≡ Menu

5 Habit (Sikap) Yang Bagus Dicontohi

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
sikat yang baik, hebit yang baik

Buat Jadual – kita perlukan struktur dan rutin dalam kehidupan oleh yang demikian adalah lebih baik jika mempunyai jadual tentang apa yang kita perlu buat dalam tugasan harian kita. Antaranya adalah masa tidur yang terap dan melakukan kerja mengikut jadual yang ditetapkan.

Jika anda seorang ibu bapa anda boleh mendidik anak-anak untuk membuat jadual mereka contohnya waktu belajar pada setiap minggu.

Amalkan pemakanan sihat – anda perlu mengambil pemakanan yang berkhasiat kerana ia akan membantu minda pelajar untuk lebih aktif dan cerdas. Jangan lupa untuk bangun awal dan sarapan pagi sebelum pergi sekolah. Amalan ini akan membantu anda untuk hidup sihat.

Promosi hanya RM1 sahaja grab now !!

Menguruskan wang dengan bijak – jangan menggunakan wang anda tanpa merancang pembelian anda. hal ini bermaksud, adalah lebih baik membeli barang keperluan atau barang yang lebih penting sebelum membuat keputusan untuk membelanjakannya secara suka-suka.

Anda boleh mencatat barang yang anda perlu beli dengan menulisnya di dalam nota. Oleh yang demikian, anda akan tahu berapa aliran masuk dan keluar yang telah anda gunakan.

Bersikap Jujur – orang yang bercakap benar adalah orang yang perlu dihormati. Namun, jangan gunakan ayat yang boleh mengguriskan hati orang lain walaupun anda berbicara dengan jujur. Dikhuatiri ia hanya akan mewujudkan perselisihan faham di antara dua pihak atau lebih.

Anda haruslah bercakap dengan benar beserta dengan intonasi yang betul.

Tepati masa – selesaikan tugasan pada waktu yang tepat kerana ia akan melambangkan keperibadian anda. selain itu, menepati masa juga akan mengelakkan daripada tangguhan tugasan.

Selain itu, jika menghadiri sesuatu mesyuarat kita perlu menepati masa dan etika yang ditetapkan.

0 comments… add one

Leave a Comment