≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Duit Tambahan Dengan Hanphone

Incoming search :

tanda kematian semakin hampir,doa untuk orang sakit tenat,doa orang sakit,tanda tanda kematian yang baik,doa untuk orang nazak,saat nazak,nazak,doa menziarahi orang sakit,menghadapi orang nazak,surah untuk orang sakit,surah untuk orang sakit tenat,10 tanda kematian,doa melawat orang sakit tenat,tanda kematian orang islam,doa untuk sakit tenat,doa ziarah pesakit rumi,adab merawat orang yang sedang menghadapi sakaratul maut,tanda kematian yang baik,doa menghadapi orang sakit,cara untuk mengetahui orang hendak mati,menghadapi kematian,menghadapi orang yang sedang sakit,menghadapi sakaratul maut,membaca yasin untuk orang sakit,mendoakan orang yang nazak,Menghadapi sakratul maut,panduan kematian islam,orng yg meninggal dlm keadaan sakit dlm islam,orang yang nak meninggal sangat dahaga,orang tengah nazak,orang india hamil,nazaq di halkum susah nak meninnggal ke,nazak sakaratul maut,menyikapi situasi umat islam yang sekarang dan akan datang,meninggal mulut terbuka sedikit,menhadapu kematian,MENGHADAPI SESEORANG YANG NAZAK,macam mana nak doa untuk ibu yang sedang nazak,melihat tanda kematian seseorang,keadaan di saat sakaratul,kata-kata hikmah untuk keluarga orang sakit,kata semangat kerana ibu nazak,kata kata semngat kepada kelurga yang ada meninggal dunia,jika orang meninggal,hari kematian yang baik,gambar pp doa menuntut ilmu belajar,gambar orang yang sedang disunat,gambar orang menuntut ilmu,doa ziarah pesakit,keadaan manusia disaat nazak,keadaan orang yang sedang nazak,kenapa mati itu sakit,melihat orang yg sedang sakaratul maut,mati orang beriman,mati dlm keadaan sakit,mati dengan mulut terbuka,maksud nazak dan sakit,makanan bagi ibu mengandung dari syariat islam,macam mana nak panggil roh orang koma,Lutut sakit tanda nak mati,kuat semangat menjaga orang sakit,kita sama jatuj,doa ziarah orang sakit tenat,ucapan untuk keluarga ibunya meninggal dunia,tanda tanda mati beriman,tanda tanda kematian semakin hampir,tanda tanda kematian orang beriman,Tanda tanda kematian bila orang yang sedang sakit,tanda tanda kematian bagi orang india,tanda seseorang akan meninggal dunia,tanda orang yang dekat dengan mati,tanda orang yang akan meninggal,tanda orang sakit nak mati,tanda orang sakit akan meninggal,tanda orang nazak,tanda tanda menghadapi sakaratul maut,tanda tanda nazah,tanda tanda orang yang akan meninggal dunia,ucapan semasa muslim tenat,ucapan melawat jenazah,ucapan keluarga org nazak,ucapan bagi orang sakit nazak,tanda2 penyakit tua,tanda2 orang nazak,tanda-tanda orang yang hampir mati,tanda-tanda orang nazak,tanda-tanda orang islam nak meninggal dunia,tanda-tanda orang hampir mati,tanda yg dilihat pada orang yang nak meninggal,tanda orang nak meninggal,tanda nak mati,sebab orang meninggal mulutnya terbuka,sakit menemui ajal,sakaratul maut kepala ke atas,sakaratul maut keadaan duduk kepala melihat keatas,saat menghadapi nazak,petanda orang sakit nak meninggal,petanda lendir dari mulut orang nazak,persiapan waris menghadapi,persediaan menghadapi mati,perkara yang memudahkan kematian,perkara perlu buat jika nazak,sikap menghadapi orang nazak,surah untuk nazak,surah utk orang sakit,tanda kematian yg baik,tanda kematian yang tidak baik,tanda kematian bisa melihat orang yang sudah meninggal,tanda hampir nazak,tanda hampir mati,tanda akan meninggal dunia,tanda ajal sudah hampir,susah nak mati,surah yg dibaca ketika nazak,surah yasin bila berhadapan orang nazak,surah yang dibaca ketika melawat orang sakit,panduan untuk mati,cara bacaan surah yasin,bacaan surah kepada pesakit yang tenat,bacaan menghadapi orang bersin,bacaan ketika orang nazak,bacaan ketika nazak,bacaan ketika melawat orang sakit,baca surah yasin untuk orang sakit,azab nak mati,ayat untuk orang nazak,ayat orang sakit,aurat adab ziarah perempuan sakit,Arti nazak dalam bahasa malaysia,bacaan surah untuk orang nazak,bacaan untuk nazak,bulu kening berdiri ketika nazak,buat apa untuk orang nazak,boleh kita tahu cara kematian kita,bagaimana rupa orang dah nazak,bagaimana nak tahu seseorang akan meninggal,bagaimana bacaan yasin hadapi pesakit kritikal,bacaan yasin untuk orang sakit,bacaan untuk orang yg sedang nazak,bacaan untuk orang yang sedang nazak,bacaan untuk orang yang hampir dengan kematian,bacaan untuk orang sakit tenat,arti nazak,apakah yang harus kita katakan jika mendengar orang sedang nazak,apakah sakit itu azab,adap menjaga ayah yang uzur,adab ziarah sahabat yang kematian ahli keluarga,adab ziarah orang sakit tenat,adab ziarah orang sakit,adab ziarah orang nazak,adab terhadap orang yang sudah meninggal,adab orang nazak,adab menziarahi orang sakit tenat,adab menziarahi orang sakit,adab melawat orang sakit,adab islam untuk orang yang meninggal,adat2 untuk keluarge jenazah,amalan menjaga org sakit,apabila kematian semakin hampir,apa yg harus buat ajal sudah dekat?,apa yang perlu untuk orang nazak,apa yang perlu dilakukan ketika seseorang sedang nazak,apa yang dilakukan menjaga orang koma,apa tanda2 yg hrus di ikut saat sekaratul maut,apa perlu di buat jika ayah meninggal,apa patut dilakukan bagi hadapi orang yang hendak meninggal,apa harus anak lakukan ketika ibu bapa sedang nazak,apa doa untuk orang yg sudah koma atau sakaratul maut,amalan untuk yang tengah nazak,adab didepan orang nazak,cara cara melihat orang meninggal,doa utk pesakit yg nazak,doa org sedang tenat,doa org sakit sakaratul maut,doa orang yang nazak dalam bahasa latin,doa orang yang hampir maut,doa orang nazak,doa nazak,doa mudah sakaratul maut,doa meringankan saat 2 sakaratul maut,doa menziarahi orang yang nazak,doa menghadapi sakarotul maut,doa menghadapi sakaratul maut,doa org uzur utk kematian,doa orng islam mati,doa utk ibu yg sedang sakit,doa untuk orang yang sedang nazak,doa melawat pesakit asma,doa untuk orang sakit dekat maut,doa untuk meringankan beban orang sakit tenat,doa untuk menziarahu orang sakit,doa untuk ibu yang telah meninggal,doa untuk dibaca pada orang nazak,doa sdg nazak,doa sakaratul maut,doa saat kematian,doa menghadapi ayah sakit,doa melihat org sedang tenat,doa melawat org sakit,cara ucapan orang meninggal dunia,cara salam tangan dalam cara islam,cara pesakit mati,cara orang mati gampang ga perlu sakit,Cara nak menghadapi situasi orang yg kehilangan,cara menyikapi situasi umat islam,cara menjaga orang tua yang sakit,cara menghadapi orang yang tengah nazak,cara menghadapi kematian sunnah,cara melawat orang meninggal,cara kematian dan maksudnya,ciri ciri orang nazak,ciri ciri orang sedang sakaratul maut,doa melawat orang sakit,doa mehadapi orang yang nazak,doa ketika sakit parah,doa ketika nazak,doa ketika menziarahi orang sakit,doa ketika menjaga orang sakit,doa ketika menjaga ayah sakit,doa di permudahkan kematian,doa dapat tahu orang meninggal,doa buat org sedang nazak,doa bagi orang yang sakit tenat,cara cara menghadapi situasi

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: