≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

bua tduit dengan youtube adsense

 

Incoming search :

nazak,doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,kenapa orang meninggal matanya terbuka,doa ziarah orang sakit tenat,doa untuk orang yang sedang nazak,doa untuk orang yang nazak,doa orang sakit tenat,Doa melawat orang sakit,bacaan untuk orang yang nazak,surah untuk orang nazak,doa memudahkan kematian,doa untuk orang nazak,ayat untuk orang nazak,hadis nabi saw susah kan rumah orang yg ada orang sakit,doa untuk pesakit nazak,mengapa orang meninggal ada matanya masih terbuka?,mendoakan orang sakit agar dipermudah meninggal,Mengapa manusia meninggal dlm keadaan mulut dan mata terbuka,menghadapi kematian,membaca surah ar rad memudahkan roh,menenangkan org yg kesakitan,meningal mulut te,meninggal dengan mulut terbuka,orang sakit kanser nazak,orang nazak minta air,nazak tapi degil,nazak sekeratul maut,nazak dan mata pandang ke atas,meracau ketika sakit tenat,menziarah orang nazak,menunggu orang nazak,meninggal semasa koma,meninggal dunia mulut ada buih,kematian dengan mulut berbuih,membaca doa org yang sedang nazak,keadaan kaki semasa nazak,keaadaan orang sedang nazak,kalimah untuk orang nazak,knp org yg menghadapi sakratul maut memandang keatas terus apa yg dilihatnya knp tidak bisa mendrngar jg,hukum tidak membacakan talkin ketika nazak,hukum kebumikan jenaza selepas tengah malam,hikmat dan nazak,hal yang dilakukan menjelang menunggu orang mati,gambar orang nazak,keadaan ketika nazak,keadaan rumah untuk orang nazak,mata pesakit nazak pandang keatas,mata ke atas sebelum kematian,macamana mana hadapi org yg sakit tenat,macam mana nak tahu orang susah nak mati,hidung orang nak mati jatuh,ketika melihat orang menemui ajal apa yang kita perbuat?,kenapa orang sakit pandang ke atas,kenapa apabila orang nazak dibacakan yassin?,keadaan semasa nazak,gambar ayat-ayat bakal meninggal dunia,zikir untuk orang menghadapi sakaratulmaut,tanda kematian bagi yang sakit,tanda kematian bagi orang sakit,tanda diri kita nk sikaratulmaut,surat yang di baca ketika ada org sakit menghadapi naza,surat alquran yg dibaca untuk orang yg sedang sakit,surat Al qur\an yang harus di baca pada orang yang menghadapi koma,surat al quran untuk orang yg sakit / srdang koma,surah yg memudahkan orang dengan ajalnya,surah yang sesuai untuk orang sakit,surah untuk orang sakit,surah untuk mudah mati,tanda orang akan meninggal dunia surah tak boleh baca,tanda orang dah sakit teruk,yg dibaca saat kritis,yang di bacakan saat orang nazak,ucapan doa pesakit kritikal,tuntunan sakaratul maut,tanda2 org dah uzur nk meninggal,tanda2 orang yg dimuliakan pada hari kematianya,tanda2 lansia mau meninggal,tanda tanda nazak,tanda pesakit hendak mati,tanda org nazak,tanda orang nazak,surah untuk kematian,surah ketika sakit nazak,surah almulk untuk orang koma,perkars menfenai irang nazak mengikut islam,perkara yg hrs dbuat dlm memandu org sakarat maut,perkara yg dilakukan ketika melihat orang nazak,perkara yang perlu dibuat ketika di tempat orang meninggal,perkara yang mempermudah sakaratul maut,pe maksud tenat,pandang arah kanan sebelum ajal,panas sebelum nazak,org yg sdh meninggl mata dan mulut mash sedikit terbuka,orang yang menemui ajalnya menangis ketika dibacakan yasin,orang tua semasa hidup susah meninggal,permudahkan urusan orang nazak,persiapan hadapi maut,surah al quran untuk orang nazak,solat untuk orang nazak,sebelum meninggal sebaiknya membaca,sebelum meninggal mata merah melihat ke atas,sakit tanda tanda ada saka,sakit nya sekaratul maut,Sakaratul maut marah saat di talqin,pnegertian pandang satu arah bagi orang yang akan meninggal,petanda meninggal mata terbeliak pandang atas,persiapan untuk menghadapi mati,persiapan nak p tengok org sakit yg ada saka,orang tua sakit tenat,dzikir menunggu orang sakit koma,bolehkah orang sakit dibacakan surat yassin,ayat yang dibaca ketika orang akan mati,ayat qurhan ayat penyembuh di tulis di gambar orang sakit tak sedar,ayat memudahkn keluar roh,ayat memudahkan orang sakit mengucap,ayat berhadapan dengan orang sakit tenat,ayat apa yg dibaca dlm keadaan sakit,ayat alquran yang perlu di baca ketika menunggui orang sekarat,Ayah kita nak mati kita baca yasin apa hukumnya,apekah hukum bila jenazah tidak sempat mugucap sebelum nafas terakhirnye,ape yang akan dibuat melihat orang yg sakit tenat,baca alquran disampung ibu yang sedang sakit,baca ayat untok semboh kan org sakit tenat,bisikan untuk orang sedang nazak,Bila melihat org yg menghadapi sakaratul maut doa2 apa yg hrs d baca,bila melawat orang meninggal apa perlu dibuat,berapa lama nazak,bacaan untuk orang mau nazak,bacaan saat nazak,bacaan menghadapi orang sakit,bacaan ketika orang nazak,bacaan ayat alquran di saat orang mau meninggal,bacaaan apaabila melihat org yg mau meninggal,apart perlu dilakukan ketika nazak,apakah yang harus dilakukan jika sseorang itu nazak,apakah tanda sakit sebelum mati,amalan orang yang mau menghadapi kematian atau naza,amalan nabi saat menghadapi sahabat nazak,amalan ketika menghadapi sakratul maut,amalan buat jenaza nazak,amalan bagi orang tua yg nazak,ajar orang nak mati mengucap,adap melawat org mati,adap ketika nazak,adakah jasad org mati sakit,adab menyikapi orang meninggal,apa itu nazak sakaratul maut,apa maksud orang yg sedang nazak mmengalurjan air mata,apakah surah patut kita baca ketika seseorang itu sedang bertarung nyawa,Apakah sakit yang tidak ada harapan sehat nazak,apabila seseorang sulit meninggal apa yang harus dilakukan,apa yg harus di lakukan jika susah sakaratul maut,apa yg dilakukan org islam ketika menunggu orang di rumah sakit,apa yg berlaku ketika sakarat,apa yang harus dilakukan jika menghadapi orang yg susah menghadapi sakaratul maut,Apa sebab nya bila menjelang ajal air mata nya keluar,apa patut dilakukan sewaktu menziarahi kematian,apa nak ucap bila orang nazak,adab melawat orang nazak,cakap orang yang nak meninggal dunia,doa utk org yg dlm keadaan nazak,doa saat nazak,doa saat hujung kematian,doa pwrmudahkan urusan orang nazak,doa org sakit yg sedang tenat,doa org sakit na,doa orang sakit agar segera gampang meninggalnya,doa mudah kematian,doa minta dipermudahkan meninggal,doa meringankan rasa sakit orang yang akan meninggal dunia,doa menghadapi orang nazak,doa sakit kuat,doa sakit tenat,doa utk org sakit tenat,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa untuk orang yang sedang nazah,doa untuk orang yang sakit kritikal,doa untuk orang sakit kritikal,doa untuk binatang yg sedang nazak,doa untk orng sakit menunggu masa,DOA UCAPAN UNTUK ORANG YANG SAKIT TENAT,doa terhadap sakit menghadapi kematian,Doa tenang orang nazak,doa mempercepatkan kematian,doa membantu orang mau meninggal,doa melawat orang nazak,cata menghadapi orang naza,cara sholat menghadapi orang mau mati,cara menyikapi jenazah ayah,cara menghadapi orang nazak,cara mengatasi nazak,cara menenangkan orang yang sedang sakit teruk,cara menangi orang yang sedang menghadapi sakaratul maut,cara men solatkan orang sakit,cara memudahkan orang yg lg sakit kritis agar diambil allah,cara malaikat mencabut orang yang sakit koma,ciri ciri orang nazak,ciri orang baik menjelang sakaratul maut,doa ketika sakit parah nazak,doa ketika ayah sedang tenat,doa doa penuntun untuk orang sedang sakaratul maut,doa disaat kita menunggu jenazah cara muhammadiyah,doa buat orang sakit yang sudah koma,doa atw ayat apa d baca ketika mnghdapi orang sakaratul maut,dibacakan surat apakah jika orang susah meninggal diwaktu sakit,di bacakan supaya di mudahkan nazak,ciri-ciri orang beriman semasa mati,ciri sekaratul maut yang baik dalam keadaan koma,cara bacaan yasin untuk orang sakit

Comments

2 comments… add one
  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: