≡ Menu

Tempat Menarik Di Kuching

Antara barang yang cepat Sold Out dan berebut rakyat marhaen beli Lihat Sini
kuching sarawak, Kuching Waterfront

Assalammualaikum

Memandangkan tahun ni adalah “cuti-cuti Malaysia”, Kuching juga merupakan lokasi tempat menarik yang terbaik untuk dikunjungi. Pelbagai tempat menarik boleh dikunjungi apabila berada di Sarawak. Antara tempat yang menarik adalah:

1) India Street Kuching – Banyak barang-barang boleh didapati dengan harga berpatutan kat sini.

India Street Kuching sarawak, kuching tempat menarik

 

2) Dinotrek – Lokasi ni terletak di bandar Kuching. Tak susah nak cari. Tempat nya juga best sama macam Petrosains kat KLCC. Yang ini Petrosains kat Kuching pulak

Dinotrek pameran, Dinotrek kuching sarawak Dinotrek petrosains kuching

 

PANDUAN HOTEL – NAK SAYA “KONGSIKAN” KISAH SAYA BERMALAM DI BILIK HOTEL INI PADA HARGA RM2.00 UNTUK 2 HARI?

 

 

3) Pusat Hidupan Liar Semenggoh – Lokasi ni tidak terlalu jauh dari bandar Kuching. Bayaran masuk pun tak mahal. Boleh tengok buaya dan orang utan kat sini secara live. Waktu yang best untuk datang kat tempat ni dalam jam 3 petang macam tu, biasanya orang utan keluar makan time gni.

Promosi hanya RM1 sahaja grab now !!
Semenggoh kuching, Semenggoh sarawak Semenggoh kuching sarawak

 

4) Fairy cave – Gua Fairy Cave terletak di daerah Bau. Ia mengambil masa 1 jam 30 minit dari bandar Kuching ke gua nie. Bergantung kepada pemandunya.. hihi.. Bagi saya, gua ni memang best. Tak rugi pun pergi. Dan yang tambah best nya, jika kita dah sampai kat tempat nie, maknanya kita dah dekat dengan Pasar Serikin. Barang-barang agak murah kat sana.

Gua Fairy Cave bau Fairy Cave kuching

 

5) Santubong – Tempat nie sangat best. Pemandangan yang cantik. Boleh tengok gunung Santubong seperti dalam gambar kat bawah nie. Kita juga boleh rehat kat Damai, boleh tengok laut yang sememangnya cantik. Susah nak cakap macam mana, tapi tempat ni memang terbaik.

Gunung Santubong,Santubong kuching Santubong, Santubong sarawak, Santubong tempat menarik

 

6) Kuching Waterfront

Kuching Waterfront tempat menarik, Kuching Waterfront kuching

 

lukisan Kuching Waterfront

photo by : Hisham Salmin

Sebenarnya banyak lagi tempat best kat Sarawak nie, tak berkesempatan lagi nak lawat semua.. InsahAllah satu hari nanti akan datang lagi kalau ada rezeki :) Recommended place for cuti cuti Malaysia =)

2 comments… add one

    Leave a Comment