≡ Menu

10 Malaikat Dan Tugasannya

RUKUN IMAN yang kedua ialah percaya kepada malaikat. Setiap Muslim yang mengucap dua kalimah syahadah wajib mempercayai adanya malaikat yang juga makhluk Allah SWT yang diciptakan daripada cahaya.

Zat malaikat adalah halus, tidak nampak oleh mata kasar manusia biasa tetapi mampu dilihat oleh manusia yang luar biasa seperti Nabi dan Rasul.
Rupa malaikat yang sebenar hanya Allah SWT yang tahu. Namun, berdasarkan hadis, malaikat mampu menjelma dalam pelbagai rupa manusia dan makhluk lain.
Ia berakal, boleh berkata-kata dan mampu bergerak ke satu jarak yang jauh dalam masa singkat. Kewujudan malaikat semata-mata untuk taat dan menjalankan titah perintah Allah SWT.
Malaikat tidak makan dan tidak minum, tidak mengantuk dan tidak tidur, tidak juga ia berasa penat dan letih.
Malaikat sangat banyak bilangannya dan Allah SWT saja yang tahu bilangan sebenarnya. Dalam ilmu Tauhid, umat Islam diwajibkan mengenal 10 malaikat dan tugasan mereka.

JIBRAIL: Tugasnya membawa wahyu daripada Allah SWT kepada Rasul dan Nabi, juga menguruskan bala seperti gempa bumi, banjir, ribut dan lain-lain lagi.

MIKAIL : Tugasnya membawa rezeki dengan menumbuhkan tumbuh-tumbuhan, membiakkan haiwan dan mengeluarkan hasil galian bumi.

ISRAFIL : Tugasnya untuk meniup sangkakala ketika sampai masa kiamat iaitu bumi akan hancur. Sekali lagi ia meniup sangkakala itu ketika sampai masa manusia hidup semula dan keluar dari kubur untuk perhitungan di akhirat.
IZRAIL : Tugasnya mengambil nyawa iaitu mematikan apabila sampai ajal dan tugasnya mengambil nyawa tidak akan cepat sesaat atau lewat walau sesaat.
MUNKAR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

NAKIR : Tugasnya menyoal orang mati di alam kubur.

RAQIB: Tugasnya menulis pahala bagi orang yang membuat kebaikan.

ATID : Tugasnya menulis dosa orang yang membuat mungkar dan kejahatan.

RIDHWAN : Penjaga syurga.

MALIK : Penjaga neraka. Firman Allah SWT dalam Surah at-Tahrim ayat 66: “Malaikat itu tidak menderhaka kepada Allah mengenai apa yang Dia perintah kepada mereka dan mereka membuat apa jua perintah oleh-Nya.”

Incoming search :
malaikat dan tugasnya,10 malaikat dan tugasnya,macam macam malaikat,rupa malaikat,cerita 10 malaikat,kisah 10 malaikat,macam malaikat,malaikat penjaga neraka,macam-macam malaikat,macam2 malaikat,macam macam malaikat dengan tugasnya,malaikat penjaga alam kubur,macam macam malaikat beserta tugasnya,malaikat nakir kerjanya apa?,macam tugas malaikat,tugas nabi mikhail,malaokat penjaga neraka,macam macam tugas malaikat,macam macam nama malaikat,macam² malaikat,malaikat penjaga neraka adala?,malaikat penjaga neraka adalah,malakat mail,peranan malaikat mikail,tugas macam macam malaikat,tugas malaikat,tugas nabi mikai,Tugas2 malaikat mikail,Tugasan malaikat,Macam-macam sepuluh malaikat,Apakah tugas nabi mikael,https://googleweblight com/i?u=https://cahayapurnama com/10-malaikat-dan-tugasannya/&grqid=XiE6mn2u&s=1&hl=id-ID&geid=1043,kerja2 malaikat,Macam macam mal,Macam macam mala,Macam macam malaik,macam macam malaikat serta tugasnya,macam macan malaikat,kerja malaikat,macam2 mala,macam2 para malaikat,10 malaikat dalam islam dan kerjanya

Comments

comments

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment