≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

tanda kematian semakin hampir,doa untuk orang sakit tenat,doa orang sakit,surah untuk orang sakit tenat,doa untuk orang nazak,saat nazak,nazak,tanda kematian yang baik,tanda kematian orang islam,cara untuk mengetahui orang hendak mati,doa untuk sakit tenat,doa ziarah orang nazak,adab merawat orang yang sedang menghadapi sakaratul maut,10 tanda kematian,doa ziarah pesakit rumi,macam macam perbuatan orang sakit,Lutut sakit tanda nak mati,kuat semangat menjaga orang sakit,orang india hamil,kematian yang baik,orang yang nak meninggal sangat dahaga,orng yg meninggal dlm keadaan sakit dlm islam,panduan semasa menenangkan orang nazak,Menghadapi sakratul maut,panduan untuk mati,perkara jika hadapi maut,persiapan waris menghadapi,petanda orang sakit nak meninggal,mati dengan mulut terbuka,nazak sakaratul maut,mati dlm keadaan sakit,maut di halkum sakit ke,makanan untuk orang jatuj peranaakan,melihat orang yg sedang sakaratul maut,membaca yasin untuk orang sakit,mendoakan orang yang nazak,menghadapi kematian,manusia sedang nazak,menghadapi orang yang sedang sakit,maksud nazak dan sakit,MENGHADAPI SESEORANG YANG NAZAK,meninggal mulut terbuka sedikit,menyikapi situasi umat islam yang sekarang dan akan datang,orang tengah nazak,sakaratul maut orang beriman,tanda tanda kematian bagi orang india,tanda tanda kematian orang beriman,tanda tanda kematian yang baik,tanda tanda mati nya orang yang soleh,tanda tanda menghadapi sakaratul maut,tanda tanda nazah,tanda tanda orang nazak,tanda tanda orang yang akan meninggal dunia,tanda tanda seseorang nak meninggal,tanda yg dilihat pada orang yang nak meninggal,tanda-tanda orang islam nak meninggal dunia,tanda-tanda orang nazak,tanda-tanda orang yang hampir mati,tanda2 orang nazak,ucapan keluarga org nazak,ucapan semasa muslim tenat,tanda seseorang akan meninggal dunia,tanda orang yang dekat dengan mati,tanda orang sedang nazak,sakit menemui ajal,sebab orang meninggal mulutnya terbuka,sikap menghadapi orang nazak,surah untuk nazak,surah untuk orang nazak,susah nak mati,tanda ajal sudah hampir,tanda akan meninggal dunia,tanda hampir mati,tanda hampir nazak,tanda kematian yang tidak baik,tanda kematian yg baik,tanda nak mati,tanda orang akan meninggal dunia,tanda orang sakit akan meninggal,tanda orang sakit nak mati,warkah untuk doa mertua yang sakit tenat,adab didepan orang nazak,bacaan surah untuk orang nazak,bagaimana bacaan yasin hadapi pesakit kritikal,buat apa untuk orang nazak,cara cara melihat orang meninggal,cara hadapi kematian,cara melawat orang meninggal,cara mengenal zuriat dari rasulullah,cara menghadapi org nazak masuk hospitals,cara menyikapi situasi umat islam,cara salam tangan dalam cara islam,ciri ciri orang nazak,doa buat org sedang nazak,doa ketika menjaga ayah sakit,doa ketika menjaga orang sakit,doa ketika nazak,doa ketika sakit parah,bacaan menghadapi orang bersin,bacaan ketika nazak,adab islam untuk orang yang meninggal,adab menziarahi nazak,adab menziarahi orang sakit,adab menziarahi orang sakit tenat,adab ziarah orang sakit,adab ziarah orang sakit tenat,adab ziarah sahabat yang kematian ahli keluarga,adat org meninggal dirumah orang islam,amalan menjaga orang sakit,amalan mudah mengucap tika mati,amalan untuk yang tengah nazak,apa tanda2 yg hrus di ikut saat sekaratul maut,apa yang perlu untuk orang nazak,azab masa nak meninggal dunia,azab nak mati,baca surah yasin untuk orang sakit,doa melawat orang sakit,doa melawat orang sakit tenat,doa untuk menziarahu orang sakit,doa untuk meringankan beban orang sakit tenat,doa untuk orang sakit dekat maut,doa untuk orang yang sedang menghadapi hari kematian,doa untuk orang yang sedang nazak,doa untuk orang yang susah menemui ajal,doa untuk pesakit nazak,doa utk ibu yg sedang sakit,doa utk org yg sedang nazak,doa utk pesakit yg nazak,doa ziarah pesakit,gambar orang yang sedang disunat,hari kematian yang baik,jika orang meninggal,kata kata doa buat orang sakit,kata-kata hikmah untuk keluarga orang sakit,doa untuk ibu yang telah meninggal,doa sdg nazak,doa melawat org sakit,doa menghadapi ayah sakit,doa menghadapi orang sakit,doa menghadapi sakaratul maut,doa menghadapi sakarotul maut,doa menziarahi orang sakit,doa menziarahi orang yang nazak,doa mudah sakaratul maut,doa orang nazak,doa orang sakit tenat,doa orang yang hampir maut,doa org sakit sakaratul maut,doa orng islam mati,Doa permudah dalam kedaan susah,doa saat kematian,doa sakaratul maut,keadaan di saat sakaratul

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: