≡ Menu

Cara Menghadapi Situasi Orang Sakit Nazak

Orang-Sakit-Nazak

Pendahuluan

Kematian adalah sesuatu yang pasti dan kita harus bersedia menghadapinya kerana ia merupakan titik permulaan kepada penghidupan yang kekal abadi. Hanya mukmin yang dipanggil menghadap Tuhannya dengan hati bersih memperolehi kejayaan.

Menguruskan jenazah adalah merupakan perkara yang tidak boleh kita elakkan begitu sahaja. Ianya merupakan fardhu kifayah ke atas umat Islam. Dengan adanya sebahagian umat Islam yang mengetahuinya akan selesailah tanggungjawab itu.

Namun dalam keadaan sekarang ini, kesedaran di kalangan generasi muda untuk melaksanakan tanggungjawab ini amat tipis sekali. Ramai dari generasi muda yang tidak tahu cara-cara menguruskan jenazah dan hanya menyerahkan sepenuhnya kepada jenerasi yang lebih tua dari mereka untuk melaksanakannya.

Bayangkanlah suatu hari nanti ayah atau ibu kita meninggal dunia. Tergamakkah kita membiarkan orang lain menguruskannya sedangkan diri kita hanya melihat tanpa sebarang ilmu.

Sejajar dengan itu maka terbitlah risalah kecil ini bagi memberikan sedikit bimbingan dan panduan. Seperkara yang perlu diingat di samping kita menguruskan jenazah, diharap ianya dapat menjadi pengajaran kepada kita yang masih hidup untuk bersiap sedia menuruti jejaknya suatu hari nanti.

Dengan adanya panduan-panduan ini adalah diharapkan sedikit sebanyak dapat memberi pengetahuan kepada para pelawat jika berlaku sesuatu kematian agar dapat membantu menguruskannya. Marilah kita memahami kehendak fardhu kifayah ini, moga-moga ianya dapat menjadi penyambung kesempurnaan dalam pengamalan syariat agama kita.

Melawat Orang Yang Sakit

Hadis Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Apabila kamu ziarahi orang sakit atau orang yang hampir mati, hendaklah kamu memperkatakan perkara yang baik, kerana sesungguhnya Malaikat mengucap Amin terhadap apa yang kamu katakan itu.”

Hukum melawat orang sakit

Adalah fardhu kifayah melawat orang yang sakit menurut jumhur pendapat ulamak. Hal ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra mafhumnya :

“Ada lima Hak seorang Islam keatas orang Islam yang lain : menjawab salam, menziarahinya semasa sakit, melawat jenazah, menerima jemputannya, dan mendo’akannya apabila dia bersin”. (Hadith Riwayat Ahmad, Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud)

Adab Menziarahi Pesakit

1. Lawatan ke tempat orang sakit hendaklah tidak makan masa yang lama.
2. Sunat duduk berhampiran dengan kepalanya.
3. Berdoalah untuk pesakit agar dia sembuh. Di riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah : Bahawa Rasulullah saw biasa memohon perlindungan bagi sebahagian keluarga baginda. Disapukan dengan tangan kanannya lalu berkata : “Ya Allah wahai tuhan bagi sekelian manusia, lenyapkanlah penderitaan dan sembuhkanlah, kerana engkau yang dapat menyembuhkan. Tidak ada penyembuh kecuali penyembuhmu. Yakni penyembuh yang tidak meninggalkan penyakit lagi”.

4. Berilah kata-kata semangat kepada orang yang sakit dan gembirakan dia.
5. Menziarahi di waktu-waktu yang sesuai serta mengelakkan daripada waktu-waktu senja, makan dan lewat malam.
6. Sekiranya ia berhutang segera jelaskan hutangnya (mengingatinya).

Tanda-tanda Orang Yang Hampir Ajal

1. Tunduk hidungnya (hidungnya jatuh).
2. Pucat/hilang cahaya mukanya.
3. Lurus kakinya (lurus tapak kakinya).
4. Tumitnya lembut.
5. Renggang pergelangan tangannya dan juga sendi-sendinya.

Adab Menziarahi Orang Yang Hampir ajal (sedang nazak)

1. Menghalakan pesakit yang nazak ke arah kiblat.
2. Talqin/peringatan kepadanya.
3. Ajarkan dia mengucap kalimah لا اله الا الله tidak usah ditambah dengan kalimah محمد رسول الله .
4. Bacalah Surah Yasin dengan nyaring dan Surah Ar-Ra’du dengan perlahan.
5. Sunat menitiskan air ke dalam mulut sekiranya terdapat tanda-tanda pesakit dahaga.

Hikmah Menziarahi Orang Sakit

Sakit adalah datangnya dari Allah. Penyakit yang ditimpa ke atas kita sebenarnya mengandungi hikmah. Antaranya ialah :

1. Memberi kesedaran dan keinsafan kepada kita bahawa kita ini lemah dan tidak mempunyai kuasa dan kekuatan untuk menyembuhkannya melainkan Allah.
2. Allah ingin menguji sejauh mana kesabaran kita menghadapi dugaan Allah.
3. Allah ingin mengampunkan dosa kita yang kita telah lakukan samada secara sedar ataupun tidak.

Kedatangan Sakaratul Maut

Rasulullah saw bersabda mafhumnya :

“Tidak akan keluar nyawa seseorang mukmin sebelum ia melihat tempatnya dalam syurga dan tidak keluar nyawa seseorang kafir sebelum dia melihat tempatnya di dalam neraka”.
Beredar Roh Pada Jasad

1. Hujung kaki ke lutut.
2. Lutut ke pusat.
3. Pusat ke dada.
4. Dada ke leher (halkum).

Keadaan Malaikat Maut Ketika Mencabut Nyawa

Keadaan Malaikat Maut terhadap orang yang sudah sampai masanya menemui Allah swt akan menemui 2 keadaan :

1. Yang beriman (keadaannya dengan rupa yang mengembirakan).
2. Yang tidak beriman (keadaannya dengan rupa yang menakutkan dengan keadaan demikian kesakitan orang yang hampir mati tidak dapat dirasai oleh orang lain melaikan kepada mereka yang merasainya sahaja.

3. Beberapa ulamak berpendapat : “Bahawa mati itu terlebih sangat kesakitannya daripada seribu palu dengan pedang dan terlebih sakit daripada gergaji dengan beberapa gergajinya dan terlebih sakit daripada gunting dengan beberapa gunting”.

Perkara Sunat Selepas Kematian.

1. Mengingati tempat kembali, berdoa dan bersabar.
2. Sunat diucapkan : “Sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepadanya kita akan dikembalikan”.
3. Memberi ucapan takziyah (menyabar) menghibur orang yang ditimpa musibah dengan mengebut hal-hal yang dapat menghilangkan duka. Doa Takziyah : “Moga-moga Allah swt menagndakan pahalamu dan memberi takziyah yang baik kepadamu serta mengampunkan yang mati itu”.

4. Apabila sudah hilang nyawa wajiblah dipejamkan matanya dan dirapatkan mulutnya jika terbuka, dengan cermat. Kemudian diikatkan dagunya untuk memelihara daripada dimasuki serangga. Doanya ialah : “Ya Allah Ya Tuhan kami ampunkanlah dia, Ya Allah Ya Tuhan kami rahmatilah dia”.

5. Hendaklah diletakkan mayat di tempat yang sesuai. Sebaik-baiknya di atas katil dengan keadaan melentang mengarah ke qiblat.
6. Salinkan pakaian yang dipakai dengan pakaian yang bersih supaya tidak terbuka auratnya.
7. Letakkan sesuatu di atas perut untuk mengelak dari kembong perutnya.
8. Harus bagi ahli keluarganya menciumnya (ijmak para sahabat).
9. Ahli keluarga yang mampu segera tunaikan hutang si mati sekiranya ia menangguhkan hutang, sama ada dibayar dari harta peninggalan si mati atau atas pertolongan waris, kerana pada suatu ketika Rasulullah saw enggan menyembahyang ke atas jenazah yang mempunyai hutang sehingga dibayar hutangnya dan ditunaikan wasiatnya.

10. Segerakan pengurusan jenazah tersebut. Dari Ali Bin Abi Talib, Sabda Rasulullah saw mahfumnya : “Wahai Ali tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, sembahyang apabila masuk waktunya, kebumikan jenazah apabila sudah sedia dan nikahkan anak dara apabila ada jodohnya”.

11. Mengumumkan kematiannya, kepada sahabat handai dan golongan orang-orang yang soleh agar segera menguruskannya.
12. Diharamkan ratapan, meraung, menjerit dan diharuskan menangis.
13. Diharamkan berkabung melebihi tiga hari.

Sunat Menyediakan Makanan Bagi Keluarga Yang Meninggal

Perbuatan ini disunatkan, kerana ia merupakan kewajipan dan pendekatan diri kepada keluarga mayat dan tetangga. Berkata Imam Syafi’e : “Sebaiknya dibuat makanan buat keluarga mayat cukup untuk mengenyangkan mereka selama satu hari satu malam, kerana itu adalah sunat dan merupakan perbuatan orang yang berbudi”. Sabda Rasulullah saw :

“Buatkanlah makanan bagi keluarga Ja’afar, kerana mereka sedang ditimpa musibah yang memilukan”. (Riwayat Abu Daud, Ibnu Majah dan Turmizi)

Para Imam memandang makruh hukumnya jika keluarga mayat menyediakan makanan buat orang yang datang kerana hal ini menambahkan kemalangan mereka, serta meniru perbuatan orang-orang Jahiliah.

Adalah menjadi kewajipan ke atas ahli keluarganya yang terdekat (warisnya) untuk menguruskan jenazah. Seperti memandikan, mengkafankan, menyembahyangkan dan menguburkan jenazah mengikut peraturan-peraturan dan cara-cara yang telah ditetapkan oleh syarak.

Incoming search :

tanda kematian semakin hampir,doa untuk orang sakit tenat,tanda orang nazak,doa orang sakit,10 tanda kematian,tanda tanda kematian semakin hampir,doa melawat orang sakit,tanda tanda kematian yang baik,tanda nazak,menghadapi kematian,menghadapi orang nazak,bacaan untuk orang sakit tenat,surah untuk orang sakit,doa menghadapi orang sakit,tanda nak mati,arti nazak,doa melawat org sakit,tanda hampir mati,keadaan ketika nazak,tanda2 orang nazak,doa untuk orang sakit kuat,cara ucapan orang meninggal dunia,orang dah meninggal dapat tengok orang masih hidup,nazak,adab ziarah orang sakit,adab terhadap orang yang sudah meninggal,menghadapi sakaratul maut,merawat jenazah ketika sakit,nazak yang baik,nazaq di halkum susah nak meninnggal ke,mata terbuka ketika sakit,orang meninggal mulut melopong tanda,mati orang beriman,mayat meninggal mata dan mulut terbuka,menghadapi orang yang sedang nazak,menhadapu kematian,meninggal dunia dengan mata terbuka,menghadap kiblat ketika sakratul maut,meninggal mata dan mulut terbuka,menghadapi orang yang sakaratul maut,meninggal mata terbuka,melihat tanda kematian seseorang,mayat tak lurus,meninggal mulut terbuka,mati mata terbuka,maksud koma dlam sakit,kata air mata jatuh,kata semangat kerana ibu nazak,kata semangat kepada anak kecil yg sakit,kata mengucap sakit,kata kata untuk orang yg sakit dan hampir meninggal,kata kata semngat kepada kelurga yang ada meninggal dunia,kata kata semangat untuk si mati dan waris si mati,kalau oranng sedang tenat ucap apa,imej doa orang meninggal,ilmu cara mengetahui orang yang akan meninggal,ibu bapa uzur,hukum megunkit perbuatan orang dah mati,kata semangat untuk orang yang kematian emak,macammana orang yang marti,keadaan orang yang memiliki saka ketika nazak,macam mana nak panggil roh orang koma,knp mulut terbuka ketika meninggal dunia?,ketika roh di nazak,ketika nak mati,ketika mendekati ajal sebaiknya keluarga menuntun dengan bacaan apa,ketahui tanda tanda ajal anda sudah dekat,kenapa susah dan banyak dugaan semasa nazak,kenapa mati itu sakit,kematian ysng baik,kematian org yang mempunyai saka,kebaikan menjaga orang sakit,keadaan orang yang sedang nazak,hadis sekaligus doa buat orng sakit,org tua uzur,Yasin nazak,tanda tanda orang sakaratul maut yang baik,tanda tanda orang meninggal,tanda tanda orang hampir meninggal,tanda tanda menghadapi orang sakit yang akan meninggal,tanda tanda mati beriman,Tanda tanda kematian bila orang yang sedang sakit,tanda tanda hampir mati,tanda seseorang yang dekat dengan kematian,tanda orang sedang sakaratul maut,Tanda2 org jumps ajal,tanda orang nak meninggal,tanda orang beriman meninggal dunia,perkara perlu buat jika nazak,tanda tanda orang tua yang uzur mati,tanda-tanda orang hampir mati,yang dilakykan saat meligat nazak,yang di lakukan anak bila melihat ayah sakit keras,waktu sakarotulmaut,waktu nazak,ucapan untuk keluarga yang sedang koma,ucapan untuk keluarga ibunya meninggal dunia,ucapan melawat jenazah,ucapan bila melihat jenazah perempuan-allahummaqfirlaha,ucapan bagi orang sakit nazak,tanda2 tua,tanda2 penyakit tua,tanda2 org nk meninggal,tanda2 kematian sudah hampir,tanda kematian yang baim,tanda kematian yang baik,psycology memberi semangat kepada orang sakit,persediaan menghadapi mati,persediaan menghadapi kematian,persediaan keluarga menghadapi kematian,persediaan apabila ada kematian ahli keluarga,perkara yang perlu dilakukan apabila anak kucing nazak,perkara yang memudahkan kematian,perkara sunat ketika orang sedang nazak,perkara perlu dibuat ketika nazak,perkara perlu dibuat ketika melihat orang nazak,perkara ini perlu dibuat,pergi tempat orang mati menjadi sakit,pengalaman uruskan jenazah orang baik,saat menghadapi nazak,saat menghadapi sakaratul maut,tanda azab saat kematian,suroh dibaca dekat orang sakit,surat yg dibaca ketika sakit,surah yg dibaca ketika nazak,surah yang dibaca untuk orang sakit,surah yang dibaca ketika melawat orang sakit,surah yang dibaca ketika ada yang meninggal dunia,surah dibaca semasa orang tengah nazak,surah bagi orang sakit,surah amalan untuk orang sakit dlm islam,sikap yang harus dilakukan ketika melihat orang sedang nazak,sedang nazak,saat nak mati,panduan menghadapi sakratul maut,cara cara menghadapi situasi,bacaan ketika orang nazak,bacaan ketika melihat orang sakit tenat,bacaan kalau orang meninggal,bacaan doa ziarah orang nazak,ayat untuk orang yang telah meninggal,ayat untuk orang nazak,ayat orang sakit,ayat memudahkan roh keluar,ayat dibaca ketika sakit tenat,Arti nazak dalam bahasa malaysia,arti koma bagi orang sakit,apakah yang harus kita katakan jika mendengar orang sedang nazak,apakah surat ar radu untuk menyembuhkan orang sedang sakit?,bacaan sakaratul maut,bacaan surah kepada pesakit yang tenat,cara bacaan surah yasin,bulu kening berdiri ketika nazak,bolehkah mati tanpa sakit,bolehkah kita baca yasin untuk orang sakit,bagaimana rupa orang dah nazak,bagaimana roh atau arwah seseorang yang sedang kritis atau koma menurut islam,bagaimana keadaan baik semasa sakaratul maut,bagai mana orng menibggal yg menghadap alla,bacaan untuk orang yang sedang nazak,bacaan untuk orang yang nazak,bacaan untuk orang nazak,bacaan untuk nazak,bacaan terbaik alquran bagi orang sakit,apakah org yg sedang sakaratul maut masih mengenali keluarganya,apakah orang mati bisa melihat keluarganya,apabila umat islam meningal dunia,apa artinya ayah sedang sakit mata,amalan ziarah orang nazak,amalan yg buat orang sakaroul maut,amalan menjaga org sakit,amalan menghadapi sakaratul maut,Amalan doa apa untuk orang yang sakit keras,adat2 ziyarah,adat2 untuk keluarge jenazah,adap menjaga ayah yang uzur,adab ziarah orang nazak,adab orang nazak,adab menghadapi orang mati,adab melawat orang sakit tenat,apa berlaku bila koma,apa doa untuk orang yg sudah koma atau sakaratul maut,apabila kematian semakin hampir,apa yg harus buat ajal sudah dekat?,apa yf perlu dicakapkan bila menziarahi or sakit,apa yang perlu cakap ketika orang itu kemalangan atau meninggal dunia?,apa yang dilakukan menjaga orang koma,apa perlu persediaan ketika hadapi maut,apa perlu kalau orang nazak,apa perlu di buat jika ayah meninggal,apa perlu buat saat nazak,Apa nak buat hadapi nenek nazak,apa itu nazak,apa hukum tidak ziarah orang meninggal,apa harus anak lakukan ketika ibu bapa sedang nazak,adab melawat orang sakit,cara kematian dan maksudnya,hadis riwayat abu dawud tentang menghadapi orang sakaratul maut,doa untuk dibaca pada orang nazak,doa saat sakaratul maut,Doa pada ayah dan ibu yg tengah sakit,doa org sedang tenat,doa orang sakit keras menghadapi kematian,doa orang sakit akan meninggal,doa nazak,doa mmpermudah ruh keluar,doa meringankan saat 2 sakaratul maut,doa memudahkan orang meninggal,doa mempermudah orang kritis,doa melihat orang nazak,doa melihat orang kritis,doa untuk ibu yang sedang sakit keras,doa untuk ibu yg sedang sakit,gambar terkini cara mengurus kan orang mati,gambar pp doa menuntut ilmu belajar,gambar orang menuntut ilmu,gambar melihat orang sakit,doa ziarah org sakit,doa ziarah orang sakit tenat,doa utk org yg sdg sakit,doa utk orang yg mrnghadapi koma/ sakharotul maut,doa untuk yg sakit koma surat ar-radu ayat,doa untuk orang yang sedang sakit tenat,doa untuk orang yang sakit kritis amalan islam,doa untuk orang sakit yang sedang menghadapi koma,doa untuk orang sakit kritis,doa melawat pesakit asma,doa melawat orAng yang nazak,doa melawat orang sakit rumi,Cara2 mengucap,Cara nak menghadapi situasi orang yg kehilangan,cara menuntun orang yang sedang kritis,cara menjaga orang tua yang sakit,cara mengucap mati,cara menghadapi orang yanh hendak mati,cara menghadapi orang yang tengah nazak,cara menghadapi orang yang sedang sakit tua alquran,cara menghadapi orang yang sedang nazak,cara menghadapi mati,cara menghadapi kematian sunnah,cara mengemaskan kening tanpa cukur,cara membantu orang nazak,ciri orang yang tidak waras menemui ajal menurut islam,doa - doa menghadapi kematian,doa meghadapi sakit keras,doa ketika ziarah orang sakit,doa ketika sakit tenat,doa ketika menziarahi orang sakit,doa ketika menziarah orang sakit,doa kepada persakit tenat,doa elakkan sakaratul maut,doa dapat tahu orang meninggal,doa bila melawat orang sakit,doa bagi orang yang sakit tenat,doa bagi orang koma,doa apa yang baik bagi org sakit mnurut quran n hadis,doa anak untuk ibu yg sakit,cara melawat orang dalam keadaan koma

2 comments… add one

  • kim

    mcm mane pulak klu org islam nak uruskan ahli keluarganye yang bukan islam yang sdg nazak. mcm mane pulak klu org islam tu nak uruskan mayat keluarganye

  • Lalu Saparudin

    Nasihat macam tu, boleh berlaku buat kite-kite yang muslim ajelah… macam keluarge yang sudah non Muslim tak adelah tuntunanye…. nak harus bagaimane…..? Oki tak usahlah kawan metanye soal tu………

Leave a CommentNext post:

Previous post: