≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

cara buat duit dengan affiliate

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

 

Incoming search :

doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,nazak,tanda orang nazak,tanda kematian yang baik,bacaan untuk orang nazak,bacaan untuk orang sakit tenat,perkara ini perlu dibuat dua orang,menghadapi kematian,meninggal dengan mata terbuka,orqng meninggal matanya terbuka sedikit,tanda kucing nazak,doa penjaga ruh,saat nazak,mengucap ketika nazak,saat menghadapi mati,doa orang sedang nazak,doa untuk orang yg nazak,surah untuk orang nazak,adab ziarah orang nazak,doa untuk orang nazak,tanda tanda orang nazak,nazzak/ajal,panduan menghadapi orang nazak,menghadapi waktu nazak,panduan kketika mengadAP ORANG YANG KOMA,menziarahi orang sakit tenat bagi yg uzur,Mengucap separuh ayat sebelum meninggal,meninggal dalam keadaan koma,orng najak,nazak sakaratul maut,orang nazak wajib baca ape,orang meninggal dengan mata terbuka,orang meninggal,meninggal dunia ketika koma,menghadapi saat sakaratul maut,menghadapi orang yang sakit tenat,kenapa org meninggal mulut terbuka,kenapa orang meninggal matanya terbuka,kenapa orang mati matanya terbuka,kenapa badan mengeletar melihat org nazak,kematian mata terbuka,keadaan orang yg nazak,keadaan ketika nazak,kata-kata untuk orang sakit tenat,kata kata ucapan doa buat orang sakaratul maut,kenapa org nazak mata atas,kenapa perlu rasa simpati bila ziarah orang sakit,kewajipan menjaga orang sakit,menghadapi ajal,membantu orang hendak meninggal dunia,mati sakit kanser adakah mati yang baik,keadaan semasa hendak meninggal dunia mengikut al quran,Mati mulut terbuka,mati mata terbuka,mata terbuka ketika meninggal dalam islam,macamana nak koma,lihat nazak,Kata buat ayah yang menghadapi sakaratul maut,pengajaran saat nyawa akan berpulang,waktu nazak seeorang manusia itu apa patut dilakukan,tanda orang nak meninggal dunia,tanda nak meninggal dunia,tanda nak mati,tanda mulut berbuih ketika ajal,tanda mayat mata terbuka,tanda kematian orang sakit,wanita jatuh sakit dan hampir mati,tanda kematian orang koma,tanda jenazah masuk surga,tanda orang yang akan nazak,tanda tanda mati yang tidak baik,tanda tanda nak meninggal,untuk mengatshui orang yang hampir mati,ucapan untuk orang yang sakit tenat,ucapan untuk keluarga sedang nazak,tuntunan saat orang mendekati nazak,tindakan ketika melawat orang sakit,tanda2 kematian bagi org yg koma,tanda-tanda kematian bagi orang yang telah nazak,tanda tanda pesakit menghadapi panggilan sakratul maut,tanda tanda orang tua yang nazak,Syair doa orang yang sakit kritis,surah yg dibaca saat orang sakratul maut,surah yg dibaca ketika susah mati,Pertanda apa orang meninggal berbuih,persediaan untuk orang yang nazak,persediaan sebelum menempuh kematian,permudahkan orang meninggal,perkara yang perlu dilakukan jika pesakit uzur,perkara ini perlu si buat oleh dua orang,perkara ini perlu dibuat oleh dua orang,penilaian dalma islam jika mati dalam keadaan koma,pengertian sakit kritis dan menghadapi sakaratul maut,rupa hidung jatuh,saat menempuh ajal,saat orang nazak,surah yang patut dibaca untuk orang sakit,surah yang patut di baca ketika orang sakit tenat,surah utk org yg sedang nazak,surah permudahkan kematian yang sedang nazak,surah orang sakit,surah ketika melawat org nazak,sakit memhadapi kematian,sakit apabila menzuarahi orang matii,saat roh meninggalkan jasad yang tengah nazak,pengertian nazak,kalau orang koma ape harus buat,ciri-ciri orang yang memiliki kejayaan sehingga susah untuk meninggal,cara cara mengandali org sakit tenat,cara berhadapan dengan orang nazak,cara agar sakarataul maut kucing tidak lama,bila sakratul maut apa yang harus di perbuat agar orang yang meninggal bisa meninggal dengan lancar,bila nazak,beri kucing sakit dengar bacaan al quran,Bagaimana untuk menguruskan pesakit koma,bagaimana membantu orang sedang nazak,bagaimana keadaan orang koma menurut islam,bacaan untuk orang yg tenat,cara hadapi kematian,cara hadapi orang nazak,cara2 mengatahui kmatian akan dtg,cara urus orang nazak,cara roh orang beriman di keluarkan dari jasad,cara meninggal yang sakit,cara menghadapi saat saat kematian menurut islam,cara menghadapi orang yg mulutnya nyinyir,cara menghadapi orang koma,cara menghadapi mati,cara menghadapi ibu yang sakaratul,cara melawat orang sakit,bacaan untuk orang yanh nazak agar pergi dengan tenang,bacaan untuk memudahkan orang meninggal,bacaan surah terbaik utk org nazak,apa perlu buat ketika melihat orang nazak,apa nak buat bila orang meninggal,amalan yang harus di baca ketika menunggu orng sakit,amalan yang di baca untuk orang sakit yang koma,amalan sebelum mati,amalan menghadap orang mati,agar dapat mengucap sebelum mati,adab menziarahi orang sakit tenat,adab menziarahi orang nazak,adab menziarah orang sakit kritikal,apa yang harus kita baca semasa melawat orang sakit kuat,apa yang perlu dilakukan ketika nazak,bacaan ketika sakit dada,bacaan doa selamat orang nazak,bacaan bagi orang yang sakit tenat,baca doa apa ketika menghadapi ibu sakit kritis syariat islam,ayat yang dbaca saat mengadap sekeratul maud,ayat permudah sakaratul maut,ayat ayat semangat ketika kawan nazak,apakah yang patut dibuat semasa seseorang muslim sedang nazak,apabila orang meninggal mulutnya terbuka,apa yg perlu dibuat ketika berdepan jenazah,adab melawat orang nazak,ciri2 sakaratul maut,kalao org meninggal nak doa apa,Doa untuk org yang nazak,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa untuk orang yang kritikal,doa untuk orang sedang nazak,doa untuk orang sakit tenat rumi,doa untuk orang sakit kuat,doa untuk orang najak,doa untuk orang bukan islam ketika dalam keadaan sakit tenat,doa untuk melepaskan saka supaya pesakit mufah menghadapi sakaratul maut dengan tenang,doa untuk kucing sakit rumi,doa untuk org yg nazak,doa untuk pesakit nazak,jenazah mulut terbuka,imenghadapi ibu yang sakit,hikmah mengucap sebelum meninggal dunia,gambar org sakit koma,gambar ketika nazak,dugaan orang tua meninggal dunia,doa ziarah orang nazak,doa yg harus di baca saat melihat orang yg sakarTul maut,doa yang terbaik untuk nenek yang sakit tua,doa untuk rakan yg sedang nazak,doa semasa nazak,doa sedang sakit nazak,doa sedang nazak,doa ketika orang sedang nazak,doa ketika orang sakit nazak,Doa ketika menziarah mayat,doa ketika melawat pesakit nazak,doa ketika ibu bapa sedang sakit,doa keatas pesakit menghadapi sakaratulmaut,doa hadapi orang,doa buat org nazak,doa anak untuk ibu yang tenat,do hadapi kematian keluarg,doa ketika ziarah pesakit tenat,doa memudahkan roh keluar,doa saat kematian,doa orang yang nazak,Doa orang tenat,doa orang sakit tenat,DOA ORANG DALAM SUSAH YANG KRITIKAL,doa nazak,doa najak,doa menziarahi orang nazak,doa mengucap kematian,doa memudahkan urusan ketika nazak,cirir orang yg sedang nazak

Comments

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: