≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Incoming search :

tanda kematian yang baik,surah untuk orang sakit,tanda kematian semakin hampir,Doa Untuk orang sakit tenat,cara menjaga orang sakit,tanda orang nazak,nazak,doa orang sedang nazak,keadaan ketika nazak,doa untuk orang yang nazak,surah untuk orang sakit tenat,Hilang semangat adakah petanda ajal,nazak mayat yg baik,kematian yang baik,nazak sebelum mati,tanda orang nak meninggal dunia,tanda nak mati,adab melawat orang sakit tenat,mati mata terbuka,tanda orang sedang nazak,saat ketika nazak,kata semangat untuk orang sakit,doa melawat orang sakit,tanda orang yang akan meninggal dunia,Doa untuk orang koma,Roh orang koma,saat koma,surah ketika sakit tenat,saat menghadapi kematian,semangat buat yang sakit,sebab mati mata terbuka,sakit tenat tanda kematian,Sakit mulut pada orang tua yang uzur,sakit mati,saat orang meninggal,surah bapa ditimpa sakit,saat menghadapi sakaratul maut,surah ArRa du untuk orang koma,orang mati sedar,saat hampir meninggal,meninggal mata terbuka,meninggal kerana sakit tua,menghadapi orang mati,mengetahui saat saat kematian orang islam,mati mulut terbuka,orangvsakit teruk,mata terbuka saat meninggal,maksud mata terbuka semasa meninggal,maksud hidung jatuh,ketika sakit tenat adakah roh akan keluar,meninggal mulut terbuka,menjaga orang mau meninggal,rawatan org nazak,persiapan pesakit yang tahu kematianya,pakaian yang dipakai rasulullah ketika melawat orang meninggal,orang yang sedang tenat,orang yang akan meninggal,orang tua tengah nazak,orang nazak,nazak menonggal dunia,nazak kematian,nak tahu cara mayat orang islam mati,kenapa kucing mati mata terbuka,ucapan untuk org yg tenat,tanda-tanda orang hampir mati,tanda-tanda orang beriman meninggal dunia,tanda-tanda mailakat maut melawat kita,tanda-tanda kematian yang baik,tanda-tanda kematian semakin hampir,tanda-tanda hampir mati,tanda tanda sakaratul maut menurut islam,tanda tanda orang yg akan mati cahaya mukanya hilang,tanda tanda orang yang hampir mati,tanda tanda orang tua yang akan meninggal,tanda-tanda orang nazak,tanda2 kematian,tanda2 orang mau meninggal dunia,ucapan untuk orang sakit,ucapan untuk orang nazak,ucapan saat kematian,Ucapan orang yg meninggal,ucapan kepada org yg menghadapi kesakitan,ucapan kepada orang yang sakit,ucapan hari lahir pada orang yang sudah meninggal,ucapan doa org sedang nazak,Tata cara menuntun nazak,tanda2 orang nazak,tanda tanda orang sedang nazak,tanda tanda orang hendak meninggal dunia,tanda kematian pada seseorang,tanda kematian non muslim,tanda kematian dalam islam,tanda kematian bagi keluarga,tanda hampir mati,tanda ayah mertua meningal,surat yg di baca saat nazak,surah yang di baca bagi orang menghadap sakaratul maut,surah untuk org yg nazak sakit,surah untuk orang yang sedang nazak,tanda kematian pesakit yang uzur,tanda kematian tidak baik,tanda meninggal yang baik,tanda tanda orang hampir mati,tanda tanda orang akan meninggal dunia,tanda tanda nazak,tanda tanda kematian yang baik,tanda tanda kematian orang mukmin,tanda tanda hampir mati,tanda pesakit sedang nazak,tanda orang tua yang akan meninggal,tanda orang nak meninggal,tanda nazak,surah untuk orang nazak,doa kepada orang yang sedang nazak,cara menghadapi orang yang koma,cara menghadapi kematian,cara menghadapi kekalutan dalam keluarga,cara menabca yassin utk org sakit,cara islam orang keadaan koma,cara hadapi sakaratul maut,cara cara ketika seseorang itu hendak nazak,cara buka yasin orang sakit,Beriman Orang sakit saat koma,bagaimana cara membuang saka di saat mati,cara menghadapi orang yang mau meninggal,cara menghadapi orang yang sedang nazak,cara mengucap di telinga,doa dan kata mutiara untuk orang sakit,di uji saat nazak,definisi orang sakit lagi koma,definisi nazak,ciri orang hampir meninggal,cerita saat nazak sakaratul maut,cara nak dapat mati yg baik,cara menjaga pemakanan orang sakit,cara meninggal dunia terbaik,cara mengurus orang uzur,bagaimana cara beri makan orang sakit,bagaimana bantu tanda orang nazak,bagai mana keadaan orang nazak,apabila nazak,apa yang kita lihat sebelum mati,apa yang dirasai ketika nazak,apa tanda mayat mata buka,apa itu nazak,Amalan menjaga orang sakit,amalan ketika menziarahi orang sakit,adab orang tak tau masa ada mayat di rumah,adab menziarahi orang mati,adab menziarah org yg tgh sakit kuat,ayat memudahkan kematian,ayat menghadapi orang nazak,ayat yg harus d baca sekiranya berhadapan dng org nazak,bacaan yasin untuk orang koma,bacaan yang sesuai untuk orang yang sedang nazak,Bacaan yang di baca menghadapi orang sakit,bacaan untuk pesakit kritikal,bacaan untuk orang sakit tenat,bacaan orang nazak,bacaan doa untuk orang sakit dalam tulisan rumi,bacaan doa untuk orang sakit,Bacaan doa buat orang yang sakit,bacaan bagi orang nazak,adab ketika menziarah jenazah orang kafir,keadaan yang drasai ketika sedang nazak,kalimah ayat untuk orang sakit,imej cara mengadap Allah,hidung jatuh,hadis tentang saat nazak,gambaran orang yang menghadapi sakaratul maut,gambaran orang sedang nazak,foto tulisan marah,dua untuk orang nazak,doa ziarah org sakit,doa ziarah orang sakit,kata doa d tngah mlm buat orang tua,kata kata doa untuk ayah yang sedang sakit,kata kata nasihat kepada orang yang sedang sakit,keadaan orang yang sedang nazak,keadaan orang nazak,keadaan orang koma,keadaan nazak,kata-kata untuk orang yang tenat,kata untuk orang sakit,kata semangat untuk sahabat maknya sedang sakit,kata mutiara ilmu,kata kata semangat untuk orang sakit,kata kata orang yang sudah tak ada arti lagi,doa yg dibaca pd org yg nazak,doa utk org yg sedang sakit,doa utk org sakit,doa rumi untuk org sakit,Doa rumi org yg tengah nazak,doa permudahkan roh keluar,doa permudahkan kematian,doa org nazak,doa mudah mati dan sesudah mati,doa menjelang nazak,doa menjaga orang sakit,doa menghadapi orang yang nazak,doa melawat orang sakit tenat,doa saat nazak,doa sakaratul maut,doa sakit slrTilmaut,doa untuk pesakit yang masih koma,doa untuk orang yg sedang sakit tenat,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa untuk orang yang sedang nazak,doa untuk orang yang sakit tenat,doa untuk orang yang menghadapi perkara,doa untuk orang sakit tenat rumi,doa untuk orang sakit lama cepat meninggal,doa untuk orang sakit atau koma,doa untuk orang nazak,doa ketika nazak

{ 2 comments… add one }

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a Comment