit kuat,apa yang harus dilakukan ketika menghadapi orang yang akan meninggal,3 hal yang harus dilakukan oleh keluarga yang saudaranya nazak,cara menghadapi saat saat kematian menurut islam,gambar ketika nazak,doa untuk melepaskan saka supaya pesakit mufah menghadapi sakaratul maut dengan tenang,doa untuk kucing sakit rumi,doa untuk anak yang sedang sakit,doa supaya orang yang tengah sakit cepat menghadapi sakaratulmaut,doa semasa nazak,doa orang yang nazak,Doa orang tenat,doa orang sedang nazak,doa orang sakit tenat,doa orang hampir meninggal,doa nazak,doa untuk menerima kesakitan orang lain,doa untuk orang najak,dosa orang yg mati dengan keadaan mulut dan mata terbuka,doa ziarah orang sakit tenat,doa yg harus di baca saat melihat orang yg sakarTul maut,doa yang memudahkan ketika melihat orang yang mau meninggal,doa untuk rakan yg sedang nazak,doa untuk pesakit nazak,doa untuk org yg nazak,doa untuk orang tengah nazak,doa untuk orang sakit tenat rumi,doa untuk orang sakit kuat,doa untuk orang sakit kritikal,doa najak,doa menziarahi orang nazak,doa buat org nazak,doa anak untuk ibu yang tenat,do hadapi kematian keluarg,ciri2 sakaratul maut,ciri-ciri orang yang memiliki kejayaan sehingga susah untuk meninggal,ciri jenazah yang bagus,cara2 mengatahui kmatian akan dtg,cara ziarah orang sakit,cara urus orang nazak,cara meninggal yang sakit,cara mengurus ayah yang sakit,doa hadapi orang,doa ibu saudara yang sedang sakit tenat,doa mengucap kematian,doa memudahkan urusan ketika nazak,doa memudahkan roh keluar,doa ketika ziarah pesakit tenat,doa ketika ziarah nazak,doa ketika orang sedang nazak,Doa ketika menziarah mayat,doa ketika melawat pesakit nazak,doa ketika ibu bapa sedang sakit,doa ketika ayah tenat,doa keatas pesakit menghadapi sakaratulmaut,cara mengucap kematian

Comments

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: