≡ Menu

9 Mimpi Rasulullah S.A.W

ANTARA 9 MIMPI NABI MUHAMMAD SAW

 DARIPADA ABDUL RAHMAN BIN SAMURAH RA BERKATA, NABI MUHAMMAD SAW BERSABDA:

 “SESUNGGUHNYA AKU TELAH MENGALAMI MIMPI-MIMPI YANG MENAKJUBKAN PADA MALAM AKU SEBELUM DI ISRAQKAN……..”

1. AKU TELAH MELIHAT SEORANG DARI UMATKU TELAH DI DATANGi OLEH MALAIKATUL MAUT DENGAN KEADAAN YG AMAT MENGERUNKAN UNTUK MENGAMBIL NYAWANYA, MAKA MALAIKAT ITU TERHALANG PERBUATANNYA ITU DISEBABKAN OLEH KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. AKU MELIHAT SEORANG DARI UMATKU TELAH DISEDIAKAN AZAB KUBUR YANG AMAT MENYIKSAKAN, DISELAMATKAN OLEH BERKAT WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. AKU MELIHAT SEORANG DARI UMATKU SEDANG DIKERUMUNI OLEH SYAITAN-SYAITAN DAN IBLIS-IBLIS LAKHNATULLAH, MAKA IA DISELAMATKAN DENGAN BERKAT ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS KEPADA ALLAH.

4. AKU MELIHAT BAGAIMANA UMATKU DISERET DENGAN RANTAI YANG DIPERBUAT DARIPADA API NERAKA JAHANAM YANG DIMASUKKAN DARI MULUT DAN DIKELUARKAN RANTAI TERSEBUT KE DUBURNYA OLEH MALAIKUT AHZAB, TETAPI SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK TELAH MELEPASKANNYA DARI SEKSAAN ITU.

5. AKU MELIHAT UMATKU DITIMPA DAHAGA YANG AMAT BERAT, SETIAP KALI DIA MENDATANGI SATU TELAGA DI HALANG DARI MEMINUMNYA,KETIKA ITU DATANGLAH PAHALA PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT MEMBERI MINUM HINGGA IA MERASA PUAS.

6. AKU MELIHAT UMATKU CUBA UNTUK MENDEKATI KUMPULAN PARA NABI YANG SEDANG DUDUK BERKUMPULAN-KUMPULAN, SETIAP KALI DIA DATANG DIA AKAN DIUSIR, MAKA MENJELMALAH MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA SAMBIL KE KUMPULANKU SERAYA DUDUK DISEBELAHKU.

7. AKU MELIHAT SEORANG DARI UMATKU BERADA DI DALAM KEADAN GELAP GELITA DI SEKELILINGNYA, SEDANGKAN DIA SENDIRI DI DALAM KEADAAN BINGGUNG, MAKA DATANGLAH PAHALA HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT LALU MENGELUARKANNYA DARI KEGELAPAN KEPADA TEMPAT YANG TERANG – BENDERANG.

8. AKU MEL IHAT UMATKU CUBA BERBICARA DENGAN GOLONGAN ORANG MUKMIN TETAPI MEREKA TIDAKPUN MEMBALAS BICARANYA MAKA MENJELMALAH SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU LALU MENYERU KEPADA MEREKA AGAR MENYAMBUT BICARANYA, LALU BERBICARA MEREKA DENGANNYA.

9. AKU MELIHAT UMATKU SEDANG MENEPIS-NEPIS PERCIKAN API KE MUKANYA, MAKA SEGERALAH MENJELMA PAHALA SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT LALU MENABIR MUKA DAN KEPALANYA DARI BAHAYA API TERSEBUT.

BERSABDA RASULULLAH SAW: ” SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT “

Comments

comments

{ 3 comments… add one }
  • akasyah 13/08/2011, 9:25 pm

    terima ksh atas perkongsian ilmu..

  • Aishah shah 15/08/2011, 6:05 am

    Trima ksh ats pk0ngsian ilmu ni..ble bce timbul keinsafan dlm dri ni..hrap2 sy dberikn ptunjuk dn hdyh dr ALLAH S.W.T..

  • salam ukhwah 05/09/2011, 6:19 pm

    mudah2an anak2 ku sentiasa menmba ilmu2 dr rasulullah saw yg amat brharga ini serta dr ALQURAN YG MAHA BIJAKSANA.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.