≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Luth a.s

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini

Nabi Luth a.s merupakan anak saudara Nabi Ibrahim a.s dan menetap di sebuah
dusun yang disebut sebagai Sadum, yang terletak di dalam wilayah Palestin.

Menurut riwayat, Nabi Luth a.s diutuskan oleh Allah S.W.T untuk kaumnya iaitu kaum Sadum yang yang terdiri daripada 4000 orang. Masyarakat Sadum memiliki moral yang rendah, pemikiran yang meleset serta tidak mempunyai pegangan agama. Maksiat berleluasa, kecurian, rompakan, perampasan harta adalah kegiatan seharian mereka.Ciri khas masyarakat mereka adalah perbuatan homoseksual (liwat) di kalangan lelaki dan lesbian dikalangan wanita.

Promosi hanya RM1 sahaja grab now !!

Mereka tidak sedikit pun mengendahkan seruan Nabi Luth a.s malah mereka juga mengejek dan mencemuh beliau. Sehingakan Nabi Luth a.s bordoa kepada Allah S.W.T supaya kaumnya yang ingkar itu diberikan azab yang setimpal dengan kemungkaran mereka itu. Sebelum negeri Nabi Luth a.s dilanda kemusnahan, para malaikat tiba di Sadum dengan menyamar sebagai remaja yang kacak rupa parasnya, memiliki susuk tubuh yang menarik dan menumpang di rumah Nabi Luth a.s sebagai musafir. Apabila kaum Nabi Luth a.s mengetahui akan hal ini maka mereka bergegas ke rumah Nabi Luth a.s untuk meminta dikhawinkan dengan para malaikat itu.

Akibat daripada perbuatan kaum Nabi Luth a.s yang tidak bermoral itu maka menjelang fajar pada saat Nabi Luth a.s dan pengikut yang soleh berangkat meninggalakan negeri Sadum, Allah S.W.T mengutuskan gempa bumi yang kuat dan angin kencang yang disertai batu menghancurkan dengan serta merta kota Sadum bersama penghuninya termasuklah isteri dan anak sulung Nabi Luth a.s yang bernama Kan‟an.

0 comments… add one

Leave a Comment