≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Incoming search :

tanda kematian semakin hampir,doa untuk orang sakit tenat,doa orang sakit,doa melawat orang sakit,10 tanda kematian,tanda tanda kematian yang baik,doa untuk orang nazak,saat nazak,orang dah meninggal dapat tengok orang masih hidup,menghadapi kematian,tanda orang nazak,tanda nak mati,tanda kematian yang baik,tanda kematian orang islam,doa melawat orang sakit tenat,doa menziarahi orang sakit,doa menghadapi orang sakit,surah untuk orang sakit,surah untuk orang sakit tenat,menghadapi orang nazak,adab merawat orang yang sedang menghadapi sakaratul maut,doa untuk sakit tenat,adab terhadap orang yang sudah meninggal,cara ucapan orang meninggal dunia,adab ziarah orang sakit,tanda2 orang nazak,doa ziarah pesakit rumi,arti nazak,mati orang beriman,mati mata terbuka,nazaq di halkum susah nak meninnggal ke,mayat meninggal mata dan mulut terbuka,nazak sakaratul maut,nazak yang baik,mayat tak lurus,menghadapi sakaratul maut,menghadapi orang yang sedang nazak,Menghadapi sakratul maut,menghadap kiblat ketika sakratul maut,mendoakan orang yang nazak,menhadapu kematian,MENGHADAPI SESEORANG YANG NAZAK,meninggal mulut terbuka,menyikapi situasi umat islam yang sekarang dan akan datang,melihat tanda kematian seseorang,membaca yasin untuk orang sakit,maksud nazak dan sakit,maksud koma dlam sakit,keadaan orang yang memiliki saka ketika nazak,keadaan manusia disaat nazak,keadaan ketika nazak,keadaan di saat sakaratul,kata-kata hikmah untuk keluarga orang sakit,kata semangat untuk orang yang kematian emak,kata semangat kerana ibu nazak,kata kata semngat kepada kelurga yang ada meninggal dunia,kata air mata jatuh,imej doa orang meninggal,ilmu cara mengetahui orang yang akan meninggal,hadis sekaligus doa buat orng sakit,keadaan orang yang sedang nazak,kebaikan menjaga orang sakit,makanan bagi ibu mengandung dari syariat islam,macam mana nak panggil roh orang koma,macam mana nak doa untuk ibu yang sedang nazak,Lutut sakit tanda nak mati,ketika mendekati ajal sebaiknya keluarga menuntun dengan bacaan apa,kuat semangat menjaga orang sakit,kita sama jatuj,ketika roh di nazak,ketika nak mati,ketahui tanda tanda ajal anda sudah dekat,kenapa mati itu sakit,kematian ysng baik,hadis riwayat abu dawud tentang menghadapi orang sakaratul maut,orang tengah nazak,yang dilakykan saat meligat nazak,tanda tanda orang tua yang uzur mati,tanda tanda orang meninggal,tanda tanda nazah,tanda tanda menghadapi orang sakit yang akan meninggal,tanda tanda mati beriman,tanda tanda kematian semakin hampir,Tanda tanda kematian bila orang yang sedang sakit,tanda orang yang dekat dengan mati,tanda orang yang akan meninggal,tanda orang nak meninggal,tanda kematian yang baim,perkara perlu buat jika nazak,tanda kematian bisa melihat orang yang sudah meninggal,tanda tanda orang yang akan meninggal dunia,tanda yg dilihat pada orang yang nak meninggal,yang di lakukan anak bila melihat ayah sakit keras,waktu sakarotulmaut,ucapan untuk keluarga yang sedang koma,ucapan untuk keluarga ibunya meninggal dunia,ucapan semasa muslim tenat,ucapan melawat jenazah,ucapan bila melihat jenazah perempuan-allahummaqfirlaha,ucapan bagi orang sakit nazak,tanda2 tua,tanda2 penyakit tua,Tanda2 org jumps ajal,tanda-tanda orang islam nak meninggal dunia,tanda-tanda orang hampir mati,tanda hampir mati,susah nak mati,saat menghadapi nazak,psycology memberi semangat kepada orang sakit,petanda lendir dari mulut orang nazak,persiapan waris menghadapi,persediaan menghadapi mati,persediaan menghadapi kematian,persediaan keluarga menghadapi kematian,perkara yang memudahkan kematian,perkara perlu dibuat ketika nazak,panduan untuk mati,panduan menghadapi sakratul maut,panduan kematian islam,orng yg meninggal dlm keadaan sakit dlm islam,saat menghadapi sakaratul maut,saat nak mati,surah yg dibaca ketika nazak,surah yasin bila berhadapan orang nazak,surah yang dibaca untuk orang sakit,surah yang dibaca ketika melawat orang sakit,surah utk orang sakit,surah untuk nazak,surah dibaca semasa orang tengah nazak,surah amalan untuk orang sakit dlm islam,sikap yang harus dilakukan ketika melihat orang sedang nazak,sedang nazak,sebab orang meninggal mulutnya terbuka,sakaratul maut kepala ke atas,sakaratul maut keadaan duduk kepala melihat keatas,orang yang nak meninggal sangat dahaga,gambar terkini cara mengurus kan orang mati,bulu kening berdiri ketika nazak,bacaan surah kepada pesakit yang tenat,bacaan ketika orang nazak,bacaan ketika melihat orang sakit tenat,bacaan ketika melawat orang sakit,bacaan kalau orang meninggal,baca surah yasin untuk orang sakit,ayat untuk orang yang telah meninggal,ayat untuk orang nazak,ayat orang sakit,aurat adab ziarah perempuan sakit,Arti nazak dalam bahasa malaysia,arti koma bagi orang sakit,apakah yang harus kita katakan jika mendengar orang sedang nazak,bacaan surah untuk orang nazak,bacaan untuk nazak,buat apa untuk orang nazak,bolehkah kita baca yasin untuk orang sakit,boleh kita tahu cara kematian kita,bagaimana rupa orang dah nazak,bagaimana roh atau arwah seseorang yang sedang kritis atau koma menurut islam,bagaimana nak tahu seseorang akan meninggal,bagaimana bacaan yasin hadapi pesakit kritikal,bacaan yasin untuk orang sakit,bacaan untuk orang yg sedang nazak,bacaan untuk orang yang sedang nazak,bacaan untuk orang yang nazak,bacaan untuk orang yang hampir dengan kematian,bacaan untuk orang sakit tenat,apakah sakit itu azab,apakah org yg sedang sakaratul maut masih mengenali keluarganya,apa artinya ayah sedang sakit mata,amalan yg buat orang sakaroul maut,amalan menjaga org sakit,amalan menghadapi sakaratul maut,Amalan doa apa untuk orang yang sakit keras,adat2 ziyarah,adat2 untuk keluarge jenazah,adap menjaga ayah yang uzur,adab ziarah orang nazak,adab orang nazak,adab menziarahi orang sakit,adab melawat orang sakit tenat,adab melawat orang sakit,apa doa untuk orang yg sudah koma atau sakaratul maut,apa harus anak lakukan ketika ibu bapa sedang nazak,apakah orang mati bisa melihat keluarganya,apabila kematian semakin hampir,apa yg harus buat ajal sudah dekat?,apa yf perlu dicakapkan bila menziarahi or sakit,apa yang perlu untuk orang nazak,apa yang perlu dilakukan ketika seseorang sedang nazak,apa yang perlu cakap ketika orang itu kemalangan atau meninggal dunia?,apa yang dilakukan menjaga orang koma,apa perlu persediaan ketika hadapi maut,apa perlu di buat jika ayah meninggal,apa perlu buat saat nazak,apa patut dilakukan bagi hadapi orang yang hendak meninggal,apa itu nazak,adab islam untuk orang yang meninggal,cara bacaan surah yasin,gambar pp doa menuntut ilmu belajar,doa org sedang tenat,doa org sakit sakaratul maut,doa orang yang nazak dalam bahasa latin,doa orang yang hampir maut,doa orang nazak,doa nazak,doa mudah sakaratul maut,doa meringankan saat 2 sakaratul maut,doa menghadapi sakarotul maut,doa menghadapi ayah sakit,doa mempermudah orang kritis,doa melihat org sedang tenat,doa melihat orang nazak,doa org uzur utk kematian,doa saat kematian,gambar orang menuntut ilmu,doa ziarah pesakit,doa ziarah org sakit,doa ziarah orang sakit tenat,doa utk ibu yg sedang sakit,doa untuk yg sakit koma surat ar-radu ayat,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa untuk orang sakit dekat maut,doa untuk menziarahu orang sakit,doa untuk ibu yg sedang sakit,doa untuk ibu yang telah meninggal,doa untuk dibaca pada orang nazak,doa sdg nazak,doa melawat pesakit asma,doa melawat org sakit,Cara2 mengucap,cara pesakit mati,cara orang mati gampang ga perlu sakit,Cara nak menghadapi situasi orang yg kehilangan,cara menjaga orang tua yang sakit,cara mengucap mati,cara menghadapi orang yang tengah nazak,cara menghadapi orang yang sedang nazak,cara menghadapi kematian sunnah,cara mengemaskan kening tanpa cukur,cara melawat orang meninggal,cara kematian dan maksudnya,cara cara menghadapi situasi,ciri ciri orang nazak,ciri ciri orang sedang sakaratul maut,doa melawat orang sakit rumi,doa mehadapi orang yang nazak,doa ketika sakit tenat,doa ketika sakit parah,doa ketika menziarahi orang sakit,doa ketika menjaga ayah sakit,doa kepada persakit tenat,doa elakkan sakaratul maut,doa di permudahkan kematian,doa dapat tahu orang meninggal,doa bila melawat orang sakit,doa bagi orang yang sakit tenat,doa - doa menghadapi kematian,cara cara melihat orang meninggal

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: