≡ Menu

Sirah Dan Sejarah Nabi Yahya a.s

Nabi Yahya a.s merupakan putera Nabi Zakariya a.s. Beliau diasuh sejal kecil supaya terpelihara daripada perbuatan syirik dan maksiat. Beliau berbakti kepada kedua orang tuanya, tidak sombong dan tidak pernah berlaku derhaka. Pada zaman kegemilangan Nabi Yahya a.s terdapat seorang raja yang hendak mengahwini anak tirinya sendiri.

Nabi Yahya a.s melarang keinginan raja tersebut kerana hukum Tuhan menyebut bahawa seorang dilarang daripada mengahwini anak tirinya sendiri. Raja tersebut amat murka kepada Nabi Yahya a.s dan membunuhnya. Begitu juga ayah beliau yang dianggap berani menentang kekusaan raja.

Di atas izin Allah SWT Nabi Zakariya a.s memasuki ke dalam sebuah pohon yang pada ketika itu terbelah menjadi dua kemudian bercantum seperti sediakala setelah menerima kemasukan beliau.

Petugas raja terburu-buru mencari Nabi Zakariya a.s, di tempat persembunyainya namun mereka tidak menjumpai beliau. Mereka berpendapat bahawa Nabi Zakariya memiliki sihir dan sudah pasti berada di dalam pokok yang kelihatan seperti biasa.

Mereka mengergaji pohin tersebut kepada dua sehingga menyebabkan kematian Nabi Zakariya a.s. Kekerasan beliau mempertahankan hukum Allah SWT membolehkan beluai tersembunyai dan wafat dalam keadaan Syahid.

http://www.youtube.com/watch?v=E5UzCPtTopM

Comments

comments

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.