≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Jom Aktifkan MyKad Smart Shopper Anda Untuk dapatkan Mata Ganjaran !!

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

 

Incoming search :

doa untuk orang sakit tenat,tanda kematian semakin hampir,nazak,perkara ini perlu dibuat dua orang,tanda orang nazak,tanda tanda kematian yang baik,tanda kematian yang baik,bacaan untuk orang nazak,bacaan untuk orang sakit tenat,sakit tenat,orqng meninggal matanya terbuka sedikit,menghadapi kematian,meninggal dengan mata terbuka,tanda hampir mati,kata semangat untuk yang tengah nazak,meninggal dunia dengan mata terbuka,doa ketika ziarah orang sakit,saat nazak,adab ziarah orang nazak,doa untuk orang nazak,surah untuk orang nazak,doa penjaga ruh,doa ketika sakit tenat,tanda tanda orang nazak,mengucap ketika nazak,doa orang sedang nazak,perkara ini perlu dibuat oleh dua orang,orang meninggal mulut terbuka,surah yang harus dibaca untuk orang meninggal,perkara perlu dibuat dua orang,perkara yang perlu buat dua orang,orang meninggal dengan mata terbuka,orang nazak wajib baca ape,pengajaran saat nyawa akan berpulang,orng najak,perkara ini perlu si buat oleh dua orang,Orang meninggal terbuka mulut tanda,panduan kketika mengadAP ORANG YANG KOMA,org yg nazak,orang meninggal,orang mati apa yang di harap,nazzak/ajal,mengapa orang yang meninggal mulut nya terbuka,menempuh dugaan orang meninggal,membantu orang hendak meninggal dunia,mati mata terbuka,mata terbuka ketika meninggal dalam islam,lihat nazak,lafadz ketika orang menghadap sakratul maut,knapa orang sakit lihat ke atas,kewajipan menjaga orang sakit,kesakitan ketika mati,menghadapi orang yang sakit tenat,menghadapi saat sakaratul maut,menghadapi waktu nazak,nazak susah meninggal,nazak sakaratul maut,nampak org ygbdah mati masa kita sakit kuat nazak,mulut tak boleh tutup ketika meninggal dunia,macamana nak koma,menziarahi orang sakit tenat bagi yg uzur,menunggu dipanggil bapa saat koma doa,meninggal dunia ketika koma,meninggal dalam keadaan koma,Mengucap separuh ayat sebelum meninggal,kenapa perlu rasa simpati bila ziarah orang sakit,untuk mengatshui orang yang hampir mati,tanda orang tua uzur,tanda orang nak meninggal dunia,tanda nak mati,tanda mulut berbuih ketika ajal,tanda menangis ketika nazak,tanda mayat mata terbuka,tanda manusia nak ajal,tanda kucing nak mati,wanita jatuh sakit dan hampir mati,tanda kematian orang sakit,tanda orang yang akan nazak,tanda org nak mati,tanda tanda mati yang tidak baik,ucapan untuk keluarga sedang nazak,ucapan buat orang sakit tenat,tips menjaga air mata jatuh saat berhadapan,tips membantu semangat orang sakit,tindakan ketika melawat orang sakit,tanda2 kematian bagi org yg koma,tanda-tanda orang nazak,tanda-tanda kematian bagi orang yang telah nazak,tanda tanda orang beriman ketika nazak,tanda tanda nak meninggal,tanda jenazah masuk surga,tanda awal nazak,tanda air mata saat sakaratul maut,singgir nazak orang meninggal dunia,sakit memhadapi kematian,sakit apabila menzuarahi orang matii,saat saat menghadapi sakaratul maut,saat orang nazak,saat menghadapi mati,saat menempuh ajal,petanda mati mata terbuka forum,persediaan sebelum menempuh kematian,perkata ini kena dibuat dua orang,supaya roh yg sedang sakaratul maut cepat meninggal kan jasad,surah dibaca untuk orang sakit,surah ketika melawat org nazak,Syair doa orang yang sakit kritis,surat yg perlu dibaca menghadpi sakit kritis,surat yang di baca orang sakit menjelang ajal,surah yg dibaca saat orang sakratul maut,surah yg baik dibacakn utk orang yg koma /sekarat,surah yang perlu dibaca untuk orang nazak,surah yang patut dibaca untuk orang sakit,surah yang patut di baca ketika orang sakit tenat,surah utk org yg sedang nazak,surah orang sakit,perkara-perkara yang perlu dibuat ketika ada ahli keluarga meningal dunia,doa bagi org yang menhadap ajal,cara hadapi orang nazak,cara berhadapan dengan orang nazak,cara agar sakarataul maut kucing tidak lama,bila sakratul maut apa yang harus di perbuat agar orang yang meninggal bisa meninggal dengan lancar,bila nazak,beri kucing sakit dengar bacaan al quran,bagaimana membantu orang sedang nazak,bagaimana keadaan orang koma menurut islam,bacaan utk org yg sedang nazak,bacaan untuk orang yanh nazak agar pergi dengan tenang,bacaan untuk memudahkan orang meninggal,cara kucing nazak,cara mengetahui orang yang kuat merapu,do hadapi kematian keluarg,do a untuk nyembuh n org koma,cirir orang yg sedang nazak,ciri2 datangnya sakaratul maut,ciri-ciri orang nazak,cara2 mengatahui kmatian akan dtg,cara roh orang beriman di keluarkan dari jasad,cara nak mengetahui saat2 kematian,cara menghadapi saat saat kematian menurut islam,cara menghadapi orang yg mulutnya nyinyir,cara menghadapi orang koma,bacaan untuk ibu sakit tenat,bacaan surah terbaik utk org nazak,bacaan quran untuk orang nAzak,apa nak buat bila orang meninggal,amalan yang harus di baca ketika menunggu orng sakit,amalan sedang menghadapi perkara,amalan sebelum mati,amalan menghadap orang mati,air mata seseorang yang meninggal dunia,agar dapat mengucap sebelum mati,adakah roh kembali ketempat sakaratulmaut,adakah orang kan melawat orang sakit kena halau,adab menziarahi orang nazak,adab menziarah orang sakit kritikal,apa perlu buat bila ayah sakit,apa perlu buat ketika melihat orang nazak,bacaan ketika mengadap jenazah,bacaan doa selamat orang nazak,bacaan doa buat menghadapi orang,bacaan bagi orang yang sakit tenat,ayat yang dbaca saat mengadap sekeratul maud,ayat quran ketika tenat,ayat permudah sakaratul maut,apakah makna seseorang yang sakit tenat enggan di lawati,apa yang perlu dilakukan untuk orang nazak,apa yang perlu dilakukan ketika ahli keluarga meninggal dunia,apa yang perlu dibuat ketika hadapi orang yang sedang nazak,adab menghadapi orang sakit,doa buat org nazak,kenapa org meninggal mulut terbuka,hukum ziarah orang sakit,gambar org sakit koma,dugaan orang tua meninggal dunia,doa ziarah orang sakit rumi,doa ziarah orang nazak,doa yang terbaik untuk nenek yang sakit tua,doa utk org sakit tenat,doa utk orang sakit tenat,doa utk ibubapa yg sakit,doa untuk rakan yg sedang nazak,Doa untuk org yang nazak,imenghadapi ibu yang sakit,jenazah mulut terbuka,kenapa orang meninggal mulutnya terbuka,kenapa orang meninggal matanya terbuka,kenapa mati dengan mulut terbuka,kenapa manusia susah mati di saat sakit,kenapa hidung jatuh,keadaan semasa hendak meninggal dunia mengikut al quran,keadaan orang yg nazak,keadaan ketika nazak,kata-kata untuk orang sakit tenat,kata kata ucapan doa buat orang sakaratul maut,Kata buat ayah yang menghadapi sakaratul maut,doa untuk org nazak,doa untuk orang yg nazak,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa orang yang sedang sakit tenat,doa orang yang nazak,doa orang nazak,DOA ORANG DALAM SUSAH YANG KRITIKAL,doa mudahkan azab orang sakit,doa menziarah orang sakit,doa memudahkan meninggal dunia,doa melawat orang sakit rumi,doa ketika orang sakit nazak,doa ketika melawat pesakit nazak,doa kematian yang baik,doa saat kematian,doa saat menunggui orang yang mendekati ajal,doa untuk orang yang sedang nazak,doa untuk orang yang kritikal,doa untuk orang tengah nazak,doa untuk orang sedang nazak,doa untuk orang sakit tenat rumi,doa untuk orang sakit kuat,doa untuk orang bukan islam ketika dalam keadaan sakit tenat,doa untuk ibu yg lg koma,doa sedang sakit nazak,doa sedang nazak,doa sakit tenat,doa doa untuk ciri ciri orang mendekati ajal umat islam

Comments

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: